Στην απομόνωση της χειμερινής Ισλανδίας, ένα ζευγάρι αγροτών, που προσπαθεί να συνέλθει από μια προσωπική τραγωδία, βρίσκει παράδοξη παρηγοριά στο απρόσμενο δώρο της φύσης που θεωρεί ότι του παρουσιάζεται με τη μορφή ενός μυστηριώδους νεογέννητου. Όμως η φύση δεν φαίνεται να συνηγορεί, σε αυτό το σκοτεινό του Βαλντιμάρ Γιοχάνσον, με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Νούμι Ραπάς. Προβάλλεται από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στους Κινηματογράφους.

Ads

Η Μαρία και ο Ίνγκβαρ είναι ένα ζευγάρι Ισλανδών κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν βιώσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου τους, και γι’ αυτό είναι βυθισμένοι στη θλίψη. Για να καλύψουν το συναισθηματικό κενό τους, αποφασίζουν να δώσουν την αγάπη τους σ’ ένα μικρό αρνί που εμφανίζεται μυστηριωδώς στη φάρμα τους.

Αυτή τους η πράξη όμως φαίνεται πως παραβαίνει κάποιους αιώνιους νόμους της φύσης, με αποτέλεσμα να υποστούν τις συνέπειες. Μετά την αρχική ευφορία, οι δύο κτηνοτρόφοι θα διαπιστώσουν πως τα πάντα έχουν ένα τίμημα, αλλά και πως η δυστυχία και οι αναποδιές στη ζωή μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

image

Ads

Με τον Μπέλα Ταρ στην παραγωγή και τη Νούμι Ραπάς σε μια βραδυφλεγούς έντασης ερμηνεία, το φιλμ «Αμνός / Lamb» συνδυάζει τολμηρά το φολκλορικό δράμα με τον υπερφυσικό τρόμο και ανήκει στο είδος που όσο λιγότερα γνωρίζει κανείς από πριν, τόσο περισσότερο θα εκτιμήσει τα μυστικά του.

Γεμάτο αυτοπεποίθηση και με οδηγό το έξυπνο σενάριο, η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοτυπίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» της φετινής διοργάνωσης.

image

Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ από την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας.

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης, Βαλντιμάρ Γιοχάνσον, γεννήθηκε το 1978. Από το 2013 έως το 2015 χρημάτισε στο διδακτορικό πρόγραμμα του Μπέλα Ταρ στο Σεράγεβο. Ενεργός εδώ και δύο δεκαετίες στην ισλανδική κινηματογραφική πραγματικότητα, είχε σκηνοθετήσει ως σήμερα μόνο μικρού μήκους παραγωγές. Ζει στο Ρέικιαβικ.

image

Ο «Αμνός / Lamb» αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, ενώ ο κορυφαίος Ούγγρος σκηνοθέτης, Μπέλα Ταρ, υπογραφή την παραγωγή.

«Η φύση δεν μπορεί να ελεγχθεί, ούτε μπορείς πραγματικά να προβλέψεις τις αντιδράσεις της, κι εμείς οι άνθρωποι εξαρτιόμαστε από αυτήν – είμαστε έρμαια των δυνάμεων της μητέρας – φύσης και δεν μπορούμε να αποδράσουμε από τη μοίρα μας» – Βαλντιμάρ Γιοχάνσον

Ο «Αμνός» είναι μια σκοτεινή, μεταφυσική ταινία, ένα οικολογικό θρίλερ που βρίσκει όμως τον δρόμο του αμέσως προς την καρδιά του θεατή, καθώς μιλάει για την αγάπη και την απώλεια, για την ελπίδα και τις μεγάλες αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας, αλλά και για τη δύναμη της Φύσης, που οι άνθρωποι, χαμένοι μέσα στον τεχνολογικό πολιτισμό τους, τείνουν να ξεχάσουν.

image

Το υποβλητικό, μυστηριακό περιβάλλον της Ισλανδίας διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στην ταινία, δημιουργώντας εκείνη την ονειρική αίσθηση που μας γοητεύει στα παραμύθια. Αυτήν ακριβώς τη σκοτεινή, μεταφυσική, παραμυθένια διάσταση κατάφερε να συλλάβει ο Βαλντιμάρ Γιοχάνσον με τον φακό του στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, που δημιούργησε ένα μαύρο παραμύθι, το οποίο παραπέμπει και στην ελληνική μυθολογία.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, οι παππούδες του είχαν μια φάρμα με πρόβατα και πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας εκεί, ενώ την ηρωίδα του «Αμνού», τη Μαρία, την εμπνεύστηκε από τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της γιαγιάς του.

Ανέκαθεν ο Βαλντιμάρ Γιοχάνσον ήθελε να διηγηθεί: «μια ιστορία εμπνευσμένη από τα παραμύθια, μια ιστορία που θα αντανακλά την φύση στους ανθρώπους, και τους ανθρώπους στη φύση. Τον «Αμνό» τον εμπνεύστηκα όχι από ένα αλλά από πολλά ισλανδικά παραμύθια και λαϊκές δοξασίες. Τόσο εγώ, όσο και ο συν-σεναριογράφος μου, ο Σον (Sjón), ενδιαφερόμαστε για ιστορίες που είναι κατά βάση ρεαλιστικές αλλά εμπεριέχουν ένα σουρεαλιστικό ή φαντασιακό στοιχείο το οποίο όμως παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά γίνεται κι αυτό ρεαλιστικό μέσα στην αφήγηση».

image

Αμνός / Lamb
Σκηνοθεσία: Βαλντιμάρ Γιοχάνσον
Σενάριο: Σον (Sjón),  Bαλντιμάρ Γιοχάνσον
Πρωταγωνιστούν: Νούμι Ραπάς, Χίλμιρ Σνερ Γκούντνασον, Μπιορν Χλίνουρ Χάραλντσον
Φωτογραφία: Ελι Αρενσον
Μοντάζ: Ανιέσκα Γκλίνσκα
Μουσική: Ντοράριν Γκούντνασον
Έτος Παραγωγής: 2021
Χώρα Παραγωγής: Ισλανδία, Σουηδία, Πολωνία
Διάρκεια: 106 λεπτά
Προβάλλεται από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στους Κινηματογράφους