Γεννημένος στις 25 Μαΐου του 1939, ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός, Υποψήφιος για Όσκαρ το 1998 με την ερμηνεία του στην ταινία «Θεοί και Τέρατα», αλλά και το 2001 με το φιλμ «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» ως ο μάγος Γκάνταλφ, μας έχει χαρίσει σπουδαίες ερμηνείες. Με αφορμή τα γενέθλιά του, θυμόμαστε πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του.

Ads

Ριχάρδος ο 3ος / Richard III
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λόνκρεϊν
Σενάριο: Ιαν ΜακΚέλεν, Richard Loncraine, Richard Eyre (1990 stage adaptation), William Shakespeare
Πρωταγωνιστούν: Ιαν ΜακΚέλεν, Ανέτ Μπένινγκ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Έτος Παραγωγής: 1995
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 110 λεπτά

image

Στην ταινία «Ριχάρδος ο 3ος», παρακολουθούμε πως ο άπληστος, μισαλλόδοξος, ασυνείδητος μηχανορράφος μονάρχης του Σαίξπηρ, που αναρριχήθηκε στον αγγλικό θρόνο μέσα από δρόμους αιματοβαμμένους, μετατρέπεται σε φασίστα αξιωματικό της προπολεμικής Βρετανίας, δια χειρός Ιαν Μακ Κέλεν – ο οποίος υπογράφει και το πρωτότυπο θεατρικό έργο – και τον Ρίτσαρντ Λόνκρεϊν, σκηνοθέτη της αγγλικής τηλεόρασης, του θεάτρου, αλλά και ενίοτε του σινεμά.

Ads

Οι ηθελημένοι αναχρονισμοί της διασκευής δεν είναι πάντοτε επιτυχημένοι, ενώ και η επιλογή ορισμένων Αμερικανών σταρ στο καστ – όπως η Ανέτ Μπένινγκ και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ – περισσότερο αποσυντονίζουν τον θεατή, παρά βοηθούν στην εξέλιξη του έργου και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί, ωστόσο είναι τα έξυπνα σκηνοθετικά τρικ του Λόνκρεϊν – ο Ριχάρδος μιλά συχνά πυκνά στην κάμερα, σαν να επιζητά τη συμμετοχή του ίδιου του θεατή στα ανοσιουργήματά του – και κυρίως η συγκλονιστική, ερμηνεία του Ιαν Μακ Κέλεν, που αρκούν για να στέψουν την ταινία ως μία από τις πιο πρωτότυπες μεταφορές σαιξπηρικού έργου στην μεγάλη οθόνη.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι η ταινία «Ριχάρδος ο 3ος» (Richard III – 1995), απέσπασε δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ, (στις κατηγορίες Best Art Direction-Set Decoration και Best Costume Design), αλλά και μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για την αξιομνημόνευτη ερμηνεία του Ιαν ΜακΚέλεν.

Θεοί και Τέρατα / Gods and Monsters
Σκηνοθεσία: Bill Condon
Σενάριο:  Christopher Bram (novel), Bill Condon (screenplay)
Πρωταγωνιστούν: Ian McKellen, Brendan Fraser, Lynn Redgrave
Έτος Παραγωγής: 1998
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 105 λεπτά

image

Ο Κλέιτον Μπουν, ένας νεαρός άνεργος, πιάνει δουλεία ως κηπουρός, στο σπίτι ενός ιδιότροπου ηλικιωμένου κυρίου. Λίγο μετά μαθαίνει έκπληκτος πως ο αντικοινωνικός κι απομονωμένος εργοδότης του είναι ο Τζέημς Γουέλη, ο διάσημος σκηνοθέτης των ταινιών του Φρανκενστάιν, στη χρυσή δεκαετία του ’30. Από την άλλη μεριά, ο Γουέηλ νιώθει μια έντονη έλξη για τον πανέμορφο κηπουρό του, στον οποίο προτείνει να ποζάρει ως μοντέλο για ένα πίνακα που θέλει να ζωγραφίσει.

Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, ενώ ο Ian McKellen, ήταν Υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερης Ά Ανδρικής Ερμηνείας και η Lynn Redgrave, ήταν Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης ‘Β Γυναικείας Ερμηνείας.

«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring – 2001) του Πίτερ Τζάκσον

Η ταινία βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» (The Lord of the Rings) του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πίτερ Τζάκσον και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τις Φραν Γουόλς και Φιλίπα Μπόγιενς. Πρωταγωνιστούν οι Ελάιζα Γουντ, Ίαν ΜακΚέλεν, Βίγκο Μόρτενσεν, Σον Άστιν, Άντι Σέρκις, Τζον Ρις-Ντέιβις, Λιβ Τάιλερ, Ορλάντο Μπλουμ, Μπίλι Μπόιντ, Ντόμινικ Μόναχαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Κρίστοφερ Λι, Χιούγκο Γουίβινγκ, Ίαν Χολμ και Σον Μπιν.

image

Τοποθετημένη στην Μέση Γη, η ιστορία δείχνει τον Σκοτεινό Άρχοντα Σάουρον να ψάχνει το Ένα Δαχτυλίδι, το οποίο τώρα βρίσκεται στην κατοχή του Φρόντο. Η μοίρα της Μέσης Γης κρέμεται από το Χόμπιτ Φρόντο και τους οκτώ συντρόφους του, που όλοι μαζί σχηματίζουν την Συντροφιά του Δαχτυλιδιού και ξεκινούν το ταξίδι για το Βουνό του Χαμού στη Μόρντορ, το μόνο μέρος όπου το δαχτυλίδι μπορεί να καταστραφεί. Το 2002 κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δύο Πύργοι» (The Lord of the Rings: The Two Towers) και το 2003 το τρίτο μέρος, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» (The Lord of the Rings: The Return of the King).

Η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Ίαν ΜακΚέλεν, κερδίζοντας 4 σε τεχνικές κατηγορίες. Το 2007 κατέλαβε την 50η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, AFI 100 Χρόνια – 100 Ταινίες και τη 2η θέση στην κατηγορία AFI 10 Top Ταινίες Φαντασίας. Ο Βίγκο Μόρτενσεν ερμηνεύει τον Άραγκορν.

Ο Κύριος Χολμς / Mr. Holmes
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον
Σενάριο: Τζέφρι Χάτσερ
Πρωταγωνιστούν: Ιαν ΜακΚέλεν, Μάιλο Πάρκερ, Λόρα Λίνεϊ, Χάτι Μόραχαν
Φωτογραφία: Τομπάιας Α. Σλίσλερ
Μοντάζ: Βιρτζίνια Κατζ
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 104 λεπτά

image

Το 1947, ένας ηλικιωμένος πλέον Σέρλοκ Χολμς (Ίαν Μακ Κέλεν), επιστρέφει από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, στο απομακρυσμένο παραθαλάσσιο σπίτι του και περνάει το τέλος των ημερών του φροντίζοντας τις μέλισσες του. Μόνη του συντροφιά, η οικονόμος (Λόρα Λίνεϊ) και ο νεαρός γιος της Ρότζερ (Μίλο Πάρκερ). Παλεύοντας με τις δυνάμεις του μυαλού του που τον εγκαταλείπουν σιγά σιγά, ο Χολμς βασίζεται στο νεαρό αγόρι για να επαναφέρει τις αναμνήσεις της τελευταίας του υπόθεσης που τον έκαναν να παραιτηθεί. Μέσα από διάσπαρτες μνήμες, ο Χολμς αναζητεί απαντήσεις στα μυστήρια της ζωής και της αγάπης, πριν να είναι πλέον πολύ αργά.

Μία πολύ διαφορετική ματιά στον κόσμο του διάσημου ντετέκτιβ, μας παρέχει η ταινία «Ο Κος Χολμς». Βασισμένη στο μυθιστόρημα «A Slight Trick of the Mind» του Μιτς Κάλιν, ο Κύριος Χολμς είναι ένας πραγματικός άνθρωπος του οποίου οι περιπέτειες έχουν μετατραπεί σε best-sellers από τον φίλο του Τζον Γουάτσον. Γέρος πια και με τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν, αναγκάζεται για πρώτη φορά να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του. Ο σκηνοθέτης Μπιλ Κόντον δεν συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Ίαν Μακ Κέλεν. Έχουν ξαναδουλέψει μαζί στους αριστουργηματικούς «Θεούς και δαίμονες», το 1998, για την οποία τιμήθηκε και με το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου (Gods and Monsters). Στο νέο του φιλμ ο Κόντον δίνει για άλλη μια φορά την ευκαιρία στον αγαπημένο Βρετανό ηθοποιό Ίαν Μακ Κέλεν, να μας δείξει πόσο σπουδαίος ερμηνευτής είναι κι εκείνος μας το αποδεικνύει απλόχερα.

Στο πλευρό του Μακ Κέλεν βρίσκεται η αξιόλογη ηθοποιός Λόρα Λίνεϊ και ο πρωτοεμφανιζόμενος Μίλο Πάρκερ ως γιος της. Και οι δύο είναι καλοί στους ρόλους τους – σε μία ταινία που σε κερδίζει με την ειλικρίνεια της – ενώ στα θετικά μπορούμε να προσθέσουμε τόσο την παρουσία του Ιάπωνα ηθοποιού Χιρογιούκι Σανάντα, όσο και της Frances de la Tour, με την οποία ο Μακ Κέλεν συνεργάζεται και στην υπέροχη κωμική, βρετανική σειρά, Vicious. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φλεβάρη στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου – γνωστό κι ως Μπερλινάλε. Με τον Μακ Κέλεν να δηλώσει χαρακτηριστικά: «Παίζω τον αληθινό Σέρλοκ Χολμς που όλοι μας ξέρουμε, που έχει λύσει την υπόθεση της Μπέικερ Στριτ. Πολλά χρόνια αργότερα τον συναντάμε πλέον και έχει γίνει κάπως διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν.»

Ενας Καλός Ψεύτης / The Good Liar
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον
Σενάριο: Τζέφρι Χάτσερ
Φωτογραφία: Τομπάιας Α. Σλίσλερ
Μοντάζ: Βιρτζίνια Κατζ
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Πρωταγωνιστούν: Ελεν Μίρεν, Ιαν Μακ Κέλεν, Ράσελ Τόβεϊ, Τζιμ Κάρτερ
Διάρκεια: 110 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.

image

Ο Ρόι Κόρτνεϊ (Ίαν Μακ Κέλεν), επαγγελματίας απατεώνας, δεν μπορεί να πιστέψει την τύχη του όταν γνωρίζει – μέσω ίντερνετ – την χήρα Μπέτι Μακ Λις (Έλεν Μίρεν). Καθώς η Μπέτι του ανοίγει το σπίτι και τη ζωή της, ο Ρόι εκπλήσσεται που αρχίζει να νοιάζεται πραγματικά για εκείνη, μετατρέποντας αυτό που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη κομπίνα της ζωή του, σε μία επικίνδυνη διαδρομή σε τεντωμένο σχοινί.

Η ταινία ενώνει για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη, την βραβευμένη με Όσκαρ, Έλεν Μίρεν (The Queen) και τον δύο φορές υποψήφιο για Όσκαρ, Ίαν Μακ Κέλεν  (Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, Gods and Monsters).  Ο Μπιλ Κόντον, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος της ταινίας «Gods and Monsters», αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της ταινίας, σε σενάριο του Τζέφρι Χάτσερ (Mr. Holmes), ο οποίος βασίστηκε στο ευρέως αναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Νίκολας Σίρλ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Ράσελ Τόβεϊ (Quantico) και ο Τζιμ Κάρτερ (Downton Abbey).

Η δημιουργική ομάδα της ταινίας περιλαμβάνει επίσης τον διευθυντή φωτογραφίας Τομπάιας Σλίσλερ (Beauty and the Beast, Mr. Holmes), τον σκηνογράφο Τζον Στίβενσον (υποψήφιο για BAFTA, Burton and Taylor), την μοντέζ Βιρτζίνια Κατζ (Beauty and the Beast, Mr. Holmes) και τον σχεδιαστή κοστουμιών Κιθ Μάντεν (Patrick Melrose, Mr. Holmes). Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Κάρτερ Μπέργουελ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Carol).

«Η ταινία πραγματεύεται τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης με χιούμορ μακάβριο» λέει ο σκηνοθέτης Μπιλ Κόντον για αυτή την συναρπαστική ιστορία, και συνεχίζει: «Είναι ένα χιτσκοκικό θρίλερ, που υφαίνει μυστήριο, έγκλημα και ανθρώπινο δράμα μαζί. Στο επίκεντρο είναι δύο καταπληκτικοί σύνθετοι χαρακτήρες τους οποίους υποδύονται δύο από τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών, στην κορύφωση της τέχνης τους, που μας αφήνουν να αναρωτιόμαστε μέχρι τέλους, όπως συμβαίνει στις κλασικές ιστορίας μυστηρίου. Είναι διεστραμμένα αστείο».