Το φιλμ «Νιαγάρας», είναι μια ιστορία για την καταστροφική δύναμη των ανεξέλεγκτων σαρκικών και δολοφονικών εμμονών και ενστίκτων μας. Ένα αγωνιώδες φιλμ νουάρ του σκηνοθέτη, Χένρι Χάθαγουεϊ, που έχει την τύχη να έχει για πρωταγωνιστή έναν κορυφαίο ηθοποιό, τον Τζόζεφ Κότεν και την πάντα σαγηνευτική, Μέριλιν Μονρόε.

Ads

Στην ταινία «Νιαγάρας», πρωταγωνιστές είναι οι δημοφιλείς καταρράκτες, η Ρόουζ (Μέριλιν Μονρόε) και ο Τζορτζ Λούμις (Τζόζεφ Κότεν). Πρόκειται για ένα ζευγάρι που κάνει τις διακοπές του σ’ ένα γραφικό μπανγκαλόου στους ρομαντικούς καταρράχτες του Νιαγάρα. Νοικιάζουν δωμάτιο σ’ ένα μικρό μοτέλ με θέα στα νερά, αλλά η σχέση τους, εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο.

Εκεί συναντούν τους Κάτλερ, οι οποίοι βρίσκονται σε ταξίδι του μέλιτος. Η ανυποψίαστη Πόλι Κάτλερ, ανακαλύπτει μια μέρα, ότι η Ρόουζ έχει εραστή. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζει ακόμα είναι το δολοφονικό σχέδιο που ετοιμάζει το παράνομο ζευγάρι εναντίον του ανυποψίαστου Τζορτζ.

image

Ads

Η ταινία είναι γυρισμένη το 1953. Βρισκόμαστε, στην χρυσή εποχή του Χόλιγουντ. Είναι η περίοδος με τους μεγάλους σταρ και τα είδωλα, την εικόνα των οποίων, δημιούργησαν με ζήλο και προσωπικό τους πάντα όφελος, τα μεγάλα στούντιο και οι εταιρείες παραγωγής και διανομής της εποχής.

Κλασσικό παράδειγμα, κι εν τέλει θύμα του ίδιου του συστήματος, η πιο λαμπρή παρουσία, η ζωή της οποίας, επαναπροσδιόρισε την έννοια του σταρ, στην μεγάλη οθόνη και όχι μόνο. Ο λόγος βέβαια, για την αξέχαστη Μέριλιν Μονρόε.

image

Ο σκηνοθέτης Χένρι Χάθαγουεϊ, ουσιαστικά, αποτίει φόρο τιμής στον Χίτσκοκ και κατά περίπτωση, «δανείζεται» μερικά από τα στοιχεία του. Σασπένς, αγωνία, γρήγοροι ρυθμοί κι ένα αξιόλογο μοντάζ από την Barbara McLean, που δένει τις εικόνες, ιδανικά τη μία με την άλλη, δίχως να κουράζει τον θεατή.

Ο Χάθαγουεϊ εμπλουτίζει τα πλάνα του με σκηνές φυσικής δύναμης του ομώνυμου καταρράκτη, αλλά είναι μια άλλη φυσική ομορφιά, για την οποία η ταινία έμεινε στην ιστορία, αυτή της χαρισματικής Μέριλιν Μονρόε.

image

Δε θα μπορούσαμε βέβαια να μην κάνουμε μία ειδική αναφορά στον σπουδαίο Τζόζεφ Κότεν. Εξαιρετικός Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε εμβληματικές ταινίες, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης και φίλος του κορυφαίου σκηνοθέτη και ηθοποιού, Όρσον Γουέλς.

Αρκεί να σημειώσουμε σχετικά ότι το 1941 ο Κότεν έπαιξε στην θρυλική ταινία του Γουέλς «Πολίτης Κέιν», ενώ το 1949 πρωταγωνίστησε στο αριστούργημα του Κάρολ Ριντ, «Ο Τρίτος Άνθρωπος». Ενδιάμεσα (1943) είχε ερμηνεύσει τον serial killer με το αγγελικό πρόσωπο στην αγαπημένη ταινία του Χίτσκοκ, «Shadow of a doubt».

image

Ο Τζόζεφ Κότεν, έλεγε χαρακτηριστικά: «Ο Γουέλς θεωρεί τον «Πολίτη Κέιν» ως την καλύτερή του ταινία, ο Χίτσκοκ το «Shadow of a doubt» ως την πιο αγαπημένη του και ο Ρίντ επέλεξε τον «Τρίτο Άνθρωπο» ως την κορυφαία του ταινία. Ήμουν εκεί σε όλες!».

Ο «Νιαγάρας», είναι μία ταινία παραγωγής της 20th Century Fox και έχει φανερά στηριχθεί πάνω στην παρουσία της Μονρόε. Πριν από το συγκεκριμένο φιλμ, η αλήθεια είναι, ότι στην Μονρόε δίδονταν μόνο κάποιοι μικροί ρόλοι χωρίς βάθος («The Asphalt Jungle» του 1950, «All About Eve» της ίδιας χρονιάς, αλλά και το «Monkey Business» του 1952). Στην ταινία αυτή όμως διεκδικεί και κερδίζει τον πρώτο της βασικό ρόλο, καθώς είναι κάτι παραπάνω από φανερό, ότι το στούντιο «έχτισε» τον «Νιαγάρα» πάνω της.

image

Η Μέριλιν Μονρόε έχει παίξει σε πολλά σπουδαία φιλμ, το «Νιαγάρα» όμως ήταν από τα πιο αναγνωρισμένα της καριέρας της. Έντονα έρχεται στη μνήμη από αυτήν την ταινία το υπέροχο φόρεμα που φορούσε η σταρ, με φόντο τον εντυπωσιακό καταρράκτη.

Το 1953 ήταν μία καθοριστική, κι αν μη τι άλλο, «γεμάτη» χρονιά για την Μονρόε, η οποία είδε την καριέρα της να απογειώνεται, καθώς πρωταγωνίστησε, εκτός από το «Νιαγάρα» και σε άλλες δύο, εξίσου κλασικές ταινίες: «Οι Άνδρες Προτιμούν Τις Ξανθές» μαζί με την Τζέιν Ράσελ και το «Πώς Να Παντρευτείτε Έναν Εκατομμυριούχο», μαζί με την Λορίν Μπακόλ.

image

Διαβάστε επίσης:

Νιαγάρας / Niagara
Σκηνοθεσία: Χένρι Χάθαγουεϊ
Σενάριο: Charles Brackett, Walter Reisch, Richard L. Breen
Πρωταγωνιστούν: Μέριλιν Μονρόε, Τζόζεφ Κότεν, Τζιν Πίτερς
Έτος Παραγωγής: 1953
Xώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 92 λεπτά