Η Έμιλι Μπλαντ, γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1983. Η Βρετανίδα ηθοποιός έχει λάβει πέντε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας μία για την ερμηνεία της στην τηλεταινία «Gideon’s Daughter» το 2007, ενώ το 2009 έλαβε το BAFTA Καλύτερου Καλλιτέχνη της Χρονιάς. Με αφορμή τα γενέθλιά της, θυμόμαστε τις δέκα πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες της.

Ads

Η Έμιλι Μπλαντ έγινε ευρύτερα γνωστή με ρόλους όπως στις ταινίες «My Summer of Love» και «Ο Διάβολος Φοράει Prada». Η Μπλαντ ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο «The Baker’s Wife» το 2014, το «Ψαρεύοντας στην Υεμένη», όπως και για το «The Young Victoria». Μέσα από την πλούσια φιλμογραφία της, επιλέξαμε και παρουσιάζουμε τις εξής δέκα ταινίες:

«Το Καλοκαίρι του Ερωτά μου» (My Summer Of Love – 2004) του Πάβελ Παβλικόφσκι

Οι νεαρές Μόνα και Τάμσιν μοιάζουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Κάτω από το σπάνιο φως μιας ειδυλλιακής αγγλικής εξοχής,  οι δυό τους ανακαλυπτουν την φιλία και καθώς σαγηνεύονται σχεδόν ανεξήγητα η μία από την άλλη, παρασύρονται ολοκληρωτικά στην αιθέρια αίσθηση μιας εφήμερης ευτυχίας. Βραβείο BAFTA καλύτερης βρετανικής ταινίας, για ένα καλοκαιρινό ρομάντσο αφιερωμένο στα υπέροχα πράγματα που κρατούν μόνο λίγο. Ενα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία από θρίλερ, και εξαιρετικές ερμηνείες. Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πρες, Εμιλι Μπλαντ, Πάντι Κόνσινταϊν.

«Ο Διάβολος Φοράει Prada» (The Devil Wears Prada – 2006) του Ντέιβιντ Φράνκελ

Ads

Η Άντι, μια τελειόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας με μποέμ αντιλήψεις για τη ζωή και τη μόδα, υποφέρει τα πάνδεινα από την αυταρχική αφεντικίνα της Μιράντα Πρίστλι, διευθύντρια διάσημου περιοδικού μόδας, που της αρέσει να εξευτελίζει τους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σαν σκλάβοι γύρω της. Πρόκειται για την εκδότρια ενός μεγάλου γυναικείου περιοδικού (Μέριλ Στριπ) – με άλλα λόγια, η Άνα Γουίντουρ της αμερικάνικης Vogue – η οποία τρομοκρατεί μια νεαρή (Αν Χάθαγουεϊ) που εργάζεται ως προσωρινή γραμματέας, με αποτέλεσμα εκείνη να καταπιεστεί ώστε να συμμορφωθεί στην ανορεξική σιλουέτα και στα μοντελάκια που επιτάσσει ο αμείλικτος χώρος της μόδας. Η Μέριλ Στριπ ανυψώνει το θέμα σε μια σπουδή για τη διαβρωτική επιβολή του αφεντικού και ανταμείβεται με μία υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Αν Χαθαγουέι, Στάνλεϊ Τούτσι, Έμιλι Μπλαντ.

«Η Αδελφή της Αδελφής Σου» (Your Sister’s Sister – 2011) της Λιν Σέλτον

image

Εδώ κι ένα χρόνο, ο Jack (Μαρκ Ντιπλάς) παλεύει με το πένθος και την απώλεια του αδελφού του, προσπαθώντας να το ξεπεράσει. Η φίλη του, Iris (Έμιλι Μπλαντ), του παραχωρεί το εξοχικό της προκειμένου να απομονωθεί και να βρει την κάθαρση. Όμως, όταν φτάνει εκεί, ο Jack συναντά την αδερφή της Iris, την Hannah (Ρόζμαρι Ντεβίτ). Η Hannah, προσπαθεί κι εκείνη με τη σειρά της να ξεπεράσει έναν επίπονο χωρισμό. Θα ακολουθήσει έτσι μία βραδιά ανάμεσα τους με τεκίλα που θα έχει μια απρόσμενη κατάληξη. Το επόμενο πρωί, η απρόσμενη άφιξη της Iris θα προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων και αποκαλύψεων που θα περιπλέξει τη ζωή των τριών τους για πάντα.

Η «Αδελφή της Αδελφής Σου», είναι μία ενδιαφέρουσα ιστορία μεταξύ τριών ανθρώπων και της μεταξύ τους επικοινωνίας. Αυτή είναι η τέταρτη ταινία της διακεκριμένης Λιν Σέλτον που έχει γράψει και το σενάριο. Το 2009 μας είχε παρουσιάσει το «Humpday», επίσης με πρωταγωνιστή τον Μαρκ Ντιπλάς. Η ταινία, ξεκινά καλά και με ανεπιτήδευτους διαλόγους, με τους τρεις πρωταγωνιστές σε πολλές περιπτώσεις να αυτοσχεδιάζουν. Ωστόσο στο δεύτερο μέρος το παιχνίδι φαίνεται να χάνεται, καταδικασμένο μέσα στην υπερβολή των καταστάσεων που το ίδιο το φιλμ δημιουργεί. Παρόλα αυτά, αυτό που χαρακτηρίζει την ταινία «Η Αδελφή της Αδελφής Σου», είναι οι καλές ερμηνείες από τους τρεις πρωταγωνιστές της. Η Rosemarie DeWitt (Cinderella Man, Mad Men TV Series), η Emily Blunt (Looper, The Adjustment Bureau) και ο Mark Duplass (The League), φαίνεται να έχουν βρει την χημεία ανάμεσα τους και αυτό περνά και προς τα έξω.

«Τα Μυστικά του Δάσους» (Into the Woods – 2014) του Ρομπ Μάρσαλ

image

Ο δημοφιλής σκηνοθέτης των μιούζικαλ Ρομπ Μάρσαλ (Chicago – 2002, Nine – 2009), μετά το φιλμ «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides» του 2011, επιστρέφει στο είδος που τον καθιέρωσε και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ανατρεπτικό και πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Broadway: «Τα Μυστικά του Δάσους». Έχοντας στη διάθεση του ένα εντυπωσιακό σύνολο ηθοποιών, το φιλμ της Disney, με όμορφα κουστούμια, θεαματικά σκηνικά, υπέροχες μελωδίες, μα κυρίως μ’ ένα έξυπνο και καυστικό χιούμορ, παρουσιάζει ένα διαφορετικά ιδωμένο παραμύθι.

Τα «Μυστικά του Δάσους», διηγούνται παράλληλα τις περιπέτειες της Σταχτοπούτας, της Κοκκινοσκουφίτσας, της Ραπουνζέλ, και του Τζακ και της Φασολιάς του. Όλα αυτά, διαδραματίζονται καθώς ξετυλίγεται η αστεία και συγκινητική ιστορία ενός Φούρναρη (Τζέιμς Κόρντεν – James Corden) και της Γυναίκας του (Έμιλι Μπλαντ – Emily Blunt), οι οποίοι θέλουν απεγνωσμένα να αποκτήσουν ένα παιδί. Στην προσπάθεια τους αυτή, το ζευγάρι θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα αρχετυπικά σύμβολα των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ: Ένα γυάλινο γοβάκι, μία κόκκινη κάπα, μαλλιά χρυσά σαν το καλαμπόκι και μία άσπρη σαν το γάλα αγελάδα. Σκοπός τους είναι να τα προσφέρουν στην Μάγισσα (Μέριλ Στριπ – Meryl Streep), η οποία τους τα έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα για την εκπλήρωση της επιθυμίας τους. Όμως σε αυτήν τους την προσπάθεια θα ανατραπούν τα πάντα, ακόμα και τα ίδια τα παραμύθια…

«Στα Όρια Του Αύριο» (Edge of Tomorrow – 2014) του Νταγκ Λάιμαν

image

Η επική δράση της ταινίας εκτυλίσσεται σε ένα κοντινό μέλλον στο οποίο μία εξωγήινη φυλή έχει καταλάβει τη Γη και είναι αδύνατον να νικηθεί από οποιαδήποτε ανθρώπινη στρατιωτική δύναμη. Ο Γουίλιαμ Κέιτζ (Τομ Κρουζ) είναι αξιωματικός του στρατού, χωρίς όμως να έχει πολεμήσει, μέχρι τη μέρα που θα συμμετάσχει σε κάτι που μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας. Αφού σκοτώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα, ο Κέιτζ βρίσκει τον εαυτό του σε μια ανεξήγητη δίνη στο χρόνο, που τον αναγκάζει να ζήσει την ίδια βίαιη μάχη, πολεμώντας και πεθαίνοντας ξανά και ξανά. Αλλά σε κάθε μάχη, ο Κέιτζ είναι ικανός να προσεγγίσει τους εχθρούς του με ιδιαίτερη δεξιότητα, αφού βελτιώνει την απόδοσή του χάρη στις συμβουλές της πολεμίστριας Ειδικών Δυνάμεων, Ρίτα Βρατάσκι (Έμιλι Μπλαντ). Καθώς ο Κέιτζ και η Ρίτα αναλαμβάνουν να πολεμήσουν τους εξωγήινους, η κάθε επανάληψη τους φέρνει ένα βήμα πιο μπροστά στην εξέλιξη της μάχης.

Η ταινία είναι βασισμένη στο Ιαπωνικό graphic novel επιστημονικής φαντασίας, «All You Need is Kill», του Χιρόσι Σακουράζακα, που εστιάζεται στην επιμονή και την ανθρώπινη θέληση. Ο Κέιτζ αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη μάχη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε επιτυχώς καθημερινά, παρά τις δυσκολίες. «Η ιδέα ενός χαρακτήρα ο οποίος δίνει την ίδια μάχη ξανά και ξανά κάθε μέρα έχει μεταφορική έννοια. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν είναι ικανός να αλλάξει τον κόσμο, αλλά ούτε και τους συνανθρώπους του. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Αντίστοιχα και ο Γουίλιαμ Κέιτζ (Τομ Κρουζ), μπορεί μόνο να ελέγχει τις δικές του πράξεις και να εστιάσει στον εαυτό του. Συγχρόνως όμως, αν μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας, συνεπάγεται πως μπορούμε να αλλάξουμε και τον κόσμο. Το παραπάνω σκεπτικό αποτέλεσε για εμένα ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για να σκηνοθετήσω αυτήν την ταινία», ισχυρίζεται ο Νταγκ Λίμαν, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας. «“Αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες ταινίες στις οποίες έχω συμμετάσχει και η πιο πρωτοποριακή όσον αφορά το σενάριο», δηλώνει η πρωταγωνίστρια Έμιλι Μπλαντ.

«Sicario: Ο Εκτελεστής» (Sicario – 2015) του Ντενίς Βιλνέβ

image

Η πράκτορας του FBI Κέιτ Μέισερ (Έμιλι Μπλαντ), αφού κατάφερε να καταξιωθεί σ’ ένα ανδροκρατούμενο χώρο, αναλαμβάνει μια αποστολή υψίστης σημασίας. Στρατολογημένη από τον μυστηριώδη Ματ Γκρέιβερ (Τζος Μπρόλιν), εντάσσεται σε μια ομάδα κατά του κλιμακούμενου πολέμου των καρτέλ ναρκωτικών. Με αρχηγό τον αινιγματικό Αλεχάντρο (Μπενίσιο Ντελ Τόρο), η ομάδα βρίσκεται στα σύνορα Η.Π.Α. – Μεξικό με αποστολή να συλληφθεί ο πιο διαβόητος αρχηγός καρτέλ. Στα ισπανικά, Sicario σημαίνει εκτελεστής…

Ο αξιόλογος Καναδός σκηνοθέτης, Ντενίς Βιλνέβ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το “Μέσα από τις Φλόγες” του 2010, το “Ο Άνθρωπος Αντίγραφο” του 2013, αλλά και το “Prisoners” επίσης του 2013, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Το φιλμ, το οποίο προβλήθηκε τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών, το οποίο αποτελείται από τους: Έμιλι Μπλαντ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, και Τζος Μπρολίν.

Ο Βιλνέβ καταφέρνει να παρουσιάσει μία αξιόλογη περιπέτεια, ρεαλιστική και σε σημεία σκληρή. Πρόκειται για μία προσεγμένη δημιουργία, που εκτός από τις εντυπωσιακές σκηνές δράσεις – και τις ελάχιστες δόσεις μαύρου χιούμορ που οφείλονται κυρίως στον απολαυστικό Τζος Μπρολίν – παρέχει τον χώρο και τη δυνατότητα, στους τρεις αξιόλογους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν, να αναδείξουν το υποκριτικό τους ταλέντο.

«Η Κέιτ ιντριγκάρεται από αυτό τον κόσμο. Συνειδητοποιεί ότι άγγιζε μόνο την επιφάνεια των πραγμάτων όταν φερόταν σύμφωνα με τους κανόνες. Τώρα θέλει να κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, και μόνο η ιδέα ότι πρέπει να σπάσει τους κανόνες φέρνει τον κόσμο της ανάποδα. Τίποτα πια δε βγάζει νόημα.» – Έμιλι Μπλαντ

«Το Κορίτσι του Τρένου» (The Girl on the Train – 2016) του Τέιτ Τέιλορ

image

Κάθε μέρα, στο τρένο καθ’ οδόν για τη δουλειά της, η Ρέιτσελ (Έμιλι Μπλαντ) περνά δίπλα από το παλιό της σπίτι, στο οποίο τώρα ζει ο πρώην άντρας της με τη νέα του σύζυγο. Βλέπει επίσης το σπίτι ενός άλλου παντρεμένου ζευγαριού, λίγα τετράγωνα παρακάτω, και αρχίζει να φαντάζεται την ιδανική, ευτυχισμένη τους ζωή. Μια μέρα, περνώντας με το τρένο μπροστά από το σπίτι τους, η Ρέιτσελ θα δει κάτι που αλλάζει όλα όσα πίστευε για το άγνωστο αυτό ζευγάρι. Όταν η γυναίκα εξαφανιστεί, η Ρέιτσελ θα αρχίσει να πιστεύει ότι ίσως σχετίζεται με την εξαφάνισή της με κάποιον τρόπο.

Το διεθνές μπεστ σέλερ της Πόλα Χόκινς, μεταφέρεται στο σινεμά ως ένα ψυχολογικό θρίλερ. Το «Κορίτσι του Τρένου» (The Girl on the Train – 2016), αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Τέιτ Τέιλορ (The Help – 2011), στην οποία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Έμιλι Μπλαντ, Χέιλι Μπένετ, Λιουκ Έβανς, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Λίζα Κουντρό, Άλισον Τζένι, Τζάστιν Θερού, Έντγκαρ Ραμίρεζ. Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Παρά την σε γενικές γραμμές προβλέψιμη εξέλιξη του σεναρίου, το φιλμ επιβιώνει οριακά, εξαιτίας κυρίως της χαρισματικής ερμηνείας της Έμιλι Μπλαντ.

«Ο Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα» (The Huntsman Winter’s War – 2016) του Σεντρίκ Νικολά Τρογιάν

image

Πολλά χρόνια προτού πεθάνει από το ξίφος της Χιονάτης, η κακιά βασίλισσα Ραβένα (Σαρλίζ Θέρον) είχε προδώσει ύπουλα, την καλόκαρδη αδερφή της Φρέια (Έμιλι Μπλαντ), με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η δύναμη του πάγου μέσα της. Η Φρέια, η νεαρή βασίλισσα του πάγου, αποσύρεται σε ένα βασίλειο στο Βορρά όπου εκπαιδεύει έναν επίλεκτο στρατό κυνηγών, μεταξύ των οποίων τον Έρικ (Κρις Χέμσγουορθ) και την Σάρα (Τζέσικα Τσαστέιν), για να την προστατεύει κι από τον οποίο ζητά ένα μονάχα πράγμα: να μην αγαπήσει ποτέ. Όταν ξεσπά πόλεμος ανάμεσα στις δύο βασίλισσες, ο Έρικ βρίσκει εαυτόν στη μέση και προσπαθεί με τη βοήθεια της αγαπημένης του Σάρα να βοηθήσουν τη Φρέια να αφανίσει την κακιά βασίλισσα, αλλιώς εκείνη και το Κακό θα κυριαρχήσουν στον κόσμο.

O φανταστικός κόσμος της ταινίας «Η Χιονάτη κι ο Κυνηγός» διευρύνεται και μαθαίνουμε πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η μοίρα του Κυνηγού Έρικ με τη Βασίλισσα Ραβένα. Ο Κρις Χέμσγουορθ και η βραβευμένη με Όσκαρ, Σαρλίζ Θέρον πρωταγωνιστούν και σε αυτήν την επική περιπέτεια, έχοντας στο πλευρό τους την Έμιλι Μπλαντ και την Τζέσικα Τσαστέιν. Οι νέοι χαρακτήρες είναι αυτοί που κερδίζουν τις εντυπώσεις, αλλά η ταινία δεν παύει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την πρώτη της συγκεκριμένης σειράς. Μοιραία λοιπόν, το σενάριο και η ανάπτυξη των χαρακτήρων παίρνουν σε δεύτερο μέρος, καθώς το ζητούμενο είναι η δράση και η περιπέτεια, με φόντο τον μαγικό κόσμο της Χιονάτης.

«Ένα Ήσυχο Μέρος» (A Quiet Place – 2018) του Τζον Κρασίνσκι

image

Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο τέρατα, υπερευαίσθητα στον παραμικρό θόρυβο, μια οικογένεια αναγκάζεται να ζει στην απόλυτη σιωπή προκειμένου να επιβιώσει. Οι μέρες περνούν και η απειλή πλησιάζει όλο και περισσότερο. Ακόμα και η ανάσα σου μπορεί να σημάνει το τέλος σου. Η τετραμελής οικογένεια μαθαίνει να χρησιμοποιεί σταδιακά τη γλώσσα των κωφαλάλων, καθώς πρέπει να μάθει να ζει στην απόλυτη σιωπή, από τη στιγμή που κάποια μυστηριώδη πλάσματα, που καταδιώκουν ό,τι κάνει τον οποιονδήποτε ήχο, απειλούν τη ζωή των μελών της. Μόλις σε ακούσουν, σε καταδιώκουν. Η σιωπή είναι η μόνη επιβίωση.

Ο Τζον Κραζίνσκι πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί την ταινία «Ένα Ήσυχο Μέρος», με πρωταγωνίστρια τη σύζυγό του, Έμιλι Μπλαντ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και ενδιαφέρον θρίλερ, το οποίο καταφέρνει να σε κρατάει σιωπηλό, βυθισμένο στην αγωνία σου, μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

«Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει» (Mary Poppins Returns – 2018) του Ρομπ Μάρσαλ

Στη νέα Μαίρη Πόπινς της Disney, η Έμιλι Μπλαντ (The Girl on the Train, Into the Woods) είναι η τέλεια νταντά με τις μοναδικές μαγικές ικανότητες, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει μια βαρετή δουλειά σε μια αξέχαστη, φανταστική περιπέτεια.

image

Σε αυτό το ολοκαίνουριο σίκουελ, γεμάτο φρεσκάδα αλλά και πιστό στο πνεύμα της πρώτης ταινίας, η Mary Poppins επιστρέφει για να βοηθήσει τη νέα γενιά της οικογένειας Banks να ξαναβρεί τη χαρά και την αδιαμφισβήτητη μαγεία της ζωής μετά από μια απώλεια. Η αινιγματική νταντά καταφτάνει παρέα με το φίλο της τον Jack (ο Lin-Manuel Miranda της Vaiana), έναν αισιόδοξο φανοκόρο που φέρνει φως -και ζωή- στους δρόμους του Λονδίνου. Πρωταγωνιστούν: Έμιλι Μπλαντ, Μέριλ Στριπ, Κόλιν Φερθ, Τζούλι Γουόλτερς, Μπεν Γουίσοου, Έμιλι Μόρτιμερ, Άντζελα Λάντσμπερι.