Με αφορμή την συνεχιζόμενη Τουρκική εισβολή στη Συρία, όπου ήδη δεκάδες είναι τα θύματα και χιλιάδες οι εκτοπισμένοι, επιχειρούμε να αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής, μέσα από χαρακτηριστικές ταινίες οι οποίες προσπάθησαν να αποτυπώσουν τον πόνο των Κούρδων στην μεγάλη οθόνη. Ενός λαού που δυστυχώς αναγνωρίζεται μόνο όταν αποφασίζει να πεθάνει ηρωικά και γίνεται αιτία για μεγαλόστομους λυρισμούς στα άδεια δελτία ειδήσεων. Ενός λαού του οποίου η τύχη δοκιμάζεται καθώς πορεύεται με οδηγό την απόγνωση και την ελπίδα να φωτίζει τον δρόμο του.

Ads

Η Φωτογραφία / Fotograf / The Photograph
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Kazim Oz
Διεύθυνση φωτογραφίας: Kazim Oz
Μοντάζ: Kazim Öz, Özkan Küçük, Savas Boyraz, Zulfiye Dolu
Ήχος: Zafer Sisman
Μουσική: Mustafa Biber
Ηθοποιοί:
Feyyaz Duman, Nazmi Kirik, Mizgin kapazan
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία
Έτος Παραγωγής: 2001
Διάρκεια: 67 λεπτά

H ταινία εκτυλίσσεται με φόντο τον δεκαπενταετή αγώνα ανεξαρτησίας των Kούρδων ενάντια στον τουρκικό στρατό. O Φαρούκ και ο Aλί συναντιούνται στο λεωφορείο. Έχουν περίπου την ίδια ηλικία, αλλά πολύ διαφορετικούς στόχους. Ο Φαρούκ πηγαίνει να παρουσιαστεί για τη θητεία του στον Τουρκικό στρατό, ενώ ο Aλί πηγαίνει στο βουνό, να πολεμήσει με τους Κούρδους αντάρτες. Aγνοώντας ο ένας το παρελθόν του άλλου, οι δυο άντρες αναπτύσσουν μια προσωρινή, αλλά ειλικρινή, φιλία, κατά τη διάρκεια του εικοσάωρου ταξιδιού με το λεωφορείο. Mερικούς μήνες αργότερα, ξανασυναντιούνται κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ στρατού και ανταρτών, ο ένας από τους δύο σχεδόν σκοντάφτει πάνω στο άψυχο κορμί του άλλου…

Ο Kazim Oz γεννήθηκε στο Nτερσίμ, το 1973. Aποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Mηχανικών του Tεχνικού Πανεπιστημίου Γιλντίζ, και στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου και τηλεόρασης στη Σχολή Kαλών Tεχνών του Πανεπιστημίου Mαρμαρά. Eργάστηκε στο θέατρο ως σκηνοθέτης και ηθοποιός, ενώ παράλληλα έχει γυρίσει μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. H «Φωτογραφία» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Στο Πουθενά / Hicbiryerde / In Nowhere Land
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Tayfun Pirselimoglu
Διεύθυνση φωτογραφίας: Colin Mounier
Μοντάζ: Sevket Uysal
Μουσική: Cengiz Onural
Ηθοποιοί: Zuhal Olcay, Parkan Ozturan, Meral Okay, Michael Mendl, Ruhi Sari, Cezmi Baskin
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2001
Διάρκεια: 90 λεπτά

Ads

Η σαραντάχρονη Σικράν εργάζεται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κωνσταντινούπολης. Το επίκεντρο της ζωής της είναι ο γιος της, ο Βεϊσέλ, που εργάζεται σε μια βιοτεχνία στα προάστια. Η Σικράν είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη στον γιο της, έχοντας περάσει δύσκολες εποχές εξαιτίας των πολιτικών δραστηριοτήτων του άντρα της, ο οποίος ήταν Κούρδος και πέθανε αγωνιζόμενος για την ανεξαρτησία του λαού του. Μετά τον θάνατο του άντρα της, η Σικράν φρόντισε ώστε ο Βεϊσέλ να μη μπλέξει με πολιτικά. Και τότε, μια μέρα, ο Βεϊσέλ εξαφανίζεται. Η Σικράν πηγαίνει στην αστυνομία, αλλά εκεί την πληροφορούν ότι δεν ξέρουν τίποτε. Της προτείνουν, ωστόσο, να δει ορισμένα αγνώστων στοιχείων θύματα δολοφονιών. Η Σικράν λιποθυμά στη θέα ενός συγκεκριμένου κατακρεουργημένου πτώματος, τους βεβαιώνει, όμως, ότι δεν είναι του γιου της. Αντίθετα, η Σουλέ, η φίλη του Βεϊσέλ είναι πεπεισμένη ότι πρόκειται γι’ αυτόν.

Ο Tayfun Pirselimoglu γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1959. Σπούδασε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης. Ζωγράφος και συγγραφέας, ασχολείται με τον κινηματογράφο από το 1985. Έχει γράψει τα σενάρια για τις ταινίες «Ξενοδοχείο», «Το Ίχνος» και «Κάποτε στην Ανατολή». Η βραβευμένη ταινία «Ταξίδι στον Ήλιο» είναι βασισμένη σε δική του ιδέα.

Και Οι Χελώνες Πετάνε / Lakposhtha ham parvaz mikonand / Turtles Can Fly (φωτογραφία άρθρου)
Σκηνοθεσία: Bahman Ghobadi
Σενάριο: Bahman Ghobadi
Διεύθυνση φωτογραφίας: Shahryar Assadi
Μοντάζ: Mostafa Khergheh Poush, Hayedeh Safi Yari
Ήχος: Bahman Ardalan
Μουσική: Hossein Ali Zadeh
Ηθοποιοί: Avaz Latif, Soran Ebrahim, Saddam Hossein Feysal, Hirash Feysal Rahman, Abdol Rahman Karim, Ajil Zibari
Χώρα Παραγωγής: Ιράν, Ιράκ
Έτος Παραγωγής: 2004
Διάρκεια: 98 λεπτά

Η ταινία εκτυλίσσεται στα βουνά του Κουρδιστάν, τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, σε έναν προσφυγικό καταυλισμό Κούρδων. Ο 13χρονος Σοράν έχει όλο το χωριό στο τσεπάκι του, χάρη στην ικανότητά του να εγκαθιστά κεραίες τηλεόρασης και δορυφορικά πιάτα για τους συγχωριανούς του που αγωνιούν να παρακολουθήσουν τα νέα της πτώσης του Σαντάμ. Αλλά ο Σοράν είναι και ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός των συνομηλίκων του, οι οποίοι τον λατρεύουν. Ο Σοράν ερωτεύεται την αγέλαστη και μελαγχολική Αγκρίν, ήδη μητέρα σε ηλικία 14 ετών, και της οποίας ο αδελφός, Χενκόφ, έχασε τα χέρια του όταν πάτησε μια νάρκη, αλλά που φαίνεται ότι μπορεί να βλέπει το μέλλον…

Ο Bahman Ghobadi, γεννήθηκε στο Μπανέ του Ιρανικού Κουρδιστάν το 1969. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Ιράν. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Μεθυσμένα Άλογα», έλαβε τα βραβεία FIPRESCI και Χρυσής Κάμερας στο Φεστιβάλ Καννών 2000 και διακρίθηκε επίσης σε πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ. Το «Οι χελώνες Πετάνε» βραβεύτηκε με το Χρυσό Κοχύλι στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2004.

Μικρή Ελευθερία / Kleine Freiheit / A Little Bit of Freedom
Σκηνοθεσία: Yüksel Yavuz
Σενάριο: Yüksel Yavuz, Henner Winkler
Διεύθυνση φωτογραφίας: Patrick Orth
Μοντάζ: Lars Spaeth
Ήχος: Einar Marell
Ηθοποιοί: Cagdas Bozkurt, Leroy Delmar, Nazmi Kirik, Necmettin Cobanoglu, Suzana Rozkosny, Sunay Girisken, Naci Ozaslan
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2003
Διάρκεια: 99 λεπτά

Στην καρδιά της συνοικίας Σέντ Πάουλι του Αμβούργου, ζει ο Μπαράν, ένας νεαρός Κούρδος που κάνει τις εξωτερικές δουλειές για ένα σνακ μπαρ. Η αίτησή του για άσυλο έχει απορριφθεί και η ημερομηνία της απέλασής του έχει οριστεί. Είναι η μέρα που θα κλείσει τα δεκάξι. Ο Μπαράν κρύβεται και καταφέρνει να μείνει στη Γερμανία παράνομα. Γνωρίζεται με τον Τσερνόρ, έναν Αφρικανό, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Γερμανία παράνομα. Ο Τσερνόρ κάνει εμπόριο ναρκωτικών και με τα λεφτά που βγάζει ονειρεύεται μια μέρα να πάει στην Αυστραλία. Οι δύο νεαροί γίνονται φίλοι. Μια μέρα, εμφανίζεται στη γειτονιά ο Σελίμ, ένας Κούρδος τον οποίο ο Μπαράν κατηγορεί για το θάνατο των γονιών του και τον οποίο αποφασίζει να εκδικηθεί.

Ο σκηνοθέτης Yüksel Yavuz, γεννήθηκε στο Καρακοτσάν της Τουρκίας, το 1964. Το 1980 πήγε στη Γερμανία όπου σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες (1986-89) και κινηματογράφο (1992-98) στο Αμβούργο. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Παιδιά του Απρίλη», βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Η «Μικρή Ελευθερία» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

Οι Κόρες του Ήλιου / Girls of the Sun / Les filles du soleil
Σκηνοθεσία: Εβά Ισόν / Eva Husson
Σενάριο: Eva Husson, Jacques Akchoti
Ηθοποιοί: Γκολσιφτέ Φαραχάνι / Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot, Zübeyde Bulut
Χώρα: Γαλλία, Βέλγιο, Γεωργία
Έτος: 2018
Διάρκεια: 115 λεπτά

image

Η Μπαχάρ είναι η αρχηγός των Κοριτσιών του Ήλιου, ενός τάγματος γυναικών στο Κουρδιστάν που πολεμούν ενάντια στους εξτρεμιστές, οι οποίοι έχουν κατακτήσει τη μικρή κουρδική τους πόλη. Παράλληλα η Μπαχάρ ελπίζει ότι κατά την πολιορκία θα βρει τον γιο της, ο οποίος κρατείται όμηρος. Η Ματθίλδη, μία Γαλλίδα δημοσιογράφος, έρχεται να καλύψει την επίθεση και να αναφέρει την ιστορία αυτών των ιδιαίτερων πολεμιστών. Θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο και οι δύο αγωνίζονται για τις ίδιες αιτίες: τις γυναίκες, τη ζωή και την ελευθερία.

Στην ταινία «Οι Κόρες του Ήλιου», η Γαλλίδα σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, Εβά Ισόν, εμπνευσμένη από τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν το 2014, με τους τζιχαντιστές να έχουν στοχοποιήσει την κοινότητα των Γιαζίντι, στρέφει την κάμεράς της και αποτυπώνει το δράμα τους στην μεγάλη οθόνη, αποτίοντας φόρο τιμής μέσα από τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία της. Πρωταγωνιστεί η εξαιρετική Ιρανή ηθοποιός, Γκολσιφτέ Φαραχάνι, σ’ ένα αξιόλογο, φεμινιστικό, πολεμικό φιλμ.