Το 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τη Δευτέρα 19 Μαίου παρουσιάζεται στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, η νέα δημιουργία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Maps to the Stars». Η ημέρα όμως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται να έχει και έντονο ελληνικό χρώμα. Πιο συγκεκριμένα στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών, θα προβληθεί η καινούργια ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, «Xenia». Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Maps to the Stars (2014) του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

 

Δύο χρόνια μετά το «Cosmopolis», ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ επιστρέφει στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών έχοντας και πάλι στο πλευρό του, τον αγαπημένο του πρωταγωνιστή, Ρόμπερτ Πάτινσον ο οποίος συμμετέχει στη νέα ταινία του Καναδού σκηνοθέτη, «Maps to the Stars», μαζί με τους: Τζον Κιούζακ, Ολίβια Γουίλιαμς, Μία Γουασικόφσκα και Julianne Moore.

Ads

image

Το φιλμ που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «ακατάλληλο για ανήλικους κάτω των 17 ετών» στην Αμερική, παρακολουθεί τη ζωή της οικογένειας Βάις. Τον πατέρα τον υποδύεται ο Τζον Κιούζακ, ο οποίος είναι ψυχοθεραπευτής και διάσημος για τα βιβλία αυτοβοήθειας που τον έχουν κάνει εκατομμυριούχο.

 

Τη μητέρα ενσαρκώνει η Ολίβια Γουίλιαμς, μάνατζερ του 13χρονου γιου της, ενός τηλεοπτικού αστέρα ο οποίος έχει μόλις βγει από αποτοξίνωση. Στον ρόλο της κόρης, συναντάμε την Μία Γουασικόφσκα, η οποία μόλις έχει βγει από ψυχιατρική κλινική και κάνει παρέα μ’ έναν νέο ηθοποιό, στο πρόσωπο του οποίου συναντάμε τον Ρόμπερτ Πάτινσον.

image

Να σημειώσουμε ότι ο χαρακτήρα του Πάτινσον στο «Maps to the Stars», δουλεύει ως οδηγός λιμουζίνας, παίρνοντας έτσι τη σκυτάλη από την προηγούμενη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη στο «Cosmopolis».

Παράλληλα όμως τη Δευτέρα 19 Μαΐου κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, «Ενα Κάποιο Βλέμμα», το  φιλμ Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα, παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών της ταινίας. Η πρώτη προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στη 13.30, για να ακολουθήσει στις 22.00 το βράδυ η δεύτερη προβολή στην αίθουσα Debussy.

 

Xenia (2014) του Πάνου Χ. Κούτρα

image

H νέα δημιουργία του Πάνου Χ. Κούτρα, με τον τίτλο «Xenia», που αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο τμήμα της διοργάνωσης, «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, αντίστοιχα.

 

Τα δύο αδέρφια, μετά τον θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

 

Παράλληλα οι δύο νεαροί προσπαθούν να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show το οποίο πιστεύουν ότι θα τους εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν: την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάσει θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

image

Η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, (Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά – 1999, Αληθινή ζωή – 2004, Στρέλλα – 2009) σηματοδοτεί παράλληλα και την επιστροφή του νέου ελληνικού κινηματογράφου στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ μετά από πέντε χρόνια και συγκεκριμένα από το 2009, όπου είχε παρουσιαστεί ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.

 

Η νέα δημιουργία του Πάνου Χ. Κούτρα «Xenia», θα κυκλοφορήσει επίσημα στις γαλλικές αίθουσες στις 18 Ιουνίου από την Pyramide Distribution, ενώ στη χώρα μας η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 9 Οκτωβρίου σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Το 67ο Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών ολοκληρώνεται εκτάκτως το Σάββατο 24 Μαΐου (λόγω των κυριακάτικων Ευρωεκλογών) με την απονομή των βραβείων και του Χρυσού Φοίνικα.