Το 2014, ο Πίτερ Σάτλε, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, σκηνοθετώντας την ανερχόμενη Κρίστεν Στιούαρτ και τον αξιόλογο Ιρανό ηθοποιό, Πεϊμάν Μοαντί, με φόντο τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο. Η ταινία προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την πρότασή μας.

Ads

Η Έιμι Κόουλ κατατάσσεται στον στρατό για να γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τις προοπτικές που της δίνει η μικρής της πόλη. Ενώ όμως ονειρεύεται να υπηρετήσει στη μάχη εναντίον του εχθρού, βρίσκεται φύλακας στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο. Περικυκλωμένη από εχθρικούς φυλακισμένους και οργισμένους συναδέλφους, θα γίνει φίλη με έναν από τους κρατούμενους.

Η ταινία αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Πίτερ Σάτλερ. Πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος Ιρανός ηθοποιός Πεϊμάν Μοαντί, ο οποίος ερμηνεύει τον Αλί Αμίρ, έναν αθώο κρατούμενο που είναι φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο, περισσότερα από οκτώ χρόνια.

image

Ads

Η Κρίστεν Στιούαρτ ερμηνεύει στο φιλμ «Camp X-Ray», την Έιμι Κόουλ, μία δεσμοφύλακα στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο. Τα πιστεύω της αρχίζουν να κλονίζονται, όταν γνωρίζεται καλύτερα και γίνεται φίλη με έναν από τους κρατούμενους.

«Η ταινία μας υπενθυμίζει ένα σοβαρό θέμα, αλλά δεν παίρνει θέση. Νομίζω ότι είναι μια πολύ αυστηρή, αντικειμενική θεώρηση του τι ξέρουμε γι’ αυτό το μέρος. Σίγουρα δεν προσφέρει απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αλλά θέτει τα ερωτήματα. Αφορά κυρίως δύο ανθρώπους που περνούν μέσα από αυτόν τον περίπλοκο, αρκετά δύσκολο χώρο.» – Κρίστεν Στιούαρτ

image

«Είναι μια ταινία που μιλάει για το πώς πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλο, να μιλάμε και να συζητάμε τις ιστορίες που έχει ο καθένας μας. Μου αρέσει πολύ, γιατί δείχνει την αξία της φιλίας και πώς να γίνουμε καλύτεροι. Να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Αυτό είναι που συμβαίνει ανάμεσα σε μένα και την Κρίστεν Στιούαρτ στο φιλμ.» – Πεϊμάν Μοαντί

Τον καταξιωμένο Ιρανό ηθοποιό, Πεϊμάν Μοαντί, τον έχουμε απολαύσει στο παρελθόν σε σπουδαίες ταινίες, όπως το «Ένας Χωρισμός / A Separation» (2011) του Ασγκάρ Φαραντί, ενώ το 2018, έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο έργο «Bomb: A Love Story». Ένα αξιόλογο φιλμ, όπου την μουσική σύνθεση υπογράφει η Ελένη Καραΐνδρου.

Η Κρίστεν Στιούαρτ, γεννημένη στις 9 Απριλίου του 1990, στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια μια ενδιαφέρουσα στροφή στην επαγγελματική της καριέρα, αφήνοντας πίσω της, τις ταινίες της τριλογίας «Twilight».

Μετά τη συμμετοχή της στο αξιόλογο φιλμ, «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία», διπλά στη σπουδαία Ζιλιέτ Μπινός, κέρδισε την προσοχή του Γούντι Άλεν και πρωταγωνίστησε στο «Café Society». Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι είναι η μοναδική Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία έχει βραβευτεί με το Σεζάρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, τα επονομαζόμενα και ως Γαλλικά Όσκαρ.

Διαβάστε Επίσης:

image

Camp X-Ray
Σκηνοθεσία: Πίτερ Σάτλε
Σενάριο: Πίτερ Σάτλε
Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Πέιμαν Μοάντι, Λέιν Γκάρισον
Μουσική: Jess Stroup
Φωτογραφία: James Laxton
Μοντάζ: Geraud Brisson
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 117 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Κυριακή 3 Μαΐου στις 00:15 στην ΕΡΤ1