Το 1971 ο Γούντι Άλεν, σκηνοθετεί, υπογράφει το σενάριο μαζί με τον Μίκι Ρόουζ και πρωταγωνιστεί, στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του: «Μπανάνες / Bananas». Πρόκειται για μία πρωτότυπη αντιπολεμική σάτιρα, όπου ο ερωτευμένος ήρωας μας, θα ταξιδέψει σε μία φανταστική χώρα της Νοτίου Αμερικής, θα εμπλακεί στην επανάσταση εναντίον της δικτατορίας, ενώ θα κυνηγηθεί από τη CIA, καθώς θα τον θεωρήσουν κομμουνιστή.

Ads

Στις «Μπανάνες» (Bananas – 1971) του Γούντι Άλεν, πρωταγωνιστής είναι ο Φίλντιν Μέλις (Γούντι Άλεν/ Woody Allen), ένας μοναχικός και αδέξιος Νεοϋρκέζος, ο οποίος ερωτεύεται τη Νάνσι (Λουίζ Λάσερ / Louise Lasser), μία πολιτική ακτιβίστρια.

Ο ήρωας μας, πηγαίνει σε πορείες και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να την πείσει ότι αξίζει την αγάπη της, αλλά η Νάνσι τον απορρίπτει καθώς θέλει κάποιον με περισσότερες ηγετικές ικανότητες.

image

Ads

Ο Φίλντιν πηγαίνει στο Σαν Μάρκος, ένα μικροσκοπικό κράτος της Λατινικής Αμερικής που κυβερνάται από έναν σκληρό δικτάτορα. Επικρατεί αναταραχή, ο Φίλντιν τάσσεται στο πλευρό των ανταρτών και καταφέρνει τελικά να γίνει πρόεδρος της χώρας.

Όταν επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κλείσει κάποιες εμπορικές συμφωνίες, ξανασυναντά τη Νάνσι, η οποία αυτή τη φορά τον ερωτεύεται…

Οι «Μπανάνες» του 1971, αποτελούν την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του χαρισματικού ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Γούντι Άλεν. Είχαν προηγηθεί το 1966 το «What’s Up, Tiger Lily?» και το 1969 το φιλμ, «Take the Money and Run».

image

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι σ’ έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, συμμετέχει και ο Σιλβέστερ Σταλόνε, σε μία από τις πρώτες του κινηματογραφικές εμφανίσεις, πέντε χρόνια πριν από την επιτυχία του «Rocky» (1976).

Μία ιδιοφυής παρωδία εφ’ όλης της ύλης, από τις σχέσεις ως τη δικτατορία, οι «Μπανάνες» των έξυπνων αστείων, αποτελούν ένα κλασσικό δείγμα γραφής των πρώτων ταινιών που καθιέρωσαν τον Γούντι Άλεν ως ασυγκράτητο και ακούραστο δημιουργό.

Αντιμετωπίζοντας τα σενάριά του περισσότερο ως οδηγό, παρά σαν κάτι περιοριστικό, ο Άλεν γνωρίζει όσο λίγοι να χρησιμοποιεί το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στις 28 Απριλίου του 1971, στην αγαπημένη Νέα Υόρκη του Γούντι Άλεν. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute – AFI) την κατέταξε 69η στη λίστα του, με τις 100 καλύτερες αμερικανικές κωμωδίες.

image

Στις πρώτες ταινίες του, όπως «Οι Μπανάνες, ο Γούντι Άλεν χρησιμοποιεί την πείρα του από το stand-up comedy για να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το αυθόρμητο χιούμορ που επιθυμεί. Αντί να εμβαθύνει σε έναν χαρακτήρα και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, βασίζεται στο αυτοσχεδιαστικό ταλέντο του.

«Οι Μπανάνες ήταν μία από τις ταινίες, στις οποίες η μόνη μου έγνοια ήταν να είμαι αστείος. Ήθελα να βεβαιωθώ ότι όλα ήταν αστεία και με γρήγορο ρυθμό. Κάποιες από τις ταινίες που κάνω, περιγράφονται καλύτερα ως κινούμενα σχέδια», αποκαλύπτει ο Γούντι Άλεν.

Οι «Μπανάνες» είναι αναμφισβήτητα μία από αυτές, καθώς ακόμα και η διαφήμισή της παρουσίαζε τον πρωταγωνιστή ως ήρωα κόμικ. «Οι άνθρωποι δεν ματώνουν και κανείς δεν πεθαίνει στ’ αλήθεια. Είναι απλά μια γρήγορη ταινία με αστεία κατά συρροήν και αλλεπάλληλες μεταβάσεις από το ένα θέμα στο άλλο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

image

Γούντι Άλεν

Γεννημένος την 1η Δεκεμβρίου του 1935 στο Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης, ο Γούντι Άλεν, είναι ένας ακούραστος σκηνοθέτης που κάθε χρόνο, πιστός στο ραντεβού του με το κοινό, μας παρουσιάζει και από μία νέα δημιουργία του. Διαθέτει μία αξιοζήλευτη φιλμογραφία, έχοντας συνεργαστεί με τους κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής του.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στην σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία. Αφού εργάστηκε αρχικά ως stand up κωμικός, το 1965 έγραψε το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο «What’s new Pussycat» και την επόμενη χρονιά γύρισε την πρώτη του ταινία με τίτλο «What’s Up, Tiger Lily?».

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και μουσικός – τα τελευταία χρόνια κάνει live performances με μια τζαζ μπάντα – o Γούντι Άλεν είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς της εποχής μας με περισσότερες από 50 ταινίες στο ενεργητικό του. Ταινίες, τις οποίες σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και συχνά πυκνά περνά και μπροστά από την κάμερα, πρωταγωνιστώντας.

Διαβάστε Επίσης:

image

Μπανάνες / Bananas
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Σενάριο: Γούντι Άλεν, Μίκι Ρόουζ
Πρωταγωνιστές: Γούντι Άλεν, Λουίζ Λάσερ, Κάρλος Μονταλμπάν
Μουσική: Μάρβιν Χάμλις
Φωτογραφία: Άντριου Μ. Κοστικιάν
Μοντάζ: Ρον Κάλις, Ραλφ Ρόουζενμπλουμ
Έτος Παραγωγής: 1971
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 82 λεπτά