Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, τέσσερα χρόνια μετά το φιλμ «Ο Μύθος της Αμερικάνικης Εφηβείας» (The Myth of the American Sleepover – 2010), επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλους μήκους δημιουργία του: «Σε Ακολουθεί» (It Follows – 2014). Η ταινία που προβλήθηκε πέρσι τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών, αποτελεί ένα αξιόλογο και ενδιαφέρον θρίλερ, όπου μέσα από προσεγμένα πλάνα και την έξυπνη χρήση τόσο του φωτισμού, όσο και του ατμοσφαιρικού μουσικού σκορ, κερδίζει τον θεατή. Παράλληλα ο Μίτσελ προσφέρει και μία συμβολική οπτική ματιά, στην εφηβεία και στην σεξουαλική ενηλικίωση.

Ads

Ένα ημίγυμνο κορίτσι τρέχει ουρλιάζοντας έξω από το σπίτι της, προσπαθώντας να ξεφύγει από έναν θανάσιμο κίνδυνο που μόνο εκείνη μπορεί να δει. Ο πανικός την οδηγεί ως την παραλία όπου αφήνει ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα, λίγο πριν το πτώμα της βρεθεί φριχτά παραμορφωμένο. Με αυτόν τον ανατριχιαστικό πρόλογο, το φιλμ «Σε Ακολουθεί» μας προσγειώνει απότομα στον αλλόκοτο κόσμο του, τον οποίο στοιχειώνει μία αγνώστου προελεύσεως υπερφυσική απειλή που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και ακολουθεί μέρα-νύχτα τον στόχο της, αθέατη σε όλους εκτός από το επόμενο θύμα.

image

Για τη 19χρονη Τζέι (Μάικα Μονρόε), τα μόνα πράγματα που θα έπρεπε να την απασχολούν αυτό το φθινόπωρο είναι το σχολείο, τα αγόρια και τα σαββατοκύριακα στη λίμνη. Έπειτα από μια φαινομενικά αθώα ερωτική συνεύρεση, όμως, βρίσκεται να καταδιώκεται από τη φρικαλέα αυτή κατάρα, η οποία συνοδεύεται από εφιαλτικά οράματα, που μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε ανθρώπινη μορφή, μετατρέποντας ακόμα και τις πιο οικείες φιγούρες σε πιθανούς δολοφόνους. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα, η Τζέι θα αναζητήσει τη βοήθεια των φίλων της σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανατρέψει την τρομερή της μοίρα.

Ads

image

Πρωτότυπο και καλλιτεχνικά προσεγμένο, το φιλμ «Σε Ακολουθεί» διαθέτει εμπνευσμένες επιρροές από κλασσικές ταινίες τρόμου, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί τη δική του μοναδική πορεία στο συγκεκριμένο είδος. Μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ και τους ψεύτικους εντυπωσιασμούς, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ – ο ίδιος υπογράφει και το ενδιαφέρον σενάριο – κερδίζει τις εντυπώσεις, αλλά και τον θεατή.

image

Με απαράμιλλο στυλ και εμπνευσμένες επιρροές από κλασικές ταινίες τρόμου – όπως οι δημιουργίες του Τζον Κάρπεντερ – κι ένα δυσοίωνο ηλεκτρονικό σάουντρακ από τους Disasterpeace, ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ συνδυάζει μια πρωτότυπη ιδέα με μια αποτελεσματική αλληγορία για την εφηβεία και τη σεξουαλικότητα, σ’ ένα δαιμονικά ευφυές φιλμ καταδικασμένο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικές ταινίες του είδους.

Διαβάστε επίσης:
Οι καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες του 2015 (μέχρι τώρα)

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ και ζει στο Λος Άντζελες. Το 2002 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία «Virgin». Το μεγάλου μήκους σεναριακό και σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «The Myth of the American Sleepover», έκανε πρεμιέρα το 2010 στο Φεστιβάλ του SXSW, όπου κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

image

Στη συνέχεια, η ταινία «Ο Μύθος της Αμερικάνικης Εφηβείας» (The Myth of the American Sleepover – 2010), πραγματοποίησε τη διεθνή της πρεμιέρα στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, όπου ήταν η μοναδική αμερικανική συμμετοχή ανάμεσα στις επτά μεγάλου μήκους ταινίες του συγκεκριμένου προγράμματος. Το φιλμ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και περιλήφθηκε στη λίστα με τις πέντε καλύτερες ταινίες της χρονιάς στο «Ebert Presents: At the Movies».

Το φιλμ προβλήθηκε με επιτυχία και στην Ελλάδα, τόσο τον Δεκέμβριο του 2010 στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όσο και τον Νοέμβριο του 2013 στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Η ταινία «Σε Ακολουθεί» (It Follows – 2014), αποτελεί τη δεύτερη μεγάλους μήκους δημιουργία του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υποθέτω ότι δεν ήταν ένα μεγάλο άλμα για μένα στο μυαλό μου. Αγαπώ τις ταινίες τρόμου. Θέλω να κάνω πολλές διαφορετικές ταινίες και μου αρέσει η ιδέα τού να παίζεις με τα είδη. Θεώρησα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να πάρω το ύφος του “Myth” και να φανταστώ χαρακτήρες με μια παρόμοια αίσθηση και να τους βάλω σε μια τρομακτική κατάσταση και να δω πώς θα αντιδρούσαν. Προσπάθησα να σκιαγραφήσω τα πορτρέτα τους με αυθεντικά χαρακτηριστικά σαν αυτά που προσπάθησα να δώσω στους χαρακτήρες του “Myth” – δεν σκέφτηκα ότι επειδή πρόκειται για ταινία τρόμου αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ήθελα να είναι άνθρωποι για τους οποίους νοιαζόμουν».

image

Οι χαρακτήρες στο φιλμ «Σε Ακολουθεί» – όλοι έφηβοι – μοιάζουν πράγματι ιδιαίτερα συγγενικοί με τους προκατόχους τους, στο «The Myth of the American Sleepover». Η Τζέι (Μάικα Μονρόε) είναι μια μαθήτρια κολεγίου που ζει στα προάστια του Ντιτρόιτ. Έχει έναν στενό κύκλο φίλων, ο οποίος περιλαμβάνει τη Γιάρα (Ολίβια Λουκάρντι), τον Πολ (Κιρ Γκίλκριστ) και την αδελφή της Κέλι (Λίλι Σέπε). Όλοι τους βρίσκονται σε κίνδυνο όταν η Τζέι αρχίζει να καταδιώκεται από μια ειδεχθή υπερφυσική οντότητα αγνώστου προέλευσης.

image

«Έβλεπα το “Μωρό της Ρόζμαρι”, τη “Λάμψη”, κάποιες ταινίες του Κρόνενμπεργκ. Τη “Νύχτα με τις Μάσκες”, τον “Τρόμο της Μαύρης Λίμνης”, το “Μπλε Βελούδο”, το “Μάτια Χωρίς Πρόσωπο”, την “Απειλή”, τη “Μακάβρια Εισβολή”. Αυτές είναι ταινίες που μελετούσα. Υπάρχει επίσης μια μικρή επιρροή από τον Χίτσκοκ σε σχέση με το πώς χρησιμοποιήσαμε την υποκειμενική οπτική. Υπήρξαν επίσης μερικοί φωτογράφοι στο έργο των οποίων ανατρέξαμε, όπως ο Γκρέγκορι Κρούντσον και ο Τοντ Χίντο.» – Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

image

Η ταινία «Σε Ακολουθεί» (It Follows – 2014), δεν πρόκειται απλά για ακόμα ένα νεανικό θριλεράκι από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Εδώ τα πάντα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα και διεξοδικά μελετημένα. Από την υπέροχη φωτογραφία, μέχρι το δυσοίωνο ηλεκτρονικό σάουντρακ από τους Disasterpeace, ο δημιουργός εκμεταλλεύεται στο έπακρο το σενάριο του, παραθέτοντας παράλληλα και μία αποτελεσματική αλληγορία για την εφηβεία και τη σεξουαλικότητα.

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του πέρσι τον Μάιο, στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε στην πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο 20ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, σε διανομή της Weird Wave.

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 104 λεπτά | Σκηνοθεσία: David Robert Mitchell | Σενάριο: David Robert Mitchell | Παίζουν: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Luccardi