Συνεχίζονται και για τον μήνα Μάρτιο οι προβολές των ελληνικών ντοκιμαντέρ τα βράδια της Πέμπτης. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ μας προτείνουν κάθε Πέμπτη, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Οι ιδιαίτερες προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ, συνεχίζονται αυτή την Πέμπτη 13 Μαρτίου και πάντα στις 22:30 με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Hμερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

image
 
Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα, οι προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ τα βράδια της Πέμπτης, συνεχίζονται και για τον μήνα Μάρτιο.
 
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού  αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. 

Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί την  πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς την χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.
 
image
 
Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα. Ο έκτος κύκλος προβολών, αυτός του Μαρτίου, είναι αφιερωμένος στην ποίηση. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.
 
Πιο αναλυτικά, αυτή την Πέμπτη 13 Μαρτίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: «Hμερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (Παραγωγή: 2001 / Ελλάδα / Διάρκεια 71 λεπτά).
 
Το ντοκιμαντέρ «Hμερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης», είναι ένα μεγάλο ταξίδι στην ποίηση και τη σκέψη του Γιώργου Σεφέρη. Οι περιπλανήσεις ενός ακάματου ταξιδιώτη σε τόπους, κείμενα, μουσικές, ταινίες, ανθρώπους, διαδοχικές επιστρώσεις εμπειρίας που σωρεύονται σ’ ένα πλούσιο υπέδαφος από σημαντικά και ασήμαντα πριν μεταγραφούν σε αυτή την άλλη γλώσσα, την Ποίηση.
 
Τα γυρίσματα έγιναν σε τόπους όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής: Ελλάδα, Παρίσι, Λονδίνο, Κύπρο, Μικρά Ασία. Η σκέψη και το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή, μέσα από κείμενα, κριτικές, φωτογραφίες, ντοκουμέντα της εποχής και επισκέψεις στους χώρους όπου έζησε ο Γιώργος Σεφέρης.

image
 
Το ντοκιμαντέρ: «Hμερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, έχει τιμηθεί με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ το 2001, καθώς και με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επίσης το 2001.
 
Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Οικονομικά και Κινηματογράφο στην Ελλάδα κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομία στο Παρίσι. Μεταξύ των διακρίσεων που έλαβε είναι το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας για τις ταινίες «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» και «Ημερολόγια καταστρώματος–Γιώργος Σεφέρης» και το Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το φιλμ «Γιάννης Μόραλης». Η πιο πρόσφατη δημιουργία του σκηνοθέτη είναι το ντοκιμαντέρ «Γρηγόρης Λαμπράκης: Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης».


 
Διαβάστε επίσης:
 
Το ντοκιμαντέρ «Hμερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, θα προβληθεί σήμερα Πέμπτη 13 Μαρτίου στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.