Ένας απόμαχος κλέφτης κοσμημάτων πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του όταν κινεί αδίκως υποψίες πως έχει επιστρέψει στο παλιό του επάγγελμα. Οι Κάρι Γκραντ και Γκρέις Κέλι πρωταγωνιστούν στην κλασική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ που γυρίστηκε στη Νότια Γαλλία, 65 χρόνια πριν και κυκλοφορεί σε επανέκδοση, δίνοντας μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ένας ασύλληπτος κλέφτης, ο οποίος πλέον έχει αποσυρθεί από το επάγγελμα, ερωτεύεται μια πλούσια Αμερικανίδα και χωρίς να το καταλάβει, καταλήγει καταζητούμενος της αστυνομίας. Ο Κάρι Γκραντ ενσαρκώνει τον Τζον Ρόμπι, έναν μετανιωμένο κλέφτη κοσμημάτων, παλιότερα γνωστό ως «Γάτο», σε αυτό το κλασικό ατμοσφαιρικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

image

Όταν ένα νέο κύμα κλοπών κοσμημάτων ξεσπά στα πολυτελή ξενοδοχεία της Γαλλικής Ριβιέρας, ο Ρόμπι θεωρείται ύποπτος και πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του. Στο πρόσωπο της ευκατάστατης κληρονόμου Φράνσις (Γκρέις Κέλυ) βλέπει την ευκαιρία να παγιδεύσει τον πραγματικό κλέφτη, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τα εκθαμβωτικά κοσμήματα της μητέρας της (Τζέσι Ρόϋς Λάντις).

Ads

image

Το σχέδιό του ναυαγεί, η Φράνσις όμως που πιστεύει ότι είναι αθώος, προσπαθεί να του αποδείξει την αγάπη της, βοηθώντας τον να δραπετεύσει. Παράλληλα και μέσα από κλιμακούμενες εντάσεις, ο αληθινός εγκληματίας σταδιακά αποκαλύπτεται.

Ένα από τα κλασικά φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ με δύο υπέροχους ηθοποιούς επί της οθόνης. Το «Κυνήγι του Κλέφτη» (To Catch a Thief – 1955) απέσπασε το Όσκαρ Φωτογραφίας, ενώ είχε δύο ακόμα υποψηφιότητες στις Κατηγορίες Σκηνικών και Κοστουμιών. Το φιλμ είχε προβληθεί εκείνη την χρονιά και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας.

image

Η ταινία αποτελεί την πρώτη, από τις πέντε δημιουργίες του μετρ του σασπένς η οποία γυρίστηκε σε Vistavision. Συγχρόνως ήταν η τελευταία ταινία που η Γκρέις Κέλι γύρισε για λογαριασμό του Χίτσκοκ, καθώς η ηθοποιός παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Ρενιέ του Μονακό και αποσύρθηκε.

image

Χρόνια αργότερα ο Χίτσκοκ προσπάθησε να αναθέσει στην Πριγκίπισσα Γκρέις τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Μάρνι (Marnie, 1964), αλλά η Κέλι αναγκάστηκε να αρνηθεί καθώς οι πολίτες του Μονακό αντέδρασαν αρνητικά.

Άλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock (13 Αυγούστου 1899 – 29 Απριλίου 1980)

image

Μέσα από την πλούσια φιλμογραφία του και το μοναδικό του έργο, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παραμένει διαχρονικά ένας πρωτοπόρος σκηνοθέτης και σημείο αναφοράς, τόσο για τους θεατές όσο και για τους συναδέλφους του στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Προτάθηκε συνολικά πέντε φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας: το 1941 (Ρεβέκκα), το 1945 (Στον Ίσκιο του Θανάτου / Ναυαγοί) το 1946 (Νύχτα Αγωνίας), το 1955 (Σιωπηλώς Μάρτυς) και το 1961 (Ψυχώ), αλλά δε το κέρδισε ποτέ. Ωστόσο η Ακαδημία αναγνωρίζοντας το λάθος της, του απένειμε το 1968, ένα τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης.

«Για να φτιάξεις μία πραγματικά καλή ταινία χρειάζεσαι 3 πράγματα: σενάριο, σενάριο, και σενάριο…» – Άλφρεντ Χίτσκοκ

Διαβάστε Επίσης:

Κάρι Γκραντ / Cary Grant (18 Ιανουαρίου του 1904 – 29 Νοεμβρίου του 1986)

image

Υπήρξε ένας από τους πιο γοητευτικούς και αξιόλογους ηθοποιούς, με σπουδαία φιλμογραφία στο ενεργητικό του, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της χρυσής περιόδου του Χόλιγουντ. Αν και τιμήθηκε μόλις μ’ ένα Όσκαρ, το 1970 για τη συνολική του προσφορά, ο Κάρι Γκραντ, συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Φρανκ Κάπρα και ο Χάουαρντ Χοκς, έχοντας στο πλευρό του υπέροχες ηθοποιούς, όπως η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η Κάθριν Χέμπορν, η Γκρέις Κέλυ και η Όντρεϊ Χέπμπορν. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δεύτερο στη λίστα με τους 25 σημαντικότερους κινηματογραφικούς σταρ όλων των εποχών.

«Όλοι θέλουν να γίνουν ο Κάρι Γκραντ. Κι εγώ επίσης…» – Κάρι Γκραντ

Διαβάστε Επίσης:

image

Tο Κυνήγι του Κλέφτη / To Catch a Thief
Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: Τζον Μάικλ Χέιζ
Πρωταγωνιστούν: Κάρι Γκραντ, Γκρέις Κέλι, Τζον Γουίλιαμς, Σαρλ Βανέλ
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Μπερκς
Μοντάζ: Τζορτζ Τομασίνι
Μουσική: Λιν Μάρεϊ
Έτος Παραγωγής: 1955
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 106 λεπτά