Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Κρατικά Μυστικά» του Γκάβιν Χουντ, με την Κίρα Νάιτλι να υποδύεται την whistleblower Κάθριν Γκαν, η οποία αποκάλυψε την μυστική επιχείρηση των Μπους και Μπλερ, με στόχο την εισβολή στο Ιράκ, παρουσιάζουμε 12 ταινίες για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος, ως έναν ελάχιστο κινηματογραφικό φόρο τιμής, στους ήρωες της εποχής μας.

Ads

Έίναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής μας, δεν θα είχαν δει το φως της δημοσιότητας αν κάποιοι ιδιαίτερα γενναίοι άνθρωποι, γνωστοί ως whistleblowers (μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος), δεν έβρισκαν το θάρρος να δώσουν τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα με τεράστιο κόστος για τους ίδιους και τους οικείους τους.

Παντού οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, από τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον Έντουαρτ Σνόουντεν, έως τους οικονομικούς μάρτυρες (όσους δηλαδή αποκαλύπτουν μέσω διαρροών και καταδικάζουν οικονομικά εγκλήματα). Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμώνται και να επιβραβεύονται στη βάση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αντί να καταστρέφεται η ζωή τους, να στέλνονται σε δίκες και να απειλούνται με φυλακές.

image

Ads

Κρατικά Μυστικά / Official Secrets
Σκηνοθεσία: Γκάβιν Χουντ
Σενάριο (βασισμένο σε βιβλίο των Μαρσία και Τόμας Μίτσελ): Γκρέγκορι και Σάρα Μπερνστάιν, Γκάβιν Χουντ
Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάιτλι, Ματ Σμιθ, Ραλφ Φάινς, Ρις Ίφανς, Ίντιρα Βάρμα, Κάθριν Κέλι, Μάθιου Γκουντ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φλόριαν Χοφμάιστερ
Σχεδιασμός Παραγωγής: Σάιμον Ρότζερς
Μοντάζ: Μέγκαν Χιλ
Μουσική: Πολ Χέπκερ, Μαρκ Κίλιαν
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 112 λεπτά

image

Η ταινία εξιστορεί την αληθινή ιστορία της Κάθριν Γκαν, πρώην υπαλλήλου των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία αποκάλυψε την μυστική επιχείρηση που σκόπευε να πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. με στόχο την εισβολή στο Ιράκ. Λίγο αφού διέρρευσε την πληροφορία σε έναν δημοσιογράφο του London Observer, βρέθηκε στη φυλακή. Προσπαθώντας να τη βοηθήσει να αποφυλακιστεί, ο δημοσιογράφος ανακαλύπτει ένα ακόμα πιο σοκαριστικό κυβερνητικό σκάνδαλο. Οι ζωές και των δύο είναι σε κίνδυνο.

Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ, Κίρα Νάιτλι (Περηφάνια και Προκατάληψη) πρωταγωνιστεί σε ένα κλασικό κατασκοπικό θρίλερ βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Κάθριν Γκαν, υπαλλήλου της βρετανικής κυβέρνησης που είχε το θάρρος να διαρρεύσει ένα υπόμνημα που αποκαλύπτει μια εξοργιστική διακυβερνητική απάτη. Η συναρπαστική υπόθεση της πρόσφατης ιστορίας – το σκάνδαλο ξέσπασε το 2003 – μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο Γκάβιν Χουντ (Tsotsi, Αόρατος Εχθρός), ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Ματ Σμιθ (The Crown) και Ραλφ Φάινς (Η Λίστα του Σίντλερ). Μία ταινία για την ατομική ευθύνη, το θάρρος και το τίμημα που πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, όταν αντιστέκονται στο καθεστώς.

The Post: Απαγορευμένα Μυστικά / The Post
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Σενάριο: Λιζ Χάνα, Τζος Σίνγκερ
Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Τομ Χανκς, Μπομπ Όντενκιρκ, Άλισον Μπρι, Σάρα Πόλσον, Τρέισι Λετς, Μπράντλει Ουίτφορντ, Μπρους Γκρίνγουντ
Μουσική: Τζον Γουίλιαμς
Φωτογραφία: Τζάνους Καμίνσκι
Μοντάζ: Μάικλ Καν
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 115 λεπτά

Τον Μάρτιο του 1971, ο ρεπόρτερ των Νιου Γιορκ Τάιμς, Νιλ Σίχαν, εξασφαλίζει πρόσβαση σε μια μυστική έκθεση 7.000 σελίδων, γεμάτη απόρρητες κυβερνητικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω κάτω στο Λευκό Οίκο. Το έγγραφο, που προετοιμάστηκε αρχικά κατόπιν εντολής του τότε Υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα το 1967, είχε τον τίτλο: «Η Ιστορία των Αποφάσεων που πάρθηκαν από τις Η.Π.Α. στο Βιετνάμ, 1945-66». Όσο ακίνδυνη κι αν ακούγεται, η έκθεση αυτή και τα περιεχόμενά της, έχουν τεράστιο αντίκτυπο μέχρι και στην πολιτική του σήμερα. Το έγγραφο – που σύντομα θα αποκτήσει παγκοσμίως φήμη ως οι «Φάκελοι του Πενταγώνου» – αποκάλυψε μια σκοτεινή αλήθεια: μεγάλα και σοβαρά μυστικά και απάτες για τον θανατηφόρο πόλεμο στο Βιετνάμ πέρασαν από τέσσερις προεδρικές θητείες: από τον Τρούμαν στον Αϊζενχάουερ, τον Κένεντι και τον Τζόνσον.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί την Μέριλ Στριπ και τον Τομ Χανκς στην ταινία «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά». Πρόκειται για μία συγκλονιστική δραματική ταινία που αφηγείται την ιδιαίτερη συνεργασία ανάμεσα στην πρώτη γυναίκα εκδότη εφημερίδας, Κέι Γκράχαμ και στον άτεγκτο συντάκτη Μπεν Μπράντλι. Με φόντο το σκάνδαλο των Pentagon Papers, παρακολουθούμε καρέ καρέ τις ιστορικές εξελίξεις καθώς το φιλμ μας υπενθυμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να ελέγχει τους κυβερνώντες και να ενημερώνει αμερόληπτα τους πολίτες.

«Risk» (2016) της Λόρα Πόιτρας

Δύο χρόνια μετά το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ της για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, «Citizenfour» (2014), η δραστήρια σκηνοθέτης Λόρα Πόιτρας, επιστρέφει με τη νέας της ταινία «Risk» (2016), η οποία εξερευνά τη ζωή και το έργο του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και επίσημα στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.

image

Η Λόρα Πόιτρας, είχε αρχίσει από το 2012 να συνομιλεί και να βιντεοσκοπεί τον Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ ένα μέρος του ντοκιμαντέρ της είχε ήδη προβληθεί σε μία σειρά από μικρού μήκους βίντεο, με τον τίτλο «Asylum», στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Η συγκεκριμένη σειρά, είχε επικεντρωθεί στον Ασάνζ, στις δημοσιεύσεις απόρρητων και διαβαθμισμένων εγγράφων μέσα από το WikiLeaks καθώς και στην επιδίωξη του να πάρει άσυλο για όσο καιρό θα βρίσκεται εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Σνόουντεν / Snowden
Σκηνοθεσία: Όλιβερ Στόουν
Σενάριο: Όλιβερ Στόουν, Κίραν Φιτζέραλντ
Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Σαιλίν Γούντλι, Μελίσα Λίο, Ζάκαρι Κουίντο, Τομ Γουίλκινσον, Σκοτ Ίστγουντ, Τίμοθι Όλιφαντ, ΛαΚίθ Λι Στάνφιλντ, Ρις Ίφανς, Νίκολας Κέιτζ, Τζοέλι Ρίτσαρντσον
Παραγωγή: Μόριτζ Μπόρμαν, Έρικ Κοπέλοφ,
Φίλιπ Σουλτζ-Ντείλε, Φερνάντο Σουλίτσιν
Φωτογραφία: Άντονι Ντοντ Μάντλ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρκ Τιλντέσλι
Μοντάζ: Άλεξ Μαρκέζ, Λι Πέρσι
Μουσική: Κρεγκ Άρμστρονγκ, Άνταμ Πίτερς
Κοστούμια: Μπίνα Ντάιτζελερ
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 134 λεπτά

image

Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν (Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) αφήνει κρυφά τη δουλειά του στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) των Η.Π.Α. και πετά στο Χονγκ Κονγκ για να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, (Ζάκαρι Κουίντο) και Ίβεν Μακάσκιλ (Τομ Γουίλκινσον), αλλά και τη σκηνοθέτιδα Λόρα Πόιτρας (Μελίσα Λίο). Ο Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν για την NSA και την CIA ως υψηλόβαθμος τεχνικός διαχειριστής ηλεκτρονικών συστημάτων, ανακαλύπτει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί όλες τις ψηφιακές επικοινωνίες – όχι μόνο ξένων κυβερνήσεων και τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και όλων των Αμερικανών πολιτών. Απογοητευμένος πλέον από τη δουλειά του, συγκεντρώνει σχολαστικά εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση των υποκλοπών, εγκαταλείπει την αγαπημένη του Λίντσεϊ Μιλς (Σαϊλίν Γούντλι) και βρίσκει το θάρρος να ακολουθήσει την προσωπική ηθική και τις αρχές του.

Ο κινηματογράφος ως μορφή τέχνης δεν αποτελεί μέσο εκμάθησης της ιστορίας, όμως ο Όλιβερ Στόουν, έχει την εμπειρία και την ικανότητα, μέσα από μία αξιόλογη ταινία μυθοπλασίας, να παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Έντουαρντ Σνόουντεν, χωρίς να πέσει στους συνήθεις κινδύνους που επιφέρει μία βιογραφία. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, ουσιαστικά παρουσιάζει τα γεγονότα με σχετική αντικειμενικότητα, αφήνοντας στον θεατή το δικαίωμα να κρίνει τις εξελίξεις. Το φιλμ ολοκληρώνεται μ’ ένα όμορφο και συγκινητικό φινάλε που εκπλήσσει ευχάριστα.

A Good American
Σκηνοθεσία: Φρίντριχ Μόζε / Friedrich Moser
Χώρά Παραγωγής: Aυστρία
Έτος Παραγωγής: 2015
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 110 λεπτά

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο καλύτερος αποκρυπτογράφος των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με μια μικρή ομάδα στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αρχίζει να αναπτύσσει ένα επαναστατικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Το πρόγραμμα μπορεί να ανιχνεύσει οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σήμα, να το φιλτράρει για στόχους, να δίνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο και όλα αυτά χωρίς να παραβιάζει την ιδιωτική ζωή. Έχει όμως ένα μειονέκτημα: κοστίζει ελάχιστα. Και η αχόρταγη για χρήμα NSA το απορρίπτει – τρεις εβδομάδες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου!

Όταν μετά την επίθεση η NSA αρχίζει τις μαζικές παρακολουθήσεις, ο δημιουργός του φεύγει από την Υπηρεσία. Τότε αναλαμβάνει ένας φίλος, που καταφέρνει να το αναβιώσει στις αρχές του 2002. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μία από τις σημαντικότερες ιστορίες της κοινωνίας της πληροφορίας που αποκαλύπτει τους εσωτερικούς μηχανισμούς ενός πολιτικοοικονομικού δικτύου η εμβέλεια του οποίου υπερβαίνει κατά πολύ την Αμερική.

Citizenfour
Σκηνοθεσία: Λόρα Πόιτρας / Laura Poitras
Με τους: Έντουαρντ Σνόουντεν / Edward Snowden, Γκλεν Γκρίνγουολντ / Glenn Greenwald, Γουίλιαμ Μπίνεϊ / William Binney, Τζούλιαν Ασάνζ / Julian Assange
Χώρά Παραγωγής: Η.Π.Α., Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2014
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 114 λεπτά

image

Tο «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας, παρουσιάζει το συγκλονιστικό χρονικό των συναντήσεων του Έντουαρντ Σνόουντεν με τον δημοσιογράφο, Γκλεν Γκρίνγουολντ. Η ταινία αποτυπώνει τις γεμάτες ένταση ημέρες που πέρασε ο Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ και τις εκμυστηρεύσεις του, στους δημοσιογράφους της Washington Post και του Guardian, πριν αυτοί προβούν στις γνωστές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ, που με εμπεριστατωμένο τρόπο μας παρουσιάζει τον άνθρωπο που θέτοντας ουσιαστικά τη ζωή του σε κίνδυνο, δε δίστασε να αποκαλύψει τα σχέδια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και τον παράνομο τρόπο που αυτές λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια. Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2015.

Ο Άνθρωπος Που Πούλησε Τον Κόσμο / The Fifth Estate
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον
Σενάριο: Τζος Σίνγκερ
Πρωταγωνιστούν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντάνιελ Μπρουλ, Νταν Στίβενς, Λόρα Λίνεϊ, Στάνλεϊ Τούτσι, Ντέιβιντ Τιούλις
Φωτογραφία: Τομπίας Α. Σλίσλερ
Μοντάζ: Βιρτζίνια Κατς
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Βέλγιο
Έτος Παραγωγής: 2013
Διάρκεια: 128 λεπτά

image

Το 2010 μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στην προστασία πληροφοριοδοτών φέρνει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών, με τα οποία δίνει άλλη διάσταση στη διαρροή πληροφοριών. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία εκθέτει την εξαπάτηση και τη διαφθορά της εξουσίας. Η ιστορία ξεκινά με τον μυστηριώδη ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ και τον Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ να συνεργάζονται με σκοπό την μυστική παρακολούθηση των ισχυρών και των προνομιούχων του κόσμου. Με ελάχιστα οικονομικά κεφάλαια δημιουργούν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους πληροφοριοδότες να δημοσιεύουν ανώνυμα στοιχεία κρατών και κυβερνήσεων. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπόρεσαν να δημοσιεύσουν πληροφορίες που ούτε τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν είχαν καταφέρει. Όταν όμως ο Ασάνζ και ο Μπεργκ θα αποκτήσουν πρόσβαση στα πιο εμπιστευτικά έγγραφα στην ιστορία των Η.Π.Α. θα βρεθούν αντιμέτωποι μ’ ένα καθοριστικό ερώτημα: Ποιο είναι το κόστος του να κρατάς μυστικά σε μία ελεύθερη κοινωνία – και ποιο είναι το κόστος του να τα εκθέτεις;

Το WikiLeaks δίνει τη δυνατότητα στους απλούς ανθρώπους να βγουν από το σκοτάδι και να δουν τις κρυφές ενέργειες των κυβερνήσεων και των εταιρειών που φτάνουν μέχρι την άκρη του δικαίου. Ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (τηλεοπτική σειρά “Sherlock”, “Star Trek Into Darkness”, “12 Years a Slave”), υποδύεται ένας από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπο της σύγχρονης ιστορίας, τον Τζούλιαν Ασάνζ. Πρωταγωνιστούν επίσης: Αλίσια Βικάντερ, Στάνλεϊ Τούτσι, Κάρις Βαν Χάουτεν, Λόρα Λίνεϊ, Άντονι Μακί, Ντάνιελ Μπρουλ, Νταν Στίβενς, Ντέιβιντ Θιούλις, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Πίτερ Καπάλντι.

Επικίνδυνη Σιωπή / The Whistleblower
Σκηνοθεσία: Λαρίσα Κοντράκι / Larysa Kondracki
Σενάριο: Λαρίσα Κοντράκι , Έιλις Κίρουαν
Πρωταγωνιστούν: Μόνικα Μπελούτσι, Ρέιτσελ Βάις, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ντέιβιντ Στράδερν, Λίαμ Κάνινγκχαμ, Ντέιβιντ Χιούλετ, Μπένεντικτ Κούμπερμπατς
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2010
Διάρκεια: 112 λεπτά

image

Μεταφερόμαστε στο 1999. H Κάθριν Μπόλκοβατς (Ρέιτσελ Βάις), είναι μια ανύπαντρη μητέρα, η οποία δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Αγαπά τη δουλειά της ως αστυνομικός, αλλά για δέκα χρόνια αναγκάστηκε να αφήσει σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της προκειμένου να μεγαλώνει την κόρη της και δυστυχώς στη μικρή πόλη που ζει οι πιθανότητες για προαγωγή είναι λίγες και συμβαίνουν σπάνια. Η Κάθι είναι διαζευγμένη και ο πρώην σύζυγός της, ο οποίος έχει την κύρια επιμέλεια του παιδιού τους, μετακομίζει από την πόλη. Η επιθυμία της να έρθει πιο κοντά στην κόρη της, σε συνδυασμό με τη φιλοδοξία της να κάνει κάτι σημαντικό στη ζωή της, την κάνει να δεχτεί ένα ετήσιο συμβόλαιο $100.000 αφορολόγητων, με την εταιρεία Democra Security. Πρόκειται για μία ιδιωτική εταιρεία, η οποία προσλαμβάνει αμερικανικούς αστυνομικούς εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να υπηρετήσουν σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο.

Η Κάθι έρχεται αντιμέτωπη με πολλές περιπτώσεις παράνομης διακίνησης θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης (trafficking). Σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ και των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας όχι μόνο συχνάζουν στους οίκους ανοχής που στηρίζουν την πορνεία και «στεγάζουν» τα θύματα του trafficking, αλλά είναι συνένοχοι στο εμπόριο της πλαστογράφησης εγγράφων. Υποβοηθούν την παράνομη μεταφορά γυναικών στη Βοσνία και προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες μπαρ για τις επικείμενες αστυνομικές επιδρομές. Αυτές οι παραβιάσεις γίνονταν για πολλά χρόνια, υποβοηθούμενες από τη διπλωματική ασυλία που παρείχαν τα Ηνωμένα Έθνη στις ειρηνευτικές δυνάμεις. Αυτό σήμαινε ότι κανένας υπάλληλος ή μέλος των ενόπλων δυνάμεων δεν θα μπορούσε να καταδικαστεί για ένα έγκλημα, ακόμη και αν το έγκλημα ήταν βιασμός, βασανιστήρια, απαγωγές ή δολοφονία. Τώρα, το πέπλο σηκώνεται και η αλήθεια αποκαλύπτεται στα μάτια της, με την Κάθι αποφασισμένη, να αλλάξει το σκηνικό.

Μία αξιόλογη ταινία, την οποία σκηνοθέτησε η Λαρίσα Κοντράκι και πρωταγωνιστεί η εξαιρετική Ρέιτσελ Βάις – με τις Μόνικα Μπελούτσι και Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε δεύτερους ρόλους. η «Επικίνδυνη Σιωπή» βασίζεται δυστυχώς σε πραγματικά γεγονότα, σχετικά με το trafficking / παράνομη διακίνηση θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

«Αληθοφανή Ψέματα» (The Informant! – 2009) του Στίβεν Σόντερμπεργκ (Η.Π.Α.)

Μα τι είχε κατά νου ο Μαρκ Γουίτεκερ (Ματ Ντέιμον); To ανερχόμενο αστέρι στον κολοσσό της αγροτικής βιομηχανίας Archer Daniels Midland (ADM), ξαφνικά γίνεται «καρφί». Παρόλο που αποκαλύπτει στο FBI τη συνωμοσία στην οποία συμμετέχει η εταιρεία του για τον καθορισμό τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ίδιος φαντάζεται εαυτόν να τυχαίνει υποδοχής ήρωα και να παίρνει προαγωγή. Πριν όμως να συμβούν όλα αυτά, το FBI θα χρειαστεί στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες. Ο Γουίτεκερ συμφωνεί πρόθυμα να φορέσει κοριό και να μεταφέρει κασετόφωνο κρυφά στον χαρτοφύλακά του, βλέποντας τον εαυτό του σαν μυστικό πράκτορα. Δυστυχώς για το FBI, ο υπ’ αριθμόν ένας μάρτυρας τους, δεν καταφέρνει να πλησιάσει αρκετά και να αποσπάσει τις κρίσιμες πληροφορίες. Οι διαρκείς αλλαγές στα λεγόμενα του Γουίτεκερ αρχίζουν να εκνευρίζουν τους πράκτορες (Σκοτ Μπάκουλα, Τζόελ ΜακΧέιλ) και απειλούν την υπόθεση κατά της ADM, μιας και γίνεται σχεδόν αδύνατη η αποκωδικοποίηση του τι είναι αληθινό και τι αποκύημα της αχαλίνωτης φαντασίας του Γουίτεκερ.

image

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Κερτ Άιχενγουόλντ, το «The Informant» εισέρχεται στα «χωράφια» των ταινιών «A Beautiful Mind» και «The Insider». Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Ματ Ντέιμον (Good Will Hunting, Bourne) πρωταγωνιστεί στην ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του πιο υψηλόβαθμου πληροφοριοδότη στην ιστορία της Αμερικής. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκουμε τον βραβευμένο με Όσκαρ, Στίβεν Σόντερμπεργκ (Traffic, Ocean’s Thirteen) ενώ το σενάριο, που βασίζεται στο βιβλίο του Κερτ Άιχενγουολντ, «The Informant» (A True Story), φέρει την υπογραφή του Σκοτ Ζ. Μπερνς.

«The Insider» (1999) του Μάικλ Μαν (Η.Π.Α.)

Η αληθινή ιστορία του τηλεοπτικού παραγωγού Λόουελ Μπέργκμαν, ο οποίος έπεισε το 1996 έναν πρώην υπάλληλο μεγάλης καπνοβιομηχανίας να κάνει σημαντικές αποκαλύψεις, παραβιάζοντας έτσι το σύμφωνο εχεμύθειας με τους πρώην εργοδότες του. Ωστόσο η διεύθυνση του CBS δεν θέλησε να μεταδώσει την εκπομπή, φοβούμενη τις αντιδράσεις της θιγόμενης πλευράς.

image

Εμπνευσμένο από την ιστορία του Jeffrey Wigand, πρώην διευθυντή του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας τσιγάρων. Ο δημοσιογράφος Lowell Bergan με τη βοήθεια του Jeffrey Wigant, φέρνουν στη δημοσιότητα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της καπνοβιομηχανίας. Με τους: Αλ Πατσίνο, Ράσελ Κρόου, Κρίστοφερ Πλάμερ, Νταϊάν Βερόνα, Φίλιπ Μπέικερ Χολ, Μάικλ Γκάμπον, Τζίνα Γκέρσον, Λίντσεϊ Κρουζ. Η ταινία ήταν Υποψήφια για 7 Βραβεία Όσκαρ, αλλά τελικά δεν κέρδισε κανένα χρυσό αγαλματίδιο.

Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου / All The President’s Men
Σκηνοθεσία: Άλαν Τζέι Πακούλα
Σενάριο: Γουίλιαμ Γκόλντμαν, Κάρλ Μπέρνσταϊν (Βιβλίο), Μπομπ Γούντγουορντ (Βιβλίο)
Πρωταγωνιστές: Ντάστιν Χόφμαν, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μάρτιν Μπάλσαμ, Τζέισον Ρόμπαρντς, Χαλ Χόλμπρουκ, Τζέιν Αλεξάντερ
Μουσική: Ντέιβιντ Σάιρ
Φωτογραφία: Γκόρντον Γουίλις
Μοντάζ: Robert L. Wolfe
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1976
Διάρκεια: 136 λεπτά

image

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πολιτικό θρίλερ, σε σκηνοθεσία του Άλαν Τζέι Πακούλα. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο των δημοσιογράφων Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ, το οποίο πραγματεύεται τις έρευνες πάνω στο Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Τη διασκευή του σεναρίου για την μεγάλη οθόνη πραγματοποίησε ο Γουίλιαμ Γκόλντμαν και πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ως Μπέρνσταϊν και Γούντγουορντ αντίστοιχα.

Το φιλμ μας μεταφέρει το 1972 στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα στην Ουάσινγκτον, παραμονές της εκλογής του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Μια ομάδα ανδρών εισβάλλει στα γραφεία των δημοκρατικών και συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Οι άνδρες αυτοί περνούν από δίκη, αλλά χωρίς να δώσουν εξηγήσεις και αφήνοντας πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη. Λίγες μέρες αργότερα ο Νίξον εκλέγεται ξανά. Δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας Washington Post, ο Καρλ Μπέρνσταϊν (Ντάστιν Χόφμαν) και ο Μπομπ Γούντγουορντ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ), αρχίζουν τις έρευνες πάνω στην υπόθεση και πολύ γρήγορα ανακαλύπτουν ότι πίσω από την υπόθεση κρύβονταν η επιτροπή υπεύθυνη για την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον – πρόκειται για το σκάνδαλο το οποίο έχει μείνει στην ιστορία με το όνομα Γουότεργκεϊτ. Τα θεμέλια της νεοσύστατης κυβέρνησης αρχίζουν να τρίζουν καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια κι άλλα σκάνδαλα, ενώ οι δύο ρεπόρτερ συνεχίζουν τις έρευνες βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι επηρεασμένος από το μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν, All The King’s Men το οποίο είχε επίσης μεταφερθεί με επιτυχία στην μεγάλη οθόνη το 1949. Το βιβλίο των δημοσιογράφων Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ κυκλοφόρησε το 1974, βραβεύτηκε με Πούλιτζερ κι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ενδιαφέρθηκε αμέσως ν’ αγοράσει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική του μεταφορά. Η σκηνοθεσία της ταινίας ανατέθηκε στον Άλαν Τζέι Πακούλα και το «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», αποτέλεσε το τρίτο μέρος της άτυπης τριλογίας του: “Η Τριλογία της Παράνοιας”. Οι άλλες δυο ταινίες που συνθέτουν αυτή την τριλογία είναι «Η Εξαφάνιση» (Klute, 1971) και «Υπόθεση Πάραλλαξ» (The Parallax View, 1974).

Η ταινία προτάθηκε για οκτώ βραβεία Όσκαρ και παρά το γεγονός ότι είχε απέναντι της επίσης σπουδαίες δημιουργίες, απέσπασε συνολικά τέσσερα βραβεία: Διασκευής Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ήχου και Β’ Ανδρικού Ρόλου. H ερμηνεία του Τζέισον Ρόμπαρντς στον ρόλο του διευθυντή της εφημερίδας είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη από τους δεύτερους ρόλους στην ταινία. Ο ηθοποιός κέρδισε το αγαλματίδιο κι επανέλαβε την επιτυχία του έναν χρόνο αργότερα κερδίζοντας το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν, Τζούλια (Julia, 1977).

Σέρπικο / Serpico
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λουμέτ
Σενάριο: Γουόλντο Σολτ και Norman Wexler
Πρωταγωνιστές: Αλ Πατσίνο, Τζον Ράντολφ, Τζακ Κίοου, Τόνι Ρόμπερτς, Μάικλ Έμετ Γουόλς, Τζέιμς Τόλκαν, Κένεθ ΜακΜίλαν, Κορνηλία Σαρπ, Μπιφ ΜακΓκουάιρ, Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Τζέιμι Σάντσες, Μπάρμπαρα Έντα-Γιανγκ, Έντουαρντ Γρόβερ, Άλμπερτ Χέντερσον, Άλαν Νορθ, Τόνι Λο Μπιάνκο, Τζουντ Χιρς, Τρέισι Γουόλτερ, Νέιθαν Τζορτζ
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Φωτογραφία: Άρθρουρ Όρνιτς
Μοντάζ: Dede Allen
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1973
Διάρκεια: 130 λεπτά

image

Ο Φρανκ Σέρπικο (Αλ Πατσίνο) μετά την αποφοίτηση του από την Αστυνομική Ακαδημία, θα ενταχθεί σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα και ως νέος αστυφύλακας θα δείξει ιδιαίτερο ζήλο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, κάνοντας συνεχής συλλήψεις μικροκακοποιών. Κατά την διάρκεια μιας συνηθισμένης περιπολίας με έναν συνάδελφο του θα βρούνε έναν σεσημασμένο πράκτορα παρανόμων στοιχημάτων, ο οποίος είχε καθυστερήσει να καταβάλει την μηνιαία μίζα στους αστυνομικούς. Τότε ο Σέρπικο έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την διαφθορά μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί του τμήματος θα προτείνουν στον Σέρπικο να πάρει και αυτός το μερίδιο που του αναλογεί, αλλά ο Σέρπικο δεν δέχεται.

Μετά τα συνεχόμενα κρούσματα διαφθοράς στο τμήμα και την συνεχή πίεση των άλλων αστυνομικών να πάρει μίζα, ο Σέρπικο αποφασίζει να απευθυνθεί στους ανωτέρους του, αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, επειδή αρνείται να καταθέσει εναντίων των συναδέλφων του. Παρ’ ολά αυτά όμως δεν θα το βάλει κάτω και θα συνεχίσει την προσπάθεια του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο αγώνας του θα οδηγήσει σε εσωτερικές διαμάχες στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης, σε προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις του, καθώς και σε απειλές κατά της ζωής του. Τέλος, αφού πυροβολήθηκε στο πρόσωπο κατά την διάρκεια μιας σύλληψης για ναρκωτικά στις 3 Φεβρουαρίου 1971, θα καταθέσει στην Επιτροπή Knapp που δημιουργήθηκε από την Αμερικανική κυβέρνηση για να ερευνήσει τη διαφθορά της αστυνομίας στην Νέα Υόρκη μεταξύ των ετών 1970 και 1972. Μετά την απονομή του Μεταλλίου της Τιμής από το αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης και την σύνταξη αναπηρίας, ο Σέρπικο παραιτείται από την αστυνομία και πηγαίνει να μείνει στην Ελβετία.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για τον Αλ Πατσίνο, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας για τον παραγωγό Ντίνο ντε Λαουρέντις και Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Γουάλντο Σκοτ. Τη σκηνοθεσία του «Σέρπικο» υπογράφει ο σπουδαίος Σίντνεϊ Λουμέτ, ενώ τη μουσική σύνθεση ο Μίκης Θεοδωράκης. Πρόκειται για μία εξαιρετική βιογραφική αστυνομική ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πήτερ Μάας, που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του αξιωματικού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Φρανκ Σέρπικο, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κατήγγειλε τη διαφθορά που ήταν διάχυτη στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τους συναδέλφους του.