Μία παρέα αντρών επιστρέφει από εκδρομή ψαρέματος σ’ ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται «Chevalier».  Ένα παιχνίδι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Οι μάσκες πέφτουν, καθώς το στοίχημα αποκαλύπτει τους χαρακτήρες της παρέας.

Ads

«Στην ουσία το «Chevalier» είναι η φυσική συνέχεια του «The Capsule», η οποία ήταν μία ταινία που έκανα αποκλειστικά με γυναικείο καστ, επίσης πάνω στο θέμα της δύναμης, της υπερίσχυσης, του ελέγχου, της πειθαρχίας, της αντιζηλίας και σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συνεχίσω αυτό το πείραμα με αντρικό καστ.» – Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

Πέντε χρόνια μετά το «Attenberg» (2010), η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία της, το «Chevalier». Έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, αλλά και τον Σάκη Ρουβά, η ταινία βασιζόμενη σ’ ένα έξυπνο σενάριο, εισέρχεται με κωμικό τρόπο, στον ιδιαίτερο και άκρως ανταγωνιστικό κόσμο των ανδρών.

image

Ads

«Ήταν σημαντικό να είναι αρκετά ετερόκλητο το καστ και επίσης να είναι όλοι τους πολύ ισχυρές προσωπικότητες αλλά και συμπληρωματικές μεταξύ τους. Συνήθως λειτουργώ βάσει ενστίκτου και συζητήσεων με τους ηθοποιούς, παρά με οντισιόν. Μου πήρε πάρα πολύ χρόνο για να τους βρω. Με εξαίρεση τον Βαγγέλη (Μουρίκη), που ήξερα ότι σίγουρα θα είναι ένας από αυτούς, αλλά και πάλι δεν είχα αποφασίσει ποιος θα είναι…» – Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

image

Η σκηνοθέτης εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το έξυπνο σεναριακό εύρημά της και το αξιόλογο σύνολο των ηθοποιών που έχει στη διάθεσή της, μας παρουσιάζει μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων.

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, καταφέρνει να απεικονίσει με πρωτότυπο τρόπο και με χιούμορ, τον μοναδικό κόσμο των αντρών, που ενάντια σε όλες τις συνθήκες, αρνούνται πεισματικά να ωριμάσουν, μένοντας για πάντα παιδιά, με τις ανάλογες κάθε φορά, συνέπειες, τόσο για τους ίδιους, όσο και για όσους βρίσκονται κοντά τους.

image

«H ταινία διαμορφώθηκε πολύ έντονα από τους ίδιους τους ηθοποιούς. Είχαμε πολλές πρόβες πάνω στο σενάριο που γράψαμε με τον Ευθύμη Φιλίππου, όπου ανακαλύπταμε καινούριες σχέσεις, κόντρες και δυναμικές μεταξύ των χαρακτήρων, όπως διαμορφώνονταν από τις προσωπικότητες των συγκεκριμένων ηθοποιών. Κινηματογραφικά, τα διαφορετικά είδη με ενδιαφέρουν και μου αρέσουν πολύ οι φαρσοκωμωδίες. Ήθελα να δω πώς θα μπορούσα να δουλέψω με αυτό το είδος. Ως ένα βαθμό όλες μου οι ταινίες έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία και όταν έχεις μεγαλώσει βλέποντας ταινίες τη μισή σου ζωή, το σινεμά και η ζωή είναι αλληλένδετα. Μαζί και οι επιρροές από το θέατρο, φυσικά και η πραγματικότητα, δηλαδή η Ελλάδα, με ό,τι σημαίνει αυτό, ειδικά τις μέρες μας.» – Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

image

Το «Chevalier», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο (Locarno Film Festival). Στη συνέχεια ταξίδεψε στο 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαράγεβο, όπου και απέσπασε Ειδική Μνεία για τη σκηνοθεσία και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το βασικό ανδρικό καστ.

Ακολούθησε η συμμετοχή στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο της Καλύτερης Ταινίας. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης, Πάβελ Παβλικόφσκι (Ida – 2013), ο οποίος κατά την απονομή του Βραβείου στην Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το «Chevalier» είναι μια μελέτη του ανδρικού ανταγωνισμού μέσα από τα μάτια μίας γενναίας και πρωτότυπης σκηνοθέτη. Με μεγάλη πειθαρχία και ακαταμάχητο πνεύμα, η Τσαγγάρη έχει καταφέρει να κάνει μία ταινία που είναι ταυτόχρονα μία ξεκαρδιστική κωμωδία και μία βαθιά ενοχλητική δήλωση σχετικά με την κατάσταση της δυτικής κοινωνίας.»

image

Στην Ελλάδα, το «Chevalier» πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο πλαίσιο του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, εκεί είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τη δημιουργό, σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

«Υπάρχει πάντα η διευκρίνιση ότι είμαι γυναίκα σκηνοθέτης. Δεν το βρίσκω δίκαιο σε σχέση με τον απλό όρο σκηνοθέτης που ισχύει για έναν άντρα σκηνοθέτη. Είναι κάπως αμήχανο να πρέπει να απαντάω στην ερώτηση γιατί το Chevalier είναι μια ταινία μόνο με άντρες ηθοποιούς. Το 99% των ταινιών στην ιστορία του σινεμά είναι άντρες που παρακολουθούν γυναίκες, που παρατηρούν γυναίκες. Θα προτιμούσα το «Chevalier»  να μην κατηγοριοποιείται ως μια ταινία με άντρες που φτιάχτηκε από μία γυναίκα, είναι όμως αναπόφευκτο.» – Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

image

Διαβάστε επίσης:

«Chevalier»
Σκηνοθεσία: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Ηθοποιοί: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης
Μοντάζ: Ματ Τζόνσον, Γιώργος Μαυροψαρίδης
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Σκηνικά: Άννα Γεωργιάδου
Έτος Παραγωγής: 2015
Xώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 99 λεπτά