Ένα από τα πιο ιστορικά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία. Στο πρόγραμμα του συναντάμε σπουδαίες δημιουργίες οι οποίες θα παρουσιαστούν στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, το οποίο θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 2 έως και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου. Το παρών θα δώσει και το ελληνικό σινεμά που εκπροσωπείται μέσω της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Γιώργου Ζώη, η οποία φέρει τον τίτλο: «Interruption».

Ads

Το Φεστιβάλ Βενετίας (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia) αποτελεί το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1932 ως Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica) και από τότε διεξάγεται ετησίως, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, στο νησί Λίντο στη Βενετία.

image

Ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης, είναι το «Everest», σε σκηνοθεσία του Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ, με πρωταγωνιστές τους: Κίρα Νάιτλι, Τζέικ Γκίλενχαλ, Ρόμπιν Ράιτ, Τζος Μπρόλιν, Σαμ Γουόρθινγκτον, Έλιλι Γουότσον και Τζον Χοκς. Η υπόθεση αφορά μία ορειβατική ομάδα στο Έβερεστ, η οποία βρίσκεται παγιδευμένη σε μια φονική χιονοκαταιγίδα.

Τα βασικά Βραβεία του Φεστιβάλ είναι ο Χρυσός Λέοντας (Leone d’Oro), που απονέμεται στην καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος, καθώς και το Κύπελλο Βόλπι (Coppa Volpi), που απονέμεται στους καλύτερους ηθοποιούς, για Ά Ανδρικό και ‘Α Γυναικείο ρόλο. Θυμίζουμε ότι πέρσι νικητής του Φεστιβάλ ήταν ο Σουηδός δημιουργός Ρόι Άντερσον, με το αριστούργημά του: «Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του» (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence). Ενώ το 2013, το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, είχε αποσπάσει τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης Σκηνοθεσίας, αλλά και το Κύπελλο Βόλπι καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου.

Ads

image

Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του 72ου Φεστιβάλ της Βενετίας, θα είναι ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν και μέλη οι: Ελίζαμπεθ Μπανκς, Νταϊάν Κρούγκερ, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Πάβελ Παβλικόφσκι, Εμανιέλ Καρέρ, Χου Χσιάο-Χσιεν, Φραντσέσκο Μούντσι και Λιν Ράμσεϊ.

image

Το διαγωνιστικό τμήμα αποτελείται φέτος από είκοσι ένα (21) ταινίες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι νέες δημιουργίες του Μάρκο Μπελόκιο, του Ατόμ Εγκογιάν, το «Anomalisa» των Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον, καθώς και τα νέα φιλμ των Γέρζι Σκολιμόφσκι και Αλεξάντερ Σοκούροφ, αλλά και το «L’attesa» του Πιέρο Μεσίνα, με την Ζιλιέτ Μπινός.

Αναλυτικά οι ταινίες του διαγωνιστικού:

  • «Frenzy», Εμιν Αλπερ (Τουρκία, Γαλία, Κατάρ)
  • «Heart of a Dog», Λόρι Αντερσον (Η.Π.Α.)
  • «Blood of My Blood», Μάρκο Μπελόκιο (Ιταλία)
  • «Looking for Grace», Σου Μπρουκς (Αυστραλία)
  • «Equals», Ντρέικ Ντορέμους (Η.Π.Α.)
  • «Remember», Ατόμ Εγκογιάν (Καναδάς, Γερμανία)
  • «Beasts of No Nation», Κάρι Φουκουνάγκα (Η.Π.Α.)
  • «Per Amor Vostro», Τζιουζέπε Μ. Γκαουντίνο (Ιταλία, Γαλλία)
  • «Marguerite», Ξαβιέ Τζιανόλι (Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο)
  • «Rabin, the Last Day», Αμος Γκιτάι (Ισραήλ, Γαλλία)
  • «A Bigger Splash», Λούκα Γκουαντανίνο (Ιταλία, Γαλλία) – φωτογραφία
  • «The Endless River», Ολιβερ Χερμάνους (Νότια Αφρική, Γαλλία)
  • «The Danish Girl», Τομ Χούπερ (Η.Π.Α., Μεγ. Βρετανία)
  • «Anomalisa», Τσάρλι Κάουφμαν, Ντιουκ Τζόνσον (Η.Π.Α.)
  • «L’attesa», Πιέρο Μεσίνα (Ιταλία)
  • «11 Μinutes», Γέρζι Σκολιμόφσκι (Πολωνία)
  • «Francofonia», Αλεξάντερ Σοκούροφ (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία)
  • «The Clan», Πάμπλο Τραπέρο (Αργεντινή, Ισπανία)
  • «Desde alla», Λορέντο Βίγας (Βενεζουέλα, Μεξικό)
  • «L’hermine», Κριστιάν Βενσάν (Γαλλία)
  • «Behemoth», Ζάο Λιανγκ (Κίνα, Γαλλία)

image

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η «Ανίερη Συμμαχία» (Black Mass) του Σκοτ Κούπερ («Crazy Heart», «Σκουριασμένη Πόλη»), με τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του  Ιρλανδού μαφιόζου Τζέιμς «Γουάιτι» Μπάλτζερ, ενός εγκληματία που έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζόελ Έντγκερτον, Ντακότα Τζόνσον, Κέβιν Μπέικον, Πίτερ Σάρσγκααρντ και Ντέιβιντ Χάρμπορ.

Πιστός στο ραντεβού του με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας είναι και φέτος ο Γιώργος Ζώης (φωτογραφία). Ο σκηνοθέτης, για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, συμμετέχει σ’ ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου καθώς και οι δύο προηγούμενες μικρού μήκους ταινίες του – το «Casus Belli» του 2010 και οι «Τίτλοι Τέλους» του 2012 – είχαν επίσης πραγματοποιήσει την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Βενετίας. Φέτος, στο 72ο Φεστιβάλ της Βενετίας, θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Γιώργου Ζώη. που φέρει τον τίτλο: «Interruption». Η ταινία συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti.

image

Διαβάστε επίσης:
Το «Interruption» του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ Βενετίας

Τέλος αξίζει να θυμηθούμε ότι πριν λίγες ημέρες και στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου “Venice Days”, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, Silvia Costa, ανακοίνωσαν την τελική τριάδα των ταινιών που θα διεκδικήσουν το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το 2015.

image

Αναλυτικά οι τρεις ταινίες είναι οι εξής:

  • Mustang του Deniz Gamze Ergüven (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ) – Μία δραματική ταινία ενηλικίωσης από την Τουρκία
  • Mediterranea του Jonas Carpignano (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ) – Ένα φιλμ για την μετανάστευση από έναν μετανάστη στην Ιταλία. Ταινία η οποία και συζητήθηκε τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών
  • The Lesson των Kristina Grozeva, Petar Valchanov (Βουλγαρία, Ελλάδα) – Μία ελληνική συμπαραγωγή με κεντρικό θέμα την κρίση

Οι τρεις ταινίες θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβληθούν στα 28 Κράτη – Μέλη, αρχή γενομένης από το 72ο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στο Στρασβούργο στα τέλη του χρόνου, ενώ στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τρία φιλμ – φιναλίστ, στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις  6 έως τις 15 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:
Τα Κινηματογραφικά Βραβεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

image

Το 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 2 έως και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.