Η δημιουργική παρέα των Χίμαιρες συμπλήρωσε δέκα χρόνια συνεχής και δραστήριας παρουσίας και επιχειρεί να συγκεντρώσει όλα όσα κυνηγά σε τρεις ημέρες. Μέσα από performances, προβολές, εκθέσεις, workshops, lives & dj sets, που θα διεξαχθούν όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στο κέντρο τέχνης και πολιτισμού beton7, το 3ο Φεστιβάλ (Le Festival Chimeres 2014) μας καλεί όλους να αναζητήσουμε και να κυνηγήσουμε τις δικές μας Χίμαιρες…

Ads

Η ομάδα Χίμαιρες κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2004 ένα fanzine. Δέκα χρόνια μετά έχει φτάσει στα τριάντα τεύχη με το τριακοστό fanzine να κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Από το 2005 οι Χίμαιρες αποκτούν διαδικτυακή παρουσία μέσα από το chimeres.gr και το 2009 ξεκινά το δικό της webradio.

 

Αυτό που συνεχίζει να ενώνει αυτήν την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, είναι η συνεχής αναζήτηση για κάτι δημιουργικό και η διάθεση να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες. Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτή σε νέα μέλη τα οποία μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε οποιαδήποτε από τις πτυχές των Χιμαιρών επιθυμούν: chimeres.gr [fanzine/webradio/blog]

Ads

 

Το 3ο Φεστιβάλ Χίμαιρες (Le Festival Chimeres 2014), θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στο κέντρο τέχνης και πολιτισμού beton7 (Πύδνας 7, Βοτανικός – 5 λεπτά από τη στάση του μετρό “Κεραμεικός”). Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Αντί εισιτηρίου θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας για την ενίσχυση απόρων οικογενειών. Η διανομή θα γίνει σε συνεργασία με το Στέκι Μεταναστών.

image

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Χίμαιρες, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου

προβολές 

19.00 Gummo (Harmony Korine)

21.00 Hard Eight (Paul Thomas Anderson)

performance 

20.00 Untitled (ρΥτιΔεΣκαΙχΤενΕς)

lives

21.00 δεσποινίς Τρίχρωμη

22.00 Τεφλόν

23.00 Μαρία Λατσίνου

dj sets 

22.00 Ιντερ Μέδιο (darkwave)

23.30 Βασίλης Καπαγιαννίδης (electronica)

 

Σάββατο 4 Οκτωβρίου

προβολές 

19.00 Sexy Sadie (Mathias Glasner)

21.00 Boy Meets Girl (Leos Carax)

workshop 

20.00 Λόγος-Σώμα-Έκφραση (Μαρία Χελιδώνη)

lives 

21.00 i saw 43 sunsets

22.00 Cruel Anagrams

23.00 One Leg Mary

προβολή βωβών ταινιών με dj sets

22.00 comzeradd & kioy (avant garde I)

23.00 filthy pagan & ιντερ μέδιο (avant garde II)

00.00 back 2 back dj set

 

Κυριακή 5 Οκτωβρίου

προβολές 

19.00 How I Killed a Saint (Teona Strugar Mitevska)

21.00 Platform (Zhangke Jia)

performances

20.00 Αυτά τα χέρια (Ξυλοκόποι των Άστρων)

21.00 THEASIS (THE POL|NES)

lives

21.00 Fetamerigani

22.00 Sky Valley

23.00 T.I.M.E.

dj sets 

22.00 Chupa Chap (indie)

23.30 Γιώργος Μανάδης (electro – hip hop) 

 

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, η έκθεση “10 χρόνια fanzine Chimeres” θα είναι ανοιχτή από τις 18:00.

image

Πιο συγκεκριμένα και όσο αφορά τις προβολές του Φεστιβάλ:

Θεματική: Να κάνεις κινηματογράφο στα τριάντα

 

Μία θεματική προβολή έξι ταινιών από σκηνοθέτες που βρίσκονταν σε ηλικία μικρότερη των τριάντα ετών. Λιγότερο ή περισσότερο γνωστές ταινίες. Λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές ταινίες για την ιστορία του μέσου. Ταινίες που ανήκουν σε λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλείς σκηνοθέτες. Ταινίες μειοψηφίας, αφού διαφεύγουν από το γενικό παράδειγμα των ενηλικιωμένα ενήλικων δημιουργών. Ταινίες όπου η σπάνια νεότητα των σκηνοθετών αντικατοπτρίζεται οργανικά στην ουσία τους. Είτε αυτό αφορά τον μοντερνισμό-ριζοσπαστικότητα στη χρήση του μέσου είτε μια πιο ενθουσιώδη και ζωηρή αντίληψη για τη ζωή και την κοσμο-εικόνα γενικότερα. 

 

Παρασκευή 3/10

19.00 Gummo (1997) του Harmony Korine

Οι μοναχικοί κάτοικοι μιας πληγμένης από ανεμοστρόβιλο πόλης, περιπλανιούνται προσπαθώντας να βρουν ένα νόημα για τη βαρετή και μάταιη ζωή τους.

21.00 Hard Eight (1996) του Paul Thomas Anderson

Ένας επαγγελματίας τζογαδόρος παίρνει στο πλευρό του έναν απένταρο τύπο. Και τον μυεί σε όλα τα μυστικά των καζίνο και του τζόγου. 

Σάββατο 4/10

19.00 Sexy Sadie (1996) του Mathias Glasner

Ένας δολοφόνος διαγιγνώσκεται με μια θανατηφόρα νόσο από την ιατρό της φυλακής. Ως εκ τούτου, αποφασίζει να δραπετεύσει για να χαρεί τις τελευταίες στιγμές του ελεύθερος. Μόνο που το γεγονός διαρρέεται, με αποτέλεσμα οι συγγενείς και φίλοι όσων είχε σκοτώσει να τον αναζητούν για να πάρουν εκδίκηση.

21.00 Boy Meets Girl (1984) του Leos Carax

Μια ταινία που παρακολουθεί το πάθος της ερωτικής σχέσης ενός επίδοξου σκηνοθέτη και μίας νεαρής κοπέλας με έντονα αυτοκτονικά σύνδρομα. 

Κυριακή 5/10

19.00 How I Killed a Saint (2004) της Teona Strugar Mitevska

Μια νεαρή κοπέλα επιστρέφει στην πατρίδα της, τα Σκόπια. Η κατάσταση μοιάζει εμπόλεμη. Το κορίτσι θέλει να επανασυνδεθεί με όλους και όλα όσα άφησε πίσω της πριν χρόνια. 

21.00 Platform (2000) του Zhangke Jia

Ο κοινωνικός και πολιτικός αναβρασμός στην Κίνα του 1980 μέσα από ένα γκρουπ ερασιτεχνών μουσικών και ηθοποιών. Όπου αποδίδουν εξαιρετικά ένα σκηνικό από ανθρώπους ποτισμένους με ξεχειλωμένες φιλοδοξίες και προσδοκίες.

Προβολές ταινιών avant garde και dj sets

Ένας σπασμωδικά συνειρμικός μπαξές ταινιών. Ταινίες άλλοτε αφηγηματικές και άλλοτε πειραματικά ορμώμενες. Αποστερημένες ήχου από τους δημιουργούς τους ώστε να επιβάλλουν την παρουσία τους με την εικόνα και την έκπληξη που αυτή προκαλεί είτε στο συνειδητό είτε στο ασυνείδητό μας. Μία οπτική δυναμική υπό τη συνοδεία electronica και darkwave ήχων.

 

Επιλογές Α’ μέρους (comzeradd & kioy)

-RAKVICKARNA (1966) του J. Svankmajer

Ένα δεκάλεπτο κουκλοθέατρο μέχρι θανάτου.

-DANSE MACABRE (2009) του Pedro Pires 

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κι ενόσω νομίζουμε πως η ανθρώπινη σάρκα είναι στυφή, αυτή αντιδρά και πάλλεται στον ρυθμό ενός τελικού μακάβριου χορού.

-IO (2002) των Mariana Figueroa, Ricardo Leite  

Στην ελληνική μυθολογία, η Ιώ ήταν μία ακόμα από τις ερωμένες του Δία. Και αυτή της η ιδιότητα είναι που θα τη φέρει  αντιμέτωπη με την εκδικητικότητα της Ήρας.

-Isabelle aux Dombes (1951) του Maurice Pialat

Στις αρχές των ‘50s ο «ρεαλιστής» Pialat δημιούργησε μία σειρά πειραματικών ταινιών, με την Isabelle να θεωρείται μέχρι πρόσφατα «χαμένη».

-Meshes of the Afternoon (1943) της Maya Deren 

Επαναλαμβανόμενα μοτίβα, παιχνίδια σκιών και η ίδια η μορφή της Maya Deren προσδίδουν ένταση και τρόμο σε ένα φαινομενικά γαλήνιο απόγευμα.

-Battements Solaires_Sonnenflimmern (2008) του P. Bokanowski 

Ένας συνδυασμός live action, σκίτσου, ζωγραφικής και animation από έναν δημιουργό – “αλχημιστή”.

-Kievskiy Freskiy  (1966) του S.Paradjanov 

Ένα από τα μικρού μήκους φιλμ του Αρμένιου σκηνοθέτη, τοποθετημένο χρονικά ανάμεσα στα γνωστότερα του έργα Tini zabutykh predkiv (1964) και Sayat Nova (1968).

-The Dead (1960) του Stan Brakhage 

Θολά ή εκτός εστίασης πλάνα, εναλλαγές σκηνικών και διαθέσεων συνθέτουν μία από την πληθώρα μικρού μήκους ταινιών του Αμερικανού σκηνοθέτη, με μία ίσως ερμηνεία… η όραση είναι αίσθηση υποκειμενική.

 

Επιλογές Β’ μέρους (filthy pagan & ιντερ μέδιο)

-The Seashell and the Clergyman (1928) της Germaine Dulac 

Ένας ιερέας, αναστατωμένος από την έλξη του για τη σύζυγο ενός στρατιωτικού θα παραδοθεί σε μία σειρά ερωτικών ψευδαισθήσεων.

-The Demon (1972) του Kihachirō Kawamoto

Γυρισμένο με την τεχνική του stop motion animation από  έναν άνθρωπο γοητευμένο από την κατασκευή και τη χρήση της μαριονέτας, το The Demon αφηγείται την ιστορία  δύο αδελφών και της άρρωστης μητέρας τους λίγο πριν και λίγο αφότου αυτή φεύγει από τη ζωή. 

-How Wings Are Attached to the Backs of Angels (1996) του Craig Welch

Σ’ έναν κόσμο αυτοματοποιημένο με ανθρώπους εμμονικούς με τον έλεγχο της ζωής γύρω τους, γίνεται να έχει κανείς επιθυμίες; Και αν ναι, πού τις διοχετεύει;

-Alice in Wonderland (1903) των Cecil Hepworth and Percy Stow

Η πρώτη απόπειρα κινηματογραφικής μεταφοράς του αινιγματικού παραμυθιού του Lewis Carroll, γυρισμένη μόλις οχτώ χρόνια μετά τη “γέννηση” του σινεμά και βασισμένη στην εικονογράφηση του Sir John Tenniel.

-Filmstudie (1925) & Vormittagsspuk (1928) του Hans Richter 

Μία μικρού και μια μικρότερου μήκους ταινία του Γερμανού  σκηνοθέτη, χωρίς ιδιαίτερη αφηγηματικότητα αλλά με μπόλικες παύσεις και επανενάρξεις κινήσεων ανθρώπων ή/και παραστάσεων.

-Symphonie Diagonale  (1924)των Viking Eggeling, Olga Neuwirth

Ένα “αφηρημένο” έργο που καταπιάνεται με τη σχέση της χρονικότητας και της γεωμετρίας στον χώρο και το πανί.

-Les Fiancés Du Pont Macdonald (1962) της Agnès Varda

H «ταινία μέσα στην ταινία» της Agnès Varda «Cléo de 5 à 7» με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τους Jean-Luc Godard και Anna Karina.

 

Το 3ο Φεστιβάλ Χίμαιρες (Le Festival Chimeres 2014), θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στο κέντρο τέχνης και πολιτισμού beton7 (Πύδνας 7, Βοτανικός – 5 λεπτά από τη στάση του μετρό “Κεραμεικός”). Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Αντί εισιτηρίου θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας για την ενίσχυση απόρων οικογενειών. Η διανομή θα γίνει σε συνεργασία με το Στέκι Μεταναστών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα των Χίμαιρες, καθώς επίσης και το mobile web app με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.