Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός Μάρτιν Σκορσέζε, σκηνοθετεί το 2010 και για τέταρτη φορά, τον ταλαντούχο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, σε μια σκοτεινά κλειστοφοβική περιπέτεια Χιτσκοκικών επιρροών. Το «Νησί των Καταραμένων» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντένις Λεχέιν και διαθέτει ευφυής πλοκή, γοτθικό μυστήριο, θεωρίες συνωμοσίας, αγωνία και ένταση. Με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την κυκλοφορία της ταινίας, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να την ξαναδούμε.

Ads

Καλοκαίρι του 1954. Ο αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) κι ο νέος συνεργάτης του, ο Τσακ (Μαρκ Ράφαλο) φτάνουν σ’ ένα νησί κάπου στα ανοιχτά της Αμερικής, όπου βρίσκεται το Άσκλιφ, το ψυχιατρικό νοσοκομείο για ψυχασθενείς εγκληματίες. Σκοπός τους είναι να διεξάγουν έρευνα για μια ασθενή που φαίνεται να δραπέτευσε μυστηριωδώς.

Όταν ξαφνικά ξεσπάει μια καταιγίδα, ο Ντάνιελς βρίσκεται αποκλεισμένος εκεί και η διακριτική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και παράνοιας αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα δυσδιάκριτη. Στο νοσοκομείο Άσκλιφ, τίποτα δεν είναι τελικά όπως φαίνεται και ο Ντάνιελς βρίσκεται έρμαιο σε «απάνθρωπες», ριζοσπαστικές θεραπείες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πειράματα με φάρμακα, βάρβαρες χειρουργικές επεμβάσεις και πλύσεις εγκεφάλου.

image

Ads

Όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια, ο αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς, τόσο πιο θολή αυτή γίνεται και τόσο περισσότερο αρχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να μη φύγει ποτέ από το «Νησί των Καταραμένων». Τουλάχιστον όχι σώος, γιατί κάποιος εκεί μοιάζει να προσπαθεί να τον τρελάνει…

Όπως προαναφέραμε, η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντένις Λεχέιν, γνωστός στο κινηματογραφόφιλο κοινό μετά την επιτυχή κινηματογραφική μεταφορά των μυθιστορημάτων του «Σκοτεινό Ποτάμι / Mystic  River» και «Gone Baby Gone». To βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Bell. Ενώ το σενάριο υπογράφει η ελληνικής καταγωγής, Λαέτα Καλογρίδης, που συνεργάζεται στην ταινία κι ως εκτελεστικός παραγωγός.

image

Οι εύστοχοι διάλογοι, η βαθιά ματιά στην ανθρώπινη ψυχή, η εκπληκτική απόδοση μιας εφιαλτικής ατμόσφαιρας παράνοιας, βίας και εξαπάτησης, υπό την έριδα που διεξαγόταν στην ψυχιατρική αναφορικά με τις μεθόδους θεραπείας της ψυχασθένειας, είναι μερικές μόνο από τις αρετές που καταφέρνει να περάσει ο Μάρτιν Σκορσέζε, από το βιβλίο, στην μεγάλη οθόνη. Για να το καταφέρει όμως αυτό, θα χρειαστεί κι ένα σύνολο ικανότατων ηθοποιών, ακόμα και στους δεύτερους ρόλους. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μαρκ Ράφαλο, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Έμιλι Μόρτιμερ, Μισέλ Γουίλιαμς, Μαξ Φον Σίντοφ και Τζάκι Ερλ Χάλεϊ.

image

Σημαντικό ρόλο στην υποβλητική ατμόσφαιρα της ταινίας διαδραματίζει και η μουσική, η οποία αποτελείται από 19 ορχηστρικά και όχι μόνο κομμάτια, σε παραγωγή Ρόμπι Ρόμπερτσον, τα οποία συνθέτουν ένα μουσικό σκορ που απογειώνει το κινηματογραφικό αποτέλεσμα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κομμάτια των: Johnnie Ray (Cry), Lonnie Johnson (Tomorrow Night), Brian Eno (Lizard Point) κι εκτελέσεις των The San Francisco Symphony, the National Polish Radio Symphony, the Vienna Radio Symphony Orchestra, the Wiener Philharmoniker.

image

Το «Νησί των Καταραμένων», αποτελεί άλλη μια επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στον Σκορσέζε και τον Ρόμπερτσον, η οποία εγκαινιάστηκε το 1978 στην ταινία «The Last Waltz» και συνεχίστηκε στις ταινίες «Raging Bull», «The King of Comedy», «The Color of Money» και «Casino, Departed».

Οι Πρωταγωνιστές

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο οι δημιουργοί από την αρχή ήθελαν τον τρεις φορές υποψήφιο για Όσκαρ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος αναφέρει σχετικά με τη νέα του συνεργασία με τον Σκορσέζε: «Είναι μοναδικός δημιουργός. Ξέρει πώς να καθοδηγεί το ανθρώπινο μυαλό και να αναπαριστά ανθρώπινες καταστάσεις, αφήνοντας ταυτόχρονα και τους ηθοποιούς να εμβαθύνουν στους ρόλους τους»

image

Στον ρόλο του προστατευτικού συνεργάτη του βρίσκουμε το Μαρκ Ράφαλο, επιλογή του Σκορσέζε που ήθελε να συνεργαστεί μαζί του αφότου είδε την ερμηνεία του στην ταινία «You Can Count on Me».

Το λαμπερό πρωταγωνιστικό τρίο συμπληρώνει ο Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ στον ρόλο του επικεφαλής ψυχιάτρου του νοσοκομείου. Διαβάζοντας τον ρόλο μάλιστα ο ίδιος ο Κίνγκσλεϊ τον οραματίστηκε με πράσινο κοστούμι, πίπα και χαρακτηριστικά παπούτσια που προσπαθούν να γειώσουν τον επιστήμονα που είναι συνεχώς χαμένος στην έρευνά του.

Τους βασικούς γυναικείους ρόλους έχουν η Μισέλ Ουίλιαμς, η Πατρίσια Κλάρκσον και η Έμιλι Μόρτιμερ, οι οποίες μοιράζονται κάποιες από τις πιο δυνατές σκηνές με τον Ντι Κάπριο, ενώ χαρακτηριστική είναι και η ερμηνεία του Τζάκι Ερλ Χέιλι. Τέλος, στνο ρόλο μιας από τις πιο απειλητικές φυσιογνωμίες του Άσκλιφ, του γιατρού που θεωρεί πως η μέθοδός του είναι η καλύτερη, βρίσκουμε τον θρυλικό, Μαξ Φον Σίντοφ.

Τόσο η κίνηση της κάμερας, όσο και ο φωτισμός της ταινίας, είχαν ως σκοπό να αναπαραστήσουν την σύγχυση στο μυαλό του πρωταγωνιστή και να υποβάλλουν την αίσθηση του απόλυτου εγκλεισμού, σε ένα ερημικό νησί όπου δεσπόζει μονάχα το ψυχιατρείο. Ανάλογης σημασίας ήταν και οι καιρικές συνθήκες που έπρεπε να επικρατούν. Ασταμάτητη και καταρρακτώδης βροχή, καθώς και δυνατοί άνεμοι, που συμβάλλουν στη σύνθεση ενός εφιαλτικού τοπίου.

Διαβάστε Επίσης:

image

Το Νησί των Καταραμένων  / Shutter Island
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε
Σενάριο: Laeta Kalogridis και Steven Knight (βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Ντένις Λεχέιν)
Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μαρκ Ράφαλο, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μισέλ Ουίλιαμς, Πατρίσια Κλάρκσον, Μαξ φον Σίντοφ, Έμιλι Μόρτιμερ, Τζάκι Ερλ Χάλεϊ, Τεντ Λεβίν, Τζον Κάρολ Λιντς, Ηλίας Κοτέας, Ρόμπιν Μπάρτλετ
Μουσική: Robbie Robertson
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον
Μοντάζ: Thelma Schoonmaker
Έτος Παραγωγής: 2010
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 138 λεπτά