Βρισκόμαστε στην καρδιά του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Δεκαοκτώ ταινίες προβάλλονται φέτος στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ και ήδη τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα, έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν και να συζητιούνται. Τίποτα όμως ακόμα δεν έχει κριθεί και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν όλοι περιμένουν να δουν τη νέα δημιουργία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, «Goodbye to Language 3D» (Adieu au langage – 2014). Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Μια παντρεμένη γυναίκα κι ένας ανύμφευτος άντρας συναντιούνται. Αγαπιούνται, τσακώνονται, παλεύουν. Ένας αδέσποτος σκύλος κάνει βόλτα ανάμεσα στην πόλη και στην εξοχή. Οι εποχές περνούν. Ο άντρας κι η γυναίκα ξανασυναντιούνται. Ο σκύλος βρίσκεται ανάμεσά τους. Ο άλλος είναι μέσα στον έναν, ο ένας μέσα στον άλλον κι είναι τρεις. Ο πρώην σύζυγος καταστρέφει τα πάντα.

image

Ads

Μια δεύτερη ταινία ξεκινά: ίδια σαν την πρώτη και πάλι όχι. Από το ανθρώπινο γένος περνάμε στη μεταφορά. Αυτό τελειώνει με γαυγίσματα και το κλάμα ενός μωρού. Εν τω μεταξύ, θα έχουμε δει κόσμο να μιλά για την αποκαθήλωση του δολαρίου, την αλήθεια των μαθηματικών και το θάνατο ενός κοκκινολαίμη…

image

Έστω κι αν το “Film Socialisme” του 2010, υπήρξε μία μικρή απογοήτευση, ωστόσο κάθε φιλμ του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη είναι αναμενόμενο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον όσων αγαπούν την έβδομη τέχνη. Ο 84χρονος σκηνοθέτης και πατέρας της Nouvelle Vague, επιστρέφει σ’ ένα Φεστιβάλ που γνωρίζει όσο λίγοι, με τη νέα του δημιουργία όπου δε διστάζει να πειραματιστεί με την τεχνολογία του 3D.

image

Δεν είναι βέβαια η πρώτη ταινία που ο σπουδαίος δημιουργός, πειραματίζεται με την τεχνολογία του 3D. Είχε προηγηθεί η μικρού μήκους «Three Disasters» που αποτέλεσε κομμάτι της σπονδυλωτής ταινίας «3X3D». Στο καστ της νέας του ταινίας, συναντάμε τους ηθοποιούς: Ελοΐζ Γκοντέ, Ζο Μπρουνό, Καμέλ Αμπντελί, Ρισάρ Σεβαλιέ και Τζέσικα Έρικσον.

image

Η νέα δημιουργία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, «Goodbye to Language 3D» (Adieu au langage – 2014), διάρκειας 70 λεπτών θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα στο 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, την Τετάρτη 21 Μαΐου και στο πλαίσιο του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ.

Το 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών ολοκληρώνεται εκτάκτως το Σάββατο 24 Μαΐου (λόγω των κυριακάτικων Ευρωεκλογών) με την απονομή των βραβείων και του Χρυσού Φοίνικα.