Ο Σκωτσέζος δημιουργός Τζον Σ. Μπερντ, με οδηγό το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίρβιν Γουέλς (Trainspotting) μας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η «Διαφθορά». Έναν κόσμο γεμάτο καταχρήσεις και ψέματα, όπου όλα υπόκεινται στο ατομικό συμφέρον με οποιοδήποτε κόστος. Ο σκηνοθέτης, έχοντας στη διάθεση του ένα αξιόλογο καστ, όπου ξεχωρίζει ο πρωταγωνιστής του φιλμ Τζέιμς ΜακΑβόι, μας παρουσιάζει με αρκετές δόσεις μαύρου χιούμορ μία ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ads

Ο ντετέκτιβ Μπρους Ρόμπερτσον (Τζέιμς ΜακΑβόι) θέλει οπωσδήποτε προαγωγή. Πιστεύει ότι είναι προφανώς ο καλύτερος για τη δουλειά και πως απλά οι συνάδελφοι του είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ένας φόνος από μία τοπική συμμορία, γίνεται η αφορμή για να τεθούν σε κίνηση τα αντίστοιχα νήματα.

image

Ο αρχηγός του τοπικού αστυνομικού τμήματος θέλει να δει αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα, μη διστάζοντας να υποσχεθεί την προαγωγή σε όποιον καταφέρει να λύσει την συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι όμως ο ντετέκτιβ Μπρους ο καλύτερος των συναδέλφων του και τι πραγματικά γίνεται με την γυναίκα του και την οικογένειά του;

Ads

 

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, καθώς ο κόσμος βλέπει σταδιακά στο πρόσωπο του ντετέκτιβ Μπρους Ρόμπερτσον, έναν διπολικό. Είναι εθισμένος στα ναρκωτικά και αγενής απέναντι σε όλους. Προσπαθεί συνεχώς να χειραγωγεί τον κόσμο και βρίσκεται σχεδόν μόνιμα υπό την επήρεια παραισθησιογόνων.

image

Παράλληλα όμως και πέρα από τη δουλειά του ο Μπρους Ρόμπερτσον, έχει γυναίκα και παιδί. Έστω κι αν κανένας δεν τους έχει συναντήσει εδώ και καιρό, ο ίδιος δηλώνει ότι είναι καλά, τους αγαπά και χάρη τους κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη προαγωγή του.

 

Το «Trainspotting» (1996) του Danny Boyle, συναντά το «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας» (Fear and Loathing in Las Vegas – 1998) του Terry Gilliam και ο Τζέιμς ΜακΑβόι – ως άλλος Ewan McGregor στο «Trainspotting» και επίσης Σκωτσέζος – ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του, δίνει λόγο και νόημα στη «Διαφθορά». Μία ιστορία βαθιά τραγική που ειπώθηκε όμως μέσα από το πρίσμα του ιδιαίτερου σκωτσέζικου χιούμορ…

image

Πέντε χρόνια μετά το «Cass» του 2008, ο Σκωτσέζος σκηνοθέτης Τζον Σ. Μπερντ (Jon S. Baird) επιστρέφει με τη «Διαφθορά» (Filth). Ο Τζον Σ. Μπερντ γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στο Αμπερντισάιν της Σκωτίας, και στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μετακόμισε στο Λονδίνο. Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, ήταν το 2001, για τηλεοπτικές εκπομπές του BBC.

image

Το 2004 ο Τζον Σ. Μπερντ, έγραψε, σκηνοθέτησε και έκανε την παραγωγή για τη μικρού μήκους ταινία του “It’s A Casual Life”, που του χάρισε άμεσα μια θέση στην παραγωγή του “Οι Παρίες της Πράσινης Οδού” (Green Street) (2005), με τον Ελάιζα Γουντ. Ο Μπερντ έγινε ευρέως γνωστός με το “Cass” του 2008, μία βιογραφική, όσο και δραματική.

 

Η «Διαφθορά» (Filth), η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Τζον Σ. Μπερντ, κέρδισε πέρσι στα British Independent Film Awards 2013 το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Τζέιμς ΜακΑβόι (James McAvoy), αλλά και φέτος στα London Critics Circle Film Award 2014, ο Τζον Σ. Μπερντ (Jon S. Baird) τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

image

Πέρα από το ιδιαίτερο σενάριο – το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίρβιν Γουέλς (συγγραφέα και του θρυλικού Trainspotting) – το μεγάλου ατού της ταινίας, δεν είναι άλλο από την καθηλωτική ερμηνεία του Τζέιμς ΜακΑβόι (James McAvoy).

image

Ο Τζέιμς ΜακΑβόι γεννήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας το 1979. Ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός, έγινε  ιδιαίτερα δημοφιλής μετά τα φιλμ: «Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας» και «Εξιλέωση». Το πρώτο, του χάρισε υποψηφιότητες για τα BAFTA, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, αλλά και από το London Film Critics Circle. Η ερμηνεία του στην «Εξιλέωση» το 2007, του χάρισε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και BAFTA, ενώ απέσπασε το αντίστοιχο Βραβείο από το London Film Critics Circle Award.

image

Στο υπόλοιπο καστ συναντάμε τους ταλαντούχους ηθοποιούς: Τζέιμι Μπελ, ο οποίος γνώρισε τη φήμη σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν υποδύθηκε τον Μπίλι Έλιοτ, στην ταινία του Στίβεν Ντάλντρυ, «Γεννημένος Χορευτής», ενώ φέτος τον είδαμε και στο “Nymphomaniac” του Λαρς Φον Τρίερ, αλλά και τον Βρετανό ηθοποιό Έντι Μάρσαν, η αξέχαστη ερμηνεία του οποίου στο «Τυχερή κι Ευτυχισμένη» (Happy-Go-Lucky) του Μάικ Λι, του χάρισε ένα βραβείο από τα Βρετανικά Ανεξάρτητα Βραβεία Κινηματογράφου, καθώς και από την Εθνική Κοινότητα Κριτικών Κινηματογράφου των ΗΠΑ. H «Διαφθορά» (Filth) του Τζον Σ. Μπερντ, κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, σε διανομή Seven Films και Spentzos Film.

Έτος: 2013 | Xώρα: Μ. Βρετανία | Διάρκεια: 97 λεπτά | Σκηνοθεσία: Jon S. Baird | Σενάριο: Jon S. Baird, Irvine Welsh | Παίζουν: James McAvoy, Jamie Bell, Eddie Marsan