Το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 11 του μηνός. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνολικά 253 ταινίες, εκ των οποίων οι 164 είναι μεγάλου μήκους και οι 89 μικρού. Στο Αφιέρωμα που ακολουθεί παρουσιάζουμε είκοσι (20) δημιουργίες που ξεχωρίζουν. Ένας αναλυτικός «οδηγός επιβίωσης» της φετινής διοργάνωσης.

Ads

«Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν
03 Νοεμβρίου στις 20:30 – Αίθουσα Ολύμπιον

Ο Αλφόνσο Κουαρόν, μέσα από τη νέα του δημιουργία, μας χαρίζει ένα βαθιά προσωπικό, ημιαυτοβιογραφικό, ασπρόμαυρο βραδυφλεγές δράμα για τους αφανείς ήρωες της ιστορίας. Γυρίζουμε στις αρχές του ’70, στη συνοικία Ρόμα του Μεξικό και ζούμε έναν χρόνο από τη ζωή μιας οικογένειας που γίνεται μάρτυρας των πολιτικών αναταραχών της εποχής.

image

Ads

Η ταινία αποθεώθηκε στην 75η Μόστρα, όπου κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι και ύστερα από ένα κινηματογραφικό ταξίδι με σταθμούς τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου, όπως του Τορόντο, της Νέα Υόρκη, της Ζυρίχης και του Λονδίνο, έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Το φιλμ θα διανεμηθεί στην πλατφόρμα του Netflix, ενώ θα προβληθεί και σε επιλεγμένες αίθουσες σε ορισμένες χώρες στον κόσμο με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλές προδιαγραφές προβολής, σε ανάλυση εικόνας 4Κ και με σύστημα ήχου Dolby Surround 7,1.

Εμπνευσμένο από τις γυναίκες της παιδικής του ηλικίας, ο Μεξικανός σκηνοθέτης παραδίδει μια ωδή στον άνθρωπο, ενώ παράλληλα με την ταινία του βάζει δυναμικά το Netflix στην κούρσα για τα επερχόμενα Όσκαρ.

«The Flower» (La Flor) του Μαριάνο Γινάς

image

Δέκα χρόνια γυρισμάτων, τρεις ήπειροι, έξι ιστορίες, συνθέτουν μια ταινία – event, μια παθιασμένη αφιέρωση στο ίδιο το Σινεμά. Πρόκειται για το φιλμικό έπος «The Flower» του Αργεντινού σκηνοθέτη, Μαριάνο Γινάς, το οποίο έχει διάρκεια 14 ώρες και θα παρουσιαστεί στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ένα ντελιριακό έργο, ανένταχτο σε κάποιο είδος. Περνά από τα B-Movies στο μιούζικαλ, και από το κατασκοπικό φιλμ στην ταινία εποχής και όχι μόνο. Μια πληθωρική αφήγηση, τα κεφάλαια της οποίας έχουν ως μόνη σύνδεση τις τέσσερις πρωταγωνίστριες που αλλάζουν διαρκώς ρόλους και χρονικές περιόδους. Η υπερφυσική κατάρα μιας μούμιας, το απρόσμενο ριμέικ μιας κλασικής γαλλικής ταινίας του Ζαν Ρενουάρ, μια μυστική κοινωνία που ψάχνει το ελιξίριο της αιώνιας ζωής, κατάσκοποι που μοιράζονται εμπειρίες και μια απόδραση από την έρημο, είναι μερικά από τα επεισόδια που χτίζουν αυτή την ανεπανάληπτη φιλμική εμπειρία.

«Η Άλλη Πλευρά των Πάντων» (The Other Side of Everything) της  Μίλα Τουράλιτς
08 Νοεμβρίου στις 12:15 – Αίθουσα Παύλος Ζάννας

image

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο αντιμετωπίζει την ιστορία ολόκληρης της χώρας και της κοινωνίας στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και παράλληλα τίθεται κατά του εθνικισμού. Το χρονικό μιας οικογένειας στη Σερβία μετατρέπεται στο πορτραίτο ενός ακτιβιστή σε περιόδους μεγάλης αναταραχής, αμφισβητώντας την ευθύνη κάθε γενιάς να αγωνιστεί για το μέλλον της.

«Γυναίκα σε Πόλεμο» (Woman at War) της Μπένεντικτ Έρλινγκσον
06 Νοεμβρίου στις 20:00 – Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

image

Ένα χαρούμενο, εφευρετικό, ενεργητικό και φεμινιστικό έπος μιας γυναίκας που ζει διπλή ζωή, ως δασκάλα μουσικής και ως παθιασμένη περιβαλλοντική ακτιβίστρια. Καθώς αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση, διαπιστώνει ότι η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έχει γίνει τελικά αποδεκτή και ένα μικρό κορίτσι την περιμένει στην Ουκρανία. Μια ανέλπιστη, ιδιόρρυθμη και συναρπαστική εποποιία για την άνιση μάχη ανάμεσα σε μια γυναίκα που δεν συμμορφώνεται σε προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους και στους εκάστοτε Γολιάθ που συναντά στον δρόμο της, για τη θερμή καρδιά που κρύβεται σε μια παγωμένη γεωγραφία.

«Styχ» του Βόλφγκανγκ Φίσερ
07 Νοεμβρίου στις 17:30 – Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

image

Ενώ αρχικά μοιάζει να είναι ντοκιμαντέρ, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αριστοτεχνική αλληγορία για το μεταναστευτικό. Η πρωταγωνίστρια ξεκινάει τις διακοπές των ονείρων της, ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι στον Ατλαντικό. Ύστερα όμως από μια καταιγίδα, βρίσκεται κοντά σε ένα εγκαταλειμμένο σκάφος γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Η ακτοφυλακή της στέλνει οδηγίες μέσω ασυρμάτου να παραμείνει μακριά, επειδή το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο για να βοηθήσει. Μπορεί όμως να ταξιδέψει ελεύθερα ενώ άλλοι πνίγονται; Μια συνταρακτική, κλειστοφοβική αλληγορία για την προσωπική ευθύνη απέναντι στη στυγερή πραγματικότητα της σύγχρονης προσφυγιάς, για τα αχαρτογράφητα, σκοτεινά νερά κάθε «επίσημης» κρατικής πολιτικής και για το ρευστό σύνορο ανάμεσα στον Παράδεισο και τον Κάτω Κόσμο.

«Ακίνητο Ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή
5 Νοεμβρίου στις 20:00 – Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
7 Νοεμβρίου στις 14:30 – Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

image

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι, την Άννα και τον Πέτρο, οι οποίοι μετακόμισαν πρόσφατα από την Ελλάδα στη Σιβηρία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του Πέτρου. Με έκπληξη ανακαλύπτουν ότι η Άννα είναι έγκυος παρότι για μήνες δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Ο μέχρι πρότινος αδιάρρηκτος δεσμός τους κλονίζεται. Τι έχει συμβεί; Τον απάτησε; Έχουν πέσει θύματα συνωμοσίας; Ή μήπως ευλογήθηκαν με ένα θαύμα; Αναζητώντας μια εξήγηση, οι δυο τους στρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις και η σχέση τους μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα στο ορθολογικό και το πνευματικό. Το ζευγάρι περνά μια επώδυνη κρίση, όπου συγκρούονται η θρησκεία με τη λογική.

«Διαβολόψαρο» του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ
03 Νοεμβρίου στις 14:15 – Αίθουσα Ολύμπιον
04 Νοεμβρίου στις 17:30 – Αίθουσα Φρίντα Λιάππα

image

Ένας ψαράς διασώζει και περιθάλπει έναν σιωπηλό άνδρα από τη θάλασσα της Μιανμάρ. Όταν ο ψαράς εξαφανίζεται μυστηριωδώς, ο άνδρας αυτός θα τον αντικαταστήσει, αναλαμβάνοντας τη ζωή του – το σπίτι, τη δουλειά, αλλά και την πρώην γυναίκα του. Ένα απρόβλεπτο παιχνίδι εναλλαγής ταυτοτήτων σε ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό φιλμ που απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα «Ορίζοντες» του φεστιβάλ Βενετίας.

«Σοφία» της Μεριέμ Μπενμπαρέκ
05 Νοεμβρίου στις 15:30 – Αίθουσα Ολύμπιον
06 Νοεμβρίου στις 18:00 – Αίθουσα Φρίντα Λιάππα

image

Στο Μαρόκο, η νεαρή Σοφία αποκτά ένα μωρό εκτός γάμου, παραβιάζοντας το νόμο. Τώρα πρέπει να παντρευτεί τον πατέρα πάση θυσία. Η ταινία ξεσκεπάζει την υποκρισία που κυριαρχεί στη μαροκινή κοινωνία και είναι ικανή να ανατρέψει κάθε ήθος και κάθε δεδομένο, συμπαρασύροντας ζωές στο όνομα των παραδόσεων. Βραβείο σεναρίου στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Καννών.

«Όλα Καλά» της Εύα Τρόμπις
07 Νοεμβρίου στις 18:00 – Αίθουσα Ολύμπιον
08 Νοεμβρίου στις 15:30 – Αίθουσα Φρίντα Λιάππα

Μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού. Δεν μιλά σε κανέναν γι’ αυτό και συνεχίζει κανονικά (;) τη ζωή της. Για πόσο όμως; Και με τι σθένος, όταν μάλιστα ο θύτης είναι πλέον κομμάτι της ζωής της; Με αξιοθαύμαστη ειλικρίνεια, η ταινία εξερευνά τα τραύματα που μένουν ανεπούλωτα. Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

«Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη
06 Νοεμβρίου στις 18:00 – Αίθουσα Ολύμπιον
07 Νοεμβρίου στις 22:30 – Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

image

Ο Γιάννης ετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο. Όμως ο σκύλος του, ο Τζίμι, διασχίζει την Νεκρή Ζώνη, που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Επειδή η μεταφορά ζώων από τα κατεχόμενα απαγορεύεται, για να τον φυγαδεύσει πίσω ο Γιάννης θα ζητήσει τη βοήθεια της πρώην του, ενός οικογενειάρχη που μένει στο παλιό του σπίτι και ενός Τούρκου λαθρέμπορου. Μαζί θα ζήσουν μια μεγάλη, συγκινητική όσο και αστεία περιπέτεια. Με τους Αδάμ Μπουσδούκο, Βίκυ Παπαδοπούλου, Φάτι Αλ, κ.ά. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μάριου Πιπερίδη κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

«Τα Δάκρυα του Βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου
10 Νοεμβρίου στις 19:45 – Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
11 Νοεμβρίου στις 13:00 – Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

image

Μια συντροφιά μαστόρων πέτρας, αποκομμένη από τα χωριά της εξαιτίας ενός δεκαετούς πολέμου περιπλανιέται αναζητώντας δουλειά. Υλικά τους οι πέτρες, τα δάκρυα του βουνού. Και οι ίδιοι όμως ορεσίβιοι• ο τόπος τους φτωχός, τους σπρώχνει σαν άλλα δάκρυα του βουνού, να ξενιτευτούν για να ζήσουν. Η προσπάθεια του πρωτομάστορα Μάρκου και των μαστόρων να επιστρέψουν σπίτι τους εξελίσσεται σε μια σκληρή και εξοντωτική οδύσσεια.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, έχοντας μας χαρίσει μερικά από ομορφότερα ντοκιμαντέρ στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου – «Ημερολόγια Καταστρώματος Γιώργος Σεφέρης», «Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα Συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», «Γρηγόρης Λαμπράκης: Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης» – επιστρέφει δυναμικά και μας παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του. Μια ιστορία των αρχών του 20ου αιώνα και ταυτόχρονα μια αλληγορία για το σήμερα.

«Κλέφτες Καταστημάτων» (Shoplifters) του Χιροκάζου Κόρε-Έντα

image

Ο κλέφτης Οσάμου και ο γιος του, επιστρέφουν με τα κλοπιμαία τους σπίτι, όταν ξαφνικά συναντούν ένα μικρό κορίτσι εγκαταλελειμμένο στο κρύο. Της προσφέρουν στέγη, τροφή και την κάνουν να αισθανθεί μέλος της οικογένειάς τους. Ζουν μέσα στη φτώχια, με μικροκλοπές, όμως αισθάνονται ευτυχισμένοι. Ώσπου ένα απρόσμενο γεγονός βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν. Οι ήρωες του Κόρε-Έντα κλέβουν αντικείμενα και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, την καρδιά μας.

Ο σκηνοθέτης, πιάνει τον θεατή απ’ το χέρι και τον προσκαλεί να γευματίσει με τους κλέφτες του μέσα στην παράγκα τους, τινάζοντας στον αέρα όποιο στερεότυπο και κανόνα τοποθετεί αυτούς τους ανθρώπους στην παρανομία. Εξαπατούν, παρανομούν, ζουν στο περιθώριο και την ανηθικότητα. Ταυτόχρονα όμως αγαπούν, σώζουν ζωές, παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς και ξεγυμνώνουν το περίβλημα της κοινωνικής ηθικής, αφήνοντας εκτεθειμένο το νόμιμο και καθωσπρέπει. Το φιλμ του Χιροκάζου Κόρε-Έντα, αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ιαπωνίας, για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2019.

«Κορίτσι» (Girl) του Λουκάς Ντοντ

image

Η πανέμορφη έφηβη Λάρα προπονείται σκληρά για να γίνει μπαλαρίνα. Η πραγματική της μάχη όμως είναι ότι γεννήθηκε αγόρι και περιμένει να εγχειριστεί για να γίνει κορίτσι. Προπονείται μέχρι τελικής πτώσης, καμουφλάρει τα γεννητικά της όργανα με μονωτική ταινία κρύβοντας το σώμα που δεν επιθυμεί, και νιώθει τις εφηβικές της ορμόνες να εκρήγνυνται και να την εξωθούν στα άκρα. Το τέλειο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον από τη μία πλευρά, το συγκεκαλυμμένο bulling που της ασκείται από τις αντίζηλες χορεύτριες από την άλλη, δημιουργούν έναν κλοιό που θα σπάσει σε μια στιγμή.

Το ευαίσθητο θέμα της αλλαγής φύλου σε εφηβική ηλικία, αποκτά μέσα από το Κορίτσι μια νέα δική του διάσταση. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, το φιλμ είναι μια ιστορία δύναμης, επιμονής, διεκδίκησης και μεταμόρφωσης. Σαν μια αλλόκοτη Λίμνη των κύκνων, όπου το κορίτσι αυτή τη φορά παγιδευμένο σε άλλο σώμα, θέλει να μεταμορφωθεί σε κύκνο, να φορέσει τις πουέντ και να χορέψει. Το φιλμ του Λουκάς Ντοντ, αποτελεί την επίσημη πρόταση του Βελγίου, για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2019.

«The Waiter» του Στηβ Κρικρή
5 Νοεμβρίου στις 18:00 – Αίθουσα Ολύμπιον
6 Νοεμβρίου στις 22:30 – Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

image

Ο Ρένος είναι ένας επαγγελματίας σερβιτόρος που βιώνει μια απλή και ήσυχη ζωή, μοναχικός και σχολαστικός παρατηρητής με ιδιαίτερη αδυναμία στα φυτά. Η καθημερινότητά του όμως θα διαταραχθεί όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εξαφάνιση του γείτονά του, Μίλαν. Δύο σκοτεινοί χαρακτήρες, ο «Ξανθός» και η Τζίνα, μπλεγμένοι με τον Μίλαν, θα παρασύρουν τον Ρένο σε μια σειρά ακραίων γεγονότων. Ο Ρένος, αμφισβητώντας την ιερή του ρουτίνα, θα δοκιμάσει την ικανότητα και την προθυμία του να αλλάξει τη ζωή του πάνω σε θέματα αγάπης και θανάτου. Σχέσεις θα δημιουργηθούν, μυστικά θα μοιραστούν και η εμπιστοσύνη θα αμφισβητηθεί. Θα μπορέσει ο Ρένος να ακολουθήσει;

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τοποθετημένο στην Αθήνα του σήμερα, το «The Waiter» είναι μία σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση. Ένα υπαρξιακό neo noir φιλμ και μία ιστορία δολοφονίας δοσμένη μέσα από τα μάτια του (εκ)κεντρικού χαρακτήρα, Ρένου. Αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Στηβ Κρικρή και πραγματοποιεί την πρεμιέρα της στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Chiara Gensini, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Mαρία Καλλιμάνη, Αντώνης Μυριάγκος, Γιώργος Γλάστρας, Ελεάνα Φινοκαλιώτη.

«Dogman» του Ματέο Γκαρόνε
04 Νοεμβρίου στις 20:45 – Αίθουσα Ολύμπιον
08 Νοεμβρίου στις 15:30 – Αίθουσα Σταύρος Τορνές

image

Στα σκοτεινά προάστια μιας απροσδιόριστης ιταλικής πόλης, ένας ταπεινός φτωχοδιάβολος που βιοπορίζεται ως φροντιστής σκύλων και φαίνεται να επικοινωνεί καλύτερα με τα ζώα παρά με τους ανθρώπους, μπλέκεται σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Το πρότζεκτ που κρατούσε για 12 χρόνια στο συρτάρι του ο δημιουργός του Γόμορρα είναι ένα ανηλεές, οπερατικό έργο για την κοινοτοπία του κακού και για την εσωτερική σύγκρουση ενός άνδρα που έγινε αποδιοπομπαίος τράγος και παραβάτης, μάρτυρας και αυτουργός.

Ηθοποιοί: Μαρτσέλο Φόντε, Εντοάρντο Πέσκε, Νούντζια Σκιάνο, Αντάμο Ντιονίζι. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 71ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών, με τον πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Φόντε, να κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινία θα γίνει στο πλαίσιο του 59ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ειδικές Προβολές.

«Κάθε Χίλια Χρόνια» (Vision) της Ναόμι Καουάσε
06 Νοεμβρίου στις 23:00 – Αίθουσα Ολύμπιον
11 Νοεμβρίου στις 23:00 – Αίθουσα Φρίντα Λίαππα

Η Ζαν, μια Γαλλίδα δημοσιογράφος, ταξιδεύει στην Ιαπωνία αναζητώντας ένα σπάνιο θεραπευτικό φυτό με το όνομα «όραμα», το οποίο φυτρώνει κάθε 997 χρόνια και φέρεται να γιατρεύει τον άνθρωπο από κάθε πνευματική αγωνία και αδυναμία. Η Άκι, μια σοφή χωρικός που ξέρει καλά το δάσος, μοιράζεται έναν χρησμό για την έλευση του «Ενός» και εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Καθώς η Ζαν έρχεται πιο κοντά στον Τόμο, τον φύλακα του δάσους και πιστό φίλο της Άκι, ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια ανοίγει μια πύλη για τη μία και πραγματική προοπτική της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα μοναδικό κινηματογραφικό μεταφυσικό όραμα από την πιο σημαντική σκηνοθέτιδα της Άπω Ανατολής. Πρωταγωνιστεί η υπέροχη Ζιλιέτ Μπινός.

«Ένας Πιστός Άντρας» (L’Homme Fidèle) του Λουί Γκαρέλ
08 Νοεμβρίου στις 20:30 – Αίθουσα Ολύμπιον

O Αμπέλ συναντά την Μαριάν σε μια κηδεία, oχτώ χρόνια μετά τον χωρισμό τους. Η Μαριάν έχει μόλις χάσει τον σύντροφό της, πατέρα του παιδιού της και παλιό κολλητό του Αμπέλ. Αυτή η τραγική απώλεια αναπτερώνει το ηθικό του Αμπέλ, ο οποίος προσπαθεί και καταφέρνει να ξανακερδίσει την παλιά του αγαπημένη. Ενώ όμως οι εραστές ξαναμαθαίνουν ο ένας τον άλλον από την αρχή, στα παρασκήνια της σχέσης τους μηχανορραφούν ο Ζοσέφ, γιος της Μαριάν, και η Εβά, αδελφή του Πολ, που είναι εδώ και χρόνια ερωτευμένη με τον Αμπέλ. Μια σύγχρονη ηθογραφική κωμωδία με πρωταγωνιστές άκρως ερωτεύσιμους, ευάλωτους ανθρώπους, η οποία συνεχίζει την παράδοση του Γαλλικού Νέου Κύματος. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ταλαντούχου ηθοποιού, Λουί Γκαρέλ.

«Μην Αφήσεις Ίχνη» (Leave No Trace) της Ντέμπρα Γκράνικ
05 Νοεμβρίου στις 23:00 – Αίθουσα Ολύμπιον
10 Νοεμβρίου στις 23:00 – Φρίντα Λίαππα

Ένας βετεράνος πολέμου που έχει αποσυρθεί από τα εγκόσμια ζώντας στα βάθη ενός εθνικού δρυμού της πολιτείας του Όρεγκον με μόνη συντροφιά την έφηβη κόρη του, αναγκάζεται όταν εντοπίζεται από τις αρχές να επιστρέψει στον υποτιθέμενο «πολιτισμό» και να αποχωριστεί το παιδί του. Μια σκηνοθέτις με μεγάλη εμπειρία στο ντοκιμαντέρ παρατήρησης επιστρέφει σ’ ένα προσφιλές της θέμα –το τι σημαίνει να είσαι αποσυνάγωγος στον καιρό μας– για να φτιάξει, κατά τα λεγόμενά της, μια σύγχρονη εκδοχή της Τρικυμίας του Σαίξπηρ, βασισμένη σε πραγματική ιστορία. Βάζει έτσι στον χάρτη ένα μεγάλο ταλέντο (την πρωτοεμφανιζόμενη Τόμασιν Μακένζι), όπως έκανε και στο παρελθόν με την Τζένιφερ Λόρενς στο Στην καρδιά του χειμώνα.

«Ο Κόσμος Σου Ανήκει» (Le Monde est à toi) του Ρομέν Γαβρά
07 Νοεμβρίου στις 20:30 – Αίθουσα Ολύμπιον

Η τελευταία μπίζνα ενός εμπόρου ναρκωτικών, που ονειρεύεται να αποσυρθεί από τον υπόκοσμο, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο όταν εμπλέκονται σ’ αυτήν οι πιο κοντινοί του άνθρωποι: η αγαπημένη του, ο φυλακόβιος πρώην πεθερός του και η απαιτητική του μητέρα Μια απολαυστική γκαγκστερική ταινία –ή ίσως παρωδία του είδους– από τον μεγαλύτερο εικονοκλάστη του νέου γαλλικού σινεμά (και γιου του Κώστα Γαβρά), ο οποίος μας κλείνει το μάτι θυμίζοντας ήδη με τον τίτλο της ταινίας την πιο σημαντική σκηνή του Σημαδεμένου του Ντε Πάλμα.

«Δύση Ηλίου» (Napszallta) του Λάσλο Νέμες
02 Νοεμβρίου στις 20:00 – Αίθουσα Ολύμπιον

Προτού ακόμα γυρίσει το πολυβραβευμένο του αριστούργημα Ο γιος του Σαούλ, ο σκηνοθέτης Λάσλο Νέμες είχε κατά νου μια ιστορία με πρωταγωνίστρια μια νέα γυναίκα που προσπαθεί να καταλάβει έναν κόσμο που αλλάζει – μια Ιωάννα της Λωραίνης στο μεσουράνημα της Κεντρικής Ευρώπης το 1913, λίγο πριν το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ίρις είναι αυτή η ηρωίδα που αποφασίζει να επιστρέψει ως μαθητευόμενη στο διάσημο καπελάδικο που ανήκε στους γονείς της, αλλά συναντά αντίσταση από τον νέο ιδιοκτήτη και παλιό υπάλληλο. Καθώς την ακολουθούμε στον λαβύρινθο του οικογενειακού της παρελθόντος, ξετυλίγεται μπροστά μας όλη η ιστορία του 20ού αιώνα.

59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 59ο Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

image

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στους Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: