Πιστοί στην ουμανιστική τους προσέγγιση, οι αδελφοί Νταρντέν τοποθετούν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της ιστορίας τους μια μπερδεμένη νεανική ψυχή. Οι καταξιωμένοι σκηνοθέτες από το Βέλγιο, στρέφουν την κάμερά τους στον θρησκευτικό φανατισμό και τις επιπτώσεις του, μέσα από τη νέα τους ταινία: «Ανάμεσά μας». Κυκλοφορεί στα Θερινά Σινεμά της χώρας, από την Πέμπτη 3 Ιουνίου.

Ads

Ο Αχμέντ, είναι ένας μουσουλμάνος έφηβος που ζει στο Βέλγιο και ο οποίος σταδιακά γοητεύεται από το φανατισμένο κήρυγμα ενός φονταμενταλιστή ιμάμη. Αποφασίζει λοιπόν να σχεδιάσει τη δολοφονία της επίσης μουσουλμάνας, αλλά «αιρετικής» καθηγήτριάς του. Ο νεαρός Αχμέντ, ως ένα υπεράνω πάσης υποψίας σιωπηλό αγρίμι, αναζητά αδέξια την ταυτότητά του σε έναν ψυχρό κόσμο, καθρεφτίζοντας μια εποχή αποπροσανατολισμού και άκριτης υποταγής στον πειρασμό της βίας. Παρότι αμφίβολο αν για την περίπτωσή του υπάρχει ελπίδα, στο νταρντενικό σύμπαν η ανθρωπιά και η ενσυναίσθηση έχουν πάντα την τελευταία λέξη.

image

Η ταινία «Ο Νεαρός Άχμεντ», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης σκηνοθεσίας. Στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη νέα δημιουργία των αδερφών Νταρντέν, πριν την κυκλοφορία της στις εγχώριες αίθουσες, στην ενότητα «Ειδικές Προβολές» του επετειακού 60ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Ads

«Καθώς ξεκινήσαμε να γράφουμε, δε φανταζόμασταν ότι θα δημιουργούσαμε έναν τόσο κλειστό χαρακτήρα,  έναν χαρακτήρα που θα μπορούσε να διαφεύγει ακόμη και από εμάς, να μας αφήσει  χωρίς τα δραματουργικά εργαλεία να τον προφτάσουμε, να τον βγάλουμε από τη δολοφονική του εμμονή. Ακόμη και ο Γιουσούφ, ο ιμάμης που επιθυμεί να θέσει τη δύναμη της ιδεολογίας του μικρού στην υπηρεσία της αγνότητας και του μίσους αιφνιδιάζεται από την ισχύ της αποφασιστικότητας του μαθητή του.» – Αδελφοί Νταρντέν

Ζαν-Πιερ Νταρντέν, Λικ Νταρντέν / Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Ο Ζαν-Πιερ και ο Λικ Νταρντέν, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ένα βιομηχανικό προάστιο της Λιέγης. Αφότου ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο Θέατρο και στη Φιλοσοφία αντίστοιχα, τα δύο αδέλφια στράφηκαν στο Σινεμά, διαμορφώνοντας σταδιακά το προσωπικό τους στιλ. Ένας ανθρωποκεντρικός κινηματογράφος, κοινωνικού προσανατολισμού, με κύρια υφολογικά χαρακτηριστικά τη χρήση χειροκίνητης κάμερας και τον αυτοσχεδιαστικό διάλογο. Οι αδελφοί Νταρντέν ανήκουν στην ελίτ των σκηνοθετών που έχουν βραβευτεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

image

Ο Ζαν Πιέρ Νταρντέν γεννήθηκε στο Βέλγιο τον Απρίλιο του 1951, ενώ ο Λυκ τον Μάρτιο του 1954.  Το 1975 ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Derives μέσω της οποίας παρήγαγαν περίπου εξήντα ντοκιμαντέρ. Από το 1994 κάνουν την παραγωγή των ταινιών τους μέσω της εταιρείας τους Les Films du Fleuve. Έχουν λάβει αναρίθμητες διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1999 και το 2005 για τις ταινίες «Ροζέτα» και «Το Παιδί» αντίστοιχα. Το 2008 κέρδισαν το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες για την ταινία «Σιωπή της Λόρνα».

Το 1996 μας χάρισαν μία από τις σημαντικότερες ταινίες με θέμα τη μετανάστευση, «Η Υπόσχεση» (La Promesse / La Promesse – 1996), ενώ το 2011 η ταινία τους «Το Παιδί με το Ποδήλατο» (The Kid with a Bike / Le gamin au velo) – η οποία προβλήθηκε και στο 52 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών (Grand Prize of the Jury), ενώ απέσπασε και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 2014, σκηνοθέτησαν την εξαιρετική Μαριόν Κοτιγιάρ στο φιλμ «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα» (Deux Jours, Une Nuit / Two Days, One Night) και δύο χρόνια μετά αναζήτησαν το «Άγνωστο Κορίτσι», με πρωταγωνίστρια την ανερχόμενη Γαλλίδα ηθοποιό, Αντέλ Χανέλ.

Το κινηματογραφικό σύμπαν των αδελφών Νταρντέν, τόσο συνεπές στην ανάγκη του να μιλήσει για καθημερινές ιστορίες που όμως καθρεφτίζουν τα πιο ουσιαστικά και επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα, επεκτείνεται με την προσθήκη ακόμη ενός εξαιρετικά δομημένου χαρακτήρα και της κρίσης ηθικής που αυτός καλείται να αντιμετωπίσει. Με την ιστορία του νεαρού Αχμέντ, οι Νταρντέν ρίχνουν φως σε μια ηθική και πολιτική σύγκρουση που μαίνεται αμείωτη στις δυτικές, και όχι μόνο, χώρες και επιχειρούν να φανταστούν έναν κόσμο όπου η γενναιοδωρία ψυχής, η αξιοπρέπεια και η κατανόηση είναι τελικά πιο ισχυρά από οποιουδήποτε είδους φανατισμό – μια συγκινητική έκφραση του ουμανισμού που διατρέχει σχεδόν ολόκληρη την σπουδαία φιλμογραφία τους.

«Όταν ολοκληρώσαμε τη συγγραφή του σεναρίου, συνειδητοποιήσαμε ότι, κατά κάποιο τρόπο, είχαμε γράψει μια ιστορία για τις αποτυχημένες απόπειρες διαφόρων χαρακτήρων να αποτρέψουν τον νεαρό Αχμέντ από την πορεία του φανατισμού στην οποία είχε μπει. Όποιοι κι αν ήταν αυτοί οι χαρακτήρες, η δασκάλα του, η μητέρα του, ο αδελφός του, η αδελφή του, ο δικαστής, η ψυχολόγος, οι ιδιοκτήτες της φάρμας, η κόρη τους: κανείς και καμία δεν καταφέρνει να έρθει σε ουσιαστική επικοινωνία με τον σκληρό, μυστηριώδη πυρήνα αυτού του αγοριού που είναι έτοιμο να σκοτώσει τη δασκάλα του στο όνομα των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.» – Αδελφοί Νταρντέν

image

Ανάμεσά μας / Le Jeune Ahmed / Young Ahmed
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν
Πρωταγωνιστούν: Ιντίρ Μπεν Αντί, Ολιβιέ Μπονόντ, Μιριέμ Ακχεντιού
Φωτογραφία: Μπενουά Ντερβό
Μοντάζ: Μαρί-Ελέν Ντοζό, Τριστάν Μενιέρ
Ήχος: Jean-Pierre Duret, Julien Sicart, Thomas Gauder
Χώρα Παραγωγής: Βέλγιο, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 83 λεπτά