Μετά τις ταινίες «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη» και «Το Νησί», άλλη μία σπουδαία δημιουργία του Κιμ Κι Ντουκ, κυκλοφορεί σε επανέκδοση, δίνοντας μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη το έργο ενός από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου του 2020, σε ηλικία 59 ετών. Η ταινία «Ο Κακός / Bad Guy» κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Ads

«Το ερώτημα που προσπαθώ να θέσω (με το Bad Guy) είναι γιατί παρόλο που γεννιόμαστε με τον ίδιο τρόπο, με τα ίδια δικαιώματα και προσόντα, διαχωριζόμαστε και κατηγοριοποιούμαστε καθώς μεγαλώνουμε. Γιατί κρινόμαστε σύμφωνα με την εξωτερική μας εμφάνιση; Γιατί είναι τόσο σημαντικό αν είμαστε όμορφοι ή άσχημοι, αν έχουμε λεφτά ή όχι; Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, τα οποία μας επιβάλλουν ως ενήλικες, χωριζόμαστε σε κατηγορίες και κοινωνικές τάξεις που δεν συμβαδίζουν η μια με την άλλη. Αναρωτήθηκα εάν είναι πραγματικά δυνατό γι’ αυτές τις τάξεις να συμβαδίσουν και να συγχωνευτούν οι κόσμοι τους. Η απάντησή μου είναι πως οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλο, ανεξάρτητα από κοινωνικές τάξεις, εμφάνιση ή οικονομική κατάσταση. Αυτή είναι η απάντησή μου, αλλά η πρόθεση μου κάνοντας την ταινία ήταν να αντιμετωπίσω το κοινό με αυτό το ερώτημα. Είμαι βέβαιος πως ο καθένας θα βρει τη δική του απάντηση.» – Κιμ Κι Ντουκ

image

Ο Χαν Γκι, αρχηγός μιας συμμορίας σε μια περιοχή οίκων ανοχής, συναντά στον δρόμο την Σουν Χουά. Νιώθει μια ακατανίκητη έλξη γι’ αυτήν, ενώ εκείνη τον αντιμετωπίζει με αδιαφορία. Εκείνος σχεδιάζει  την απαγωγή της, τη φυλακίζει και την εκπορνεύει. Κάθε βράδυ την παρακολουθεί μέσα από έναν αθέατο καθρέφτη ενώ η Σουν Χουά, δυστυχισμένη ονειρεύεται να δραπετεύσει. Πρωταγωνιστούν: Γιο Γιάε Χιουν, Γουόν Σέο, Γιουν Τάε Κιμ, Ντουέκ Μουν Τσόι.

Ads

Ταξίδι στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής με μια ιστορία σκληρή και ηδονικά βίαιη. Πρόσωπα ανέκφραστα, λυπημένα, καθρέφτης ενός κόσμου απώλειας και μοναξιάς. Δεν υπάρχει οίκτος μόνον πόνος και συντριβή σε μια ταινία που προσπαθεί να κοιτάξει πίσω από τις συμβάσεις, που τολμά να ξύσει πληγές, να συγκρουστεί με την πολιτική ορθότητα και την ηθικολογία.

image

Ο Κιμ Κι Ντουκ δε λυπάται κανέναν, δεν υποχωρεί και πετάει κατάμουτρα αλήθειες που ενοχλούν. Το φινάλε εντελώς ανατρεπτικό, όχι μόνο δε βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αλλά αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά για την ίδια την ανθρώπινη φύση. Μίσος, αγάπη, εξάρτηση, συνενοχή σε μια σχέση πέρα από τα καθιερωμένα, σε μια σκληρή και τολμηρή ταινία.

Ο Κιμ Κι Ντουκ γεννήθηκε το 1960 στην Κορέα. Αφού εργάστηκε σε εργοστάσια και υπηρέτησε στους πεζοναύτες, σπούδασε στα 30 του Καλές Τέχνες στο Παρίσι. Βραβευμένος σεναριογράφος, πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο του το 1996 με το «Crocodile». Από τις πρώτες κιόλας ταινίες του, έγινε ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους, δραστήριους αλλά και παραγωγικότερους Kορεάτες σκηνοθέτες.

Παγκοσμίως γνωστός για ταινίες όπως τα φιλμ: «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη», «Ολομόναχοι Μαζί» και «Το Κορίτσι με το Αγγελικό Πρόσωπο». Κατά τη διάρκεια της καριέρας του τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2012, για το φιλμ του «Pieta». Έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2020, σε ηλικία 59 ετών, από επιπλοκές της νόσου covid-19.

image

Οι ταινίες του Κιμ Κι-Ντουκ μπορούν να χαρακτηριστούν σαν αυτοβιογραφικά κείμενα γραμμένα με την κάμερα. Γι’ αυτό και ο Κιμ περιγράφει την κάθε μία, σαν μια σεκάνς στο σύνολο του έργου του. Για τον ίδιο, η ζωή και οι ταινίες του υπήρξαν αλληλένδετες.

Η σκληρότητα που μερικές φορές τις διακρίνει, μπορεί να φοβίζει το κοινό και να ενοχλεί τους κριτικούς, όμως αν η ενέργεια που τις διαποτίζει μπορεί να χαρακτηριστεί σκοτεινή και λανθασμένη, τότε αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις ταινίες. Αντίθετα θα πρέπει να ιδωθεί σαν μια προσπάθεια να αντικατοπτρίσει την σκληρότητα της ζωής μας και του κόσμου τον οποίο βιώνουμε.

«Θέλω να αναγκάσω τους ανθρώπους που στέκονται στον Πύργο της Βαβέλ να κατεβούν και να σφίξουν το χέρι μου, αυτή είναι η χειρονομία μου προς τον κόσμο, μία χειραψία στ’ αλήθεια πολύ ταπεινή. Κάνοντας ταινίες προσπαθώ να κατανοήσω τον κόσμο, αυτό τον κόσμο που απέτυχα να καταλάβω, έναν κόσμο ευγένειας και ζεστασιάς που τον παραβλέπω παρασυρμένος από μία καθ’ έξη άγνοια που με οδηγεί σε διαφορετικές θεωρήσεις της ζωής.» – Κιμ Κι-Ντουκ

Η εικονοποιία του Κι Ντουκ, με σαφείς αναφορές στους πίνακες του Έγκον Σίλε, η κυνική, σχεδόν ψυχρή αντιμετώπιση των παθών των ηρώων του, προσδίδουν στο φιλμ μια αλλόκοτη σιωπηλή αγριάδα, και μας εισάγουν στην κατά Κι Ντουκ θεώρηση της αγάπης και του έρωτα και της αδυναμίας των ανθρώπων να αλλάξουν το πεπρωμένο τους, όπως αυτό καθορίζεται από τον δεδομένο τους ρόλο στην χοάνη της καπιταλιστικής μεγαλούπολης.

Διαβάστε Επίσης:

image

Ο Κακός / Bad Guy / Nabbeun Namja
Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ
Σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ
Πρωταγωνιστούν: Γιάε Χιέο Τζο, Γον Σέο, Ντούεκ Μουμ Τσόι, Γιουν Τάε Κιμ
Φωτογραφία: Τσουλ Χιουν Χουανγκ
Μοντάζ: Σουνγκ Γουον Χαμ
Μουσική: Χο Γόον Παρκ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σουν Γόο Κιμ
Έτος Παραγωγής: 2001
Χώρα Παραγωγής: Νότια Κορέα
Διάρκεια: 100 λεπτά
Κυκλοφορεί σε επανέκδοση στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου