Η ταινία «Η Ενοχή του Κένεντι» είναι ένα αγωνιώδες, μεθοδικό και λεπτομερές χρονικό που ξεδιπλώνει το παρασκήνιο του τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος που έλαβε χώρα το 1969 και στοίχισε μια ανθρώπινη ζωή και μαζί την ευκαιρία του Τεντ Κένεντι για προεδρική καριέρα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Αυστραλός, Τζέισον Κλαρκ (Mudbound, Zero Dark Thirty) ο οποίος ενσαρκώνει τον φιλόδοξο γερουσιαστή στις επτά πιο κρίσιμες μέρες της ζωής του. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τζον Κάραν (Διασχίζοντας την Έρημο, Βαμμένο Πέπλο), ενώ το θύμα υποδύεται η Κέιτ Μάρα (House of Cards).

Ads

«Το βασικό θέμα για μένα ήταν να κάνω τον Τεντ ανθρώπινο. Η ταινία είναι μια παραβολή βασισμένη στην αλήθεια. Δεν μπορεί να την πεις ταινία τεκμηρίωσης, γιατί κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι έγινε στη γέφυρα. Την κάναμε όμως όσο πιο τίμια μπορούσαμε.» – Τζον Κάραν

Η Ενοχή του Κένεντι / Chappaquiddick
Σκηνοθεσία: Τζον Κάραν
Σενάριο: Τέιλορ Άλεν & Άντριου Λόγκαν
Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Κλαρκ, Κέιτ Μάρα, Εντ Χελμς, Τζιμ Γκάφιγκαν, Κλάνσι Μπράουν, Τέιλορ Νίκολς, Ολίβια Θίρλμπι, Μπρους Ντερν
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μαρίζ Άλμπερτι
Σχεδιασμός Παραγωγής: Τζον Γκόλτσμιθ
Μοντάζ: Κιθ Φράας
Μουσική: Γκαρθ Στίβενσον
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 101 λεπτά

image

Ads

Την 18η Ιουλίου του 1969, ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι (Τζέισον Κλαρκ) φεύγει από ένα πάρτι στο Chappaquiddick της Μασαχουσέτης με συνοδηγό τη Μαίρη Τζο Κόπεχνε (Κέιτ Μάρα), μία πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια στρατηγικής που είχε συνεργαστεί με τον Μπόμπι Κένεντι για την καμπάνια του την προηγούμενη χρονιά. Οι συνθήκες αυτού που ακολούθησε έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εδώ και 50 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο έπεσε από μία γέφυρα με αποτέλεσμα η συνοδηγός να χάσει τη ζωή της, γιατί ο Τεντ Κένεντι ανέφερε το δυστύχημα 10 ώρες μετά. Το περιστατικό σηματοδότησε το τέλος της ζωής της νεαρής Κόπεχνε, καθώς και το τέλος των προσδοκιών του Τεντ Κένεντι για την προεδρική θέση.

image

Η ταινία «Chappaquiddick» είναι μια ψύχραιμη, αλλά και αγωνιώδης αναπαράσταση του αυτοκινητιστικού ατυχήματος και των γεγονότων που ακολούθησαν, σε σκηνοθεσία του Τζον Κέραν (Tracks). Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Αυστραλός ηθοποιός Τζέισον Κλαρκ, σε σενάριο των πρωτοεμφανιζόμενων Τέιλορ Άλεν και  Άντριου Λόγκαν. Ο Εντ Χελμς (The Hangover) εμφανίζεται στον ρόλο του δικηγόρου και ξαδέρφου του Κένεντι. Η ταινία αποκαλύπτει όχι μόνο τις συνθήκες του δυστυχήματος, αλλά και το σκάνδαλο που ξέσπασε τις επόμενες μέρες και καθόρισε την καριέρα του εμπλεκόμενου πολιτικού.

image

«Ως άνθρωπος, ο Τεντ είναι ένας χαρακτήρας που δεν έχει απασχολήσει τον κινηματογράφο» λέει ο Τέιλορ Άλεν (ένας εκ των δύο σεναριογράφων του φιλμ), αναφερόμενος σε ταινίες, όπως το «JFK» του 1991 και το «Bobby» του 2006, που πραγματεύονται τις ζωές των μεγαλύτερων αδελφών Κένεντι. «Όταν αρχίζεις να σκαλίζεις τη ζωή του Τεντ, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Chappaquiddick. Υπάρχει ένα νεότερο κοινό που πραγματικά θα μάθει πολλά από την ταινία. Για μένα, ο Τεντ είναι σίγουρα αυτός που συνδέομαι περισσότερο στην οικογένεια Κένεντι. Στα νιάτα του ήταν το μαύρο πρόβατο. Ο τύπος που τον κάλυπτε στις δεκαετίες του ’40 και του ’50 αναφέρεται σ’ αυτόν σαν τον «περιττό» Κένεντι. Τον είχαν αποβάλει από το Χάρβαρντ γιατί είχε κλέψει σε εξετάσεις ισπανικών, γεγονός που προκάλεσε ρήξη στη σχέση με τον πατέρα του. Στιγμές σαν κι αυτή τον κάνουν πιο ανθρώπινο. Γι’ αυτό προσπάθησε τόσο πολύ να κάνει το σωστό σ’ αυτήν την περίπτωση».

image

Η ταινία μας μεταφέρει τη περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη παρακολουθήσει τις διαδοχικές δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον Απρίλιο του 1968 και του Μπόμπι Κένεντι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Ο Τεντ ήταν στο πλευρό του αδελφού του τη νύχτα που τον πυροβόλησαν και η Κόπεχνε είχε δουλέψει για την προεδρική του καμπάνια. Τον Ιούλιο του 1969 η χώρα έβλεπε στην τηλεόραση την αποστολή του Apollo 11, που εκπλήρωνε την υπόσχεση του JFK ότι η Αμερική θα έφτανε μέχρι το φεγγάρι. Μόλις δύο μέρες  αφού ο Τεντ εγκαταλείπει την Kopechne να πεθάνει σε ρηχά νερά, ο Νιλ Άρμστρονγκ καρφώνει την αμερικανική σημαία στην επιφάνεια της σελήνης.

image

Ο Τεντ είχε ζήσει στη σκιά των δύο πιο επιτυχημένων αδελφών του και το να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές ήταν η ευκαιρία του να ισοφαρίσει. Ήταν άλλωστε η τελευταία ελπίδα της οικογένειας Κένεντι. Η δικαστική έρευνα του 1970 παρείχε πολλά αδιάσειστα στοιχεία, αλλά η αλήθεια συνεχίζει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα αρχεία, τις φήμες και την αρθρογραφία της εποχής. Παρ’ όλο που συνέβη το 1969, η ιστορία μοιάζει σύγχρονη. Σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς ο Τεντ κατάφερε να αποφύγει τη φυλάκιση και ποιοι ήταν όλοι αυτοί που τον βοήθησαν να σώσει την καριέρα του. Η ιστορία ξετυλίγεται ως θρίλερ, ειδικά για τον θεατή που δεν γνωρίζει τα γεγονότα της εποχής εκείνης.

Η ταινία «Η Ενοχή του Κένεντι» (Chappaquiddick – 2017) του Τζον Κέραν (Η.Π.Α., Σουηδία), κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 10 Μαΐου, σε διανομή της εταιρείας Tanweer.