Στις 20 Ιουλίου του 1944, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Συνταγματάρχης της Βέρμαχτ, Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, επιχειρεί να δολοφονήσει τον Αδόλφο Χίτλερ, τοποθετώντας κρυφά μια βόμβα στο προσωπικό αεροπλάνο του Φύρερ. Η βόμβα, όμως, δεν εκρήγνυται ποτέ. 75 χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα, θυμόμαστε την ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ, «Επιχείρηση Βαλκυρία», με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, η οποία εξιστορεί τα σχετικά γεγονότα.

Ads

Για τον σκηνοθέτη Μπράιαν Σίνγκερ, η «Επιχείρηση Βαλκυρία» ήταν μια ευκαιρία για να αναλάβει την πρώτη του αληθινή ιστορία, αλλά και για να εξερευνήσει μια χρονική περίοδο, η οποία ασκούσε πάνω του μια σκοτεινή γοητεία από την παιδική του ηλικία, όταν, λόγω της εβραϊκής του καταγωγής, γνώριζε πολύ καλά τις φρικιαστικές ιστορίες για τον Χίτλερ και τη Ναζιστική εποχή της Γερμανίας:

«Πάντα με ενδιέφερε να εξερευνήσω το Γ΄ Ράιχ. Άγγιξα την περίοδο αυτή σε μια ταινία που γύρισα και ήταν βασισμένη σε νουβέλα του Στίβεν Κινγκ (“Art Pupil”), αλλά και στο πρώτο “X-Men” με την σκηνή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η «Επιχείρηση Βαλκυρία» όμως ήταν μια ευκαιρία να παρουσιάσω ένα ρεαλιστικό πορτραίτο του κόσμου εκείνου μέσα από μια απίστευτη πραγματική ιστορία για έναν ηγέτη που κατέστρεφε τη χώρα του – μαζί με ένα μεγάλο μέρος του κόσμου – και των ανθρώπων που αποφάσισαν να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν.»

image

Ads

Μια ομάδα Γερμανών αξιωματικών, με αρχηγό τον στρατιωτικό Claus von Stauffenberg (Τομ Κρουζ), σχεδιάζει τη δολοφονία του Φίρερ, ώστε να εξασφαλίσει τη δύναμη του στρατού και να λήξει ο πόλεμος. Συνωμοσίες, προδοσίες, ίντριγκα συνθέτουν μια περιπέτεια γεμάτη σασπένς, φέρνοντας στο φως όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα πίσω από μια μοναδική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας.

O Toμ Κρουζ και ο Μπράιαν Σίνγκερ, δημιουργός των ταινιών «Χ-Μen», αλλά και «Usual Suspects», ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη το ιστορικό γεγονός της απόπειρας δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ. Πρόκειται για την περίφημη επιχείρηση «Valkyrie», που πραγματοποιήθηκε το 1944.

image

Η ιστορία της επιχείρησης Βαλκυρίας παρουσιάστηκε στον Σίνγκερ από τον σεναριογράφο Κρίστοφερ ΜακΚουάρι, ο οποίος είχε συνεργαστεί ξανά με τον Σίνγκερ στους «Συνήθεις Ύποπτους», με τους οποίους κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

«Εδώ υπήρχε μία ιδιαίτερα σύνθετη και αξιοσημείωτη ιστορία, την οποία δεν είχαν ακούσει ποτέ οι περισσότεροι άνθρωποι έξω από τη Γερμανία. Ήταν μια ιστορία που αποκάλυπτε πως δεν υποστήριζαν όλοι οι Γερμανοί τον Χίτλερ, πως υπήρχαν παντός είδους αντιστασιαστές, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον στρατό. Όσα περισσότερα μάθαινα, τόσο περισσότερο ήξερα πως αυτή θα ήταν μια φανταστική ταινία. Ένα θέμα το οποίο πάντα μου ελκύει το ενδιαφέρον είναι όταν κάποιος αναγκάζεται να βγει από την πραγματικότητά του και με τον τρόπο αυτό, εξελίσσεται σαν άνθρωπος. Ο Stauffenberg και οι συνεργάτες του ήταν όλοι ευυπόληπτοι άντρες που είχαν συζύγους και παιδιά. Ήξεραν πως με την αποστολή αυτή είχαν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, ενώ είχαν καταλάβει πως η αποτυχία θα οδηγούσε στην σίγουρη καταστροφή. Αυτό είναι που θέλαμε να τιμήσουμε με την ιστορία αυτή.» – Κρίστοφερ ΜακΚουάρι

image

Οι βασικές αλλαγές που έκαναν οι σεναριογράφοι Κρίστοφερ ΜακΚουάρι και Νέιθαν Αλεξάντερ στα γεγονότα ήταν με σκοπό να συμπυκνώσουν τα χρονικά πλαίσια, ώστε να χωρέσει η ιστορία σε μια δομή δύο ωρών, αλλά και να περιορίσουν τον αριθμό των χαρακτήρων. Στην πραγματικότητα, περίπου 200 άνθρωποι εκτελέστηκαν και 700 φυλακίστηκαν για την συμμετοχή τους στην συνωμοσία της 20ης Ιουλίου. Μια ταινία όμως δεν μπορεί να ακολουθήσει ένα τέτοιο αριθμό χαρακτήρων.

«Η ένταση στην ιστορία έγκειται στην στοργή που αναπτύσσουμε για τους χαρακτήρες αυτούς. Η αγωνία κορυφώνεται ενώ παρακολουθούμε τι περνά ο κάθε άντρας που αποφασίζει να συμμετάσχει στην συνωμοσία, καθώς και τις αποφάσεις που παίρνει ο καθένας κατά τη διάρκεια της μοιραίας αυτής αποστολής.» – Κρίστοφερ ΜακΚουάρι

Το γεγονός και μόνο πως υπήρχε γερμανική αντίσταση, η οποία έφτανε ακόμα και μέχρι τις υψηλότερες βαθμίδες του στρατού, ήταν κάτι που εμψύχωνε τον σκηνοθέτη για καιρό και του υπενθύμιζε πως η ανθρωπιά δίνει κουράγιο: «Σε πολύ μικρή ηλικία, έμαθα πως υπήρχαν Γερμανοί που είχαν προσπαθήσει να σκοτώσουν τον Χίτλερ. Δεν ήξερα συγκεκριμένα για τους Stauffenberg και Olbricht, αλλά είχα ακούσει για μια βόμβα σε ένα χαρτοφύλακα και για μένα ήταν μεγάλη υπόθεση που κατάλαβα πως δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί Ναζί. Θα ήταν συγκλονιστικό εάν σε τόσο μικρή ηλικία πίστευα πως μια ολόκληρη χώρα μπορεί να είναι γεμάτη με τόσο μίσος. Ήταν καλό που γνώριζα πως υπήρχαν μερικοί που προσπάθησαν να σταθούν αντιμέτωποι.» – Μπράιαν Σίνγκερ

image

Η στυλιστική προσέγγιση του Σίνγκερ στην ταινία ήταν να συνδυάσει την λεπτομερή παρουσίαση της περιόδου του Γ΄ Ράιχ, με τη γρήγορη πλοκή και τον οπτικό δυναμισμό ενός σύγχρονου θρίλερ: «Δε γυρίζαμε ντοκιμαντέρ. Το σημαντικό ήταν να αποδοθεί η αλήθεια της ιστορίας με τον πιο καθηλωτικό τρόπο.»

Ο σκηνοθέτης πήρε επίσης την απόφαση να επιτρέψει σε κάθε μέλος του διεθνούς καστ να χρησιμοποιήσει τη δική του προφορά: «Έχω χειριστεί διεθνείς προφορές με διάφορους τρόπους στο παρελθόν. Άλλες φορές τις έχω αλλάξει και άλλες φορές τις έχω αφήσει όπως είναι. Με την «Επιχείρηση Βαλκυρία» είχα ένα εκπληκτικό καστ που υποδυόταν μια συναρπαστική, και πολλές φορές τρομακτική, ομάδα χαρακτήρων. Ένιωθα πως θα ήταν πιο δυνατό αν ο καθένας χρησιμοποιούσε τη φυσική του διάλεκτο. Όταν αρχίζει η ταινία, μεταφέρεσαι στον κόσμο των Γερμανών στρατιωτών στα μέσα των ’40s. Αυτό που σε παρασύρει στον κόσμο αυτό είναι οι χαρακτήρες – οι περήφανοι αυτοί στρατιωτικοί που αντιλήφθηκαν πως είχαν έναν τερατώδη ηγέτη και ένιωθαν πως έπρεπε να τον ξεφορτωθούν. Η προτεραιότητα ήταν να αποδοθούν οι χαρακτήρες μέσα από δυνατές και πολύ ανθρώπινες ερμηνείες.»

Οι Πρωταγωνιστές

Τομ Κρουζ

image

Ο Τομ Κρουζ γεννήθηκε το 1962 στη Νέα Υόρκη. Μέχρι σήμερα, ο Κρουζ έχει βρεθεί τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ, με τις ταινίες “Γεννημένος την 4η Ιουλίου”, “Τζέρι Μαγκουάιρ” και “Μανόλια”. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1981, όταν ήταν μόλις 19 ετών, με την ταινία “Ατελείωτη Αγάπη”. Στη συνέχεια συμμετείχε στις ταινίες “Taps” και “The Outsiders” αλλά τράβηξε την προσοχή κοινού και κριτικών με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Οι Σκοτεινές Μπίζνες ενός Πρωτάρη”. Σύντομα αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες του Χόλιγουντ με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες “Top Gun”, “Το Χρώμα του Χρήματος”, “Cocktail”, “Ο Άνθρωπος της Βροχής”, “Μέρες Κεραυνού”, “Ζήτημα Τιμής”, “Η Φίρμα” και “Συνέντευξη με έναν Βρυκόλακα”. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης τις ταινίες “Μάτια Ερμητικά Κλειστά”, η οποία είναι η τελευταία ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, “Vanilla Sky”, “Ο Τελευταίος Σαμουράι” και “Collateral”. Με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει συνεργαστεί στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας “Minority Report” και “Ο Πόλεμος των Κόσμων”.

«Όταν διάβασα για πρώτη φορά το σενάριο, το βρήκα συναρπαστικό σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, από την οπτική της Ιστορίας αλλά και από την οπτική ενός εξαιρετικού θρίλερ. Ήταν δυναμικό και αγωνιώδες από την αρχή μέχρι το τέλος. Το βρήκα ακόμα πιο συγκλονιστικό όταν ανακάλυψα πως ήταν βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Ο συνδυασμός αυτός το έκανε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μένα. Ο Μπράιαν είναι κάποιος με τον οποίο ήθελα πάντα να συνεργαστώ. Θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης. Ακόμα και όταν ήταν παιδί, γύριζε ταινίες για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε ένα εμφανές πάθος για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι μια διαχρονική ταινία επειδή ασχολείται με θέματα που είναι διαχρονικά: αξιοπρέπεια, ηρωϊσμός, δειλία, συμβιβασμός. Για τι είσαι διατεθειμένος να αντισταθείς ή σε τι αποφασίζεις να μην κάνεις τίποτα; Αυτά είναι ερωτήματα που εμείς, ως άνθρωποι, εξετάζουμε στην ίδια μας τη ζωή.»

Κένεθ Μπράνα

image

Ο Κένεθ Μπράνα γεννήθηκε το 1960 στο Μπέλφαστ, είναι επιτυχημένος σκηνοθέτης, συγγραφέας, παραγωγός και ηθοποιός, με πολλές δουλειές τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο. Με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην ταινία “Ερρίκος Ε΄” κέρδισε την αναγνώριση από τους κριτικούς μαζί με αρκετά βραβεία, για την σκηνοθεσία και την ερμηνεία του. Ως ηθοποιός, η φιλμογραφία του περιλαμβάνει τις ταινίες “O Άνθρωπος του Βάλτου”, “Διασημότητες”, “Wild Wild West”, “Ο Μακρύς Δρόμος του Γυρισμού”, “O Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά” και άλλες. Ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης έχει δουλέψει στις ταινίες “Νεκροί Ξανά”, “Φράνκενσταϊν”, “Άμλετ”, “Αγάπης Αγώνας Άγονος”, ενώ σκηνοθέτησε την ταινία “Sleuth” με τον Τζουντ Λο και τον Μάικλ Κέιν.

Ο Κένεθ Μπράνα έχει μεταφέρει πέντε θεατρικά έργα του Σέξπιρ στην μεγάλη οθόνη: “Άμλετ”, “Αγάπης Αγώνας Άγονος”, “Πολύ Κακό για το Τίποτα”, “Ερρίκος ο Ε'” και “Όπως σας Αρέσει”. Για τον “Ερρίκο τον Ε΄” μάλιστα απέσπασε βραβείο BAFTA για Καλύτερη Σκηνοθεσία, καθώς και υποψηφιότητες για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Α’ Αντρικού Ρόλου.

Μπιλ Νάι

image

Ο Μπιλ Νάι γεννήθηκε το 1949 στο Σάρεϊ της Μ.Βρετανίας, σπούδασε αγγλική φιλολογία και στη συνέχεια χορό και υποκριτική. Εγινε ευρύτερα γνωστός από την ερμηνεία του στην ταινία “Love Actually” του Ρίτσαρντ Κέρτις, για την οποία βραβεύθηκε με BAFTA Β’ Ανδρικού Ρόλου. Με συμμετοχές σε περισσότερες από εβδομήντα ταινίες, ο Μπιλ Νάι έχει τιμηθεί με βραβεία και πολλές υποψηφιότητες για τις ερμηνείες του στον κινηματογράφο, την τηλεόραση αλλά και το θέατρο. Για την τηλεταινία “Gideon’s Daughter” κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α΄ Ανδρικού σε Μίνι Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία το 2005.

Καρίς Βαν Χάουτεν

image

Η Καρίς Βαν Χάουτεν γεννήθηκε το 1976 στο Λέιντερντροπ της Ολλανδίας, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Άμστερνταμ και το Μουσικό Θέατρο το 2000 και θεωρείται σήμερα μια από τις πιο ταλαντούχες και όμορφες ηθοποιούς της χώρας της, με σημαντικές εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς, κινηματογραφικούς και θεατρικούς ρόλους, όπως “Ηλέκτρα” και “Έντα Γκάμπλερ”. Έχει κερδίσει τρία βραβεία Golden Calf Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολλανδίας: το 1999 για τον ομώνυμο ρόλο στην τηλεοπτική σειρά “Suzy Q”, το 2002 για την ταινία “Minoes” και το 2006 για την ταινία “Black Book” του Πολ Βερχόφεν. Συμμετείχε στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας “Repossession Mambo”, δίπλα στους Τζουντ Λο, Φόρεστ Ουίτακερ και Άλις Μπράγκα.

Επιχείρηση Βαλκυρία / Valkyrie
Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σίνγκερ
Σενάριο: Κρίστοφερ Μακουάρι, Νέιθαν Αλεξάντερ
Πρωταγωνιστές: Τομ Κρουζ, Κένεθ Μπράνα, Μπιλ Νάιγκι, Κάρις φαν Χάουτεν, Έντι Λίζαρντ, Τέρενς Σταμπ, Τομ Γουίλκινσον
Μουσική: Τζον Ότμαν
Φωτογραφία: Νιούτον Τόμας Σίγκελ
Μοντάζ: John Ottman
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2008
Διάρκεια: 121 λεπτά