Το 1962, ο Φρανσουά Τρυφώ παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του – είχαν προηγηθεί τα «400 Χτυπήματα» και το «Πυροβολήστε τον Πιανίστα» – μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Henri-Pierre Roché, «Ζιλ και Τζιμ» με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Ζαν Μορό. Μία σπουδαία ταινία, η οποία φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής, θυμίζοντας μας πως οι πραγματικά σπουδαίες ταινίες, παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

Ads

«Το Σινεμά του αύριο δε θα γίνει από υπαλλήλους της κάμερας, αλλά από καλλιτέχνες για τους οποίους το γύρισμα θα είναι μια περιπέτεια εκπληκτική και παθιασμένη… Το σινεμά του αύριο, θα είναι μία ερωτική πράξη.» – Φρανσουά Τρυφώ

image

Ο Ζιλ και ο Τζιμ, είναι δύο ευαίσθητοι διανοούμενοι, οι οποίοι συναντιούνται στο Παρίσι του 1914. Ερωτεύονται την ίδια γυναίκα, η οποία αν και παντρεύεται τον Τζιμ, έχει ως εραστή της τον Ζιλ. Ο πόλεμος που ξεσπά τους χωρίζει. Όταν ξανασυναντιούνται αργότερα, αυτός ο έρωτας για τρεις θα καταλήξει σε τραγωδία.

Ads

Το φιλμ «Ζιλ και Τζιμ», γυρισμένο το 1962, αποτελεί ένα υπέροχο δείγμα γραφής του κινηματογραφικού κινήματος της νουβέλ βαγκ. Ένας θρυλικός ρόλος για τη Ζαν Μορό, με το ρεφρέν του τραγουδιού «Tourbillon de la vie» να βρίσκεται στο θυμικό όλων.

image

Πρόκειται για μια ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα στον Ζιλ, τον Τζιμ και την Κατρίν, η οποία αντέχει στον χρόνο, παρουσιάζοντας έναν κόσμο μποέμικο αλλά και τραγικό ταυτόχρονα, που εξελίσσεται με φόντο την περίοδο του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Φρανσουά Τρυφώ / François Truffaut

Ο Φρανσουά Τρυφώ γεννιέται στις 6 Φεβρουαρίου του 1932. Από νωρίς εκδηλώνει την αγάπη του για την 7η Τέχνη. Με τη βοήθεια του θεωρητικού του κινηματογράφου Αντρέ Μπαζέν, άρχισε να γράφει κριτικές στο θρυλικό περιοδικό, Cahiers du cinema. H θητεία του στο περιοδικό, του προσέφερε το πιο σημαντικό στοιχείο, την κινηματογραφοφιλία. Όχι τόσο ως ένας εκλεκτικός θεατής ή ένας ψυχρός κριτής, αλλά κυρίως ως ένας εραστής ενός κινηματογράφου χωρίς όρια και σύνορα.

image

Για τον Τρυφώ η κινηματογραφική αίθουσα είναι ο τόπος όπου τα προσωπικά φαντάσματα ενσαρκώνονται, όπου ασκείται μια παραμυθία για τις οδύνες και λύπες του βίου. Το ιδιαίτερο ύφος του Φρανσουά Τρυφώ δεν δυναστεύει την αφήγηση, δεν της επιβάλλεται, αλλά αντίθετα αφήνει χώρο για να κινηθούν και να αναπνεύσουν τα φιλμικά πρόσωπα.

Καθώς η αφήγηση παραμένει ένας ακρογωνιαίος λίθος της μυθοπλασίας, ο κινηματογραφικός φακός παρακολουθεί τα πρόσωπα με καθαρό βλέμμα, απαλλαγμένο από τις όποιες πολιτικές ή ψυχαναλυτικές παρεμβολές που ταλανίζουν το έργο άλλων σκηνοθετών της εποχής. Ο Φρανσουά Τρυφώ έφυγε από τη ζωή και πέρασε στην ιστορία στις 21 Οκτωβρίου του 1984. Υπήρξε ένας από τους βασικούς υπεύθυνους τόσο για τον τρόπο που βλέπουμε, όσο και για τον τρόπο που γράφουμε για το Σινεμά.

Διαβάστε επίσης:

Ζαν Μορό / Jeanne Moreau

Γεννημένη στις 23 Ιανουαρίου του 1928, στο Παρίσι, η Ζαν Μορό ξεκίνησε την καριέρα της το 1947 στο θέατρο. Στην πλούσια φιλμογραφία της, η Γαλλίδα καλλιτέχνης, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της πατρίδας της, όπως ο Φρανσουά Τρυφώ, ο Λουί Μαλ, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Ζακ Ντεμύ, ο Ροζέ Βαντίμ και ο Ζαν Ρενουάρ. Έφυγε από τη ζωή, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου του 2017, σε ηλικία 89 ετών στο Παρίσι, αλλά είναι σίγουρο ότι για όσους αγαπούν την Έβδομη Τέχνη, θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά και στη μνήμη τους.

Διαβάστε επίσης:

image

Ζιλ και Τζιμ / Jules et Jim
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό
Σενάριο: Φρανσουά Τριφό, Ζαν Γκρουόλ
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Μορό, Οσκαρ Βέρνερ, Ανρί Σερ
Φωτογραφία: Ραούλ Κουτάρ
Μοντάζ: Κλοντίν Μπουσέ
Μουσική: Ζορζ Ντελρού
Έτος Παραγωγής: 1962
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 105 λεπτά