Στα σκοτεινά προάστια μιας απροσδιόριστης ιταλικής πόλης, ένας ταπεινός φτωχοδιάβολος που βιοπορίζεται ως φροντιστής σκύλων και φαίνεται να επικοινωνεί καλύτερα με τα ζώα παρά με τους ανθρώπους, μπλέκεται σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Δέκα χρόνια μετά το θρυλικό «Γόμορρα» ο Ματέο Γκαρόνε επιστρέφει, με το αξιόλογο «Dogman».

Ads

Ένα ανηλεές, οπερατικό έργο για την κοινοτοπία του κακού και για την εσωτερική σύγκρουση ενός άνδρα που έγινε από αποδιοπομπαίος τράγος και παραβάτης, μάρτυρας και αυτουργός. Εξαιρετικός ο Μαρτσέλο Φόντε στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας, στο 71ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

«Όπως συμβαίνει συχνά στις ταινίες μου, από τις ρίζες του Dogman υπάρχει μία οπτική υπόνοια, μία εικόνα, μία αντιστροφή στη σκοπιά: τα μάτια σκύλων, κλεισμένων σε κλουβιά, γίνονται μάρτυρες της ανθρώπινης κτηνωδίας… Μία εικόνα που χρονολογείται πριν από δέκα χρόνια, όταν για πρώτη φορά σκέφτηκα να κάνω αυτή την ταινία. […] Η ταινία δεν είναι μόνο μία ιστορία εκδίκησης, ακόμα και αν η εκδίκηση (καλύτερα να την αποκαλούμε εξιλέωση) παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και δεν είναι μία ακόμα παραλλαγή του αιώνιου θέματος πάλης του αδύναμου με τον δυνατό. Aν και μέσα από μία ακραία ιστορία, είναι αντιθέτως μια ταινία που φέρνει τον θεατή απέναντι σε κάτι που μας απασχολεί όλους: τις συνέπειες των καθημερινών επιλογών μας για να επιβιώσουμε, αυτά τα ναι που λέμε και που μας οδηγούν στην ανικανότητα του να πούμε όχι, η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που είμαστε κι αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε.» – Ματέο Γκαρόνε

image

Ads

Dogman
Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε / Matteo Garrone
Σενάριο: Ugo Chiti, Maurizio Raucci, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso
Ηθοποιοί: Μαρτσέλο Φόντε, Εντοάρντο Πέσκε, Νούντζια Σκιάνο, Αντάμο Ντιονίζι
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Nicolaj Bruel
Μοντάζ: Marco Spoletini
Μουσική: Michele Braga
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 102 λεπτά

image

Στις παρυφές μιας μητρόπολης, όπου ισχύει μόνο ο νόμος του πιο δυνατού, ο Marcello (Μαρτσέλο Φόντε / Marcello Fonte), ένας μικροκαμωμένος και ευγενικός άντρας, μοιράζει τις μέρες του ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο για σκύλους, την αγάπη του για την κόρη του και μία αμφιλεγόμενη σχέση υποταγής με τον Simone, έναν πρώην πυγμάχο που τρομοκρατεί όλη τη γειτονιά. Αποφασισμένος να προφυλάξει την αξιοπρέπεια του, μετά από συνεχή ταπείνωση, ο Marcello καταστρώνει σχέδιο εκδίκησης με αναπάντεχη έκβαση.

Ο δύο φορές βραβευμένος με το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, Ματέο Γκαρόνε (Reality, Gomorra), επιστρέφει με το «Dogman», το οποίο αποτελεί παράλληλα και την επίσημη πρόταση της Ιταλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην επικείμενη τελετή τον Φεβρουάριο του 2019.

image

«Στο πλαίσιο αυτής της βαθιάς αμφισβήτησης, προσεγγίζοντας την απώλεια της αθωότητας ενός άντρα, νομίζω ότι η ταινία είναι παγκόσμια, «ηθική» αλλά όχι ηθικολογική. Γι’ αυτό τον λόγο, θέλω να τονίσω την απόσταση από την ειδησεογραφία γύρω από το περιστατικό, που έχει δώσει μόνο σπαράγματα έμπνευσης. Τα πάντα, ξεκινώντας από την τοποθεσία, τους χαρακτήρες, την ψυχολογία τους, έχουν μεταμορφωθεί. Τέλος, θέλω να τονίσω τη σημασία της συνάντησης με τον πρωταγωνιστή της ταινίας, τον Μαρτσέλο Φόντε. Η γλυκύτητα και η αρχαία φυσιογνωμία του, που μοιάζουν να έρχονται από μία Ιταλία που χάνεται, έχουν συνεισφέρει αποφασιστικά για να μου κάνουν ξεκάθαρο πώς να αντιμετωπίσω ένα τόσο σκοτεινό θέμα, που για χρόνια με έλκυε και με απωθούσε.  Είναι ο χαρακτήρας που ήθελα να μοιραστώ: ένας άντρας που, στην απόπειρα να λυτρωθεί από μία ζωή ταπείνωσης, πλανάται στη σκέψη ότι απελευθερώνει όχι μόνο τον εαυτό, αλλά και τη γειτονιά του, ακόμα ίσως και τον κόσμο. Που τελικά παραμένει ίδιος και σχεδόν αδιάφορος.» – Ματέο Γκαρόνε

image

Η ιστορία της ταινίας, βασίζεται σε ένα πραγματικό περιστατικό που συγκλόνισε την Ιταλία και τον διεθνή τύπο με την αγριότητα της. Το φιλμ εξελίσσεται ιδανικά, μέσα από τη μεθοδική προσέγγιση του Γκαρόνε, ο οποίος με μία ανεπιτήδευτη εξιστόρηση και με πρωταγωνιστή τον συγκλονιστικό Μαρτσέλο Φόντε, παρουσιάζει ένα ακόμα πολύ δυνατό έργο.

image

Με φόντο τις παρακμιακές και την ίδια στιγμή καθηλωτικές παρυφές μιας μεγάλης πόλης, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος – μία διαδρομή που ξεκίνησε με τη διαβόητη ιταλική μαφία στο «Gomorra» – για να εστιάσει σε ένα πιο μικρής κλίμακας δράμα για τη συντριβή της αξιοπρέπειας και την εκδικητικότητα που γρυλίζει μέσα από τα δόντια του πιο αδύναμου κρίκου.

image

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 71ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών, με τον πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Φόντε, να κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Η πανελλήνια πρεμιέρα του φιλμ έγινε στο πλαίσιο του 59ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ειδικές Προβολές, όπου και είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε.