Το «The Artist», είναι ένας πρωτότυπος, συγκινητικός και εξαιρετικά απολαυστικός φόρος τιμής σε πρωτοπόρους της Έβδομης Τέχνης, όπως ο Φριτς Λανγκ, ο Ερνστ Λιούμπιτς και ο Φρίντριχ Βίλελμ Μουρνάου. Απέσπασε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για τον χαρισματικό Ζαν Ντιζαρντέν, καθώς και πέντε Όσκαρ. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

O Τζορτζ Βάλενταϊν είναι ο μεγαλύτερος σταρ στο Χόλιγουντ των 20s, ένας ήρωας πάνω στην κόψη της επαναστατικής αλλαγής του κινηματογραφικού μέσου. Όμως ο ήχος εισβάλλει στο Σινεμά και η βιομηχανία πλέον, εκτός από λαμπερά πρόσωπα, αναζητά και θελκτικές φωνές. Έτσι, ο Τζορτζ μοιραία παίρνει την κατιούσα.

Η Πέπι Μίλερ από την άλλη, είναι μία χαριτωμένη όσο και φιλόδοξη στάρλετ, την οποία ο Βαλεντίν βοήθησε στα πρώτα της βήματα. Θα αρπάξει την ευκαιρία να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, όταν εντελώς αναπάντεχα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως μία από τις πλέον, υποσχόμενες εκπροσώπους του ομιλούντος κινηματογράφου.

image

Ads

Η έλξη που νιώθουν ο Τζορτζ Βάλενταϊν (Ζαν Ντιζαρντέν) και η Πέπι Μίλερ (Μπερενίς Μπεζό), είναι ακαταμάχητη, αλλά θα μπουν σε κάθε λογής περιπέτειες για να μπορέσουν να είναι μαζί. Κάθε η εξέλιξη της Έβδομης Τέχνης, δοκιμάζει τη σχέση τους.

Ο ταλαντούχος Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Μισέλ Χαζαναβίσιους, δικαιώνεται απόλυτα για την έμπνευσή του και κυρίως, για την τόλμη του να παρουσιάσει εν έτει 2011 μια ταινία, που εκτός από ασπρόμαυρη, είναι και σχεδόν ολόκληρη βωβή.

image

«Πριν από 8 περίπου χρόνια μου γεννήθηκε η ιδέα να γυρίσω μια βωβή ταινία. Σκοπός μου ήταν να αποτίνω φόρο τιμής σε σκηνοθέτες που θαυμάζω απεριόριστα, όπως ο Χίτσκοκ, ο Φριτς Λανγκ, ο Λιούμπιτς και ο Μουρνάου, οι οποίοι παρουσίασαν ορισμένα από τα κορυφαία δείγματα της δουλειάς του την εποχή του βωβού κινηματογράφου. Παράλληλα, όμως, ήθελα να εξερευνήσω και τα όριά μου, τις δυνατότητές μου ως δημιουργός. Στις ταινίες του βωβού, από τη στιγμή που δεν ακούγονται καθόλου διάλογοι, τα πάντα έχουν να κάνουν με τη δύναμη των εικόνων και τα συναισθήματα που αποπνέουν αυτές. Συναισθήματα για τα οποία κύριος υπεύθυνος είναι ο σκηνοθέτης. Η πρόκληση, λοιπόν, ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Η απόφασή μου να «ντύσω» τα γυρίσματα με υπέροχα soundtracks από κορυφαίους συνθέτες, όπως ο Μπέρναρντ Χέρμαν, ο Μαξ Στάινερ και ο Φρανκ Γουάξμαν, αλλά και κλασικές συνθέσεις των Τζορτζ Γκέρσουιν και Κόουλ Πόρτερ, αποδείχτηκε ιδιαίτερα εμπνευσμένη, καθώς βοήθησε τον Ζαν και την Μπερενίς να προσεγγίσουν τους χαρακτήρες τους με περισσότερο συναίσθημα και αμεσότητα. Δεν είναι διόλου τυχαίο που λένε πως η μουσική φτιάχνει τη διάθεση και αυξάνει τη δημιουργικότητα…» – Μισέλ Χαζαναβίσιους

image

Το «The Artist», κινηματογραφήθηκε σε φορμά 1.33:1 (Σινεμασκόπ), ακριβώς δηλαδή, όπως γυρίζονταν και οι ταινίες της εποχής του Βωβού Σινεμά, αλλά με έγχρωμο φιλμ, το οποίο τροποποιήθηκε κατάλληλα με τη χρήση ειδικών φίλτρων. Επίσης, οι κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αρκετά θορυβώδεις, καθώς, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, έτσι θα γινόταν πιο εύκολα αντιληπτό στους συμμετέχοντες πως γυρίζουν βωβή ταινία.

Κάποιες από τις «ταινίες μέσα στην ταινία» που βλέπουμε στο «The Artist» είναι κλασικές δημιουργίες του βωβού με πρωταγωνιστές τον Ντάγκλας Φέρμπανκς και τον Έρολ Φλιν, οι οποίες τροποποιήθηκαν κατάλληλα από τον Σίφμαν, ώστε στη θέση των πρωταγωνιστών να εμφανίζεται ο Ντιζαρντέν ως Βαλεντίν. Η σκηνή του εφιάλτη του Βαλεντίν, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τον ήχο, είναι βασισμένη σε μια παρόμοια σκηνή από τον θρυλικό «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Γουέλς.

image

Η ταινία «The Artist» είναι μια υπέροχη βωβή κομεντί σε ασπρόμαυρο φόντο, που στον καιρό της βασιλείας του 3D κλείνει έξυπνα το μάτι, στην κινηματογραφική ιστορία, αποδεικνύοντας ότι η αληθινή σινε-μαγεία βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, μακριά από ειδικά εφέ και ψηφιακές αναπαραστάσεις CGI.

Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον εξαιρετικό, Ζαν Ντιζαρντέν. Δίπλα του στέκεται επάξια η Μπερενίς Μπεζό, σύζυγος του σκηνοθέτη. Η ταινία απέσπασε επίσης δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας τελικά πέντε, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Ά Ανδρικού Ρόλου.

Διαβάστε Επίσης:

image

The Artist
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μισέλ Χαζαναβίσιους
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ντιζαρντέν, Μπερενίς Μπεζό, Τζον Γκούντμαν, Πενέλοπι Αν Μίλερ, Τζέιμς Κρόμγουελ
Φωτογραφία: Γκιγιόμ Σιφμάν
Μοντάζ: Αν -Σοφί Μπιόν, Μισέλ Χαζαναβίσιους
Μουσική: Λούντοβιτς Μπουρσέ
Έτος Παραγωγής: 2011
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Βέλγιο
Διάρκεια: 100 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Δευτέρα 20 Απριλίου στις 23:00 στο Κανάλι της Βουλής