Το Tvxs συνεχίζει με την καθημερινή του πρόταση για τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται στη μικρή οθόνη.

Ads

Τηλεοπτικό βράδυ Δευτέρας λοιπόν, με Μάικλ Κόλινς, ισπανική κωμωδία αλλά και σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Μάικλ Κόλινς, Ο Επαναστάτης ΕΡΤ 2, 22.00

Αμερικανική ταινία του Νιλ Τζόρνταν, με τους Λίαμ Νίσον, Άλαν Ρίκμαν, Τζούλια Ρόμπερτς.

Ads

Η πολυτάραχη ζωή του Μάικλ Κόλινς, του περίφημου «Λιονταριού της Ιρλανδίας», που ως επικεφαλής του ΙΡΑ ορθώθηκε ενάντια του βρετανικού ζυγού και βοήθησε σημαντικά στην ίδρυση του ιρλανδικού κράτους το 1921.

Στην πολιτική αυτή ταινία, η απεικόνιση της ήττας του 1916, η προετοιμασία των ομάδων θανάτου, οι αψιμαχίες του Εμφυλίου και πολλές ακόμα σκηνές είναι κινηματογραφημένες με μια εντυπωσιακή σκηνοθετική μαεστρία, ενώ ο Λίαμ Νίσον είναι εξαιρετικός. Υποψηφιότητες για Όσκαρ φωτογραφίας και μουσικής.

Άντε Γεια Δήμαρχε! (Bye, Bye, Mr. Etxebeste) (2019) – Cosmote cinema1, 23.10

Σκηνοθεσία: Τέλμο Εσνάλ, Αζιέρ Αλτούνα

Ηθοποιοί: Έλενα Ιρουρέτα, Ιμπάν Γκάρατε, Μικέλ Λασκουρέιν, Πάκο Σαγκαρζαζού, Άν Γκαμπαρέιν

Ο δήμαρχος της πόλης αποσύρεται από τα επίσημα καθήκοντα για “λόγους υγείας” και στην θέση του, τοποθετεί την γυναίκα του. Εκείνη όμως, δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει η μαριονέτα του συζύγου της και αποφασίζει ν’αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων στην πόλη της.
Τώρα, τα πάντα ανατρέπονται στην λειτουργία του δήμου.

Πλατεία Αμερικής – Cinobo

Σκηνοθέτης: Γιάννης Σακαρίδης

Με τους : Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Πάπαδημητρίου, Βασίλη Κουκαλάνη, Θέμιδα Μπαζάκα, Ερρίκο Λίτσης, Ξένια Ντάνια

Εδώ διασταυρώνονται κόσμοι. Κόσμοι χωρισμένοι από χάσματα γεωγραφικά, ιδεολογικά, επώδυνα. Η καψούρα δεν επιβιώνει μπροστά στο θηρίο του ρατσισμού και η καλοσύνη διαστρεβλώνεται μέσα από καθημερινά βάσανα, σε μια από τις δυνατότερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων ετών. 

Με φόντο την Πλατεία Αμερικής, τέσσερις άνθρωποι εμπλέκονται αναπάντεχα. Δύο άντρες, παιδικοί φίλοι, είναι πια διαμετρικά αντίθετοι χαρακτήρες. Ο ένας ζει με τους γονείς του και μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει τη γειτονιά. Ο δεύτερος, rock n’ roll σαραντάρης, ιδιοκτήτης μπαρ και στούντιο τατουάζ, παρατηρεί τις αλλαγές μέχρι που μια ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμό του. Μια Αφρικανή τραγουδίστρια μπλεγμένη με κακοποιούς θέλει να καλύψει ένα τατουάζ και η χημεία μεταξύ τους είναι ακαριαία. Παράλληλα, ένας απελπισμένος Σύριος πρόσφυγας προσπαθεί να φύγει από τη χώρα με τη μικρή κόρη του.  

Βραβείο FIPRESCI | Ελληνικό Τμήμα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016