Στις 9 Φεβρουαρίου του 1979, μια ταινία με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας νεανικής συμμορίας, έβγαζε στους δρόμους τους κατοίκους της Αμερικής και όχι μόνο. Σαράντα χρόνια μετά από τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν, πριν και μετά την προβολή του φιλμ στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι «Μαχητές» του Γουόλτερ Χιλ, ξαναβγαίνουν στους δρόμους, αποδεικνύοντας γιατί δικαίως θεωρούνται ως ένα cult διαμάντι του ανεξάρτητου Σινεμά και μία από τις πιο rock ταινίες όλων των εποχών.

Ads

Στις συμμορίες της Νέας Υόρκης επικρατεί άκρατος ενθουσιασμός. Ο χαρισματικός ηγέτης Cyrus (Μάικλ Μπεκ / Roger Hill) έχει ανακηρύξει παύση των εχθροπραξιών και έχει καλέσει σε μια μεγάλη συνέλευση στο Bronx. Εκεί, κάθε συμμορία της πόλης θα αντιπροσωπευθεί από μια εννεαμελή ομάδα.

Τα σχέδια του Cyrus είναι μεγαλεπήβολα και ο απώτερος σκοπός είναι να ενώσει όλες τις αντίπαλες συμμορίες, για να καταλάβουν την πόλη. Τα γεγονότα όμως τον προλαβαίνουν και όταν o Cyrus δολοφονείται κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, οι αστυνομικές δυνάμεις που μέχρι εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο σκοτάδι, εισβάλλουν.

image

Ads

Μέσα στον γενικό πανικό ο αρχηγός των Warriors, Cleon (Μάικλ Μπεκ / Michael Beck) κατηγορείται ως ο δολοφόνος, αν και οι πραγματικοί δράστες είναι οι μισητοί αντίπαλοι τους, οι Rogues.

Ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό θα ξεκινήσει με τους Warriors, μην έχοντας πλέον άλλη λύση, παρά να διασχίζουν εχθρικές περιοχές, καταζητούμενοι από όλες τις συμμορίες της πόλης ελπίζοντας να επιζήσουν και να φτάσουν στην έδρα τους, το Connie Island…

Τι ταινία είναι όμως το «The Warriors»; Μια ταινία δράσης, μια περιπέτεια, ή ένα ιδιόρρυθμο road movie; Τίποτα απ’ όλα αυτά αλλά και όλα αυτά μαζί, θα λέγαμε. Βασικά, πρόκειται για ένα υπαρξιακό, θεαματικό σόου που περιλαμβάνει όλες εκείνες τις συνιστώσες που μετατρέπουν το ταξίδι ενός ανένταχτου τυχοδιώκτη σε μια απρόσμενα συγκινητική ταινία.

image

Βασιζόμενη βεβαίως στο ομότιτλο βιβλίο του Sol Yurick, η ταινία παραμένει διαχρονική και η θρυλική φράση «Warriors… come out to play-ay», αποτελεί σήμα κατατεθέν στην τυφλά βίαιη διεκδίκηση της ισχύος και της επιβολής ενάντια στη λογική.

Οι χαρακτήρες που ενσαρκώνουν οι Warriors, ένας προς έναν, αποτελούν τους ιδανικούς αντιήρωες, οι οποίοι προσφέρουν απλόχερα λόγους, κίνητρα και πεδία ολόκληρα από τη δράση τους, ώστε να ταυτιστούν οι θεατές.

Μία ιδιαίτερη μικρογραφία της τοπικής κοινωνίας και των συμβάσεων της, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του θεατή και όλα αυτά, υπό τους ήχους ενός υπέροχου μουσικού σκορ.

Οι Μαχητές / The Warriors
Σκηνοθεσία: Γουόλτερ Χιλ / Walter Hill
Σενάριο: Sol Yurick (based on the novel by), David Shaber & Walter Hill (screenplay by)
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Μπεκ, Τζέιμς Ριμάρ, Ντόρσι Ράιτ, Μπράιαν Τάιλερ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1979
Διάρκεια: 92 λεπτά