Η δραματουργία της ταινίας είναι βασισμένη εξ’ ολοκλήρου πάνω σε μια απάτη και περιλαμβάνει σεκάνς που έχουν περάσει στην ανθολογία του Παγκόσμιου Σινεμά. Το θρυλικό φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων», με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Κάρι Γκραντ, προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να το απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη.

Ads

«Είμαι ένας τυποποιημένος σκηνοθέτης. Αν γυρνούσα τη Σταχτοπούτα, το κοινό θα άρχιζε αμέσως να ψάχνει το πτώμα μέσα στην άμαξα-κολοκύθα.» – Άλφρεντ Χίτσκοκ

Σασπένς από την πρώτη ως την τελευταία σκηνή, αγωνία στο κόκκινο, καταιγιστικός ρυθμός, δηλητηριώδες χιούμορ. Η πιο συναρπαστική, διασκεδαστική και θεαματική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, το αριστουργηματικό «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων», ένα εντυπωσιακό κυνηγητό από τη Νέα Υόρκη στο όρος Ράσμορ με πρωταγωνιστή τον Κάρι Γκραντ, είναι για φέτος η ταινία της ανοιχτής προβολής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

image

Ads

Η κατασκοπευτική περιπέτεια του ιδιοφυούς σκηνοθέτη μετατρέπεται σε αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 18 Ιουλίου, σε ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία της Θεσσαλονίκης, στην Προβλήτα Ά, στο Λιμάνι της πόλης.

Τι θα συμβεί όταν ένας φιλήσυχος διαφημιστής πέσει θύμα απαγωγής μιας συμμορίας κατασκόπων που τον περνούν για έναν ανύπαρκτο πράκτορα της CIA; Η ταινία του Χίτσκοκ, με τον Κάρι Γκραντ στην καλύτερη κατά πολλούς ερμηνεία της καριέρας του, είναι ένα φιλμ-αρχέτυπο κινηματογραφικής αφήγησης και παράλληλα μία από τις πιο ψυχαγωγικές ταινίες του Βρετανού σκηνοθέτη.

Πληροφορίες:
Ώρα προσέλευσης: 21:00 – ώρα έναρξης προβολής: 21:30
Χώρος: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα Α΄, μπροστά από το Μουσείο Κινηματογράφου

image

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, με τη χορηγία της Fischer. Μέγας Χορηγός: COSMOTE TV.

Οι δωρεάν ανοιχτές προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελούν σημείο συνάντησης των σινεφίλ της πόλης. Ο αγαπημένος θεσμός ξεκίνησε το 2016 με το «Chinatown», το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.500 θεατές. Έναν χρόνο αργότερα, προβλήθηκαν οι ταινίες «All that Jazz» στο Λιμάνι και «Φρανκεστάιν Τζούνιορ» στο Δήμο Παύλου Μελά, ενώ πέρυσι το κοινό διασκέδασε με τους ήρωες της κωμωδίας, «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα».

image

Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων / North by Northwest
Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: Ερνεστ Λέχμαν
Πρωταγωνιστούν: Κάρι Γκαρντ, Εβα Μαρί Σαντ, Τζέιμς Μέισον, Τζέσι Ρόις Λάντις
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Μπερκς
Μοντάζ: Τζορτζ Τομασίνι
Μουσική: Μπέρναρντ Χέρμαν
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1959
Διάρκεια: 131 λεπτά

image

Ο Ρότζερ Θόρνχιλ (o Κάρι Γκραντ ίσως στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του), ένας φιλήσυχος διαφημιστής, από ένα λάθος, θα γίνει το θύμα απαγωγής μιας συμμορίας κατασκόπων, με αρχηγό τον Φίλιπ Βάνταμ, οι οποίοι νομίζουν ότι ο Θόρνχιλ είναι ο ανύπαρκτος πράκτορας της CIA Τζορτζ Κάπλαν. Ο Ρότζερ θα δραπετεύσει, αλλά θα πρέπει να βρει τον Κάπλαν για να μπορέσει να αποδείξει την αθωότητά του, καθώς τον κατηγορούν για ένα φόνο που ποτέ δεν διέπραξε. Προσπαθεί λοιπόν να διερευνήσει μόνος του την υπόθεση και καταδιωκόμενος από τους πάντες και τα πάντα μπλέκει σε μια περιπέτεια από τη μία ως την άλλη άκρη της Αμερικής.

image

Αμείωτο σασπένς από την πρώτη ως την τελευταία σκηνή. Αγωνία, καταιγιστικός ρυθμός, απρόβλεπτες ανατροπές, δηλητηριώδες χιούμορ, καθηλωτική εξέλιξη που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Η ταινία «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων», αποτέλεσε την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και συνδυάζει μ’ έναν τρόπο μαγικό την καθαρόαιμη περιπέτεια, το ψυχολογικό θρίλερ και το καυστικό χιούμορ, με το ρομαντικό δράμα. Μία ταινία αρχέτυπο στην κινηματογραφική αφήγηση. Το υπέροχο μουσικό σκορ υπογράφει ο βασικός συνεργάτης του Χίτσκοκ και σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μπέρναν Χέρμαν.

image

Η δραματουργία της ταινίας είναι βασισμένη εξ’ ολοκλήρου πάνω σε μια απάτη και περιλαμβάνει σεκάνς που έχουν περάσει στην ανθολογία του παγκόσμιου σινεμά: το ραντεβού στη μέση του πουθενά με τον θάνατο, όπου ο Θόρνχιλ καταδιώκεται από ένα ψεκαστικό αεροπλάνο και η τελική μονομαχία στο όρος Ράσμορ, στη Βόρεια Ντακότα,  ακριβώς δίπλα στην τεράστια πέτρινη μύτη του Αβραάμ Λίνκολν. Σκηνές οι οποίες αποτελούν μαθήματα σκηνοθεσίας και μοντάζ, ενώ είναι παράλληλα από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές δράσης που μας έχει χαρίσει ο κινηματογράφος.

Διαβάστε επίσης: