Από την Τρίτη 13 μέχρι και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, η καρδιά του ελληνικού ντοκιμαντέρ χτυπά στην Χαλκίδα, όπου διεξάγεται το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest. Την πρεμιέρα τους πραγματοποιούν φέτος τριάντα πέντε (35) ταινίες – ντοκιμαντέρ, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει και το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Ντοκιμαντέρ μέσα από πέντε (5) χαρακτηριστικές δημιουργίες.

Ads

Το Φεστιβάλ συνιστά μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Europe for Festivals, Festivals for Europe, μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ. Καλλιτέχνες του κινηματογράφου και ανεξάρτητοι δημιουργοί μας προσφέρουν ογδόντα ένα (81) ιστορίες ταινιών, που ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τον τρόπο καταγραφής τους.

Στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους φέτος τριάντα πέντε (35) ταινίες – ντοκιμαντέρ. Ταυτόχρονα με το επίσημο πρόγραμμα θα προβληθούν είκοσι (20) φιλμ ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων και τιμητικών εκδηλώσεων. Ενώ παράλληλα το Docfest πραγματοποιεί Αφιέρωμα και στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Ντοκιμαντέρ μέσα από πέντε (5) ντοκιμαντέρ, που αφυπνίζουν τη σκέψη και γίνονται η κινητήριος δύναμη ποικίλων θεματικών και αισθητικών αναζητήσεων.

image

Ads

Και φέτος θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, masterclasses, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι αίθουσες προβολής μετατρέπονται σε χώρους οπού η έμπνευση, οι ιδέες, οι σκέψεις, τα προβλήματα, θέτουν τα νέα δεδομένα για το αύριο του ελληνικού κινηματογράφου.

Πιο αναλυτικά, η Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη, Κώστα Κουτσομύτη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν: ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος, ο συγγραφέας Βαγγέλης Μαυρουδής και η ηθοποιός Ανδρονίκη Χρηστάκη. Θα προβληθεί η ταινία του Κώστα Κουτσομύτη, «Ειρηναίος» του 1982.

image

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ταινιών Μεγάλου Μήκους, θα προβληθούν τα Ντοκιμαντέρ:

  • Μήδεια… Κρείσσων των εμών βουλευμάτων
  • Στην κόψη του ξυραφιού
  • Un Condor
  • Αρκαδία Χαίρε (φωτογραφία άρθρου)
  • «Ψ»
  • Πως να σωπάσω
  • Λόγος καθρέφτης
  • Στη φωλιά του χρόνου
  • For my children
  • A Polis
  • Ο Εθνικός Κωστής Παλαμάς, το υπέρτατο λουλούδι του λόγου
  • Φωνές από το υπόγειο
  • Το μέσα φως

image

Το «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή (φωτογραφία), είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σε ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στον χρόνο και τον χώρο, αλλά και στην συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της, ή τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

Μια εξαιρετικά ανθρώπινη ματιά στον χώρο της ψυχικής υγείας ρίχνει το ντοκιμαντέρ «Ψ» της Καλλιόπης Λεγάκη, μέσα από συγκινητικές εξομολογήσεις ατόμων, που έχουν βιώσει ψυχικές ασθένειες. Η σκηνοθέτιδα συνάντησε τους ήρωες της ταινίας της στο Κέντρο Ημέρας «Φράνκο Μπαζάλια» στο Μαρούσι και στο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Το ντοκιμαντέρ «Στη Φωλιά του Χρόνου» (In the Nest of Time) του Αλέξανδρου Παπαηλιού και της Χαράς Φράγκου, παρουσιάζεται η διαδρομή τριών νέων ανθρώπων, η δράση, τα κίνητρά τους για την επιλογή της ζωής τους, οι μικρές και μεγάλες στιγμές τους, ενώ οι ίδιοι, δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτεροι πια, απαντούν στο ερώτημα τι είναι αληθινή ζωή και τι πραγματική επιθυμία.

image

Τα τελευταία χρόνια η οικολογική συνείδηση του κόσμου άρχισε να ξυπνά, καθώς οι ολέθριες επιπτώσεις από την καταστροφή του οικοσυστήματος μας έφεραν αντιμέτωπους με την ωμή πραγματικότητα: η φύση δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες αναγέννησης. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάγκη να έρθουμε ξανά κοντά στη φύση είναι πλέον υπόθεση όλων. Το ντοκιμαντέρ, παρακολουθεί τη διαδρομή και τις σκέψεις τριών ανθρώπων μέσα σ’ ένα διάστημα δεκαπέντε ετών, το οποίο σημαδεύτηκε από ριζικές αλλαγές στη χώρα.

Στο Φουαγιέ Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας θα λειτουργεί η έκθεση γιγαντοαφίσας του ζωγράφου, Βασίλη Δημητρίου. Ενώ σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες Γιώργο Κεβρεκίδη και Κατερίνα Ριμπατσίου-Σουρμελή, πραγματοποιείται εικαστικό project με αναφορά στις αλλαγές του αστικού τοπίου. Η έκθεση θα πραγματοποιείται στη Χαλκίδα από το Τζαμί έως την Αγία Παρασκευή.

Το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest, εγκαινιάζει μια νέα δράση. Από την Τετάρτη 14 έως και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου καταξιωμένοι δημιουργοί αλλά και προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και των γραμμάτων θα παραδίδουν «Σεμινάρια» σε μικρούς και μεγάλους με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ντοκιμαντέρ. Ενώ σε συνεργασία με Σχολεία θα προβληθούν τα Ντοκιμαντέρ:

  • «Η Αμάρυνθος και το Ποδόσφαιρο»
  • «Εσπερινός Μαθητής»
  • «Έργα και ημέραι ενός Δεσπότη»
  • «1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας από το παρελθόν στο μέλλον»

Αφιέρωμα στο Αργεντίνικο Ντοκιμαντέρ
Στα πλαίσια του αφιερώματος – οι ταινίες είναι κατάλλη¬λες για όλες τις ηλικίες και έχουν υπότιτλους στα Ελληνικά – και σε συνεργασία με το Instituto Cervantes και την Πρεσβεία της Αργεντινής θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:

  • «Μαλβίνες» του Πάμπλο Σαντάντζελο
  • «Ανθρώπινα-Δ» του Ουλίσες Ροσέλ
  • «Το Δέλτα, ιστορίες του ποταμού» του Μαρτίν Βάισμαν
  • «Ο Βασιλιάς Μίλο» του Φεδερίκο Μπαρέιρο
  • «Τσε, ένας καινούριος άνθρωπος» του Τριστάν Μπάουερ

Η Τελετή Λήξης του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfes είναι αφιερωμένη στα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1944 και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ – ντοκουμέντο: «Εικόνες Απελευθέρωσης». Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Πρωτεργατών του Ελληνικού Κινηματογράφου που κατέγραψαν με τις μηχανές τους τα γεγονότα της απελευθέρωσης.

image

Πρόκειται για αρχειακό υλικό που δεν έχει προβληθεί ποτέ στη Ελλάδα και τον κόσμο. Το υλικό αυτό παρέμενε άγνωστο μέχρι και σήμερα. Το ανέσυρε από την αφάνεια ο Νίκος Καβουκίδης (φωτογραφία) και δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Εικόνες Απελευθέρωσης» εις μνήμην των Φιλοποίμην Φίνου, Πρόδρομου Μεραβίδη και Γιώργου Καβουκίδη.

Το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest στη Χαλκίδα, θα διεξαχθεί από την Τρίτη 13 μέχρι και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης.