Το Tvxs.gr και η εταιρεία διανομής Filmtrade, σας προσκαλούν στην επίσημη πρεμιέρα του νέου ντοκιμαντέρ των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο: «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης). Η ταινία εστιάζει στη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο, ενώ μέσα από εκθαμβωτικά πλάνα συνθέτει ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο της ανθρώπινης υφηλίου, με όλες τις αντιφάσεις της. Διεκδικήστε μία από τις πενήντα διπλές προσκλήσεις και δείτε πρώτοι την ταινία, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στον κινηματογράφο Δαναός.

Ads

Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σ’ ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.

image

Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται στο «Αλάτι της Γης» μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο και του σπουδαίου σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, δημιουργού μεταξύ άλλων επίσης εξαιρετικών ντοκιμαντέρ “Buena vista social club” και “Pina”, αλλά και θρυλικών ταινιών όπως: «Η Αλίκη στις Πόλεις» (Alice in the Cities – 1974), «Στο Πέρασμα του Χρόνου» (Kings of the Road – 1976), «Ένας Αμερικανός Φίλος» (The American Friend – 1977), «Τα Φτερά του Έρωτα» (Wings of Desire – 1987) κ.α.

Ads

image

Το «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης), αποτελεί ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2014. Μια συγκινητική ταινία που ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της και μεταμορφώνεται σε σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό δημιούργημα που μέσα από αρμονικές εναλλαγές έγχρωμου και ασπρόμαυρου φιλμ, ταξιδεύει τον θεατή μαγικά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το φιλμ παρουσιάστηκε πέρσι τον Μάιο στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών στο πλαίσιο του “Un Certain Regard” (Ένα Κάποιο Βλέμμα), όπου και απέσπασε το Special Prize Award. Παράλληλα ήταν και ένα από τα πέντε (5) υποψηφία φιλμ για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας του ντοκιμαντέρ «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης), έχει εξασφαλίσει για την πρεμιέρα της ταινίας πενήντα διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «Το Αλάτι της Γης». Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 12 Μαρτίου και οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό e-mail.

image

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Το Αλάτι της Γης» των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Σαλγκάδο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στον κινηματογράφο Δαναός (Λεωφ. Κηφισίας 109), στις 20:00. Για το φωτογραφικό, οικολογικό και κοινωνικό έργο του διάσημου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, στο οποίο βασίζεται η ταινία, θα  μιλήσουν ο Τάκης Τζίμας, εκδότης του περιοδικού Φωτογράφος και ο Αλέξανδρος Κανδαράκης, εκπρόσωπος του WWF Ελλάδας.

«Στον «σκοτεινό θάλαμο», ανατρέξαμε σε ολόκληρο το φωτογραφικό έργο του Σεμπαστιάο, λίγο πολύ κατά χρονολογική σειρά, για μια εβδομάδα. Ήταν πολύ δύσκολο γι ‘αυτόν – και για εμάς που βρισκόμαστε πίσω από την κάμερα επίσης – επειδή ορισμένες λήψεις είναι πολύ σκληρές και μερικές είναι πραγματικά ανατριχιαστικές. Για τον Σεμπαστιάο ήταν σαν να επέστρεφε σε αυτά τα μέρη και αυτές οι εσωτερικές διαδρομές «στην καρδιά του σκότους» νιώθαμε να μας καταβάλουν. Μερικές φορές χρειαζόταν να σταματήσουμε και να βγω έξω μια βόλτα, για να αποστασιοποιηθώ λιγάκι απ’ ό, τι είχα μόλις δει και ακούσει.» – Βιμ Βέντερς

image

«Ο Βιμ Βέντερς ήταν το ιδανικό πρόσωπο. Γνώριζε το έργο του Σαλγκάδο και είχαν ήδη συναντηθεί μερικές φορές. Εκείνη την εποχή, ο Βιμ ήδη φλέρταρε με την ιδέα να κάνει μια ταινία για τον Σεμπαστιάο. Είδαμε ο ένας τον άλλον πολλές φορές, μιλήσαμε πολύ και ήταν φυσικό να αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την ταινία μαζί. Κατανόησε το εγχείρημα, αλλά και ο ίδιος εμβάθυνε και ήταν απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό. Ήταν πραγματικά υπέροχο να τον βλέπουμε να σέβεται την οικειότητα αυτού του πρότζεκτ, αλλά και να προσθέτει μια σειρά βασικών στοιχείων, παρουσιάζοντας την ιδιαίτερη δική του ευαισθησία και το δικό του ταλέντο αναφερόμενος στις εικόνες.» – Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο

Το ντοκιμαντέρ «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης) των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο, θα προβληθεί στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, το οποίο θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου. Ενώ από την Πέμπτη 19 Μαρτίου η ταινία θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Filmtrade.