Το 2015, το BBC ρώτησε εξήντα δύο Κριτικούς Κινηματογράφους, ποιες είναι οι εκατό καλύτερες Αμερικανικές Ταινίες όλων των εποχών. Στην θέση Νο. 84 συναντάμε το θρυλικό «Deliverance / Όταν Ξέσπασε η Βία» του Τζον Μπούρμαν. Πενήντα χρόνια μετά, η ταινία προβάλλεται στο Τμήμα «New Hollywood» του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, δίνοντας μας την ευκαιρία να το απολαύσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Tέσσερις φίλοι από την πόλη φτάνουν στα Aπαλάχια Όρη. O Λούις έχει πείσει τους άλλους τρεις να διαπλεύσουν με κανό έναν ανεξερεύνητο και κατά πάσα πιθανότητα επικίνδυνο ποταμό. Oι δυο ντόπιοι που θα οδηγήσουν τα αυτοκίνητα της παρέας στο μέρος όπου θα φτάσουν με τα κανό, προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το παράτολμο σχέδιό τους.

image

H πρώτη μέρα είναι καθαρή απόλαυση, καθώς οι φίλοι μαθαίνουν να χειρίζονται τα κανό τους και περνούν το πρώτο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής. Tη δεύτερη όμως ημέρα, ο Eντ και ο Mπόμπι που προηγούνται, σταματούν για λίγο σ’ ένα σημείο του δάσους, κι εκεί, δυο ορεσίβιοι τους ακινητοποιούν.

Ads

H ταινία ήταν το 1972 Υποψήφια για τρία Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Μοντάζ, χωρίς όμως να καταφέρει τελικά να βραβευτεί. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας είναι ο θρυλικός, Βίλμος Ζίγκμοντ.

Μία περιπέτεια, τυλιγμένη σε ονειρική ομίχλη, η ταινία του Τζον Μπούρμαν οφείλει πολλά στη φωτογραφία του Βίλμος Ζίγκμοντ, που σέβεται τις ρωμαλέες προθέσεις του σεναρίου, αλλά δεν ξεχνάει ότι πρόκειται για μια πρωτόγονη φαντασίωση.

Τέσσερις επιχειρηματίες φίλοι, απόλυτα βολεμένοι στην αγκαλιά του καπιταλισμού, αποφασίζουν να εκδράμουν με κανό στον άγριο ποταμό Καχουλαγουάσι πριν μετατραπεί σε λίμνη χάρη σε ένα τεχνητό φράγμα. Οι Μπαρτ Ρέινολντς και Γιον Βόιτ κωπηλατούν με μανία ενάντια στην κατά τα άλλα συμβατική τους ύπαρξη, σε ένα ταξίδι που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τα πιο ζωώδη ένστικτα της αμερικανικής επαρχίας.

image

Το φιλμ «Όταν Ξέσπασε η Βία» συγκαταλέγεται στις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών. Πρωταγωνιστούν: Γιον Βόιτ, Μπαρτ Ρέινολντς, Νεντ Μπίτι. O Βρετανός Τζον Μπούρμαν, είναι ένας από τους Ευρωπαίους σκηνοθέτες που ασχολήθηκε συστηματικά με την ανανέωση δημοφιλών κινηματογραφικών ειδών, εντάσσοντάς τα στο αισθητικό του όραμα. Στην πλούσια φιλμογραφία του, απέσπασε πέντε Υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου του 1936, ο Μπαρτ Ρέινολντς είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 180 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου του 2018, σε ηλικία 82 ετών.

Το «New Hollywood» είναι το μεγάλο αφιέρωμα του του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, με πλήρη τίτλο: «The Revolution Will Not Be Televised: Το Νέο Χόλιγουντ και το Αμερικανικό Σινεμά των Seventies». Ένα αφιέρωμα που δεν χρειάζεται συστάσεις. Η συμβολή του αμερικανικού σινεμά στην παγκόσμια κινηματογραφική κουλτούρα, μέσα από 21 ετερόκλητες, αριστοτεχνικές δημιουργίες – καθρέφτη μιας εξακολουθητικά σπουδαίας εποχής, για το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας:

«Ενώ το τωρινό Χόλιγουντ γνωρίζει πλέον τη μεγαλύτερη ποιοτική παρακμή του, επιβάλλεται να θυμηθούμε τη δεκαετία που έμεινε στα χρονικά ως η τελευταία χρυσή εποχή για τον αμερικανικό κινηματογράφο και ως μοναδική περίοδος κατά την οποία τα μεγάλα στούντιο παραχώρησαν προσωρινά τα ηνία στους σκηνοθέτες, εμπιστεύτηκαν συναρπαστικούς νέους δημιουργούς και έδωσαν αφορμές στους παλαιότερους να μεγαλουργήσουν μέσα σε κλίμα απόλυτης ελευθερίας. Για ένα σύντομο αλλά συγκλονιστικό χρονικό διάστημα το οποίο διήρκεσε μία περίπου δεκαετία, κυκλοφόρησαν στις αίθουσες χωρίς υπερβολή κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Τις περισσότερες τις γνωρίζετε, κάποιες θα τις συναντήσετε για πρώτη φορά. Το σίγουρο είναι όμως ότι θα τις δείτε εντυπωσιακά αποκατεστημένες και πιο εκθαμβωτικές από ποτέ. Την αφορμή για το μεγάλο αφιέρωμα δίνει ο παγκόσμιος εορτασμός 50 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του «Νονού» στις αίθουσες, ενός μνημειώδους φιλμ για το Νέο Χόλιγουντ και για ολόκληρη την ιστορία του Σινεμά».

Διαβάστε επίσης:

image

Όταν Ξέσπασε η Βία / Deliverance
Σκηνοθεσία: Τζον Μπούρμαν
Σενάριο: John Boorman, James Dickey
Διεύθυνση φωτογραφίας: Vilmos Zsigmond
Μοντάζ: Tom Priestley
Ήχος: Walter Goss
Μουσική: «Duelling Banjos», σε εκτέλεση και ενορχήστρωση των Eric Weissberg & Steve Mandel
Ηθοποιοί: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox, Bill McKinney, Herbert Coward, James Dickey, Ed Ramey, Billy Redden, Seamon Glass, Randall Deal
Χώρα Παραγωγής: H.Π.A.
Έτος Παραγωγής: 1972
Διάρκεια: 109 λεπτά
Προβάλλεται την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 19:30, στον Κινηματογράφο Τριανόν