Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επανέρχεται και μας προτείνει γι’ αυτή την εβδομάδα, ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα προβολών στον σπουδαίο Ιταλό δημιουργό του παγκόσμιου σινεμά, Λουκίνο Βισκόντι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος και κατά τη διάρκεια της το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην μεγάλη οθόνη τέσσερις χαρακτηριστικές ταινίες του εμβληματικού καλλιτέχνη.

Ads

«Εμείς είμαστε οι λεοπαρδάλεις και λιοντάρια αυτού του κόσμου κι αυτοί που θα μας αντικαταστήσουν θα είναι τα τσακάλια και τα πρόβατα και μετά όσοι επιβιώσουμε, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια, τσακάλια και πρόβατα θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν το αλάτι της γης…» – απόσπασμα από την ταινία «Ο Γατόπαρδος» (1963) του Λουκίνο Βισκόντι

Ο Λουκίνο Βισκόντι (Μιλάνο, 2 Νοεμβρίου 1906 – Ρώμη, 17 Μαρτίου 1976) υπήρξε κορυφαίος Ιταλός σκηνοθέτης, τόσο του κινηματογράφου και του θεάτρου, όσο και της όπερας. Ο Βισκόντι κληροδότησε μια εξαιρετική φιλμογραφία που ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς στην Έβδομη Τέχνη, με ταινίες που άφησαν εποχή χάρη στη δραματική τους δύναμη. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν τέσσερα χαρακτηριστικά φιλμ του αναγνωρισμένου σκηνοθέτη:

  • Η Γη Τρέμει (1948)
  • Senso (1954)
  • Ο Γατόπαρδος (1963)
  • Η Γοητεία της Αμαρτίας (1974)

image

Ads

Το πρόγραμμα προβολών του Αφιερώματος: «Λουκίνο Βισκόντι: Ο Κόκκινος Βαρώνος», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου
18:00  Η γη τρέμει
21:00  Η γοητεία της αμαρτίας

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου
18:00  Ο γατόπαρδος
21:00  Senso

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου
18:30  Η γοητεία της αμαρτίας
21:00  Ο γατόπαρδος

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου
18:30  Senso
21:00  Η γη τρέμει

Λίγα λόγια, για τις ταινίες του Αφιερώματος:

Senso
Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Με τους: Farley Granger, Alida Valli, Farley Granger, Heinz Moog
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1954
Διάρκεια: 120 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη / 35 mm

image

Μεταφερόμαστε στη Βενετία, το 1866. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ιταλικών επαρχιών έχει απελευθερωθεί από τους ξένους, η επαρχία του Βένετο βρίσκεται υπό την κατοχή των Αυστριακών. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί κατά του κατακτητή και η ώρα της ένωσης του Βένετο με την Ιταλία πλησιάζει. Κάτω από την σκιά του πολέμου, η κόμισσα Λίβια Σερπιέρι (Αλίντα Βάλι), που αποτελεί μέλος του επαναστατικού κινήματος για την απελευθέρωση του Βένετο, γνωρίζεται με τον Αυστριακό υπολοχαγό Φραντς Μάλερ (Φάρλεϊ Γκρέιντζερ) και τον ερωτεύεται…

Η ταινία του Λουκίνο Βισκόντι, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Καμίλο Μπόιτο. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή με την έγχρωμη φωτογραφία των Άλντο Γκρατσιάτι και Ρόμπερτ Κράσκερ και με μεγάλους αστέρες της εποχής. Το φιλμ «Έτσι Τελείωσε Μια Μεγάλη Αγάπη» (Senso), εξιστορεί τα γεγονότα που εκτυλίσσονται το 1866, αφού η Ιταλική Ενοποίηση είχε ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ κάποιες επαρχίες, όπως το Βένετο, βρίσκονταν ακόμη υπό την κατοχή ξένων.

Η ταινία αποτελεί παράλληλα και την πρώτη από τις δημιουργίες του Βισκόντι με θέμα τον Ευρωπαϊκό Εθνικοσοσιαλισμό – -οι άλλες δύο είναι: «Η Λεοπάρδαλη της Σικελίας» (Il Gattopardo – 1963) και «Οι Καταραμένοι» (La Caduta Degli Dei – 1969). Η Αλίντα Βάλι μας χαρίζει μία σπουδαία ερμηνεία ενώ η υπέροχη φωτογραφία με τα μοναδικά τεχνικολόρ χαρακτηριστικά κερδίζει τις εντυπώσεις και τον θεατή…

Η Γη Τρέμει
Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Με τους: Antonio Arcidiacono, Giuseppe Arcidiacono, Venera Bonaccorso
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1948
Διάρκεια: 150 λεπτά
Φορμά: Ασπρόμαυρη / 35 mm

image

Η ταινία, αποτελεί ένα νεορεαλιστικό δράμα, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζοβάνι Βέργκα “Οι Μαλαβόλιε”. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, σχετικά με τον αγώνα των ψαράδων της Σικελίας να συνδικαλιστούν, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Συμμετέχουν μη επαγγελματίες ηθοποιοί, οι ψαράδες της παραθαλάσσιας τοποθεσίας της Σικελίας, Άτσι Τρέτσα. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας του 1948.

Η Γοητεία της Αμαρτίας
Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Με τους: Burt Lancaster, Helmut Berger, Silvana Mangano
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία – Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1974
Διάρκεια: 121 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη / ψηφιακό αρχείο

image

Όλα ξεκινούν όταν ένας καθηγητής αμερικανικής καταγωγής αναγκάζεται να νοικιάσει μέρος της βίλας του στην Ρώμη στην μεσόκοπη Μαρκησία Bianca Brumonti, τον εραστή της, την κόρη της και τον φίλο της κόρης της. Ο καθηγητής, συζώντας με την ιδιότυπη «οικογένεια» σταδιακά η ζωή του αλλάζει. Τα αμαρτωλά μυστικά που ανακαλύπτει τον αναστατώνουν και τον εμπλέκουν σε μοιραίες συγκρούσεις με τον ίδιον του τον εαυτό και τους παράξενους «φιλοξενούμενούς» του.

Τολμηρό δείγμα του κλασικού έργου του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη που ξαφνιάζει με την εξέλιξή του και εντυπωσιάζει με την ατμόσφαιρά του. Σκοτεινό και μεγαλοπρεπές, γυρισμένο στο εσωτερικό ενός «παλατιού» γεμάτο έργα τέχνης γοητεύει με υπέροχες ερμηνείες που συμπληρώνουν το βισκοντικό σύμπαν και με πρωταγωνιστές  τους: Μπαρτ Λάνγκαστερ, Χέλμουτ Μπέργκερ, Σιλβάνα Μαγκάνο.

Ο Γατόπαρδος
Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Με τους: Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία – Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1963
Διάρκεια: 180 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη / 35 mm

image

Ένας Ιταλός πρίγκιπας του 19ου αιώνα, πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και ταυτόχρονα στο τέλος της παντοδυναμίας του. Βιώνει τις αλλαγές των καιρών και τη μετάβαση σε μια εποχή όπου οι τίτλοι ευγενείας, μάλλον δεν καθορίζουν τη τύχη των υπόλοιπων κοινών θνητών. Ο ίδιος κανονίζει έναν γάμο μεταξύ του αγαπημένου του νεαρού ανιψιού, με την κόρη ενός πλούσιου εμπόρου. Ο νεαρός, θα βρει την ευκαιρία για να μεταμορφωθεί από ένα ιδεαλιστή μαχητή, σε επαναστάτη και σύμβολο μιας νέας τάξης πραγμάτων. Ένα εκλεκτικό σχόλιο για το τέλος μιας τάξης και το ξεκίνημα μιας άλλης εποχής, με αριστοτεχνικό περιτύλιγμα κι ένα θυελλώδες ρομάντζο.

Μία θρυλική ταινία, για την οποία ο μεγάλος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είχε παραδεχτεί: «είναι η μόνη ταινία που ζήλεψα πραγματικά»! Η ταινία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε χαρακτηριστικά: Χρυσός Φοίνικας του  Φεστιβάλ Καννών το 1963, Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1964 και Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού, για την υπέροχη ερμηνεία του Αλέν Ντελόν, το 1964.

Το Αφιέρωμα Προβολών: «Λουκίνο Βισκόντι: Ο Κόκκινος Βαρώνος» παρουσιάζεται από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ