Το 1969 κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους η κλασική δημιουργία του Ζακ Ντερέ. 50 χρόνια μετά την πρώτη προβολή στις Αίθυουσες – της ταινίας που επανένωσε στην μεγάλη οθόνη ένα θρυλικό ζευγάρι – βουτάμε στην «Πισίνα», παρέα με την γοητευτική Ρόμι Σνάιντερ και τον υπέροχο Αλέν Ντελόν, με αφορμή την επανέκδοσή της και υπό τους μαγικούς ήχους του Μισέλ Λεγκράν.

Ads

Ο Ζαν-Πολ και η Μαριάν περνούν τις διακοπές τους σε μία βίλα στη Νότια Γαλλία. Όταν όμως ο πρώην εραστής της, Χάρυ μαζί με τη νεαρή του κόρη Πενελόπ, εμφανίζονται ξαφνικά, οι ονειρεμένες καλοκαιρινές ημέρες πνίγονται στην ανείπωτη ζήλια και το υπόκωφο πάθος, με τα κρυστάλλινα νερά της πισίνας να μετατρέπονται μοιραία στο σκηνικό ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος.

Οι ήρωες μας γίνονται μέρος ενός παιχνιδιού πάθους γύρω από μια πισίνα, ενός επικίνδυνου παιχνιδιού που οδηγεί στη δολοφονία. Ο επιθεωρητής Λεβέκ προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος, με την αδρεναλίνη να εκτοξεύεται, σε μια ταινία που λειτουργεί παράλληλα ως ερωτικό και αστυνομικό δράμα αλλά κρύβει έντεχνα κι ένα σχόλιο για τη μπουρζουαζία της εποχής.

image

Ads

Τέσσερις δυνατοί χαρακτήρες γύρω από μια πισίνα, ένα ζεστό καλοκαίρι. Τέσσερα κορμιά που καίγονται από τις επιθυμίες τους. Μια πισίνα το κέντρο βάρους της εξάρτησης τους με τους υπόλοιπους. Ένα παιχνίδι για τον έρωτα, μέχρι που ο ένας βρίσκεται νεκρός. Τότε όλα αλλάζουν.

Τα προσωπεία ραγίζουν κι ο αστυνομικός ντετέκτιβ προσπαθεί να αποδώσει την ευθύνη της δολοφονίας σ’ έναν. Τα νερά της πισίνας θολώνουν. Οι επιθυμίες εκτοξεύουν την αδρεναλίνη, η ενοχή και το πάθος έχουν τα ίδια συστατικά, δύσκολα να ξεδιαλύνεις τι επιβιώνει μετά, ο πιο δυνατός ή μήπως ο πιο αδίστακτος στα συναισθήματα.

image

«Έψαχνα για μια γυναίκα, που θα ήταν ωριμότερη του, που θα του έκανε ψυχανάλυση όσο αυτός τη μάγευε. Σκεφτόμουν τη Μόνικα Βίτι, τη Νάταλι Γουντ και την ‘Αντζι Ντίκινσον. Όταν όμως μίλησα με τον Αλαίν, ήταν ολοφάνερο πως δεν υπήρχε πιο κατάλληλη από την Ρόμυ Σνάιντερ.» – Ζακ Ντερέ

Ρόμυ και Αλέν… μία μεγάλη αγάπη, ξαναζωντανεύει στα πλατό και καταθέτει την πρόταση του για ένα Σινεμά πιο ερωτικό. Η αγαπημένη Ρόμυ Σνάϊντερ πιο όμορφη από ποτέ, με αντίζηλο την επίσης εκρηκτική Τζέιν Μπίρκιν, γυναίκες κι οι δύο σύμβολα της δεκαετίας του ’70 και μαζί τους ο αγέραστος γόης, Αλέν Ντελόν, με την συνδρομή του Μωρίς Ρονέ.

image

Τέσσερις σταρ. Τέσσερις άνθρωποι που αγαπούσαν τα πάθη τους, τυλιγμένοι σε μια ιστορία ίντριγκας από τον μάστορα της αστυνομικής πλοκής, Ζαν Κλοντ Καριέρ με μουσική υπόκρουση την υπέροχη μελωδία του βραβευμένου με τρία Όσκαρ συνθέτη, Μισέλ Λεγκράν (The Thomas Crown Affair, Summer of ’42, Yentl).

image

Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ρόμι Σνάιντερ και ο Αλέν Ντελόν, συνεργάστηκαν πέντε συνολικά φορές στην μεγάλη οθόνη, με την «Πισίνα» να σηματοδοτεί την τέταρτη κατά σειρά συνεργασία τους και πιο εμβληματική, η οποία πραγματοποιήθηκε πέντε περίπου χρόνια αφού είχαν ήδη χωρίσει μετά από πέντε περίπου χρόνια σχέσης, από το 1959, μέχρι και το 1964. Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η ταινία αποτέλεσε έμπνευση για το «A Bigger Splash» (2015) του Ιταλού σκηνοθέτη, Λούκα Γκουαντανίνο.

Ρόμι Σνάιντερ

image

Γεννημένη στην Βιέννη της Αυστρίας και μεγαλωμένη από οικογένεια ηθοποιών, η Ρόμι Σνάιντερ έγινε από νωρίς γνωστή ως «Πριγκίπισσα Σίσσυ» με τον ρόλο της στην σχετική τριλογία με θέμα τη ζωή της Ελισάβετ της Βαυαρίας. Ένας ρόλος που της χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε τη Νέμεσις της προσπαθώντας σε όλη την καριέρα της να τον αποποιηθεί. Όμως η θριαμβευτική πορεία της Ρόμι Σνάιντερ στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, επισκιαζόταν πάντα από την τραγικότητα της προσωπικής της ζωής. Έφυγε, στις 29 Μαΐου του 1982, στο Παρίσι, σε ηλικία μόλις 43 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Αλέν Ντελόν

image

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του, η οποία μετρά πάνω από πέντε δεκαετίες, ο Αλέν Ντελόν έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο διακεκριμένους σκηνοθέτες του διεθνούς κινηματογράφου: από τον Βισκόντι, τον Αντονιόνι και τον Κλεμάν, μέχρι τον Μελβίλ, τον Γκοντάρ και τον Λόουζι.

Διαβάστε επίσης:

image

Η Πισίνα / La Piscine / The Swimming Pool
Σκηνοθεσία: Ζακ Ντερέ
Σενάριο: Ζαν Κλοντ Καριέρ, Ζακ Ντερέ
Πρωταγωνιστούν: Αλέν Ντελόν, Ρόμι Σνάιντερ, Μορίς Ρονέ, Τζέιν Μπίρκιν
Φωτογραφία: Ζαν-Ζακ Ταρμπέ
Μοντάζ: Πολ Καγιάτ
Μουσική: Μισέλ Λεγκράντ
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1969
Διάρκεια: 120 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Έγχρωμη