Στο πλοίο χάνεται το σήμα, αλλά με τη βοήθεια της εφαρμογής του Cinobo, τα μέλη του μπορούν να απολαύσουν ταινίες καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού off line. Το tvxs.gr επέλεξε για εσάς, ένα ντοκιμαντέρ για τον Nick Cave, το  πολυβραβευμένο αντιπολεμικό δράμα του γεωργιανού Ουρούσαντζε, το Pride – εξαιρετική περίπτωση απενοχοποιημένα ψυχαγωγικού σινεμά – και ξεκαρδιστική γαλλική κωμωδία.

Ads

Μανταρίνια

Σκηνοθέτης: Ζάζα Ουρουσάντζε

Ηθοποιοί: Λέμπιτ Ούλφσακ, Έλμο Νουγκάνεν, Γκιόργκι Νακασίντζε, Μίσα Μέσκι, Ράιβο Τρας

Ads

Ο Γεωργιανός σκηνοθέτης Ζάζα Ουρουσάντζε υπογράφει ένα λιτό, χαμηλόφωνο και συγκινητικό αντιπολεμικό δράμα που υπενθυμίζει όλα αυτά που ενώνουν και χωρίζουν τους ανθρώπους, ακόμα και σε μια ένοπλη σύρραξη.  Αναπάντεχη, όσο και δίκαιη υποψηφιότητα για το ξενόγλωσσο Όσκαρ το 2015.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στους Τσετσένους και τους Γεωργιανούς το 1992, ένας ηλικιωμένος θα αρνηθεί να εγκαταλείψει το χωριό του για να συλλέξει τα μανταρίνια του. Όταν μετά από μια συμπλοκή περιθάλψει έναν επιζώντα από κάθε πλευρά, θα γνωρίσει το πραγματικό πρόσωπο του διχασμού.

  • Υποψηφιότητα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας | Όσκαρ 2015
  • Υποψηφιότητα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας | Χρυσές Σφαίρες 2015
  • Βραβείο Κοινού | Φεστιβάλ Βαρσοβίας 2013
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας | Φεστιβάλ Βαρσοβίας 2013

Pride

Εξαιρετική περίπτωση απενοχοποιημένα ψυχαγωγικού σινεμά που παράλληλα είναι και πολιτικό αναδεικνύοντας ζητήματα αλληλεγγύης και ακτιβισμού, στα χνάρια του «Άντρες Έτοιμοι για Όλα», περήφανο παράδειγμα της παροιμιώδους ικανότητας των Βρετανών στη διαχείριση γλυκόπικρων ιστοριών.

Μια ομάδα Λονδρέζων ακτιβιστών που απαρτίζεται από ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ουαλίας για να συμπαρασταθεί σε μια χούφτα απεργών ανθρακωρύχων και στις οικογένειές τους, που πεισματικά αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη Θατσερική πολιτική της εποχής εκείνης.

  • Βραβείο Queer Palm | Φεστιβάλ Καννών 2014
  • Υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας | Χρυσές Σφαίρες 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας | Βραβεία BAFTA 2015

20.000 Μέρες στη Γη

Σκηνοθέτες: Ιαν Φόρσαϊθ, Τζέιν Πόλακ

Ξεχωριστή περίπτωση (αυτο)βιογραφικού σημειώματος με ταιριαστή μίξη μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ό,τι ακριβώς θα περιμέναμε δηλαδή από τον Νικ Κέιβ, αυτόν τον μοναδικό καλλιτέχνη που διαπρέπει με άνεση και στο μικρό αυτό πέρασμά του στον κινηματογραφικό χώρο.

Ένα φανταστικό 24ωρο της ζωής του Nick Cave που διερευνά ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό και αποτυπώνει τη συναρπαστική εξέλιξη ενός δημιουργικού πνεύματος.

  • Χρυσή Αθηνά Μουσική & Φιλμ | Νύχτες Πρεμιέρας 2014
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας | Φεστιβάλ Sundance 2014
  • Βραβείο Μοντάζ | Φεστιβάλ Sundance 2014

Από άλλον πλανήτη

Σκηνοθέτης: Ντομινίκ Μολ

Ηθοποιοί: Φρανσουά Νταμιάν, Βενσάν Μακέν

Ο ταλαντούχος Ντόμινικ Μολ φτιάχνει μια φρέσκια, εξωφρενική ταινία και μας προσφέρει ξεκαρδιστικό γέλιο. Πρωταγωνιστής ο απολαυστικός Βέλγος Φρανσουά Νταμιέν που ακροβατεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη λογική και την τρέλα.

Ένας συμπαθής, “κανονικός” σαραντάρης νιώθει ο μόνος λογικός σε έναν παράλογο κόσμο. Ο έφηβος γιος του είναι σκληροπυρηνικός vegan, η κόρη του παθολογικά φιλόδοξη, η αδερφή του πουλάει πορτραίτα των γυμνών γονιών του και ένας συνεργάτης του έχει παραφρονήσει. Υπό αυτές τις συνθήκες, το να κρατήσει τον έλεγχο της ζωής του γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Σύντροφος Δράκουλιτς

του Μαρκ Μποτζάρ

Πρωταγωνιστούν: Λίλι Βόλτερς, Έρβιν Νάγκι, Ζόετ Νάγκι, Αλεξάντρα Μπόρμπελι, Σάλμποτς Θούροτσι, Μόνι Μπάλσαϊ, Ρόλαντ Ράμπα, Νάρι Νγκουέν

Το ψυχροπολεμικό θρίλερ ενώνεται με τη μυθολογία των βαμπίρ σε μια απολαυστική και θεότρελη σάτιρα των κατασκοπικών ταινιών, όπου ο εχθρός δαγκώνει και τα σύγχρονα όπλα αντικαθίστανται με σκόρδα.

Τα βαμπίρ ζουν ανάμεσά μας! Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ουγγαρίας είναι στο κατόπι τους και, πέρα από τα συνήθη κατασκοπικά γκάτζετ, χρησιμοποιούν ακόμα και… σκόρδα για να πολεμήσουν τα θηρία.

Ουγγαρία, δεκαετία του ’70. Ο Σύντροφος Φαμπιάν, ο Ούγγρος ήρωας της κουβανέζικης επανάστασης, επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στην πατρίδα για να πάρει μέρος στην αιμοδοσία που οργανώνεται υπέρ του Βιετνάμ, αδελφού κομμουνιστικού έθνους της Ουγγαρίας. Κάτι όμως δεν πάει καλά με τον σύντροφο: μοιάζει ακόμα 30 χρονών, έχει μια ψυχρή συμπεριφορά και οδηγεί μια κατακόκκινη Ford Mustang.

Ένα νεαρό ζευγάρι, που δουλεύει για τις μυστικές υπηρεσίες αναλαμβάνει να τον παρακολουθήσει. Η Μαρία τον συνοδεύει και προσπαθεί να ανακαλύψει το μυστικό της αιώνιας νιότης του. Ο εραστής της Μαρία, ο Λέισι, άσσος στις παρακολουθήσεις και στη μάχη σώμα με σώμα, τους παρακολουθεί και, όταν δεν τρελαίνεται από τη ζήλια του, κάνει κάτι που είναι πέραν των τυπικών ικανοτήτων του: σκέφτεται.

Ποιο είναι το μυστικό του αγέραστου συντρόφου, που πίνει ένα κόκκινο αναψυκτικό και κοιτάει με λαχτάρα τα λακκάκια στους λαιμούς των γυναικών; Σύντροφοι και κατάσκοποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι ο Μπέλα Λουγκόσι, ο πρωταγωνιστής της παλιάς ταινίας με τον Δράκουλα, δεν είναι το μόνο ουγγρικό βαμπίρ…