Έξι χρόνια μετά την βραβευμένη του ταινία «45 Τετραγωνικά» (45m2 – 2010), ο Στράτος Τζίτζης επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, την «Καύση» (2016). Ο σκηνοθέτης μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το προ διετίας επιτυχημένο θεατρικό του έργο. Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία, ενός κόσμου υπό διάλυση.

Ads

Σε μια πόλη που φλέγεται από ταραχές, πέντε φίλοι μαζεύονται σ’ ένα σπίτι όπου ένας δικός τους έχει πεθάνει. Παγιδευμένοι στο σπίτι του δεν μπορούν να αποφασίσουν για τον τρόπο της ταφής του. Η ζέστη κάνει την κατάσταση αφόρητη αλλά εκείνοι επιμένουν στις διαφορές τους. Το πτώμα αρχίζει να αποσυντίθεται, οι σχέσεις τους δοκιμάζονται και τα μυστικά τους αποκαλύπτονται. Σύντομα, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Η «Καύση», αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Στράτου Τζίτζη. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε το 2000 με το φιλμ, «Η Αγάπη Είναι… Ελέφαντας», κι έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε το υπέροχο «Σώσε με». Πρόκειται για ένα αισθηματικό δράμα με κεντρική ηρωίδα την Άννα, μια κοπέλα που η λαχτάρα της ν’ αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί την οδηγεί σε μια σειρά από λάθη και τελικά, σε αδιέξοδο.

image

Ads

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2014, στο 55ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 Χρόνια του Ελληνικού Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ ζήτησε από το κοινό να ψηφίσει ανάμεσα από 200 επιλεγμένες ταινίες, τις 20 που θα προβάλλονταν από τη διοργάνωση. Ανάμεσα σε αυτές που τελικά παρουσιάστηκαν, ήταν και το φιλμ, «Σώσε με».

Το 2010 ακολούθησε η ταινία, «45 Τετραγωνικά» (45m2), όπου στην εποχή της οικονομικής ανασφάλειας, εξερευνά τη σχέση χρήματος – ελευθερίας μέσα από τα μάτια μιας 23χρονης κοπέλας. Η επίσημη ελληνική πρεμιέρα, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Στη συνέχεια τα «45 Τετραγωνικά» ταξίδεψαν ως το Αμβούργο και την Ουγγαρία για να προβληθούν στο επίσημο πρόγραμμα των αντίστοιχων Διεθνών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ, αλλά και στην Κύπρο και το Κάιρο.

image

«Με αυτήν την ταινία ήθελα να μιλήσω για τους οικονομικούς περιορισμούς μας και την ανάγκη να τους ξεπεράσουμε, προκειμένου να εκφράσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας. Σε μια εποχή που η καπιταλιστική λογική έχει κυριαρχήσει παντού, υπαγορεύοντας το παραμικρό στη ζωή μας, η ηρωίδα της ταινίας αντιδράει και φέρεται “παράλογα”.» – Στράτος Τζίτζης

Η «Καύση», βασίζεται στο προ διετίας επιτυχημένο θεατρικό έργο του σκηνοθέτη. Στην ταινία, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Νίκος Γεωργάκης, Γωγώ Μπρέμπου, Γιώργος Χρανιώτης, Ιωάννα Μαυρέα, Βασιλική Τρουφάκου. Διαβάστε σχετικά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου, στην Κρυσταλία Πατούλη και το Tvxs.gr, με αφορμή την ομώνυμη θεατρική παράσταση: «Γωγώ Μπρέμπου: Να δουλέψουμε, να δράσουμε και να φροντίσουμε…».

image

«Καύση»
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στράτος Τζίτζης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Σκηνογράφος: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου
Ενδυματολόγος: Σάντρα Σωτηρίου
Ηχοληψία: Αντώνης Σαμαράς
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Ραμαντάνης
Μίξη ήχου: Γιάννης Σκανδάμης
Μουσική: The Last Drive, Θάνος Αμοργινός
Συνεργάτης παραγωγός: Παναγιώτης Μπίσδας
Παραγωγοί: Νίκος Μουστάκας, Νάνσυ Κοκολάκη
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ
Ηθοποιοί: Νίκος Γεωργάκης, Γωγώ Μπρέμπου, Γιώργος Χρανιώτης, Ιωάννα Μαυρέα, Βασιλική Τρουφάκου
Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 2016
Διάρκεια: 70 λεπτά

Η νέα ταινία του Στράτου Τζίτζη, «Καύση», αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 3 Μαρτίου.