Ο Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιαρίτου (Alejandro Gonzalez Inarritu) γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1963. Έχει σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα, έξι μεγάλου μήκους ταινίες και έχει αποσπάσει τέσσερα Βραβεία Όσκαρ. Με αφορμή τα γενέθλιά του, γυρνάμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε καρέ καρέ όλες τις αξιόλογες δημιουργίες του σπουδαίου Μεξικανού καλλιτέχνη.

Ads

«Χαμένες Αγάπες» (Love’s a Bitch / Amores Perros – 2000)

Ο Οκτάβιο είναι ένας φτωχός Μεξικανός, ο οποίος προσπαθεί να μαζέψει χρήματα βάζοντας τον σκύλο του, Κόφι, να συμμετέχει σε κυνομαχίες. Με τα χρήματα αυτά θέλει να φύγει από το σπίτι του και να ζήσει με τη γυναίκα του αδερφού του, Σουζάνα. Ο Ντάνιελ είναι παντρεμένος με την Χουλιέτα, αλλά χωρίζει για να συζήσει με τη Βαλέρια, ένα μοντέλο. Η Βαλέρια αναγκάζεται για κάποιο διάστημα να μείνει σε αναπηρικό καροτσάκι. Εκείνη την περίοδο, εγκλωβίζεται κατά λάθος ο σκύλος της κάτω από το πάτωμα του σπιτιού τους. Ο Ελ Τσίβο είναι ένας πλανόδιος πωλητής, ο οποίος είναι μονίμως περιτριγυρισμένος από σκυλιά και βγάζει χρήματα εκτελώντας συμβόλαια θανάτου. Είναι πρώην αντάρτης, που μπήκε στη φυλακή για τη δράση του και ψάχνει να βρει την κόρη του, Μαρού, η οποία δεν τον έχει γνωρίσει και τον θεωρεί νεκρό. Οι τρεις ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους με απρόβλεπτο τρόπο, όταν συμβαίνει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

image

Ads

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιαρίτου, με τον σπουδαίο συμπατριώτη του, Γκιγιέρμο Αριάγα., να υπογράφει το σενάριο. Πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, καθώς και οι ηθοποιοί: Εμίλιο Ετσεβαρία, Γκόγια Τολέδο, Αλβάρο Γκερέρο. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας, ενώ ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς και για τη Χρυσή Σφαίρα στην αντίστοιχη κατηγορία.

«21 Γραμμάρια» (21 Grams – 2003)

image

Ο Πολ έχει πρόβλημα με την καρδιά του και κινδυνεύει να πεθάνει. Ζει μαζί με τη σύζυγό του, τη Μέρι, η οποία του ζητά να δωρίσει το σπέρμα του για να κάνει το παιδί του. Η Κριστίνα είναι παντρεμένη με τον Μάικλ και έχουν δύο παιδιά. O Τζακ είναι ένας πρώην φυλακισμένος, που προσπαθεί να επανέλθει στο ρυθμό της ζωής του και αφοσιώνεται στον Θεό. Οι τρεις ιστορίες ενώνονται, όταν μια μέρα ο Τζακ παρασέρνει κατά λάθος με το αυτοκίνητό του τον Μάικλ και τα παιδιά και τους τραυματίζει θανάσιμα. Η Κριστίνα αποφασίζει να δώσει την καρδιά του Μάικλ για μεταμόσχευση και ο λήπτης είναι ο Πολ.

Ο τίτλος της ταινίας – σε σκηνοθεσία του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου και σενάριο του Γκιγιέρμο Αριάγα – αναφέρεται στα 21 γραμμάρια που χάνει ο άνθρωπος την ώρα που πεθαίνει, το υποτιθέμενο βάρος της ψυχής. Πρόκειται για το δεύτερο φιλμ της τριλογίας του θανάτου του σκηνοθέτη – η πρώτη είναι οι «Χαμένες Αγάπες» και η τρίτη η «Βαβέλ». Πρωταγωνιστούν: Σον Πεν, Ναόμι Γουότς, Μπενίσιο ντελ Τόρο.

«Βαβέλ» (Babel – 2006)

image

Μετά το φιλμ «21 Γραμμάρια» και έχοντας αποσπάσει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου επιστρατεύει ένα θαυμάσιο καστ, με τους Μπραντ Πιτ, Κέιτ Μπλάνσετ και Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ στους βασικούς ρόλους, για μία επική παραγωγή γυρισμένη σε τρεις ηπείρους.

Στα βάθη της μαροκινής ερήμου, ένα όπλο εκπυρσοκροτεί – πυροδοτώντας μία αλυσίδα γεγονότων που θα συνδέσουν τη μοίρα ενός ζευγαριού Αμερικανών τουριστών και τον αγώνα τους να επιβιώσουν, δύο αγοριών στο Μαρόκο που μπλέκονται στο μοιραίο έγκλημα, μιας γκουβερνάντας που προσπαθεί παράνομα να περάσει τα σύνορα στο Μεξικό κουβαλώντας δύο παιδιά και μιας Γιαπωνέζας έφηβης της οποίας ο πατέρας καταζητείται στο Τόκιο. Οι διαφορετικές κουλτούρες και οι γεωγραφικές αποστάσεις δείχνουν ότι οι τέσσερις αυτές ομάδες ανθρώπων μοιράζονται λίγα, όμως τα παιχνίδια της μοίρας, ο φόβος της απομόνωσης και ο πόνος θα κάνει τις ιστορίες τους παράλληλες και θα τους φέρει κοντά.

«Η δημιουργία του «Βαβέλ» ήταν πράγματι μια… Βαβέλ για μένα. Η παραγωγή ήταν εντελώς διαφορετική από την έως σήμερα εμπειρία μου. Στην πραγματικότητα γυρίσαμε τέσσερις ταινίες και προσπαθήσαμε να συγχωνεύσουμε τις διαφορετικές κουλτούρες, δίχως να φαίνεται το μάτι του outsider. Ηταν για μένα μια πρόκληση, αλλά και κάτι εξαιρετικά δύσκολο πνευματικά και συναισθηματικά. Η «Βαβέλ» έγινε όχι μόνο στόχος ενός ταξιδιού για όλους όσους δουλέψαμε στην ταινία, αλλά και στόχος ενός εσωτερικού ταξιδιού για τον καθένα ξεχωριστά. Ολοι μεταμορφωθήκαμε και εγώ στην πορεία αναγκάστηκα να ξαναγράψω το σενάριο και να προσαρμοστώ στις νέες συνθήκες και κουλτούρες. Για μένα, τελικά, η ταινία δεν έδωσε την απάντηση στο “από πού είμαι;” αλλά στο “πού πηγαίνω;”.» – Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου

«Biutiful» (2010)

image

Ο Ουξμπάλ ανακαλύπτει πως του απομένουν μόνο μερικοί μήνες ζωής και αποφασίζει να βάλει σε τάξη το χάος της ζωής του. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του αυτής, περιπλανιέται στις φτωχογειτονιές και στον υπόκοσμο της Βαρκελώνης, ανάμεσα σε μετανάστες, συμμορίες και εμπόρους ναρκωτικών.

Βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, παρουσιάζει ένα συγκινητικό, δραματικό φιλμ και συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον επίσης βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό, Χαβιέ Μπαρδέμ. Ο Μπαρδέμ απέσπασε με την ερμηνεία του στο συγκεκριμένο έργο το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο 63ο Φεστιβάλ των Καννών. Το «Biutiful» ήταν Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ είχε και δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ, μία για τον Χαβιέ Μπαρδέμ και μία για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπλάνκα Πορτίγιο, Ρουμπέν Οκαντιάνο.

«Δέχτηκα την πρόταση συνεργασίας ενστικτωδώς. Όταν έχεις ένα τέτοιο υλικό, ξέρεις ότι πρόκειται να «βουλιάξεις σε έναν ωκεανό αμφιβολιών και φόβων, αλλά και προσδοκιών και ευτυχίας». Εν τέλει, με αυτή την ιστορία, το ταξίδι είναι αυτό που μετράει, θέλεις όμως να το κάνεις σωστά. Δεν θέλεις να βιαστείς αλλά να δοθείς ολοκληρωτικά σε αυτό. Είναι ένα ταξίδι προς την αγάπη, προς το φως, προς τα θετικά πράγματα μέσα σε κάτι που έχει γίνει “μαύρο”, σκοτεινό και δύσκολο.» – Χαβιέ Μπαρδέμ

«Birdman» (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας – 2014)

image

Ο Ρίγκαν (Μάικλ Κίτον – Michael Keaton), είναι ένας ηθοποιός που ελπίζει πως με την τελευταία του φιλόδοξη παραγωγή στο Μπρόντουεϊ θα καταφέρει, μεταξύ άλλων, να αναβιώσει την σε πτώση καριέρα του. Κι ενώ αυτή η βαθιά παράτολμη κίνηση φαντάζει τόσο επίφοβη και οριακά ανόητη, ο άλλοτε σπουδαίος και τρανός κινηματογραφικός υπερήρωας τρέφει υψηλές προσδοκίες. Πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό το τελευταίο του εγχείρημα θα αναδείξει το καλλιτεχνικό του ανάστημα και θα τον καθιερώσει στο πολιτιστικό προσκήνιο, απαλλάσσοντάς τον από το στίγμα του ξοφλημένου Χολιγουντιανού διάττοντα αστέρα.

Με την ημερομηνία της πολυπόθητης πρεμιέρας του έργου του να πλησιάζει απειλητικά, ο πρωταγωνιστής της παράστασης του Ρίγκαν τραυματίζεται σοβαρά και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Κατόπιν παρότρυνσης της πρωταγωνίστριάς του, Λέσλι (Ναόμι Ουότς) και υπό τις πιέσεις του παραγωγού και κολλητού του φίλου, Τζακ (Ζακ Γαλιφιανάκης), ο Ρίγκαν, διστακτικά, αποφασίζει να προσλάβει τον Μάικ Σίνερ (Έντουαρντ Νόρτον) – έναν εντελώς ανεξέλεγκτο τύπο που υπόσχεται την έκρηξη στα εισιτήρια της παράστασης αλλά και την προσθήκη αποθεωτικών κριτικών. Καθώς λοιπόν ο Ρίγκαν προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει την κοπέλα του και συμπρωταγωνίστρια, Λόρα (Άντρια Ράιζμποροου), την προσφάτως απεξαρτημένη από τα ναρκωτικά κόρη και προσωπική του βοηθό, Σαμ (Έμα Στόουν), καθώς επίσης και την πρώην γυναίκα του, Σίλβια (Έιμι Ράιαν), η οποία εμφανίζεται συχνά πυκνά με την πρόθεση να τα ξαναβρεί με τον πανικόβλητο πρώην σύζυγό της.

Η ταινία πραγματεύεται την άνοδο και την πτώση ενός ηθοποιού, με τον πρωταγωνιστή Μάικλ Κίτον να μας χαρίζει τον καλύτερο ρόλο της καριέρας του, ενώ από το αξιόλογο καστ θετική παρουσία έχουν και οι υπέροχες Έμα Στόουν, Ναόμι Γουότς καθώς και ο πάντα αξιόπιστος Έντουαρντ Νόρτον, ο οποίος για την ερμηνεία του απέσπασε και μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ στην Κατηγορία ‘Β Ανδρικού Ρόλου.

«Η Επιστροφή» (The Revenant – 2015)

image

Σε μια αποστολή στην αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, ο εξερευνητής Χιου Γκλας (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) δέχεται επίθεση από μια αρκούδα και εγκαταλείπεται από τα μέλη της ομάδας του. Μόνος και βαρύτατα τραυματισμένος, ο Γκλας αρνείται να υποκύψει. Με οδηγό την δύναμη της θέλησης και την αγάπη για την ιθαγενή γυναίκα του και τον γιο τους, ξεκινά μια Οδύσσεια μέσα από την τεράστια άγρια Δύση σε αναζήτηση του άνδρα που τον πρόδωσε, τον Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι). Αυτό που ξεκινά ως μια ανελέητη αποστολή για εκδίκηση εξελίσσεται σ’ ένα ηρωικό ταξίδι προς την προσωπική λύτρωση.

Εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία, η «Επιστροφή» φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του καταξιωμένου και βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου («Birdman», «Babel»). Μία επική περιπέτεια στην Αμερική του 19ου αιώνα που βυθίζει τους θεατές σε μια πραγματικότητα απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και κινδύνων, καθώς εξερευνά πρωτογενή ένστικτα, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και την αξιοπρέπεια του ανεξάρτητου ατόμου. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι την φωτογραφία της ταινίας, υπογράφει ο σπουδαίος Εμανουέλ Λουμπέσκι, ίσως ο σημαντικότερος διευθυντής φωτογραφίας της γενιάς του: Children of Men – 2006, The Tree of Life – 2011, Gravity – 2013, Birdman – 2014.