Λίγες μόλις ημέρες μετά τον θρίαμβό του στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου τιμήθηκε με πέντε βραβεία – μεταξύ των οποίων και ο «Αργυρός Αλέξανδρος» της διοργάνωσης – το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, προβάλλεται δωρεάν για 24 ώρες στο διαδικτυακό 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ads

Ο Νικήτας, ζει αποτραβηγμένος στην κορυφή ενός ορεινού δάσους. Μια βιομηχανία επεκτείνεται επιθετικά διαταράσσοντας την άγρια φύση και απειλώντας την ιδιοκτησία του. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος επιστρέφει για να διεκδικήσει το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας του. Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση ως το μόνο παρατηρητή.

Το «Digger» είναι ένα σύγχρονο γουέστερν, το οποίο εξελίσσεται με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, όπου οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση ως το μόνο παρατηρητή και μάρτυρα της κατάστασης που βιώνουν δύο διαφορετικοί κόσμοι.

image

Ads

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα δημιουργού. Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ενδεικτικά στην 70ή Berlinale, στο τμήμα Πανόραμα, όπου και προβλήθηκε, απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφων Τέχνης (CICAE Art Cinema Award). Επίσης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο ο Βαγγέλης Μουρίκης απέσπασε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας.

image

Η ταινία πραγματοποίησε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του διαδικτυακού 61ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, με τον σκηνοθέτη, να δηλώνει σχετικά:

«Συμμετέχουμε στο Διαγωνιστικό με ένα σύγχρονο γουέστερν για έναν πατέρα και τον γιο του, που σκάβουν στην λάσπη για να βρουν τις ρίζες τους. Ο κεντρικός χαρακτήρας μου είναι σε μια κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, γιατί δεν μπορεί να αφήσει το μέρος που αγαπά, αλλά ούτε και μπορεί να μείνει γιατί δεν γίνεται να αντιμετωπίσει τον εχθρό που τον απειλεί. Το δίλημμα συνδέεται με το τοπίο και γίνεται ο πρωταγωνιστής».

image

Στην Θεσσαλονίκη το «Digger» τιμήθηκε με τα εξής Βραβεία:

  • Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη από το  Ε.Κ.Κ.
  • Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής
  • Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
  • Βραβείο Κοινού FISCHER για Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Τζώρτζης Γρηγοράκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Κοινωνική́ Ψυχολογία στην Αγγλία και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στην Εθνική Σχολή Τηλεόρασης και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Από το 2007 γράφει και σκηνοθετεί μικρού́ μήκους ταινίες, οι οποίες έχουν συνολικά́ διαγωνιστεί́ σε πάνω από́ 100 διεθνή́ κινηματογραφικά́ φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει 20 βραβεία.

To «Digger» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου και τιμήθηκε με το Art Cinema-CICAE Award, ενώ ο Βαγγέλης Μουρίκης τιμήθηκε στο Φεστιβάλ
του Σαράγεβο με το βραβείο Heart of Sarajevo-Best Actor για την ερμηνεία του. Η ταινία συνεχίζει την πορεία της σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Φιλμογραφία

  • 2007 Κι εγώ για μένα (μμ)
  • 2010 Reverse (μμ)
  • 2012 Revolving (μμ)
  • 2014 45 βαθμοί (μμ)
  • 2020 Digger

image

33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποτελείται από επιλεγμένες νέες ευρωπαϊκές ταινίες που αναδείχθηκαν σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και ελληνικές ταινίες που δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη διανομή στην Ελλάδα. Φέτος διαγωνίζονται οι ταινίες:

  • “Digger” / Τζώρτζης Γρηγοράκης
  • “Dolce fine giornata” (“Słodki koniec dnia”) / Jacek Borcuch
  • “Listen” / Ana Rocha de Sousa
  • “The Last Ones” (“Viimeiset”) / Veiko Õunpuu
  • “Yellow Cat” (“Sary mysyq”) / Adilkhan Yerzhanov
  • “Ανάμεσα Στη Ζωή Και Το Θάνατο” (“Sepelenmis Ölümler Arasinda” /
  • “In Between Dying”) / Hilal Baydarov
  • “Η Iδιοκτησία” (A Herdade / The Domain)  / Tiago Guedes
  • “Ιστορίες Από Το Δάσος Με Τις Καστανιές” (“Zgodbe Iz Kostanjevih Gozdov” / “Stories From The Chestnut Woods”)  / Gregor Bozic
  • “Ντάνιελ ’16” / Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
  • “Ποιος, Ποιος Θα Φαγωθεί” / Ελπινίκη Βουτσά-Ρεντζεποπούλου
  • “Πολίτης Τρίτης Ηλικίας” / Μαρίνος Καρτίκκης

Η ταινία «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες. Από τις 10:00 το πρωί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Όλες οι λεπτομέρειες για την πρόσβαση, στην πλατφόρμα του CINESQUARE.

image

Digger
Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Σενάριο: Τζώρτζης Γρηγοράκης σε συνεργασία με Μαρία Βώττη, Βαγγέλης Μουρίκης
Ηθοποιοί: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ, Θύτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Παύλος Ιορδανόπουλος, Στέφανος Κουτσαρδάκης, Βασίλης Μπισμπίκης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, François Abdelnour
Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης
Σκηνικά: Δάφνη Καλογιάννη
Παραγωγοί: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Χρυσάνθη Καρφή Κώη
Παραγωγή – Sales: Haos Film
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 101 λεπτά

Το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται διαδικτυακά και δωρεάν, από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.