Λίγο πριν ολοκληρωθεί το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων, παρουσιάζουμε πέντε ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες οι οποίες προβάλλονται σήμερα – Σάββατο 10 Νοεμβρίου – στο πλαίσιο των Αφιερωμάτων της 59ης διοργάνωσης στο Ελληνικό Σινεμά.

Ads

«Στρέλλα» (A Woman’s Way – 2009) του Πάνου Κούτρα
Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 20:15, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον

O Γιώργος, 48 ετών (Γιάννης Κοκκιασμένος), αποφυλακίζεται μετά από δεκαπέντε χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που διέπραξε στο χωριό που γεννήθηκε. Το βράδυ της αποφυλάκισής του, διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα (Μίνα Ορφανού), μία όμορφη νεαρή τρανσέξουαλ πόρνη. Κάνουν έρωτα και δεν αργούν να ερωτευτούν. Οι λογαριασμοί με το παρελθόν όμως είναι ακόμα ανοιχτοί. Μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα, θα πρέπει να βρουν τον δρόμο προς την έξοδο.

Η εξαιρετική ταινία του Πάνου Κούτρα, είναι ένα γενναίο και τολμηρό ερωτικό δράμα. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, τον Φεβρουάριο του 2009. Υπήρξε υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, ενώ η Μίνα Ορφανού τιμήθηκε για την υπέροχη ερμηνεία της με το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου το 2010, από την νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι είχαμε την ευκαιρία να ξαναδούμε το έργο στην μεγάλη οθόνη τον Νοέμβριο του 2014 στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, καθώς ψηφίστηκε ως μία από τις είκοσι (20) καλύτερες ελληνικές ταινίες με αφορμή την συμπλήρωση των εκατό (100) χρόνων του ελληνικού κινηματογράφου.

Ads

Διαβάστε επίσης:

«Παύση» (2018) της Τώνιας Μισιαλή
Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 14:45, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

image

Μια γυναίκα ζει παγιδευμένη σε έναν καταπιεστικό γάμο χωρίς αγάπη. Προσπαθώντας να δραπετεύσει, βρίσκει καταφύγιο σε ένα φανταστικό κόσμο εκδικητικής βίας. Φαντασία και πραγματικότητα μπερδεύονται. Άραγε, υπάρχει διέξοδος; Με τους Στέλα Φυρογένη, Ανδρέα Βασιλείου, Πόπη Αβραάμ, κ.ά.

«1968» (2018) του Τάσου Μπουλμέτη
Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 17:15, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

image

4 Απριλίου 1968. Το φωταγωγημένο Καλλιμάρμαρο βουίζει με χιλιάδες κόσμο και η περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου αναμεταδίδεται μέσα από εκατομμύρια τρανζιστοράκια. Ο αγώνας της ΑΕΚ με την Σλάβια Πράγας αρχίζει. Μία ερωτευμένη κοπέλα κάνει πρόβα νυφικού μπροστά στον καθρέφτη της, ενώ ο μελλοντικός γαμπρός βρίσκεται σε απόγνωση κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σκοράρει. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων θυμάται την πατρίδα που άφησε πίσω. Ένας νεαρός κομμουνιστής κρατούμενος πανηγυρίζει με κάθε πόντο και ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ γίνεται εξομολογητήριο παλιών και πρόσφατων τραυμάτων. Χρόνια πριν από αυτή τη βραδιά, τρεις Πολίτες αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα αθλητικό σωματείο για να πουν την ιστορία τους. Μέχρι το τέλος της βραδιάς, η ιστορία της Ελλάδας θα αλλάξει για πάντα. Μέχρι το τέλος του 1968, η ιστορία του κόσμου θα αλλάξει για πάντα.

Ο Τάσος Μπουλμέτης, σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά», επικεντρώνει την καινούρια του ταινία σε έναν πραγματικό αθλητικό άθλο που έγραψε ιστορία. Ο σκηνοθέτης εμπνέεται από τον επικό αγώνα ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας του 1968 και 50 χρόνια μετά, επιστρατεύει ένα πλούσιο και ταλαντούχο καστ για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Γιώργος Μητσικώστας, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Στέλιος Μάινας, ο Γιάννης Βούρος και πολλοί ακόμα αξιόλογοι ηθοποιοί, ενσαρκώνουν καθημερινές ιστορίες σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη. Μια χρονιά, το 1968, όταν η αναπάντεχη νίκη μιας ομάδας με ψυχή ανακήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού την Ελλάδα Κυπελλούχο Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

«Τα Δάκρυα του Βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου
Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 19:45, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 13:00, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

image

Μια συντροφιά μαστόρων πέτρας, αποκομμένη από τα χωριά της εξαιτίας ενός δεκαετούς πολέμου περιπλανιέται αναζητώντας δουλειά. Υλικά τους οι πέτρες, τα δάκρυα του βουνού. Και οι ίδιοι όμως ορεσίβιοι• ο τόπος τους φτωχός, τους σπρώχνει σαν άλλα δάκρυα του βουνού, να ξενιτευτούν για να ζήσουν. Η προσπάθεια του πρωτομάστορα Μάρκου και των μαστόρων να επιστρέψουν σπίτι τους εξελίσσεται σε μια σκληρή και εξοντωτική οδύσσεια. Άλλωστε η ταινία εμπνέεται από το φερώνυμο έπος. Είναι μια πολύ ελεύθερη μεταγραφή της Οδύσσειας. Ο θεατής εκτός από τη “φανερή” Κίρκη, ίσως αναγνωρίσει και τον Ελπήνορα, τον Πολύφημο, τους ασκούς του Αιόλου και τη χώρα των Λωτοφάγων, τα Βόδια του Ήλιου και τους Λαιστρυγόνες, τη μνηστηροφονία και τη ραψωδία λ – τη Νέκυια – την κάθοδο στον κάτω κόσμο και τον Τειρεσία.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, έχοντας μας χαρίσει μερικά από ομορφότερα ντοκιμαντέρ στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου – «Ημερολόγια Καταστρώματος Γιώργος Σεφέρης», «Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα Συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», «Γρηγόρης Λαμπράκης: Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης» – επιστρέφει δυναμικά και μας παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του. Τα «Δάκρυα του Βουνού», πραγματοποιούν την πανελλήνια πρεμιέρα τους, στο 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μια ιστορία των αρχών του 20ου αιώνα και ταυτόχρονα μια αλληγορία για το σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

«Obscuro Barroco» (2018) της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 22:30, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

image

Ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας, με θέμα τη μεταμόρφωση σε μια πόλη των άκρων, το Ρίο ντε Τζανέιρο. Η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και ξεχώρισε στα Teddy Awards, κερδίζοντας το Βραβείο της Επιτροπής. Τα Βραβεία Teddy του Φεστιβάλ στο Βερολίνο απονέμονται παραδοσιακά εδώ και 31 χρόνια σε ταινίες που αφορούν στην queer κουλτούρα αλλά και ευρύτερα στον χώρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ταυτότητας.

Η Ελληνίδα δημιουργός επικεντρώνεται στην Λουάνα Μουνίζ (Luana Muniz), μια εμβληματική προσωπικότητα της κουλτούρας του Ρίο, που βρίσκεται ανάμεσα στις πολιτικές συγκρούσεις, τη παραζάλη του καρναβαλιού και μιας μεταμόρφωσης που ξεπερνά τις κοινωνικές επιταγές του προσδιορισμού του φύλου. Στο κέντρο της ταινίας βρίσκεται η δημοφιλής τρανσέξουαλ από τη Βραζιλία και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Κρανιώτη στην Μπερλινάλε, έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ. Η πανελλήνια πρεμιέρα του «Obscuro Barroco» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου και τιμήθηκε με το Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης:

59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Το 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξήχθη από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 59ο Φ.Κ.Θ. προσκάλεσε κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το Tvxs.gr έδωσε και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, προσπαθήσαμε να σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

Το Φεστιβάλ έδωσε και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στους Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκάλεσαν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.