Σε αποκλειστικότητα παρουσιάζουμε στο Tvxs.gr ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής σοδειάς του 2019. Πρόκειται για το βραβευμένο «Midnight Family» του Λουκ Λορέντζεν, που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο επετειακό 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και το οποίο εξελίσσεται με φόντο την κρίση της υγειονομικής περίθαλψης στο Μεξικό.

Ads

Στην πόλη του Μεξικού, το κράτος παρέχει λιγότερα από 45 ασθενοφόρα με τον πληθυσμό να φτάνει τα 9 εκατομμύρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνθηση μιας παρα-βιομηχανίας, με ασθενοφόρα τα οποία διαχειρίζονται άνθρωποι με ελάχιστη έως καθόλου εκπαίδευση ή πιστοποιητικά.

Η οικογένεια Οχόα (Ochoa) διαχειρίζεται ένα τέτοιο ιδιωτικό – κερδοσκοπικό ασθενοφόρο, χωρίς όμως τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Αν και βιοπορίζονται από την συγκεκριμένη παρα-βιομηχανία, προσπαθούν παράλληλα να αποφύγουν να καλύπτουν τις οικονομικές τους ανάγκες, από ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

image

Ads

Όταν κατά τη διάρκεια μια επιχείρησης, οι διεφθαρμένες δυνάμεις της αστυνομίας πιέζουν την οικογένεια να νομιμοποιήσει την επιχείρησή τους, η οικογένεια Οχόα, υπο το βάρος της άθλιας οικονομικής της κατάστασης, ωθείται σε αμφισβητούμενες πρακτικές, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να προσφέρει ουσιαστικές ιατρικές υπηρεσίες σε έκτακτες ανάγκες.

Βλέποντας την ουμανιστική πλευρά της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειας Οχόα, η ταινία «Mindnight Family» του Λουκ Λορέντζεν, θέτει επί τάπητος σημαντικά ζητήματα της υγειονομικής περίθαλψης, της αποτυχίας της κυβέρνησης καθώς και της πολυπλοκότητας της προσωπικής ευθύνης, απέναντι στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

image

«Μετακόμισα στην Πόλη του Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2015 και έμενα πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο. Κάθε μέρα περνούσαν από μπροστά μου εκατοντάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι, οι οποίοι περίμεναν έξω από την πύλη του. Σταδιακά, μου γεννήθηκε η περιέργεια για την κατάσταση των ιατρικών υπηρεσιών σε μια πόλη 9 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν και δεν είχα έρθει στο Μεξικό για να επικεντρωθώ στην υγειονομική περίθαλψη – ήμουν εκεί για να αναπτύξω ένα εντελώς διαφορετική φιλμ – ήταν αδύνατο να αγνοήσω την καθαρή δύναμη των συναισθημάτων. Χωρίς να γνωρίζω ακριβώς τι να ψάξω, άρχισα να εξερευνώ.» – Λουκ Λορέντζεν

image

Ο σκηνοθέτης, παραγωγός και κινηματογραφιστής, Λουκ Λορέντζεν, γεννήθηκε το 1993 και αποφοίτησε από το τμήμα Τέχνης και Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστήμιο του Στανφορντ, με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και στον Κινηματογράφο. Η πρώτη του δημουργία, το «Santa Cruz del Islote» του 2014, είναι ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, για μια μικρή αλλά πυκνοκατοικημένη κοινότητα ψαράδων στην Κολομβία και κέρδισε βραβεία σε περισσότερα από δέκα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ συμπεριλαμβανομένων των San Francisco  International, Full Frame Documentary, Camden International και Chicago International.

Το πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, με τον τίτλο «New York Cuts», κυκλοφόρησε το 2015 και εξερευνά έξι κομμωτήρια που βρίσκονται σε διαφορετικές πολιτιστικές τοποθεσίας της Νέας Υόρκης. Το ντοκιμαντέρ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ και ακολούθησε η αμερικανική του πρεμιέρα στο Camden International Film Festival.

image

Ο Λουκ Λορέντζεν είναι επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που βρίσκεται πίσω από τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, «Last Chance U» (σεζόν πρώτη έως τέταρτη). Η κάμερά του ερευνά πτυχές της καθημερινής ζωής, χρησιμοποιώντας συχνά αυστηρά φορμαλιστικά πλαίσια, αμφισβητώντας τους κανόνες και κάνοντας πειράματα με τον τρόπο που οι ιστορίες τεκμηρίωσης μπορούν να ειπωθούν.

Προερχόμενος από το Κονεκτικαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Λουκ τώρα ζει στον δρόμο δουλεύοντας τα πρότζεκτ του στο Κανσαν, στην πόλη του Μεξικού και στην Ιταλία. Το «Midnight Family» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς, ενώ βραβεύτηκε στο CPH:DOX της Δανίας, ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ στον χώρο του Ντοκιμαντέρ.

«Δουλεύοντας ουσιαστικά μόνος μου, χρειάστηκαν μήνες δοκιμών και σφαλμάτων για να καταλάβω πώς μπορώ να πω καλύτερα την συγκεκριμένη ιστορία. Η επαναλαμβανόμενη νυχτερινή ρουτίνα της οικογένειας Οχόα (Ochoa), μου επέτρεψε να πειραματιστώ με διαφορετικά στυλ λήψης και μου έδωσε πολλές ευκαιρίες να δουλέψω με τα συναισθήματα και την ενέργεια που βίωσα. Ήθελα η ταινία να είναι πρωτίστως μια συναρπαστική εμπειρία. Με τη φωτογραφική μηχανή μου, ήλπιζα να μεταφέρω τον φυσικό και συναισθηματικό κόσμο στον οποίο τρέχαμε κάθε βράδυ.» – Λουκ Λορέντζεν

image

Midnight Family
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Λουκ Λορέντζεν / Luke Lorentzen
Χώρα Παραγωγής: Μεξικό, Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 81 λεπτά

Το 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 18, μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα της επετειακής διοργάνωσης, θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, που θα γίνει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας και της φετινής διοργάνωσης.