Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διεξάγεται φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας και προσφέρει στους αναγνώστες του διπλές προσκλήσεις για επιλεγμένες ταινίες από το πρόγραμμα του φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας και κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.

Ads

Στις 14 ημέρες της διάρκειας του 27ου Πανοράματος, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Ααβόρα από 16 έως και 22 Οκτωβρίου και στο Άστυ από 16 έως και 29 Οκτωβρίου (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος).
image
Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας και προσφέρει στους αναγνώστες του πέντε διπλές προσκλήσεις για κάθε μία από τις ταινίες που ακολουθούν:

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου
ΑΣΤΥ
6.00 ΣΑΛΟ ή 120 ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΟΔΟΜΑ / Salò o le 120 giornate di Sodoma, 116’ του Pier Paolo Pasolini  (8 έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
Τέσσερις αξιωματούχοι και τέσσερις γυναίκες ζουν στην βόρεια Ιταλία το 1944, στο Σαλό. Για παρέα τους έχουν 16 συλληφθέντες, τέλεια δείγματα της νεότητας, παρέα με φρουρούς, υπηρέτες και επιβήτορες. Διαστροφή, σεξ και εμμονές. Μια ιστορία, που σε μεγάλο βαθμό, δανείζεται λεπτομέρειες από τον Δάντη και τον Ντε Σαντ. Την ταινία προλογίζει ο Αλέξανδρος Αβρανάς.

ΑΑΒΟΡΑ
9.30 Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ / Das weisse band, 144’ του Michael Haneke (A’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
Σε κάποιο ανώνυμο γερμανικό χωριό, λίγο πριν την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου και την έλευση του φασισμού, ο τοπικός πάστορας, ο γιατρός και ο βαρόνος διοικούν την αγροτική κοινωνία. Όμως, ανεξήγητα περιστατικά συμβαίνουν αναστατώνοντας τη ροή της καθημερινότητας. Ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά;

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου
ΑΣΤΥ
10.00 AFTERLIFE / Utóélet, 95’ του Virag Zomboracz  (Διεθνές Διαγωνιστικό)
Ένας νευρωτικός νέος, ο Μόζες, προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη του πατέρα του. Όταν ο τελευταίος πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, ο απογοητευμένος Μόζες βλέπει το φάντασμά του. Ενόσω προσπαθεί να τον βοηθήσει να περάσει στον άλλο κόσμο, ο Μόζες καταφέρνει να δημιουργήσει μια σχέση αληθινής αγάπης και αποδοχής με τον πατέρα του.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΣΤΥ
6.30 NO ONE ’S CHILD / Nicije dete, 103’ του Vuk Rsumovic (Διεθνές Διαγωνιστικό)
Η ταινία βασίζεται στη συναρπαστική, αληθινή ιστορία ενός αγοριού που βρήκαν κυνηγοί, ανάμεσα σε λύκους, σε ένα δάσος στα βουνά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το αγόρι στάλθηκε σε ίδρυμα στο Βελιγράδι, σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησής του, και σε αντίθεση με τις προβλέψεις, έκανε φίλους γρήγορα. Η ζωή του όμως, θα ανατραπεί και πάλι…

ΑΣΤΥ
8.30 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ / The Time That Remains, 109’ του Elia Suleiman (Αφιέρωμα στον Έλια Σουλεϊμάν)
Σε τέσσερα επεισόδια, o Σουλεϊμάν αφηγείται οικογενειακές ιστορίες, συνδυάζοντάς τες με τις δικές του αναμνήσεις, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ένα πορτρέτο της καθημερινής ζωής των Παλαιστινίων, οι οποίοι φέρουν την ένδειξη “Ισραηλινοί-Άραβες”, αφού επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα τους και να γίνουν μειοψηφία.

ΑΣΤΥ
10.40  THE JUDGMENT / Sadilishteto, 107’ του Stephan Komandarev (Avant Premiere)
Ο Μίτιο και ο γιος του Βάσκο, ζουν σε μια φτωχή περιοχή στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας-Ελλάδας. Ο Μίτιο έχει χάσει ό, τι σημαντικό είχε στη ζωή του, τη γυναίκα του, τη δουλειά του και την εμπιστοσύνη του γιου του. Για να τον ξανακερδίσει, θα πρέπει να βρει συγχώρεση και να πληρώσει για την αμαρτία που διέπραξε 25 χρόνια πριν.

Σάββατο 25/10/2014
ΑΣΤΥ
6.15 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟ / My Name Is Joe, 105’ του Ken Loach (8 Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
Μία ιστορία αγάπης γεμάτη χιούμορ, πάθος και κίνδυνο. Ο Τζο και η Σάρα, αγωνίζονται συναισθηματικά και επηρεάζονται από τα ναρκωτικά, την πορνεία και τη βία, που διέπουν τη ζωή τους. Γύρω στα τριάντα τους, το ζευγάρι φέρει τα σημάδια από προηγούμενες συναισθηματικές μάχες. Την ταινία προλογίζει ο Γιάννης Σακαρίδης, παρουσία του σεναριογράφου της, Paul Laverty.

Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση για το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «27ο Πανόραμα», μέχρι την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 16:00 το μεσημέρι, δηλώντας παράλληλα και την ταινία της επιλογής σας. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό e-mail και τα ονόματά τους θα βρίσκονται στα ταμεία των κινηματογράφων Ααβόρα και Άστυ, που φέτος φιλοξενούν το φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης:
27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα & Αναλυτικό Πρόγραμμα
Μία πρώτη ματιά στο 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Στα 27 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Χιου Χάντσον, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, οι «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Αλέν Κορνό, Κλοντ Σοτέ, Ντούσαν Μακαγιέβεφ, Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κάρελ Ράις, Κώστας Γαβράς, Ρότζερ Κόρμαν, Φραντζέσκο Ρόζι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βάρνα και Μαξ φον Σίντοβ, μεταξύ άλλων.

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο Φεστιβάλ, το οποίο διεξάγεται φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ (επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10).

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 5 ευρώ – Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.panoramafest.org/

Ads