Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό «Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc. – 2015) – Η Συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr – η Ευαγγελία Κρανιώτη, επιστρέφει εντυπωσιακά με τη νέα της μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης. Έχοντας βραβευτεί πριν λίγες ημέρες στα φετινά Teddy Awards της 68ης Μπερλινάλε, το «Obscuro Barroco» πραγματοποιεί την πανελλήνια πρεμιέρα του, στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

Ads

Obscuro Barroco
Σκηνοθεσία: Ευαγγελία Κρανιώτη / Evangelia Kranioti
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία
Διάρκεια: 59 λεπτά
Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 18:30 Αίθουσα Ολύμπιον
Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 22:30 Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

image

Το «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη είναι ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας, με θέμα τη μεταμόρφωση σε μια πόλη των άκρων: το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ads

Η ταινία αναζητά απαντήσεις για την ταυτότητά μας μέσα από το φύλο, το καρναβάλι και τις πολιτικές διαμάχες, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την επιθυμία μεταμόρφωσης του σώματος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

image

Η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και ξεχώρισε στα Teddy Awards, κερδίζοντας το Βραβείο της Επιτροπής.

Τα Βραβεία Teddy του Φεστιβάλ στο Βερολίνο απονέμονται παραδοσιακά εδώ και 31 χρόνια σε ταινίες που αφορούν στην queer κουλτούρα αλλά και ευρύτερα στον χώρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ταυτότητας.

image

«H ταινία μάς μεταφέρει σε μία πόλη ζωντανή και σουρεαλιστική, σε ένα καρναβάλι γεμάτο όνειρα και εφιάλτες, που βλέπουμε μέσα από τα μάτια ενός queer συμβόλου. Το εντυπωσιακό και μοναδικό όραμα της δημιουργού του σε γοητεύει μέσω της αξιοσημείωτης φωτογραφίας και του ηχητικού σχεδιασμού, καθιστώντας το μοναδικά ποιητικό και οικείο, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα», σημείωσε η επιτροπή για την απόφασή της να βραβεύσει το «Obscuro Barroco».

image

Το νέο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη, σκηνοθέτιδας του πολυταξιδεμένου και πολυβραβευμένου «Exotica, Erotica, Etc.», περιλαμβάνει στοιχεία μυθοπλασίας και έχει θέμα τη μεταμόρφωση σε μία πόλη των άκρων: το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Ελληνίδα δημιουργός επικεντρώνεται στην Λουάνα Μουνίζ (Luana Muniz), μια εμβληματική προσωπικότητα της κουλτούρας του Ρίο, που βρίσκεται ανάμεσα στις πολιτικές συγκρούσεις, τη παραζάλη του καρναβαλιού και μιας μεταμόρφωσης που ξεπερνά τις κοινωνικές επιταγές του προσδιορισμού του φύλου. Η δημοφιλής τρανσέξουαλ από τη Βραζιλία, έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ. όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Κρανιώτη στην Μπερλινάλε.

image

Διαβάστε επίσης:

20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Νέοι αλλά και καταξιωμένοι δημιουργοί, στρέφουν την κάμερα τους και αποτυπώνουν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από πληθώρα αξιόλογων ντοκιμαντέρ τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο της φετινής επετειακής διοργάνωσης.

Οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες καταθέτουν δυναμικά τη δική τους μοναδική ματιά, μέσα από αξιόλογες δημιουργίες. Επιλέγοντας ως κεντρικούς άξονες, θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, τις προκαταλήψεις, την ανθρώπινη φύση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, την ιστορία και την τέχνη.

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έπειτα από ρεκόρ αριθμό καταθέσεων (που έφτασαν τις 132), θα προβληθούν 53 μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο διεθνές πρόγραμμα, στο ελληνικό πανόραμα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες,  βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Διαβάστε επίσης:

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως στο είδος του.