Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου του 1977, στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου στην Αγγλία, ο Τομ Χάρντι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 2001 στην ταινία δράσης του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Black Hawk Down». Έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές αξιόλογες ταινίες και με αφορμή τα γενέθλιά του, παρουσιάζουμε δέκα χαρακτηριστικές ερμηνείες του Υποψήφιου για Όσκαρ (The Revenant – 2015), Βρετανού ηθοποιού, ο οποίος αρέσκεται στο να μεταμορφώνεται για τις ανάγκες των ρόλων του.

Ads

«Bronson» (2008) του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν
(φωτογραφία άρθρου)

Το 1974, ένας θερμόαιμος 19χρονος με το όνομα Μάικλ Πίτερσον αποφάσισε να γίνει διάσημος. Πήρε μια αυτοσχέδια κοντόκανη καραμπίνα και προσπάθησε να ληστέψει ένα ταχυδρομείο. Μετά τη σύλληψή του, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 7 χρόνια φυλάκισης, όμως ο Πίτερσον κατάφερε να παραμείνει στη φυλακή για 34 συνολικά χρόνια, εκ των οποίων τα 30 στην απομόνωση. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο νεαρός μετατράπηκε σταδιακά στον «πιο βίαιο κρατούμενο των Βρετανικών φυλακών» και ο Μάικλ Πίτερσον έδωσε θέση στο διάσημο alter ego του, τον Τσαρλς Μπρόνσον.

Η πρεμιέρα της ταινίας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των υπευθύνων της φυλακής, αφού στο τέλος της ταινίας ακούγεται η φωνή του πραγματικού Μπρόνσον (στην ταινία των υποδύεται ο Τομ Χάρντι) να λέει: «See you at the Oscars». Σύμφωνα με τους κανονισμούς της φυλακής, αν η φωνή είναι αληθινή, τότε οι συντελεστές της ταινίας θα πρέπει να ηχογράφησαν τον Μπρόνσον μυστικά, πράγμα το οποίο παραβιάζει τους όρους επισκέψεων ενός κρατουμένου υψίστης ασφαλείας.

Ads

Ο Δανός σκηνοθέτης Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν μπαίνει στο μυαλό του διάσημου Άγγλου κρατουμένου Τσαρλς Μπρόνσον με τη σκληρή ενστικτώδη ματιά που τον καθιέρωσε στο κινηματογραφικό στερέωμα μέσα από την τριλογία «Pusher». Τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο Τομ Χάρντι που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες του έργου. «Ήταν μια μοναδική πρόκληση για μένα να υποδυθώ έναν τόσο πολύπλοκο και βασανισμένο χαρακτήρα από την πραγματική ζωή. Χρειάστηκε μεγάλη αφοσίωση και κατανόηση» λέει ο Χάρντι. Ο Βίντινγκ Ρεφν σχολιάζει: «Ο λόγος που ο Μπρόνσον πέρασε τόσα χρόνια στη φυλακή είναι η ασίγαστη δίψα του για τη δόξα. Και αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς του προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στην ταινία».

«Inception» (2010) του Κρίστοφερ Νόλαν

image

Ο Ντομ Κομπ (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) είναι ένας επιδέξιος ληστής και άσσος στην επικίνδυνη τέχνη της εκμαίευσης, καθώς μπορεί να κλέψει πολύτιμα μυστικά από τα βάθη του υποσυνείδητου τη στιγμή που το θύμα του κοιμάται βαθιά και το πνεύμα του είναι πάρα πολύ ευάλωτο. Η σπάνια ικανότητα του Κομπ τον έχει καταστήσει πολύτιμο παίκτη στην επικίνδυνη σκακιέρα της εταιρικής αντικατασκοπείας, αλλά και διεθνή φυγά, αφαιρώντας του ό,τι έχει αγαπήσει στη ζωή του. Ο Κομπ όμως, δέχεται μια πρόταση που μπορεί να τον εξιλεώσει. Μια τελευταία δουλειά που μπορεί να του χαρίσει πίσω τη χαμένη του ζωή αρκεί να καταφέρει το αδύνατο – την γένεση (inception).

O Κομπ και η ομάδα του που απαρτίζεται από ειδικούς πρέπει να καταφέρουν το αντίθετο απ’ ότι έκαναν ως τώρα. Ο στόχος τους πλέον δεν είναι να κλέψουν μια ιδέα, αλλά να καλλιεργήσουν μια καινούργια. Αν τα καταφέρουν, θα σκηνοθετήσουν το τέλειο έγκλημα. Όμως, κανένας σχεδιασμός δεν είναι αρκετά προσεκτικός ούτε οι ικανότητές τους μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα ξεφύγουν από τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους, που δείχνει να μπορεί να προβλέψει κάθε τους κίνησή. Έναν εχθρό που μόνο ο Κομπ θα μπορούσε να προβλέψει.

O βραβευμένος δημιουργός Κρίστοφερ Νόλαν σκηνοθετεί ένα διεθνές καστ στο εξαιρετικό φιλμ «Inception». Μία πρωτότυπη ταινία επιστημονικής φαντασίας που ταξιδεύει τον θεατή σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στον απόκρυφο και αόριστο κόσμο των ονείρων. Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μάριον Κοτιγιάρ, ‘Ελεν Πέιτζ, Μάικλ Κέιν, Κεν Γουατάναμπι, Σίλιαν Μέρφι, Τομ Χάρντι. Το επιβλητικό μουσικό σκορ του Χανς Ζίμμερ, στοιχειώνει το κάθε καρέ του φιλμ το οποίο βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα.

«Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» (The Dark Knight Rises  – 2012) του Κρίστοφερ Νόλαν

image

Με την ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» ολοκληρώνεται η επική τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη, του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ο Μπάτμαν εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα. Στη συνείδηση του κόσμου θεωρήθηκε από ήρωας, φυγάς. Έχοντας κατηγορηθεί για το θάνατο του εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ, ο Σκοτεινός Ιππότης θυσίασε τα πάντα για ό,τι ο ίδιος και ο Επίτροπος Γκόρντον ήλπιζαν ότι ήταν καλύτερο για το κοινό καλό. Για ένα διάστημα, η εγκληματική δραστηριότητα μειώθηκε δραστικά στην Γκόθαμ Σίτι και πολλοί πίστεψαν ότι αυτό οφειλόταν στο νόμο που είχε εισάγει ο Ντεντ. Όμως, όλα θ’ αλλάξουν με την άφιξη μιας παμπόνηρης διαρρήκτη, η οποία διαθέτει μυστηριώδη ατζέντα. Πολύ πιο επικίνδυνη, όμως, είναι η εμφάνιση του Μπέιν, ενός τρομοκράτη του οποίου τα αδίστακτα σχέδια για την Γκόθαμ, ωθούν τον Μπρους να βγει από την αυτοεξορία του. Αλλά ακόμα κι όταν φορέσει και πάλι τη στολή του, ο Μπάτμαν ίσως να μην καταφέρει να τον σταματήσει.

Πρωταγωνιστεί – μεταξύ ενός διεθνούς all-star καστ – ο βραβευμένος με Όσκαρ, Κρίστιαν Μπέιλ (“The Fighter”), ο οποίος αναλαμβάνει και πάλι τον διπλό ρόλο του Μπρους Γουέιν / Μπάτμαν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η Αν Χάθαγουεϊ, ως Σελινα Κάιλ, ο Τομ Χάρντι, ως Μπέιν, η βραβευμένη με Όσκαρ, Μαριόν Κοτιγιάρ (“La Vie en Rose”), στον ρόλο της Μιράντα Τέιτ και ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, ως Τζον Μπλέικ. Στο καστ επιστρέφουν επίσης ο βραβευμένος με Όσκαρ, Μάικλ Κέιν (“The Cider House Rules”), ο οποίος ενσαρκώνει τον Άλφρεντ, ο Γκάρι Όλντμαν, ως Επίτροπος Γκόρντον και ο επίσης βραβευμένος με Όσκαρ, Μόργκαν Φρίμαν (“Million Dollar Babe”), τον οποίο θα δούμε και πάλι στον ρόλο του Λούσιους Φοξ. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Τζόναθαν Νόλαν και τον Κρίστοφερ Νόλαν, βασισμένο σε ιστορία του Κρίστοφερ Νόλαν και του Ντέιβιντ Σ. Γκόγερ. Τα γυρίσματα έγιναν σε 3 ηπείρους, και περιλάμβαναν τις αμερικανικές πόλεις του Πίτσμπουργκ, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες, καθώς και τοποθεσίες στην Ινδία, την Αγγλία και τη Σκωτία. Ενώ αλίζει να σημειώσουμε ότι η Αν Χάθαγουέι είναι η μοναδική βασική ηθοποιός του καστ που συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Κρίστοφερ Νόλαν.

«Σε Λάθος Χρόνο» (Locke – 2013) του Στίβεν Νάιτ

image

Ο Ίβαν Λόκε (Τομ Χάρντι), είναι ένας απλός άνθρωπος, παντρεμένος με δύο παιδιά κι επιβλέπων μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρία. Ένα βράδυ όμως, κάτι που διέπραξε λίγους μήνες νωρίτερα θα γυρίσει να τον στοιχειώσει… και θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή, τόσο τη δική του, όσο και των ανθρώπων που αγαπά και τον περιβάλουν. Ταυτόχρονα όμως απειλείται κι ένα έργο που έχει αναλάβει. Ένα ιστορικό έργο στον χώρο των κατασκευαστικών, καθώς είναι το μεγαλύτερο που έχει σχεδιασθεί ποτέ για να υλοποιηθεί στην Ευρώπη και στο οποίο ο ήρωας μας, είναι ο επικεφαλής εργοδηγός. Στην προσπάθειά του να κάνει το σωστό και να μην επαναλάβει τα λάθη του πατέρα του, ο Ίβαν Λόκε θα ρισκάρει τα πάντα. Από τη δουλειά του και τη φήμη του, μέχρι την οικογένειά του που αγαπά και τη ζωή που πάλεψε τόσο σκληρά να χτίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Στίβεν Νάιτ, μας παρουσιάζει το φιλμ «Σε Λάθος Χρόνο», το οποίο αποτελεί τη δεύτερη μεγάλους μήκους δημιουργία του. Έχοντας ως βασικό κινητήριο μοχλό το καλογραμμένο του σενάριο – το οποίο θυμίζει έναν συνδυασμό του «Cosmopolis» (2012) του David Cronenberg και του «Buried» (2010) σε σκηνοθεσία του Rodrigo Cortés – ο Νάιτ καταφέρνει να αποσπάσει μία μεστή ερμηνεία από τον μοναδικό ηθοποιό που εμφανίζεται μπροστά από την κάμερα (Τομ Χάρντι), κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον, να κερδίσει εν τέλει τον θεατή.

«Η διαφορά μεταξύ του «ποτέ» και του «μόνο μια φορά», είναι η διαφορά μεταξύ καλού και κακού…» «Σε Λάθος Χρόνο» (Locke – 2013)

«Η Συγκάλυψη» (The Drop – 2014) του Μίκαελ Ρόσκαμ

image

Ο Μπομπ Σαγκινόφσκι (Τομ Χάρντι – Tom Hardy) είναι ένας μοναχικός μπάρμαν που βρίσκεται άθελα του μπλεγμένος στον νεοϋορκέζικο υπόκοσμο του Μπρούκλιν. Ακολουθώντας τις οδηγίες του καταπιεστικού ιδιοκτήτη του μπαρ και ξαδέλφου του, Μαρβ (Τζέιμς Γκαντολφίνι – James Gandolfini), ο Μπομπ θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια ασυνήθιστη περίπτωση ληστείας. Το αποτέλεσμα θα είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή της αστυνομίας η οποία πλέον ερευνά το παρελθόν της γειτονιάς του. Εκεί δηλαδή όπου φίλοι, οικογένεια και εχθροί, δουλεύουν όλοι μαζί και προσπαθούν καθημερινά να επιβιώσουν με κάθε κόστος.

Μία μυστηριώδης αστυνομική ταινία δια χειρός Μίκαελ Ρόσκαμ – Υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας με το αριστουργηματικό «Bullhead» (Μοσχαροκεφαλή – 2011). Η «Συγκάλυψη», είναι βασισμένη σε σενάριο του Ντένις Λιχέιν που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει υπέροχες ιστορίες, όπως στις ταινίες: «Mystic River» (2003), «Gone Baby Gone» (2007) και «Shutter Island» (2010). Ένα φιλμ που θα μείνει στην ιστορία ως η τελευταία ταινία του συμπαθέστατου ηθοποιού Τζέιμς Γκαντολφίνι (The Sopranos – 1999), αλλά που ερμηνευτικά ανήκει στον για ακόμη μία φορά πολύ καλό Τομ Χάρντι (Bronson – 2008), που κλέβει τις εντυπώσεις.

«Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» (Mad Max: Fury Road – 2015) του Τζορτζ Μίλερ

image

Στοιχειωμένος από το ταραχώδες παρελθόν του, ο Mad Max (Τομ Χάρντι) πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρεις να επιβιώσεις, είναι να περιπλανιέσαι μόνος σου. Παρόλα αυτά, θα ακολουθήσει μια ομάδα που προσπαθεί να δραπετεύσει στην Άγονη Γη, σ’ ένα Πολεμικό Καραβάνι και την οποία καθοδηγεί η αρχηγός τους, Furiosa (Σαρλίζ Θερόν). Δραπετεύουν από ένα Οχυρό που το διοικεί ο τύραννος Immortan Joe (Χιου Κέις-Μπερν), από τον οποίο και έκλεψαν κάτι αναντικατάστατο. Εξοργισμένος, o πολέμαρχος θα συγκεντρώσει όλη τη συμμορία του και θα κυνηγήσει τους αντάρτες στον Πόλεμο του Δρόμου που θα ακολουθήσει.

Τριάντα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σχετικής τριλογίας, ο Αυστραλός, με ελληνικές ρίζες, σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ, πραγματοποιεί επιτυχημένα την μεγάλη επιστροφή με το «Mad max: Ο Δρόμος της Οργής». Ο Τομ Χάρντι παίρνει επάξια την σκυτάλη από τον Μελ Γκίμπσον, η χημεία με την αγνώριστη αλλά πάντα δυναμική Σαρλίζ Θερόν είναι καλή, τα οπτικά εφέ εντυπωσιακά και η φωτογραφία μας ταξιδεύει στο μετά-αποκαλυπτικού genre του θρυλικού franchise, υπό τους ήχους ενός δυνατού μουσικού σκορ. Οι σκηνές δράσεις, εναλλάσσονται με την φαινομενική ηρεμία και το χτίσιμο των χαρακτήρων και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από αντάξιο για τους λάτρεις των ταινιών της επιτυχημένης και ιδιαίτερης αυτής σειράς του Μίλερ.

«Η Σαρλίζ έχει τεράστια δύναμη, όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική, χωρίς όμως να χάνει την ευαισθησία της. Κλήθηκε να ενσαρκώσει τον ρόλο μιας γυναίκας που δεν συμβιβάζεται με τους κανόνες που ισχύουν για το φύλλο της. Μπορεί η ζωή της να είναι γεμάτη θλίψη και πόνο, αλλά δεν έχει χρόνο να το σκεφτεί αυτό. Πρέπει να βγει εκεί έξω, να είναι σκληρή, να φερθεί όπως πρέπει, και η Σαρλίζ έχει το πάθος και την υποκριτική δεινότητα να το πετύχει αυτό.» – Τζορτζ Μίλερ

«Η Επιστροφή» (The Revenant – 2015) του Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου

image

Σε μια αποστολή στην αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, ο εξερευνητής Χιου Γκλας (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) δέχεται επίθεση από μια αρκούδα και εγκαταλείπεται από τα μέλη της ομάδας του. Μόνος και βαρύτατα τραυματισμένος, ο Γκλας αρνείται να υποκύψει. Με οδηγό την δύναμη της θέλησης και την αγάπη για την ιθαγενή γυναίκα του και τον γιο τους, ξεκινά μια Οδύσσεια μέσα από την τεράστια άγρια Δύση σε αναζήτηση του άνδρα που τον πρόδωσε, τον Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι). Αυτό που ξεκινά ως μια ανελέητη αποστολή για εκδίκηση εξελίσσεται σ’ ένα ηρωικό ταξίδι προς την προσωπική λύτρωση.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τον θρύλο του Χιου Γκλας στην «Επιστροφή». Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι την φωτογραφία της ταινίας, υπογράφει ο σπουδαίος Εμανουέλ Λουμπέσκι, ίσως ο σημαντικότερος διευθυντής φωτογραφίας της γενιάς του: Children of Men – 2006, The Tree of Life – 2011, Gravity – 2013, Birdman – 2014.

«Ποιοι είμαστε όταν δεν μας μένει τίποτα; Από τι είμαστε φτιαγμένοι και για τι είμαστε ικανοί; Για πάνω από πέντε χρόνια, αυτό το πρότζεκτ ήταν ένα όνειρο για μένα. Είναι μια έντονη, συναισθηματική ιστορία με φόντο ένα πανέμορφο, επικό φόντο, που εξερευνά τις ζωές ανθρώπων που υπέφεραν σωματικά αλλά ωριμάζουν πνευματικά. Προσπαθήσαμε να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που περνούσαν τότε οι άνδρες αυτοί. Και περάσαμε πολλές σωματικές και  τεχνικές δυσκολίες για να βγάλουμε κάθε ειλικρινές συναίσθημα από την απίστευτη αυτή περιπέτεια.» – Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου

«Child 44» του Ντανιέλ Εσπινόζα

image

Ο Λέο Ντεμίντοφ (Τομ Χάρντι), είναι ένας μυστικός πράκτορας στη Σοβιετική Ρωσία, που βιώνει μία αναπάντεχη κρίση συνείδησης. Χάνει την κοινωνική του θέση, την εξουσία και το σπίτι του, αρνούμενος να αποκηρύξει την ίδια του τη γυναίκα, Ραΐσα (Νούμι Ραπάς), που κατηγορείται για την υποτιθέμενη συμμετοχή της σε συνωμοσία εναντίον της πατρίδας. Εξόριστοι από τη Μόσχα σ’ ένα θλιβερό επαρχιακό φυλάκιο, ο Λέο και η Ραΐσα συνεργάζονται πλέον με τον τοπικό Αρχηγό της Αστυνομίας, Μιχαήλ Νέστεροφ (Γκάρι Όλντμαν) για να εντοπίσουν τον κατά συρροή δολοφόνο που κυνηγά νεαρά αγόρια. Αυτή τους η έρευνα για δικαιοσύνη απειλεί μία τεράστια καθεστωτική επιχείρηση συγκάλυψης, ενορχηστρωμένη από τον εμμονικό αντίπαλο του Λέο, Βασίλι (Τζόελ Κίναμαν) και τον ανώτερο τους, τον ταγματάρχη Κουζμίν (Βενσάν Κασέλ). Ο Βασίλι πρεσβεύει την επίσημη κυβερνητική θέση ότι «Δεν υπάρχει έγκλημα στον Παράδεισο» και πως η δολοφονία είναι μία  καπιταλιστική πράξη που δεν συνάδει με τη σοβιετική κοινωνία. Όμως οι αποκαλυπτικές και απρόβλεπτες εξελίξεις που ανακαλύπτει ο Λέο, ανατρέπουν το σκηνικό…

Βασισμένο στο προτεινόμενο για Booker Prize, ομώνυμο μπεστ-σέλερ μυθιστόρημα, το «Child 44» μας μεταφέρει στο πολιτικά φορτισμένο περιβάλλον της Σοβιετικής Ρωσίας, πίσω στο 1953, όπως το αναδημιούργησε η κοφτερή πένα του συγγραφέα Τομ Ρομπ Σμιθ. Η ταινία φέρνει στο νου εικόνες από το θρυλικό «Citizen X» του 1995, με τους Stephen Rea, Donald Sutherland & Max von Sydow, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Robert Cullen. Ένα δραματικό θρίλερ, που διαπράττει όμως το μοιραίο λάθος να βασίζεται περισσότερο στις σκηνές δράσεις, παρά στο σενάριο και στο χτίσιμο των χαρακτήρων. Παρ’ όλα αυτά, είναι το εντυπωσιακό καστ και η χημεία μεταξύ του Τομ Χάρντι και της Νούμι Ραπάς – τους είχαμε απολαύσει μαζί και στο «The Drop» (2014) του Michaël R. Roskam – που κερδίζουν το ενδιαφέρον του θεατή, ο οποίος αγωνιά για τη λύση του μυστηρίου μέχρι το τέλος.

«Δίδυμοι Θρύλοι» (Legend – 2015) του Μπράιαν Χέλγκελαντ

image

Η ιστορία των πιο διάσημων μαφιόζων της Βρετανίας, του Ρέτζι και του Ρόνι Κρέι, που μεσουράνησαν στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60. Ο Ρόνι μόλις αποφυλακίστηκε και τα δύο αδέρφια βρίσκονται αντιμέτωπα με τον Τσάρλι Ρίτσαρντσον και τη συμμορία του για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους. Ο κόσμος τους αντιμετωπίζει ως εξέχουσες προσωπικότητες, κινούνται στα σαλόνια των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, ενώ η επιρροή τους φτάνει μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια του Βρετανικού κατεστημένου. Τίποτα δεν τους σταματά…

Με καλή ατμόσφαιρα εποχής και προσεγμένο καστ ηθοποιών, οι «Δίδυμοι Θρύλοι» αποτελούν την πέμπτη μεγάλους μήκους δημιουργία του του Μπράιαν Χέλγκελαντ (Payback – 1999). Ο Τομ Χάρντι εξελίσσεται προσεκτικά και μεθοδικά, μέσα από τους ρόλους τους. Μετά το φιλμ «Σε Λάθος Χρόνο» (Locke – 2013) του Στίβεν Νάιτ και τη «Συγκάλυψη» (The Drop) του Μίκαελ Ρόσκαμ, ο χαρισματικός ηθοποιός είναι απολαυστικός και η ερμηνεία του, τόσο ως Ρέτζι, όσο και ως Ρόνι Κρέι, είναι ο κύριος λόγος θέασης της συγκεκριμένης ταινίας.

«Δουνκέρκη» (Dunkirk – 2017) του Κρίστοφερ Νόλαν

image

Η ταινία «Δουνκέρκη» ξεκινά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού. Παγιδευμένοι στην παραλία, με τις πλάτες τους στην θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανέφικτη κατάσταση, καθώς ο εχθρός πλησιάζει. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα. Αεροπλάνα spitfires της RAF (Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας) έρχονται αντιμέτωπα με τον εχθρό πάνω από το Κανάλι προσπαθώντας να προστατεύσουν τους ανυπεράσπιστους άνδρες στην στεριά. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μικρές βάρκες επανδρωμένες με απλούς πολίτες και στρατιώτες κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια, με κίνδυνο της ζωής τους, σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, προσπαθώντας να σώσουν έστω και ένα μέρος του στρατού τους.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν («Inception», τριλογία «The Dark Knight») σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο στην επική, δραματική ταινία «Δουνκέρκη», το νέο του κινηματογραφικό project, τρία χρόνια μετά το «Interstellar». Μία αξιόλογη ταινία είδους, με εξαιρετική φωτογραφία, καλές ερμηνείες κι ένα υποβλητικό μουσικό σκορ – το οποίο υπογράφει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Χανς Ζίμμερ – που συντροφεύει και ταξιδεύει τον θεατή σε κάθε σεκάνς. Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Βρετανού σκηνοθέτη διεκδικεί με άνεση μία θέση στις καλύτερες ταινίες του 2017.

«Ήθελα για πολλά χρόνια να παρουσιάσω τα γεγονότα της ιστορίας, από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Ιδωμένα δηλαδή από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην παραλία, από εκείνους που έρχονταν να βοηθήσουν με τα σκάφη τους, αλλά και από τους πιλότους που προσπαθούσαν να τους προστατεύσουν από ψηλά.» – Κρίστοφερ Νόλαν