Το 1974 οι αδερφοί Ταβιάνι συνεργάζονται με τον κορυφαίο συμπατριώτη τους ηθοποιό, Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι στο επικό δράμα «Αλονζανφάν». Το αποτέλεσμα είναι μία σπουδαία πολιτική ταινία και ταυτόχρονα ένα έργο – σταθμός για την δεκαετία του ΄70. Προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Η αθέατη όψη. Οράματα και θραύσματα ενός “καλύτερου καιρού”».

Ads

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1816, στην εποχή της εξέγερσης του Γαριβάλδη. Ο κεντρικός ήρωας, ο Φλούβιο, αριστοκρατικής καταγωγής, είχε πάει στη Γαλλία για να βοηθήσει στη Γαλλική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης θα φυλακιστεί από τους Αυστριακούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια για να τον εκθέσουν ηθικά στους συντρόφους του, θα τον αφήσουν ελεύθερο.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Φλούβιο θα προσχωρήσει σε μια ομάδα επαναστατών και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στην Ιταλία. Θα επιχειρήσουν να ξεσηκώσουν τους χωρικούς. Στην πορεία αυτή θα προδώσει πραγματικά τους συντρόφους του, αφού θέλει ν’ αλλάξει τρόπο ζωής και να ζήσει συνηθισμένα. Τους ακολουθεί σε μια παράλογη εκστρατεία με προκαθορισμένη έκβαση.

image

Ads

Όμως δεν θα του το επιτρέψουν, η επαναστάτρια κοπέλα του και οι σύντροφοί της και θα τον οδηγήσουν σε μια αποστολή στη Νότια Ιταλία. Το τέλος για την ομάδα των επαναστατών είναι αναπόφευκτο. Ο Φλούβιο θα σκοτωθεί από τους στρατιώτες και οι υπόλοιποι από τους χωρικούς. Μέσα όμως από το σωρό των πτωμάτων θα σηκωθεί ο νέος αρχηγός, ο Αλονζανφάν.

image

Η καταξιωμένη αριστουργηματική ταινία των αδελφών Ταβιάνι, που διεύρυνε το θέμα της επαναστατικής ουτοπίας, της αυτοθυσίας, του ευδαιμονισμού. Μέσα από ιστορικοπολιτικές παραβολές, οι δημιουργοί της ταινίας, ερευνούν το θέμα της στράτευσης του ατόμου και τη σχέση του με την ιστορία.

image

Την εμβληματική μουσική επένδυση, υπογράφει ο μετρ του είδους Ένιο Μορικόνε, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, συναντάμε τους ηθοποιούς: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Λέα Μάσαρι, Μίμζι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι, Στάνκο Μόλναρ. 45 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του φιλμ, το «Αλονζανφάν» των αδερφών Ταβιάνι, παραμένει μία ταινία ορόσημο του Πολιτικού Σινεμά.

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

image

Οι Ιταλοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, γεννήθηκαν στο χωριό Σαν Μινιάτο της Τοσκάνης, στις 8 Νοεμβρίου του 1931 και στις 20 Σεπτεμβρίου του 1929, αντίστοιχα. Σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, μουσικολογία και ιστορία της τέχνης ο Πάολο και νομική ο Βιτόριο, αλλά στράφηκαν γρήγορα στον κινηματογράφο.

Στην φιλμογραφία τους, συναντάμε σπουδαίες ταινίες όπως: «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα» (1973), «Αλονζανφάν» (1974), «Πατέρας Αφέντης» (1977) – Χρυσός Φοίνικας και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών του 1977, «Το Λιβάδι» (1979), «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 1982, «Χάος» – μια σπονδυλωτή στη δομή της ποιητική μεταφορά διηγημάτων του Λουίτζι Πιραντέλο, που με αφορμή λαϊκούς μύθους και παραδόσεις, επιχειρούν να προσεγγίσουν πώς επιδρά το φεγγάρι στους ανθρώπους, «Καλημέρα Βαβυλωνία» (1987) κ.α.

Ταινίες που αναδεικνύονται διαχρονικά σε μια σειρά από λυρικές, συγκινητικές και μεγαλειώδεις οπτικές συμφωνίες που σχολιάζουν πολυδιάστατα το τέλος μιας εποχής, των προσδοκιών και των κατακτήσεών της. Οι κορυφαίοι Ιταλοί σκηνοθέτες Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, με συνέπεια και αγάπη προς την Έβδομη Τέχνη, υπηρέτησαν πιστά ένα Κινηματογράφο γεμάτο συμβολισμούς και λυρισμό. Ο Βιτόριο Ταβιάνι έφυγε από τη ζωή, την Κυριακή 15 Απριλίου του 2018, σε ηλικία 88 ετών.

Διαβάστε Επίσης:

image

Οράματα και θραύσματα ενός «καλύτερου καιρού»

Από το θρυλικό «MASH», στην «Άγρια Συμμορία» του Σαμ Πέκινπα και από την εξαιρετική «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη, μέχρι τις «Άγριες Φράουλες» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα φιλμ του Κεν Λόουτς, «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ». Δεκατρείς σπουδαίες ταινίες προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Η αθέατη όψη. Οράματα και θραύσματα ενός “καλύτερου καιρού”».

Παίρνοντας την σκυτάλη από το εξαιρετικό Αφιέρωμα «Δώδεκα αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης για τον άνθρωπο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», η Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Βύρωνα επιστρέφει και μας προσκαλεί να απολαύσουμε 13 σπουδαία φιλμ, επί της μεγάλης οθόνης. Όλες οι προβολές πραγματοποιούνται στις 20:00 στον Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας). Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση, ενώ τις ταινίες προλογίζει ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.

Αλονζανφάν / Allonsanfan
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι
Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Λέα Μάσαρι, Μίμζι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι, Στάνκο Μόλναρ
Μουσική: Ένιο Μορικόνε
Φωτογραφία: Τζουζέπε Ρουτσολίνι
Μοντάζ: Ρομπέρτο Περπινιάνι
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1974
Διάρκεια: 115 λεπτά
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας)
Μετά την προβολή, ακολουθεί συζήτηση με τον Κώστα Δουζίνα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκος Πουλαντζάς