Έφυγε από τη ζωή ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φόντα γιος του θρύλου του αμερικανικού κινηματογράφου Χένρι Φόντα και μικρός αδελφός της Τζέιν Φόντα, που έγινε διάσημος χάρη στον ρόλο του στην ταινία σταθμό Easy Rider του 1969. Ήταν 79 ετών. 

Ads

Ο θάνατός του οφειλόταν σε αναπνευστική ανεπάρκεια εξαιτίας του καρκίνου των πνευμόνων από τον οποίο έπασχε, εξήγησε εκπρόσωπος της οικογένειας Φόντα σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Πίτερ Φόντα απεβίωσε», αναφέρει η ανακοίνωση των Φόντα. «Ενώ θρηνούμε την απώλεια αυτού του γλυκού και αβρού άνδρα, ευχόμαστε οι πάντες να τιμήσουν το αδάμαστο πνεύμα του και την αγάπη του για τη ζωή. Προς τιμή του Πίτερ, σας παρακαλούμε υψώστε το ποτήρι σας σε μια πρόποση στην ελευθερία».

«Born to be wild» και «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης»

Ο Πίτερ Φόντα αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα σύμβολα της αμερικανικής αντικουλτούρας εξαιτίας της συμμετοχής του στο Easy Rider – μιας ταινίας που αποδομούσε το λεγόμενο american dream – όπου πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Ντένις Χόπερ και τον Τζακ Νίκολσον.

Ads

Ο Χένρι υπέγραψε το σενάριο μαζί με τον Ντένις Χόπερ και τον Τέρι Σάουθερν. To Easy Rider, ήταν μια παραγωγή που κόστισε μόλις 380.000 δολάρια αλλά συγκέντρωσε πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έγινε η τρίτη πιο πετυχημένη ταινία της χρονιάς μετά «Μπόνι και Κλάιντ» και «Ο Πρωτάρης». Βραβεύθηκε στο φεστιβάλ των Κανών και είχε υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ.

Ο ίδιος ο Πίτερ Φόντα, δεν ήταν και τόσο ξέγνοιαστος, καθώς είχε έντονη πολιτική και οικολογική δράση. Υπήρξε πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ αλλά τα είχε βάλει και με τον Μπαράκ Ομπάμα για τους χειρισμούς σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικό.

Για να γιορτάσει την 50η επέτειο της πρεμιέρας της ταινίας που είχε γίνει στις 14 Ιουλίου 1969, ο Πίτερ Φόντα είχε οργανώσει μια προβολή η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με μουσικούς που θα ερμήνευαν το περίφημο σάουντρακ της ταινίας, μεταξύ των οποίων το αξέχαστο τραγούδι «Born to Be Wild» των Steppenwolf. Δυστυχώς δεν θα είναι εκεί.

Η τελευταία του ταινία με τίτλο «The Last Full Measure», με τους Σάμιουελ Τζάκσον, Μόργκαν Φρίμαν και Λώρενς Φίσμπερν, πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Το 1998 ο Πίτερ Φόντα ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία Ulee’s Gold (Το χρυσάφι του Οδυσσέα) του Βίκτορ Νούνιες, για τον οποίο τιμήθηκε τελικά με μια Χρυσή Σφαίρα.