Το «Μαγικό Δέρμα» αντλεί έμπνευση από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ και αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κωνσταντίνου Σαμαρά. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και πλέον αναμένεται να παρουσιαστεί στην Μπερλινάλε, καθώς συμμετέχει στην Εβδομάδα Κριτικής του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Ads

Τρέχοντας απεγνωσμένα να ξεφύγει από μια ζωή γεμάτη αποτυχίες και απορρίψεις, ο Νίκος  (Χάρης Φραγκούλης) βουτάει στα βαθιά νερά της ανθρώπινης επιθυμίας. Στα χέρια του κρατάει το δώρο ενός ηλικιωμένου παλαιοπώλη: ένα παλιό κομμάτι δέρμα, χαραγμένο με μια διαβολική συμφωνία που του υπόσχεται τα πάντα, με κόστος την ίδια του τη ζωή:

Αν με αποκτήσεις, θα αποκτήσεις τα πάντα,
Όμως θα είναι για πάντα δική μου η ζωή σου.
Με κάθε σου θέλω, εγώ θα μικραίνω,
Και μαζί θα μικραίνω την ζωή στο κορμί σου.

Ο Νίκος δέχεται το στοίχημα, και βλέπει την πραγματικότητα να μεταμορφώνεται σε μια φρενίτιδα πάθους, μουσικής και ανησυχητικών οιωνών. Σε αυτήν την περιπέτεια θα τον ακολουθήσουν η αγαπημένη του Κρίστι (Ανθή Ευστρατιάδου) και ο φίλος του Στέφανος (Ανδρέας Κοντόπουλος), μαζί με ντίβες της όπερας και μίμους φωνών, μυστηριώδεις σωσίες και αλλόκοτους ιερείς.

Ads

Καθώς κατεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια της τρέλας, ο Νίκος αναρωτιέται αν μπορεί να ξυπνήσει από μια ζωή που μοιάζει όλο και περισσότερο με όνειρο. Θα καταφέρει, άραγε, να εξερευνήσει το πιο σκοτεινό δωμάτιο της επιθυμίας του, το οποίο μοιάζει απροσπέλαστο ακόμα και για τον ίδιο;

image

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε Σκηνοθεσία και Σενάριο στη Σορβόννη και εργάστηκε ως σκηνοθέτης διάφορων κλιπ και ντοκιμαντέρ. Έχει εργαστεί επίσης ως κριτικός κινηματογράφου, ενώ αποτέλεσε και μέλος της ομάδας προγραμματισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Στο παρελθόν έχει διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες των Μπενουά Ζακό, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Πάνου Κούτρα.

69η Μπερλινάλε

Η Εβδομάδα Κριτικής του Βερολίνου (Woche Der Kritik), είναι το παράλληλο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου που προγραμματίζεται και διοργανώνεται από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Γερμανίας. Όπως και η Εβδομάδα Κριτικής στις Κάννες, έτσι και η αντίστοιχη του Βερολίνου, είναι ένα event το οποίο παρουσιάζεται παράλληλα με την Μπερλινάλε.

Η διεθνής επιλογή περιλαμβάνει οκτώ μεγάλου μήκους δημιουργίες πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και βετεράνων του χώρου, με κεντρικό άξονα την δημιουργία ενός διαλόγου που αμφισβητεί και διαπραγματεύεται εκ νέου τον τρόπο που προβάλλουμε και βλέπουμε ταινίες.

Στρατευμένη υπέρ ενός κινηματογράφου που τολμά να διχάσει, να ενοχλήσει και να προσδιορίσει επιθετικά τον πολιτικό του χαρακτήρα, η ομάδα προγράμματος της Εβδομάδας Κριτικής του Βερολίνου καλωσόρισε το Μαγικό Δέρμα ως μια νέα προοπτική στο σύγχρονο κινηματογραφικό τοπίο. Όπως αναφέρουν σχετικά οι διοργανωτές:

«Η ταινία έρχεται αντιμέτωπη με το Greek Weird Wave με αυτοπεποίθηση, δημιουργώντας συνδέσεις με τη δουλειά του κινηματογραφικού αναρχικού Νίκου Παναγιωτόπουλου και εμπνέοντας συγκρίσεις με τις αχαλίνωτες σινε-φαντασίες του Αντρέι Ζουλάφσκι.»

Η Εβδομάδα Κριτικής αφιερώνει σε κάθε επιλεγμένη ταινία μια ειδικά οργανωμένη θεματική βραδιά. Οι προβολές συνοδεύονται από εκτενείς συζητήσεις γύρω από τις ευρύτερες προβληματικές που πυροδοτεί η κάθε ταινία, με καλεσμένους όχι μόνο από τον χώρο του Σινεμά αλλά και από το θέατρο, την ακαδημία και την ποίηση.

Η παρουσία του «Μαγικού Δέρματος» σε αυτό το ιδιαίτερα εκλεκτικό πρόγραμμα, ως μια σύγχρονη, ριζοσπαστική ματιά σε μια κλασική ιστορία, με αφετηρία το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, αποτελεί μια σπουδαία διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη, Κωνσταντίνο Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης:

Μαγικό Δέρμα / Magic Skin
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Σαμαράς
Σενάριο: Κωνσταντίνος Σαμαράς, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Ηθοποιοί: Χάρης Φραγκούλης, Ανθή Ευστρατιάδου, Τζένη Θεωνά, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χάρης Ρώμας, Μπέτυ Αρβανίτη, Κώστας Βασαρδάνης, Κώστας Βουτσάς, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μανώλης Σπύρου, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Άλκης Παναγιωτίδης
Παραγωγή: Marni Films
Παραγωγός/Παραγωγοί: Φαίδρα Βόκαλη
Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη
Σκηνικά: Αλεξάνδρα Νεοφύτου
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 85 λεπτά