Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας “Ο Tόπος μου” διοργανώνουν την προβολή της ταινίας «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών, Τ.Κ. 16121).

Ads

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» περιέχει μαρτυρίες επιζώντων από τη θηριωδία των ναζί στο χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων στις 3 Οκτωβρίου 1943. Η ταινία είναι βασισμένη στην ιστορική έρευνα του Prof. Dr. Christoph U. Schminck – Gustavus και η σκηνοθεσία είναι του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη (Διάρκεια:101′).

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, παρουσία του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, του σκηνοθέτη Χρ. Κωνσταντινίδη και του Γερμανού ιστορικού Prof. Dr. Christoph U. Schminck-Gustavus.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
 
Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής (Σύνοψη)

Ads

Λιγκιάδες, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1943:Γερμανοί αλπινιστές της μεραρχίας Εντελβάις εισβάλουν στο χωριό. Σκοτώνουν αδιακρίτως βρέφη, παιδιά, γυναίκες, γέροντες και τυλίγουν τα σπίτια στις φλόγες.

Η ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στο χωριό Λιγκιάδες, στο επονομαζόμενο «Μπαλκόνι των Ιωαννίνων». Ένας Γερμανός ιστορικός μαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των επιζώντων και διερευνά τα γερμανικά αρχεία. Οι μεταπολεμικές γενιές ακούν για πρώτη φορά τις φωνές των προγόνων τους να περιγράφουν το έγκλημα. Τεκμήρια, μνήμες, πένθος αποτυπώνονται συνθέτοντας το συλλογικό τραύμα.