Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τοποθετημένο στην Αθήνα του σήμερα, το «The Waiter» είναι μία σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση. Ένα υπαρξιακό neo noir φιλμ και μία ιστορία δολοφονίας δοσμένη μέσα από τα μάτια του (εκ)κεντρικού χαρακτήρα, Ρένου.

Ads

Το «The Waiter» αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Στηβ Κρικρή και πραγματοποιεί την πρεμιέρα της στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο μαζί με ακόμα 14 ταινίες από όλο τον κόσμο, οι οποίες φιλοξενούνται στη φετινή διοργάνωση.

The Waiter
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στηβ Κρικρής
Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Chiara Gensini, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Mαρία Καλλιμάνη, Αντώνης Μυριάγκος, Γιώργος Γλάστρας, Ελεάνα Φινοκαλιώτη
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας
Σκηνογράφος: Κώστας Παππάς
Μουσική: CotiK
Mοντέρ: Γιώργος  Μαυροψαρίδης, Ιωάννα Πογιαντζή
Sound Designer: Λέανδρος Ντούνης
Ενδυματολόγος: Νατάσα Σαρρή
Casting: Natalie Pawloff
Διάρκεια: 95 λεπτά
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 18:00, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον
Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις 22:30, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

image

Ads

Ο Ρένος είναι ένας επαγγελματίας σερβιτόρος που βιώνει μια απλή και ήσυχη ζωή, μοναχικός και σχολαστικός παρατηρητής με ιδιαίτερη αδυναμία στα φυτά. Η καθημερινότητά του όμως θα διαταραχθεί όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εξαφάνιση του γείτονά του, Μίλαν.

Δύο σκοτεινοί χαρακτήρες, ο «Ξανθός» και η Τζίνα, μπλεγμένοι με τον Μίλαν, θα παρασύρουν τον Ρένο σε μια σειρά ακραίων γεγονότων. Ο Ρένος, αμφισβητώντας την ιερή του ρουτίνα, θα δοκιμάσει την ικανότητα και την προθυμία του να αλλάξει τη ζωή του πάνω σε θέματα αγάπης και θανάτου. Σχέσεις θα δημιουργηθούν, μυστικά θα μοιραστούν και η εμπιστοσύνη θα αμφισβητηθεί. Θα μπορέσει ο Ρένος να ακολουθήσει;

image

Γεννημένος στην  Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Στηβ Κρικρής, σπούδασε στη διεθνούς φήμης Σχολή Καλών Τεχνών όπου ίδρυσε ο Ζωγράφος Diego Rivera,  San Franscisco Art Institute SFAI, με ισχυρή επιρροή  στον πειραματικό και avant – garde κινηματογράφο. Μετά απο την αποφοίτηση του βρέθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου με τους σκηνοθέτες, Dan Levinson & Bobby Sheehan, ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Workhorse Productions.

image

Υπήρξε παραγωγός στην ημίωρη ταινία «Τhe Idiot» βασισμένη στο «Ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι, με σκηνοθέτη τον Charles Weinstein, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών στην παράλληλη αγορά. Μια  πρόταση συνεργασίας τον έφερε στην Ελλάδα, όπου από τότε έχει σκηνοθετήσει ως freelance σκηνοθέτης  περισσότερα από 500 διαφημιστικά spots.

image

Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει και υπογράψει τα σενάρια των μικρού μήκους ταινιών «Αναμονή» (Φεστιβάλ Δράμας, Tangiers Film Festival, Istanbul Film Festival), «Η Παρτίδα» (48 Ηοur Film project  – 2ο Βραβείο καλύτερης ταινίας), ενώ έχει σκηνοθετήσει και τη θεατρική παράσταση «Πεταλούδα σε Πηγάδι» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Αγγέλων Βήμα). Το «The Waiter», αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 59ο Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

image

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στους Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: