Το 1993 η Τζέιν Κάμπιον γράφει Κινηματογραφική Ιστορία, όντας η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης – και η μοναδική μέχρι σήμερα – που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, με την ταινία της «Μαθήματα Πιάνου». Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το φιλμ προβάλλεται στο τμήμα Ειδικές Προβολές του 24ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, δίνοντας μας την ευκαιρία να το απολαύσουμε και πάλι, επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

Μαθήματα Πιάνου / The Piano
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζέιν Κάμπιον
Πρωταγωνιστούν: Χόλι Χάντερ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Σαμ Νιλ, Άννα Πάκουιν
Μουσική: Μάικλ Νάιμαν
Φωτογραφία: Στιούαρτ Ντράιμπεργκ
Μοντάζ: Veronika Jenet
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 1993
Διάρκεια: 121 λεπτά
Προβάλλεται την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Δαναός 1

image

Η Άντα Μαγκράθ πηγαίνει στη Νέα Ζηλανδία να παντρευτεί τον Άλιστερ Στιούαρτ. Ταξιδεύει μαζί με την μικρή κόρη της Φλόρα. Η Άντα δεν έχει μιλήσει καθόλου απ’ όταν ήταν 6 ετών και εκφράζεται μέσω του πιάνου της και τη νοηματική γλώσσα. Η κόρη της κάνει το διερμηνέα.

Ads

Η Άντα, η Φλόρα και τα υπάρχοντά τους, συμπεριλαμβανομένων και του πιάνου, αποβιβάζονται σε μια παραλία της Νέας Ζηλανδίας. Καθώς δεν τους περιμένει κανένας, περνάνε τη νύχτα εκεί. Την επόμενη μέρα φτάνουν ο Άλιστερ μαζί με το πλήρωμά του και τον φίλο του Μπέινς.

image

Στο εξαιρετικό φιλμ «Μαθήματα Πιάνου», σε σκηνοθεσία και σενάριο της Τζέιν Κάμπιον, πρωταγωνιστούν η Χόλι Χάντερ, η Άννα Πάκουιν, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ και ο Σαμ Νιλ. Ενώ τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μάικλ Νάιμαν. Κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα και το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών.

Παράλληλα έλαβε οκτώ (8) υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας κερδίζοντας τα Βραβεία Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Χόλι Χάντερ και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Άννα Πάκουιν. Η Χάντερ βραβεύτηκε επίσης με BAFTA, αλλά και Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Τζέιν Κάμπιον / Jane Campion

image

Η 59χρονη Νεοζηλανδή δημιουργός, αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών, καθώς είναι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης που έχει τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα. Ο λόγος για το «The Piano» του 1993 που κέρδισε το βραβείο εξ ημισείας με το «Farewell My Concubine» του Τσεν Κάιγκε. Ενώ το 2014 η Κάμπιον, διετέλεσε Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Η σκηνοθέτρια ταινιών όπως οι «Sweetie», «Ένας Άγγελος στο Τραπέζι μου», «Ιερός Καπνός» και «Bright Star», είδε το 1993 την ταινία της «The Piano», να κερδίζει εκτός από τον Χρυσό Φοίνικα, το Όσκαρ σεναρίου, ενώ Όσκαρ δόθηκε και στις δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας, την υπέροχη Χόλι Χάντερ (Α’ Γυναικείος Ρόλος) και στη νεαρή τότε, Άνα Πάκουιν (Β’ Γυναικείος Ρόλος).

Η πιο πρόσφατη δημιουργία της Τζέιν Κάμπιον, αποτελεί η εξαιρετική μίνι τηλεοπτική σειρά “Top of the Lake” (2013), στην οποία υπογράφει τόσο τη σκηνοθεσία, όσο και το σενάριο:

24ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

Οι Νύχτες Πρεμιέρας, για περισσότερα από είκοσι χρόνια, μεταμορφώνουν το κέντρο της Αθήνας σε μία δεκαήμερη κινηματογραφική γιορτή, με τις πιο συζητημένες πρεμιέρες της χρονιάς, μοναδικά αφιερώματα, πολυαναμενόμενα μουσικά φιλμ, την καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως masterclass, συναυλίες, πάρτι, ειδικές προβολές και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.