Καλωσορίζουμε τον Αύγουστο, παρέα με δεκαπέντε (15) χαρακτηριστικές και προσωπικά αγαπημένες ταινίες. Ταινίες γεμάτες ίντριγκες, ανομολόγητα πάθη, έρωτες και περιπετειώδεις καταστάσεις. Δημιουργίες οι οποίες έχουν σημειώσει τη δική τους μοναδική ιστορία και πορεία, συντροφεύοντας μας σε κάποια καλοκαιρινή προβολή παρέα με καλούς φίλους.

Ads

Δεκαπέντε φιλμ που υπόσχονται να δροσίσουν τα Καλοκαίρια μας και εξελίσσονται με φόντο το υγρό στοιχείο. Από την αξέχαστη «Πισίνα» με την Ρόμι Σνάιντερ και τον Αλέν Ντελόν, μέχρι το «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν και το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ετοιμαστείτε για αξέχαστες κινηματογραφικές βουτιές, στα φιλόξενα και καταγάλανα νερά της Έβδομης Τέχνης: 

«Μαχαίρι στο Νερό» (Knife in the Water – 1962) του  Ρόμαν Πολάνσκι

image

Ads

O Aντρέι (Leon Niemczyk) βρίσκεται μαζί με τη γυναίκα του Κριστίν (Jolanta Umecka), καθ’ οδόν για το γιοτ τους, όπου και σκοπεύουν να περάσουν οι δυο τους το Σαββατοκύριακο. Στον δρόμο καθώς οδηγούν θα συναντήσουν έναν νεαρό (Zygmunt Malanowicz) που κάνει ωτοστόπ. Αντιμετωπίζοντας το ως πρόσκληση – που αποτελεί παράλληλα κι ένα είδος πρόκλησης σε αναμέτρηση, με τον νεαρό, με τη γυναίκα του και τον ίδιο του τον εαυτό – ο Aντρέι αποφασίζει να επιτρέψει στον νεαρό να μπει στο αυτοκίνητο και να έρθει μαζί τους στο ταξίδι με το γιοτ. Όταν όμως οι χαρακτήρες απογυμνώνονται τα πράγματα θα οδηγηθούν στα άκρα…

Το “Μαχαίρι στο Νερό” (Knife in the Water – 1962) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Πολάνσκι και παράλληλα ένα υπέροχο μάθημα κινηματογραφικής λιτότητας και μινιμαλιστικής έκφρασης. Έχοντας ουσιαστικά ως χώρο δράσης ένα ιστιοφόρο στη θάλασσα, με μόλις τρεις ηθοποιούς στη διάθεσή του, αλλά και με τον σπουδαίο Γέρζι Σκολιμόφσκι να υπογράφει το σενάριο, ο Πολάνσκι από την πρώτη κιόλας μεγάλους μήκους ταινία του, μας παρουσιάζει απλόχερα ένα υπέροχο δείγμα γραφής της μοναδικής τέχνης του.

«Καλοκαίρι με τη Μόνικα» (Summer with Monika / Sommaren med Monika – 1953) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

image

Ο Χάρι (Λαρς Έκμποργκ – Lars Ekborg) και η Μόνικα (Χάριετ Άντερσον – Harriet Andersson) γνωρίζονται σ’ ένα μπαρ και πηγαίνουν μαζί στον κινηματογράφο. Εκείνη ονειρεύεται να αποδράσει από τη μιζέρια του σπιτιού της και τον μόνιμα μεθυσμένο πατέρα της. Ο Χάρι από τη μεριά του θα ήθελε να την καλέσει στο διαμέρισμά του, αλλά επειδή φοβάται την αυταρχική θεία του προτιμά να φύγουν με τη βάρκα του. Η αρχική ευφορία που τους δίνει η προσωρινή φυγή από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της, σιγά-σιγά αρχίζει να μετατρέπεται σε εφιάλτη από την έλλειψη χρημάτων, αλλά και την παράλληλη έλευση ενός αντίζηλου. Τελικά οι δύο νέοι, ο Χάρι και η Μόνικα, θα παντρευτούν. Καρπός του έρωτας τους θα είναι ένα παιδί, αλλά η Μόνικα δε θα αντέξει τη συμβατική οικογενειακή ζωή και μοιραία θα εγκαταλείψει τον Χάρι…

Μια ιδιαίτερη ταινία το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» αναδύεται μέσα από την πλούσια φιλμογραφία του πολυτάλαντου και σπουδαίου σκηνοθέτη, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Μία δημιουργία όπου μαζί με την βραβευμένη στις Κάννες το 1955 ταινία «Χαμόγελα Καλοκαιρινής Νύχτας» θεωρούνται ως οι ταινίες που έμελλε να κάνουν τον Σουηδό σκηνοθέτη γνωστό και πέρα από τα σύνορα της πατρίδας του. Η υπέροχη Χάριετ Άντερσον, μας χαρίζει ίσως την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της.

«Το Απέραντο Γαλάζιο» (The Big Blue / Le Grand Bleu – 1988) του Λικ Μπεσόν

image

Ο Ένζο (Ζαν Ρενό) και ο Ζακ (Ζαν Μαρκ Μπαρ) είναι δύο παιδικοί φίλοι, που από μικροί συναγωνίζονταν στις καταδύσεις. Ενήλικοι πλέον οι δυο τους θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι. Από τη Σικελία, ο Ζακ, ανίκητος πρωταθλητής επί έξι χρόνια στις ελεύθερες καταδύσεις θα αναζητήσει τον Ένζο στις Άνδεις όπου μένει, για να τον φέρει πίσω ως αντίπαλο και διεκδικητή του τίτλου. Η αναμέτρησή τους θα τους οδηγήσει σε καταστάσεις πέρα από τις ανθρώπινες ικανότητες. Με πανέμορφες υποβρύχιες σκηνές που κόβουν την ανάσα και γυρίσματα στη Σικελία και στα ελληνικά νησιά, το μαγευτικό φιλμ του Λικ Μπεσόν είναι μία μυστηριώδης, κλασσική και καλοκαιρινή ταινία, που μένει αξέχαστη. Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Ζαν Ρενό, Ροζάνα Αρκέτ, Ζαν-Μαρκ Μπαρ και την υποβλητική μουσική του Ερίκ Σερά, «Το Απέραντο Γαλάζιο» μας ταξιδεύει από τη Σικελία, στο Αιγαίο με μοναδικά πλάνα από την Αμοργό, την Ίο και τα Κουφονήσια.

«Η Περιπέτεια» (L’ Avventura – 1960) του Μικελάντζελο Αντονιόνι

image

Μία παρέα μεγαλοαστών ξεκινά για κρουαζιέρα. Ανάμεσά τους και η Κλαούντια, που προέρχεται από κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Στη διάρκεια της κρουαζιέρας η παρέα αποβιβάζεται σ’ ένα ξερονήσι – στην ηφαιστειογενή βραχονησίδα Lisca Bianca στο Αρχιπέλαγος των Αιολίδων νήσων, βόρεια της Σικελίας. Εκεί η Άννα (Λέα Μασάρι), φιλενάδα του αρχιτέκτονα Σάντρο (Γκαμπριέλε Φερτσέτι) και φίλη της Κλαούντια, ξαφνικά εξαφανίζεται. Το ανεξήγητο αυτό συμβάν επιδρά καταλυτικά στην υπόλοιπη παρέα και κυρίως στην Κλαούντια (την ερμηνεύει μοναδικά η υπέροχη Μόνικα Βίττι) και στον Σάντρο, οι οποίοι αρχίζουν μια αβέβαιη, όσο και εύθραυστη σχέση.

Η «Περιπέτεια», αποτελεί το πρώτο μέρος της «τριλογίας της αποξένωσης» – θα ακολουθήσουν «Η Νύχτα» (La Notte) το 1961 και «Η Έκλειψη» (L’Eclisse) το 1962 – μέσα από την οποία ο Αντονιόνι ιχνηλατεί την εσωτερική έρημο του ανθρώπου και την αδυναμία επικοινωνίας στην σύγχρονη κοινωνία. Παράλληλα η ταινία σηματοδοτεί και την πρώτη συνεργασία του Ιταλού δημιουργού με τη Μόνικα Βίττι, την ηθοποιό που έμελλε να γίνει η μούσα του.

«Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» (Suddenly, Last Summer – 1959) του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς

image

Μετά τον θάνατο του νεαρού Σεμπάστιαν, η μητέρα του, Βάιολετ Βέναμπλ (Κάθριν Χέπμπορν) ζει ανάμεσα στα παράξενα φυτά του γιου της, αρνούμενη να δεχτεί την πραγματικότητα γύρω απ’ τις συνθήκες θανάτου του. Η κυρία Βέναμπλ λάτρευε παθολογικά τον γιο της και συντηρούσε, όλα τα χρόνια που έζησαν μαζί, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα τους. Κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί για να γνωρίσουν τον κόσμο και για να μπορέσει ο Σεμπάστιαν να γράψει το “Θερινό” του ποίημα. Το περσινό όμως καλοκαίρι, για πρώτη φορά η κυρία Βέναμπλ δεν τον συνόδεψε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν (Ελίζαμπεθ Τέιλορ) που επωμίστηκε ακούσια στην αρχή κι εκούσια στη συνέχεια ως μην έχουσα κι άλλη επιλογή, τον ρόλο που κατείχε μονοπωλιακά ως τότε η κυρία Βέναμπλ.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, έχοντας κερδίσει τέσσερα βραβεία Όσκαρ και παρουσιάζοντας μας θρυλικές ταινίες, όπως το “All About Eve” του 1950, το “Guys and Dolls” του 1955, αλλά και την “Cleopatra” του 1963, μεταφέρει το 1959 στην μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο του Τένεσι Γουίλιαμς. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ και η Κάθριν Χέμπορν, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία εντυπωσιακή, δραματική ιστορία μυστηρίου. Τόσο η Χέμπορν, όσο και η Τέιλορ κέρδισαν με την ερμηνεία τους μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στην Κατηγορία ‘Α Γυναικείου Ρόλου.

«Ένα Φονικό Καλοκαίρι» (L’été meurtrier – 1983) του Ζαν Μπεκέρ

image

Το «Ένα Φονικό Καλοκαίρι» διηγείται μία ιστορία μυστηρίου, εμμονών, παρεξηγήσεων και κλιμακούμενης τρέλας που ξετυλίγεται καθώς η 19χρονη Ελιάν μετακομίζει με την οικογένειά της σε μια πόλη του γαλλικού νότου, για να ταράξει με την υπερχειλίζουσα σεξουαλικότητά της την τοπική κοινότητα. Η ταινία του Ζαν Μπεκέρ, γνώρισε αξιοσημείωτη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία και χάρισε στην πρωταγωνίστρία της, Ιζαμπέλ Ατζανί, ένα βραβείο Σεζάρ. Το σενάριο βασίζεται στην κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Sébastien Japrisot, ενώ την προσαρμογή επιμελήθηκε ο Sébastien Japrisot.

«Η Πισίνα» (La Piscine – 1969) του Ζακ Ντερέ

image

Τέσσερις δυνατοί χαρακτήρες γύρω από μια πισίνα, ένα ζεστό καλοκαίρι. Τέσσερα κορμιά που καίγονται από τις επιθυμίες τους. Μια πισίνα το κέντρο βάρους της εξάρτησης τους με τους υπόλοιπους. Ένα παιχνίδι για τον έρωτα, μέχρι που ο ένας βρίσκεται νεκρός. Τότε όλα αλλάζουν. Τα προσωπεία ραγίζουν κι ο αστυνομικός ντετέκτιβ προσπαθεί να αποδώσει την ευθύνη της δολοφονίας σ’ έναν. Τα νερά της πισίνας θολώνουν . Οι επιθυμίες εκτοξεύουν την αδρεναλίνη, η ενοχή και το πάθος έχουν τα ίδια συστατικά, δύσκολα να ξεδιαλύνεις τι επιβιώνει μετά, ο πιο δυνατός η μήπως ο πιο αδίστακτος στα συναισθήματα.

Ρόμυ και Αλέν… μία μεγάλη αγάπη, ξαναζωντανεύει στα πλατό και καταθέτει την πρόταση του για ένα σινεμά πιο ερωτικό. Η αγαπημένη Ρόμυ Σνάϊντερ πιο όμορφη από ποτέ, με αντίζηλο την επίσης εκρηκτική Τζέιν Μπίρκιν, γυναίκες κι οι δύο σύμβολα της δεκαετίας του ’70 και μαζί τους ο αγέραστος γόης Αλέν Ντελόν, με την συνδρομή του Μωρίς Ρονέ. Τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες που αγαπούσαν τα πάθη τους, τυλιγμένοι σε μια ιστορία ίντριγκας από τον μάστορα της αστυνομικής πλοκής Ζαν Κλοντ Καριέρ, με μουσική υπόκρουση την υπέροχη μελωδία του Μισέλ Λεγκράν.

«Suntan» (2016) του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

image

Ο Κωστής (Μάκης Παπαδημητρίου) δεν είναι ένας συνηθισμένος σαραντάρης. Εσωστρεφής και μοναχικός, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και ενήλικες δεσμεύσεις, βρίσκεται λίγο μετά τα 40 του στην Αντίπαρο για να αναλάβει, ως γιατρός, την τοπική κλινική. Ο χειμώνας στο νησί περνά ήσυχα, δίχως πολλές εκπλήξεις και ανατρεπτικές συγκινήσεις, όμως πολύ σύντομα έρχεται το καλοκαίρι και όλα αλλάζουν. Η χειμωνιάτικη ρουτίνα δίνει τη θέση της σ’ ένα μωσαϊκό χρωμάτων και αισθήσεων και η οργασμική κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα δημιουργεί Διονυσιακές ψευδαισθήσεις. Η καθημερινότητα του Κωστή δεν θ’ αργήσει να ανατραπεί βίαια, από τη στιγμή που μια ξέφρενη, διεθνής ομάδα νεαρών και όμορφων τουριστών θα εισβάλει απροσδόκητα στην μέχρι πρότινος συνηθισμένη του ζωή. Ανάμεσά τους ο Κωστής θα ξεχωρίσει και θα ερωτευτεί παράφορα την 19χρονη Άννα (Έλλη Τρίγγου), όμως από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ηδονιστικό καλοκαίρι στο νησί θα μετατραπεί σε μια σκοτεινή δίνη, που παρασέρνει την ανυποψίαστη παρέα σε ένα μονοπάτι γεμάτο σοκαριστικές εκπλήξεις και επικίνδυνες ακρότητες.

Πέντε χρόνια μετά το «Wasted Youth», ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, επιστρέφει εντυπωσιακά με την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία του: «Suntan». Το φιλμ μας μεταφέρει σ’ ένα έντονα ερωτικό και μυστηριώδες καλοκαιρινό προορισμό στην καρδιά του Αιγαίου, στήνοντας έξυπνα ένα απρόβλεπτο ψυχολογικό δράμα, γεμάτο σασπένς αλλά και χιούμορ. Στο ιδιαίτερο καστ της ταινίας, ξεχωρίζει η καταλυτική ερμηνεία του Μάκη Παπαδημητρίου και της Έλλης Τρίγγου.

«Chevalier» (2015) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

image

Στο «Chevalier», μία παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σ’ ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier.  To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής…

Πέντε χρόνια μετά το «Attenberg» (2010), η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επιστρέφει με την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία της, το «Chevalier». Έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, αλλά και τον Σάκη Ρουβά, η ταινία βασιζόμενη σ’ ένα έξυπνο σενάριο, εισέρχεται με κωμικό τρόπο στον ιδιαίτερο και ανταγωνιστικό κόσμο των ανδρών.

«Χαμόγελα Καλοκαιρινής Νύχτας» (Sommarnattens Leende / Smiles of a Summer Night 0 1955) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

image

Το 1901, ο δικηγόρος Φρέντερικ Έγκερμαν (Gunnar Björnstrand), γοητευτικός σαραντάρης, χήρος και πατέρας του φοιτητή της Θεολογίας Χέντρικ (Björn Bjelfvenstam), παντρεύεται την Άννα (Ούλα Γιάκομπσον), που είναι σχεδόν συνομήλικη με τον γιο του. Ο κυνισμός του πατέρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πουριτανικό μυστικισμό του γιου, που αναστατώνεται από τις προκλητικές χάρες της Πέτρα (Χάριετ Άντερσον), επιστήθιας φίλης της Άννας. Στη διάρκεια μιας συζήτησης ο Φρέντερικ προφέρει το όνομα της παλιάς ερωμένης του Ντεζιρέ Άρμφελντ (Εύα Ντάλμπεκ), με την οποία θα συναντηθεί στο θέατρο. Η Ντεζιρέ, αν και περιστοιχίζεται από τον φαντασμένο στρατιωτικό Καρλ Μάγκνους Μάλκολμ (Jarl Kulle), αποφασίζει να ξανακερδίσει τον παλιό εραστή της, με τον οποίο έχει ένα παιδί. Με τη βοήθεια της μητέρας της, διοργανώνει ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή, όπου προσκαλούνται τόσο οι Έγκερμαν, όσο και οι Μάλκολμ…

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν άλλαξε το πρόσωπο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ένας ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, ο Σουηδός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, επηρέασε όσο λίγοι την Ιστορία της Έβδομης Τέχνης, με αριστουργηματικές ταινίες, όπως: «Persona», «Η Έβδομη Σφραγίδα», «Άγριες φράουλες», «Η Φυγή των Παρθένων», «Κραυγές και Ψίθυροι» και πολλές άλλες. Η ειρωνεία όμως είναι ότι μία κομεντί ήταν εκείνη που έμελλε να τον κάνει ευρύτερα γνωστό. Ο λόγος, για το «Χαμόγελα Καλοκαιρινής Νύχτας», η οποία προβάλλεται το 1956 στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αποσπά το «Βραβείο Ποιητικού Χιούμορ» (Best Poetic Humor) και ο κόσμος μαθαίνει τον Σουηδό σκηνοθέτη, έστω κι τα «Χαμόγελα Καλοκαιρινής Νύχτας», σηματοδοτούν την δέκατη έκτη, μεγάλου μήκους δημιουργία του.

«Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι» (From Here to Eternity – 1953) του Φρεντ Τσίνεμαν

image

Ο στρατιώτης Ρόμπερτ Λι Προύιτ (Μοντγκόμερι Κλιφτ) ζήτησε μετάθεση και κατέληξε στο Σόφιλντ της Χαβάη. Ο διοικητής Ντέινα Χολμς (Φίλιπ Όουμπερ) έχει ακούσει για τις ικανότητες του Προύιτ στην πυγμαχία και προσπαθεί με θεμιτά κι αθέμιτα μέσα να τον πείσει να αγωνιστεί με την ομάδα μποξ του τάγματος. Όταν ο Προύιτ αρνείται όλο το τάγμα στρέφεται εναντίον του. Παράλληλα ο λοχίας Γουόρντεν (Μπαρτ Λάνκαστερ) συνάπτει ερωτικές σχέσεις με την Κάρεν (Ντέμπορα Κερ), τη γοητευτική και μοναχική σύζυγο του Χολμς, ενώ ο φίλος του Προύιτ στρατιώτης Άντζελο Μάτζιο (Φρανκ Σινάτρα) καταλήγει στην απομόνωση όπου υπομένει τα βασανιστήρια του δεσμοφύλακα Φατσο (Έρνεστ Μπόργκνάιν). Μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ οι ζωές όλων θα αλλάξουν…

Καθώς ο Μακαρθισμός ρίχνει τη σκιά του στην Αμερική, ο Φρεντ Τσίνεμαν τολμά να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το δημοφιλές μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόουνς, “Από εδώ έως την Αιωνιότητα” (From Here To Eternity), το οποίο κυκλοφόρησε το 1951 κι γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ. Πρόκειται για ένα τολμηρό βιβλίο με οξύ ύφος που ασκεί κριτική στον τρόπο ζωής στα αμερικάνικα στρατόπεδα της δεκαετίας του ’50, ενώ παράλληλα καταγράφει τα γεγονότα που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού στη βάση του Περλ Χάρμπορ το 1941.

«Νιαγάρας» (Niagara – 1953) του Χένρι Χάθαγουεϊ

image

Στην ταινία «Νιαγάρας» του Χένρι Χάθαγουεϊ, πρωταγωνιστές είναι η Ρόουζ (Μέριλιν Μονρόε) και ο Τζορτζ Λούμις (Τζόζεφ Κότεν). Πρόκειται για ένα ζευγάρι που κάνει τις διακοπές του σ’ ένα γραφικό μπανγκαλόου στους ρομαντικούς καταρράχτες του Νιαγάρα. Νοικιάζουν δωμάτιο σ’ ένα μικρό μοτέλ με θέα στα νερά. Η σχέση τους, όμως, πάει από το κακό στο χειρότερο. Εκεί συναντούν τους Κάτλερ που βρίσκονται σε ταξίδι του μέλιτος. Η ανυποψίαστη Πόλι Κάτλερ, ανακαλύπτει μια μέρα, ότι η Ρόουζ έχει εραστή. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζει ακόμα είναι το δολοφονικό σχέδιο που ετοιμάζει το παράνομο ζευγάρι εναντίον του ανυποψίαστου Τζορτζ…

Το φιλμ «Νιαγάρας», είναι μια ιστορία για την καταστροφική δύναμη των ανεξέλεγκτων σαρκικών και δολοφονικών εμμονών και ενστίκτων μας. Ένα αγωνιώδες φιλμ νουάρ του σκηνοθέτη, Χένρι Χάθαγουεϊ, που έχει την τύχη να έχει για πρωταγωνιστή έναν κορυφαίο ηθοποιό, τον Τζόζεφ Κότεν. Στον κεντρικό ρόλο συναντάμε την γυναίκα που επαναπροσδιόρισε την έννοια της σταρ. Ο λόγος βέβαια, για την αξέχαστη Μέριλιν Μονρόε.

«Ένα Καλοκαίρι» (Mud – 2012) του Τζεφ Νίκολς

image

Ο 14χρονος Έλλις (Τάι Σέρινταν), ζει σ’ ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Αρκάνσας, μαζί με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο, τον Νέκμπον (Τζέικομπ Λόφλαντ). Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισσισσιππή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας. Σκαρφαλώνουν λοιπόν για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς. Παράλληλα, βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν τον Μαντ (Μάθιου ΜακΚόναχι). Η εμφάνιση του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια και υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Σταδιακά όμως θα αναπτυχθεί μία φιλία μεταξύ τους. Τα δύο νεαρά αγόρια, θα μάθουν ότι ο Μαντ καταζητείται για φόνο. Αλλά το μόνο που απασχολεί τον ίδιο, είναι να βρει την παλιά του αγάπη. Πρόκειται για την όμορφη Τζούνιπερ (Ρις Γουίδερσπουν). Έτσι ξεκινάει μία απεγνωσμένη προσπάθεια, από τον Έλλις και τον Νέκμπον, ώστε να βοηθήσουν τον Μαντ να συναντήσει ξανά την αγαπημένη του.

Ο Τζεφ Νίκολς, σκηνοθέτης του αξιόλογου φιλμ «Take Shelter» (Καταφύγιο – 2011), επιστρέφει το 2012 με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία: «Ένα Καλοκαίρι» (Mud – 2012). Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ιστορία ενηλικίωσης, με πρωταγωνιστή τον Μάθιου ΜακΚόναχι, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της ιδιόμορφης καριέρας του.

«Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015) του Λούκα Γκουαντανίνο

image

Μετά το «Είμαι ο Ερωτας» (I Am Love – 2009), το «Κάτω Από Τον Ήλιο», αποτελεί τη νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστεί και πάλι η Τίλντα Σουίντον, η οποία υποδύεται μια ροκ σταρ που αναρρώνει σε κάποιο Ιταλικό νησί της Σικελίας, μετά από επέμβαση στις φωνητικές χορδές. Μαζί της είναι ο νεαρός εραστής της και κινηματογραφιστής (Ματίας Σένερτς). Όταν ο πρώην σύντροφός της (Ρέιφ Φάινς) την επισκέπτεται ξαφνικά, μαζί με την 22χρονη κόρη του (Ντακότα Τζόνσον) ξεσπά ένταση από το πάθος και τη ζήλια και αναπόφευκτα κίνδυνος για όλους τους εμπλεκόμενους, με τραγικές συνέπειες.

Το φιλμ «Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015) του Λούκα Γκουαντανίνο, αποτελεί ένα υπέροχο πορτρέτο επιθυμίας, ζήλειας και ροκ ν’ρολ καταστάσεων, κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2015, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και τιμήθηκε με τα Βραβεία: Best Innovative Budget Award και Soundtrack Stars Award. Εξαιρετικός ο Ρέιφ Φάινς, μας χαρίζει απλόχερα μία σπουδαία ερμηνεία.

«Η Κόκκινη Χελώνα» (La tortue rouge – 2016) του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ

image

Η ιστορία ενός ναυαγού, σ’ ένα νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Η ιστορία μιας αγάπης. Τα κύματα παρασύρουν έναν ναυαγό αγνώστου παρελθόντος σ’ ένα ερημικό τροπικό νησί. Καθώς οι απεγνωσμένες απόπειρές του να αποδράσει αποτυγχάνουν, θα προσπαθήσει να επιβιώσει σ’ ένα μέρος που μοιάζει με πραγματικό παράδεισο αλλά κατοικείται μονάχα από καβούρια, χελώνες και πτηνά. Μέχρι που μια αναπάντεχη συνάντηση με μια κόκκινη χελώνα θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Η αποφασιστικότητα της τελευταίας, καταστρέφει συνεχώς τη σχεδία από μπαμπού που έχει φτιάξει για να αποδράσει από το νησί. Η στιγμή της εκδίκησης έρχεται όταν η χελώνα φτάνει στην παραλία.  Όμως μια περίεργη αλλαγή θα συμβεί και ο ναυαγός δεν θα είναι πια μόνος. Θα φτιάξει μάλιστα μια οικογένεια.

Tο Studio Ghibli του θρυλικού Χαγιάο Μιγιαζάκι, περνά για πρώτη φορά τα σύνορα της χώρας του και σε συνεργασία με τη Γαλλία και τον Ολλανδό animator Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ, παρουσιάζουν ένα πανέμορφο παραμύθι. Πρόκειται για την ιστορία ενός ναυαγού, σ’ ένα νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Η ιστορία μιας αγάπης που δε χρειάζεται λόγια για να εκφραστεί, μεταφέρεται ιδανικά στην μεγάλη οθόνη, σε μία από τις ομορφότερες κινηματογραφικές στιγμές του 2016.